Работа, CV-та, HR-и, съвети - 59-та тема

• 85 111
  • 794
  •   1
Отговори
# 315
Тоест мога да напусна в деня на новото ми назначение без да дължа едномесечно предизвестие или друго такова и без това да се отрази на изплащането на полагащата ми се до този момент отпуска?

# 316
hintt, помоли да ти изпратят документите с куриер щом искаш да се регистрираш в БТ за получаване на обезщетение.

Plamito, тогава можеш да не го отработваш.

Да, всъщнот те по куриер ще ги пратят, а работата ми е до нас. Обещаха ми да споменат на счетоводителката, че все пак ще ми трябва тези дни книжката, за да я пратят, но пак ще звънна да питам.

# 317
  • Другата България
Ако ще получава обезщетение, срока е 7 дни от датата на прекратяване. За БТ говоря. Работни дни.
да, и аз така разбрах всъщност и затова се притеснявам, а 3 месеца е за НОИ.
Много правилно си разбрала, не е вярно, че три месеца е срока за БТ.

# 318
Plamito , подаваш заявление за напускане считано от съответната дата, обясняваш основанието на което напускаш, цитираш чл.327, т.9 от КТ и това е.

Прекратяване от работника или служителя без предизвестие – чл. 327 КТ

чл. 327, ал. 1, т. 9 КТ – постъпва на държавна служба;

Основанието по чл. 327, ал. 1, т. 9 КТ е основание за прекратяване на трудовия договор от работника или служителя, без предизвестие. То е въведено в Кодекса на труда със Закона за държавния служител и цели прекратяване на трудовото правоотношение, за да възникне служебното правоотношение. Законът не поставя изискване за вида на трудовия договор, който се прекратява – той може да бъде както за неопределено време, така и срочен трудов договор. Няма изискване и за вида на служебното правоотношение по Закона за държавния служител.

Работникът или служителят има право на това основание да прекрати трудовото си правоотношение, когато “постъпва на държавна служба”. Съгласно чл. 14, ал. 1 от Закона за държавния служител постъпването на служба става в 10-дневен срок от датата на издаването на акта за назначаване, което се удостоверява писмено. Служебното правоотношение възниква от деня на встъпване в длъжност. Следователно, работникът или служителят може да упражни правото си на прекратяване на трудовия договор в рамките на този 10-дневен срок.

Merri_An, написах за срока в НОИ, не за БТ. И това ако ще получава обезщетение. Ако няма да ползва, няма значение кога ще се регистрира в БТ.

# 319
Много благодаря

# 320
Тоест мога да напусна в деня на новото ми назначение без да дължа едномесечно предизвестие или друго такова и без това да се отрази на изплащането на полагащата ми се до този момент отпуска?

Не, не можеш. Трудовият договор е пречка за възникване на служебно правоотношение. При постъпване на държавна служба това обстоятелство се декларира пред органа по назначаване. Ако към датата на която постъпваш (датата на заповедта) трудовият ти договор е прекратен, тогава е ок. Въпросът е дали ще си го прекратила без предизивестие.

Това нещо се опитвах да го обясня на консултантките тук в последните 2 страници, но останах неразбрана. Държавният служител не може да работи на трудов договор, освен като преподавател. Затова и няма как сключването на евентуален трудов договор по време на служебно правоотношение да се явява втори такъв, просто защото служебното не е първи договор.

# 321
  • Другата България
Merri_An, написах за срока в НОИ, не за БТ. И това ако ще получава обезщетение. Ако няма да ползва, няма значение кога ще се регистрира в БТ.
Срока за регистриране в БТ и НОИ за получаване на обезщетение е 3месеца от датата на прекратяване на ТД.
Напротив, написаното стои, и така написано излиза, че е и за двете, затова поясних, за да няма недоразумения после.

Последна редакция: чт, 08 юни 2017, 14:30 от Merri_An

# 322
Срокът за БТ е 7 дни, ако се забавиш, губиш обезщетението за дните на забавянето.

# 323
tkirilova, вече е обяснено какво може и трябва да направи.
Дамата пита дали може да напусне предишното си работно място без предизвестие.
А не как да работи и като държавен служител, и по трудов договор.
Ти си тази, която има проблем с това.

# 324
tkirilova, вече е обяснено какво може и трябва да направи.
Дамата пита дали може да напусне предишното си работно място без предизвестие.
А не как да работи и като държавен служител, и по трудов договор.
Ти си тази, която има проблем с това.

Аз нямам проблем как да работя.
Ти очевидно имаш някакъв проблем.
Правилно си й цитирала процедурата, това е ясно. Но само ако органът по назначаването в действителност й определи 10-дневен срок за постъпване. Те нещата са си идентични с тези, които си ми обяснила в предните си постове. Може да е съгласен, а може и да не е. Същото е като със 7-дневния срок по кодекса на труда. Аз поне не виждам разлика.
И освен това дамата първо попита дали може без предизвестие и чак след това попита дали може в деня на назначаването да прекрати договора. А това са две различни неща. Защото ако деня на издаването на заповедта е и деня на започване, тя реално няма да има кога да си го прекратавя (а и ще има несъвместимост по чл. 7, ал. 2 от ЗДСл.). Ако й дадат срок за постъпване (което зависи от волята на работодателя), това е друго.

