Турска кухня *6*

  • 69 055
  • 273
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
  • Мнения: 4 221
На мен ми го изпратиха по Еконт. Като го получих веднага го сложих в камерата и там си стои. Имам турски и гръцки. С втория съм правила кюнефе. Стои по-фин. Но пък с турския знам, че ставало по-хрупкаво. 
За чинийките, имах предвид дали някъде в България има.  В амазон и ибей ясно, че ако човек потърси, ще открие.

И аз така те разбрах, затова и така отговорих.

На няколко пъти чета, че суровия кадаиф се разваля бързо. Имам купен от В. Търново  преди 2-3 месеца, стои си в плик в шкафа и нищо му няма. Може би не е точно суров, знам ли, продават го от една машина като за захарен памук и го слагат в пликове. Аз го ползвам за торта, кюнефе не съм пробвала да правя.



Турския кадаиф се разваля не само в шкаф, а и в хладилник (разбира се, там трае по-дълго). Защо търновския трае, не мога да кажа. Вероятно изсъхва и става като фиде/юфка.
Технологията на приготвянето му е сходна с тази на турския. Само дето резултатът е много различен. Не само на вид. Сигурно степента на изсушаване е различна.
За турския не е добре да изсъхва. Той трябва да е влажен и свеж, за да се ползва. Поне за кюнефе. Аз в друга форма не го консумирам.
А иначе и в Турция, и тук се продава готов изпечен кадаиф, който само трябва да се залее със сироп. Той трае много, но ние говорим за суровия.

# 106
  • Мнения: 9 991
Ами чинийки и да се намерят в България, залагам че цената им ще е безумна. Има си намери кой да ти донесе от Турция, или си поръчай онлайн. Повече време ще загубиш да търсиш тук, а едва ли ще си струва.

# 107
  • София
  • Мнения: 496
Аз ползвам обикновени алуминиеви чинии за кюнефето. И те вършат работа.[/img]

# 108
# 109
  • Мнения: 2 199
Великотърновският кадаиф е "сух" кадаиф. За това и издържа повече. Няма влага в него.
Аз съм ползвала и великотърновския кадаиф за кюнефе. Вкусен е, просто е различен.
Има снимка тук на кадаиф с турски и великотърновски кадаиф:

https://drythyme.blogspot.com/2010/11/blog-post_22.html

# 110
  • Мнения: 284
Здравейте,дали може някой да преведе тази рецепта
https://youtu.be/XjIZYtweazg

# 111
  • София
  • Мнения: 7 815
Здравейте,дали може някой да преведе тази рецепта
https://youtu.be/XjIZYtweazg


Това са съставките:

1 чаша топло топло мляко
1 чаша топла вода
1 чаша растително масло (олио)
2 яйца (единия жълтък го отделете за намазваве)
3 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжица сол
1.5 чаена лъжица суха мая
около 6 чаши брашно

1 чаша е равна на 200 мл

# 112
  • Мнения: 284
Здравейте,дали може някой да преведе тази рецепта
https://youtu.be/XjIZYtweazg


Това са съставките:

1 чаша топло топло мляко
1 чаша топла вода
1 чаша растително масло (олио)
2 яйца (единия жълтък го отделете за намазваве)
3 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжица сол
1.5 чаена лъжица суха мая
около 6 чаши брашно

1 чаша е равна на 200 мл
Много благодаря!

# 113
  • Мнения: 3 920
Здравейте, можете ли да ми преведете тази рецепта
https://youtu.be/DMRP6_0XUg8
Не ми позволява да копирам рецептата и да я пусна на преводач, затова идвам тук за помощ

# 114
  • Мнения: 9 092
копирай от тук и пусни в преводач
 
Скрит текст:
Публикуван на 14.12.2017 г.
___DOLGULU ATOM KURABİYE __
Püf Noktalar:
✔Sadece her evde bulunan malzeme ve gereçleri kullanarak Sunumlarınıza davetlerinize farklılık getirebilirsiniz, hem görünümü hemde lezzeti Şahane bir Kurabiyedir.
✔Kurabiye iç harcınızı damak zevkinize ve evdeki malzemelerinize göre hazırlayabilirsiniz, Fındıklı, hindistancevizli, İncirli, kuru meyveler,damla çikolata . ...vs
✔Kurabiyelere şekil verdikten sonra yumuşamış olucaktir bu şekilde fırına verirseniz, kurabiyelerde yayılma veya şeklini bozmasi olabilir, lütfen şekil verip tekrar soğuk bir ordamda 10 dakika dinlendirip daha sonra Fırınlayın.
✔Kurabiyenizi elmalı yapabilirsiniz fakat tazeligini 3 gün koruycaktir çünki Elma nemli bir harç dolayısıyla kurabiyeniz zamanla yumuşayabilir.
✔İsteğe bağlı olarak hamurunuza Limon kabuğu, portakalkabugu, tarçın ilave edebilirsiniz.
✔Kuru meyveler ve kuruyemiş dolgulu Kurabiyeniz,saklama kutusunda 2 hafta tazeligini ve lezzetini korur👌
✔Soguduktan sonra buzluktada muhafaza edilebilir.
✔Yapıcak arkadaşlarıma Şimdiden Afiyet olsun⚘