# 325

Не, не можеш. Трудовият договор е пречка за възникване на служебно правоотношение. При постъпване на държавна служба това обстоятелство се декларира пред органа по назначаване. Ако към датата на която постъпваш (датата на заповедта) трудовият ти договор е прекратен, тогава е ок. Въпросът е дали ще си го прекратила без предизивестие.

Това нещо се опитвах да го обясня на консултантките тук в последните 2 страници, но останах неразбрана. Държавният служител не може да работи на трудов договор, освен като преподавател. Затова и няма как сключването на евентуален трудов договор по време на служебно правоотношение да се явява втори такъв, просто защото служебното не е първи договор.
В случая дамата пита за точно обратното. Тя прекратява трудов договор, за да постъпи на държавна работа, а ти kirilova, питаше за точно обратното.
Да, тя може, не я заблуждавай. Има си основание за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.
А на теб никой не ти е казвал, че служебното правоотношение е първи ТРУДОВ договор. Аз отлично те разбрах. Сесил също. Ти си тази, която не разбра.

# 326

В случая дамата пита за точно обратното. Тя прекратява трудов договор, за да постъпи на държавна работа, а ти kirilova, питаше за точно обратното.
Да, тя може, не я заблуждавай. Има си основание за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.
А на теб никой не ти е казвал, че служебното правоотношение е първи ТРУДОВ договор. Аз отлично те разбрах. Сесил също. Ти си тази, която не само не разбра, а в момента вкарваш в заблуда и тази дама, пишейки неверни неща.

Със сигурност може, не го оспорвам. Просто казвам, че може да си прекрати трудовия договор САМО ако работодателят наистина й предостави срок за постъпване. Ако постъпва в деня, в който си е получила заповедта, тогава няма как да го прекрати, освен ако не си вземе веднага болничен или отпуск (а това е шантаво).
Всеки, който е постъпвал на държавна служба, знае, че се попълват един тон декларации, една от които е по въпросния чл. 7, ал. 2 (тя се попълва и представя веднага при постъпване, а не някога си във времето). Всички изредени там обстоятелства се явяват пречка за възникване на служебното правоотношение. Същевременно, ако в хода на изпълнение на държавната служба, обстоятелствата изброени там се променят, държавният служител е длъжен да го декларира (задължението е регламентирано в чл. 27 от ЗДСл).
Вие сте много особени. Ако нещо не ви харесва, значи не може.

# 327
Не говорим за харесване или нехаресване.
Аз не съм виждала държавен служител, който да започва работа в деня, в който са излезли резултатите от конкурса.
Постъпват на работа от 10дни, та до месец и повече след това.
В този смисъл пишеш в общи линии глупости.
Дамата има достатъчно време да прекрати трудовия си договор и да е свободна, за да започне работа.

# 328
Не говорим за харесване или нехаресване.
Аз не съм виждала държавен служител, който да започва работа в деня, в който са излезли резултатите от конкурса.
Постъпват на работа от 10дни, та до месец и повече след това.
В този смисъл пишеш в общи линии глупости.
Дамата има достатъчно време да прекрати трудовия си договор и да е свободна, за да започне работа.

В този смисъл вие сте тези, които пишете глупости, защото от момента, в който е иззязъл протоколът с резултатите до реалното назначаване (издаването на административен акт), въпросният избран все още нито работи при този работодател, нито пък е станал държавен служител. Кое всъщност удостоверява, че е постъпил на държавна служба? На практика до издаването на заповед служебно правоотношение няма. А щом такова не е възникнало, то няма как да се възползваш и да напуснеш без предизвестие.
Едва след възникване, може да се възползваш от чл. 327. ал. 1, т. 9 от КТ.

# 329
Чл. 10д. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Конкурсната комисия провежда конкурса по обявения начин, като преценява професионалните и деловите качества на кандидатите и класира от първо до трето място най-успешно издържалите конкурса. За проведения конкурс се съставя протокол. Протоколът и всички документи на класираните кандидати се представят на органа по назначаването в 10-дневен срок от провеждането на конкурса.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., доп., бр. 43 от 2008 г.) В 14-дневен срок от представянето на протокола по ал. 1 органът по назначаването издава акт за назначаване на кандидата, който е класиран на първо място. Когато за заемането на длъжността се изисква достъп до класифицирана информация, актът за назначаване се издава в 14-дневен срок от получаване на разрешението за достъп.

Чл. 14. (1) Постъпването на служба става в 10-дневен срок от датата на издаването на акта за назначаване, което се удостоверява писмено. Служебното правоотношение възниква от деня на встъпване в длъжност.

(2) Преди постъпването си на служба държавният служител е длъжен да положи клетва със следното съдържание: "Кълна се при изпълнение на държавната служба да спазвам и да се ръководя от Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения съобразно интересите на държавата."

(3) Полагането на клетва се удостоверява с подписването на клетвен лист.

(4) Ако назначеният служител не положи клетва или не встъпи в длъжност в срока по ал. 1 по уважителни причини, органът по назначаването определя със заповед нов срок за встъпване.

(5) Ако назначеният служител не встъпи в длъжност или не положи клетвата, актът за назначаване се отменя от органа по назначаването.

Та, в кое точно виждаш противоречие?!?

Акта за встъпване в длъжност се предоставя на предишния работодател заедно с молбата за прекратяване на трудовия договор.
А от неговото издаване, до встъпването в длъжност има съответния срок.

Общи условия

Активация на акаунт