Buyrun Malzemeler⤵
Kullandığım ölçü :250 ml su bardağı
•1 Yumurta
•250 gr Tereyağ( Yumuşak )
•1 su bardağı Pudraşekeri
•1 yemek kaşığı Nişasta (mısır veya buğday olabilir)
•Çeyrek su bardağı Siviyağ
•1 paket Vanilya
•1 çay kaşığı silme Kabartmatozu
•4- 4,5 su bardağı Un (lütfen dikkatli ekleyin hamurunuz sert olmasın)


İç Harcı :
•1 su bardağı iri Öğütülmüş Ceviz
•1 yemek kaşığı Üzüm
•4-5 tane kurukayisi
•1 yemek kaşığı Şeker
•1 çay kaşığı Tarçın

Dekore etmek için :
•20 gr Bitter çikolata
•1 yemek kaşığı Pudraşekeri


Pişme Süresi :
•Önceden ısıtılmış alt üst ayar 180°Fırında yaklaşık 30/35 dakika pisicek.
Kolay Gelsin 🌷

NOT:Videomun sonunda minik bir kamera arkası hazirladim,her detay en ince ayrıntısına kadar bilakis kendim ilgileniyorum ve tabiki arada sizlerin görmediği birçok aksakliklarda oluyor 🙈iyiseyirler dilerim ⚘



🔷Hakkımda🔷
Ben Selvi,73 doğumluyum, Evliyim, 26/22/21 yaşlarında 3 prensesin Annesiyim,Almanyada yaşıyorum .
13 yıl Satış görevlisi olarak çalıştım.
30 yıllık Mutfak Sevgimi ve Tecrubemi , Patisserie kurslarından aldığım eğitimler eşliğinde Sizlere Sunuyorum...
3 yıl önce instagram hesabımdan (@masmavi3_mutfakta) başlayan Mutfak maceramiza 19.10.2016 tarihinden itibaren Youtube ile birlikte devam etmekten Mutluyum.
Uzun ve Güzel bir Yolculuk olması Dileğimle..
Hoşgeldiniz🍂

Selvi.K


Takip edebiliceginiz diğer Sosyalmedya Hesaplarım :

# 115
  • Мнения: 3 920
Пенчо, Благодаря!

# 116
  • In transit
  • Мнения: 11 703
Здравейте, искам да попитам като сервират адана кебаб или кюфтета, има едно мариновано червено зеле за салата. Някой знае ли как се приготвя?

# 117
  • Русе
  • Мнения: 5 181
Здравейте, искам да попитам като сервират адана кебаб или кюфтета, има едно мариновано червено зеле за салата. Някой знае ли как се приготвя?

На руски е рецептата, но предполагам ще я разбереш. От книгата на Inci Kut -  ястия от турската кухня.

Капуста цветная – 300 г, помидоры – 2 шт., огурцы – 1 шт., яблоки – 2 шт., виноград –
100 г, сметана – 1 стакан, соль и перец черный молотый по вкусу, зелень петрушки.
Цветную капусту отварить и разобрать на соцветия. Помидоры, огурец, очищенные от
кожицы и семян яблоки нарезать ломтиками. Подготовленные продукты соединить с
виноградом, посолить, поперчить и перемешать.
При подаче оформить салат зеленью. Сметану подать отдельно

# 118
  • In transit
  • Мнения: 11 703
Благодаря, разбрах я, но не е това което търся. Онова е само червено зеле, нарязано на ситно, но на вкус е като невтасало кисело зеле. Т.е има лек вкус като мариновано. Предполагам, че се прави сано със сол, но не съм сигурна. Онзи ден Джейми прави нещо подобно, наряза го на ситно, намачка със сол и сложи малко оцет. Но не съм убедена, че се слага оцет затова се допитах до тази тема.

# 119
  • Русе
  • Мнения: 5 181
Ето, тук има една записана рецепта. Преведена е от турски и е само с червено зеле.

 1 малко червено зеле
 1 чаена лъжичка зехтин
 1 чаша за кафе /60 мл/ прецеден лимонов сок
 1 чаена лъжица оцет
 1 чаена лъжица сол
 Сол за поръсване.
  Отделете и измийте листата с червено зеле. Поръсете ги със сол, наредете един върху друг и оставете за 4 часа.
След това ги сложете в гевгир / цедка/ и ги изплакнете обилно. Нарежете ги на ивици /дребно/.
Сложете лимонов сок, сол, зехтин, оцет и разбъркайте в купа.
Разпределете го в чинии и сервирайте без да чакате.

Видео, но не към тази рецепта.

Последна редакция: нд, 16 сеп 2018, 17:01 от i_peych

Общи условия

Активация на акаунт