Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 апр. 2017, 17:59 ч.

Турска кухня *6*

  • 42 973
  • 176
  •   1
Отговори
  • Плевен/Телиш
  • Мнения: 10 783
Добре дошли в шестата тема
за рецепти от турската кухня!



Рецепти от старите теми:

Скрит текст:
Супи

Езогелин
Супа с кисело мляко и ориз/Яйла чорбасъ
Яйла чорбасъ 2
Супа от червена леща
Млечна чорба
Доматена супа
Гъбена супа с мляко
Застроена пилешка супа
Крем супа от броколи и сметана
Yuvarlama (Gaziantep)/Газиантеп юварламасъ
Застроена пилешка супа
Крем супа от броколи и сметана



Салати , предястия и гарнитури


Хайдари
Абугануч
Мерджимек кьофтеси/кюфтета от червена леща
Лук за гарнитура
Пилав
Пилав с булгур и леща
Чии кюфте
Булгур пилавъ
Късър
Кайгана
Салата от керевиз
Салата от патладжани
Кавурма от картофи
Аджълъ езме/Люто пюре
Морковен таратор
Midye dolma
Midye Dolmasi/ Пълнени миди
Махамара
Кьофтета от червена леща
Ичли кюфте
Пикантна червена разядка

Основни ястия

Кадънбуду кьофте
Патладжани с доматен сос
Искендер кебабъ
Имам байълдъ
Рибен кебап
Праз със зехтин
Телешко с гъби на фурна
Телешко с червен боб
Пиле по Черкезки
Праз със зехтин 2
Пилешко със сметана
Кебап от Урфа
Измир кьофте
Нохут с телешко
Адана кебап
Кебап с шам фъстък
Мантъ
Лозови сърми
Спанак със зехтин
Симиткебабъ
Пюрели Бейкоз кебабъ
Менемен
Спанак със зехтин
Лозови сърми със зехтин
Капуска с кайма
Бифтек с кашкавал
Картофени кюфтета със спанак
Пълнени патладжани с макарони
Пържен патладжан със сирене
Пълнени тиквички със сос
Тиквички с яйца
Лодки от тиквички със сирене
Орман кебабъ
Карнъйарък
Зеле гратен
Юварлама /Yuvarlama (Gaziantep)
Алиназик
Хюнкяр беенди
Нахут с телешко
Текирда кюфте/ Tekirdağ köftesi
Ципура с домат
Лаврак на фурна
Вегетарианско мантъ
Пилешко мантъ
Босненско мантъ
Сосиете мантъсъ
Патладжан с месна плънка
Зеле гратен
ALINAZIK      /Алиназик /
SULTAN'S DELIGHT - HUNKAR BEGENDI
MÜCVER KÖFTE
Кюфтета от червена леща
Ичли кюфте
Текирда кюфте/Tekirdağ köftesi
Ципура с домат
Лаврак на фурна
Кюфтета на ХАСАН ПАША



Баници и тестени

Пиде
Бюрек с кайма
Су бьореи/Къпана баница с готови кори
Су бьореи/Къпана баница
Бюрек с пиле
Маслинена ачма
Лахмаджун
Гьозлеме
Банички с булгур и спанак
Гюл бореи/Бюрек като роза

Макарони на фурна

Солети с чубрица
Палачинки
Sigara böreği-Пурички (цигара) бюрек
Тахин чорек
Тахин чорек
Вегетарианско мантъ
Босненско мантъ
KARAKÖY POĞAÇASI /vinagi/
Поача с бакпулвер
Поача с мая /haksev/
Trabzon Ekmegi / Трaбзон Хляб
Actifry Бюреk
Тестени закуски с петмез и тахан
Поача със сирене Berina
Пуф бьореи/пухен бюрек/ Berina
Поача ''Миди''
Поача със сирене
Пиде с къйма
Истанбулски симид
Ачма
Ачма / drize
Катмер от Кайсери
Сусамен Симит
Октай уста
Лунен сладкиш
Мантъ с кори за баница
Похча
Trabzon Ekmegi / Трaбзон Хляб  
Actifry Бюреk
Тестени закуски с петмез и тахан
Поача със сирене/berina
Поача ''Миди''
Пуф бьореи/пухен бюрек/.....
Баницата с локум
Истанбулски симид
Ачма-kaigi
Açma/Ачма - drize
Кандил Симит

Десерти

Мляко с ориз  на фурна
Казан диби
Ашуре
Реване
Ханъм гьобеи
Баклава
Тиквен десерт
Кемал паша
Кюнефе
Казан диби 2
Сладко с кисело мляко
Торта с грис
Бисквитена торта с ягоди
Боза
Сушени смокини пълнени с орехи
Шоколадово суфле
Шекерпаре
Реване с прясно мляко
Пай с извара
Кекс с тахан и пекмез
Бохча баклава
Çatal tatlısı/сладко на вилица  
Сладки халки/ Halka Tatlısı
Сиропирани розички /  Gül Tatlısı
Десерт със сухар,крем и шоколадов сос / Gül Tatlısı
Сушени смокини пълнени с орехи....
Шоколадово суфле
КАХРАМАНМАРАШ СЛАДОЛЕД   /    MaDo
ШЕКЕРПАРЕ
Пай с извара
Реване с прясно мляко
Баклава/та на мама/magito1986 или наложена баклава или гръцка баклава - името е спорно, но всички казват че е вкусна  Laughing
Кекс с тахан и пекмез
Сладки халки  /  Halka Tatlısı /
Катмер от Кайсери
Десерт със сухар,крем и шоколадов сос

# 1
  • Мнения: 676
Има ли някой рецептата за сладкиш с боб , че сега ми трябва , не я откривам ( излиза ми някаква със стевия)

# 2
  • Мнения: 676
 И още една трева незнайна Çiriş Otu ( какво ще рече на бг. в уйкипедия стигаме до латински и край )

https://www.youtube.com/watch?v=kNoRETm5OK4
Çiriş Otu Kavurması - Pratik Tarif / Yemek Tarifleri - Melis'in Mutfağı

# 3
  • Мнения: 9 093
И още една трева незнайна Çiriş Otu ( какво ще рече на бг. в уйкипедия стигаме до латински и край )

https://www.youtube.com/watch?v=kNoRETm5OK4
Çiriş Otu Kavurması - Pratik Tarif / Yemek Tarifleri - Melis'in Mutfağı
Това и в Гърция не съм го виждала. Напълно незнайно е за мен.

# 4
  • Мнения: 256
И още една трева незнайна Çiriş Otu ( какво ще рече на бг. в уйкипедия стигаме до латински и край )

https://www.youtube.com/watch?v=kNoRETm5OK4
Çiriş Otu Kavurması - Pratik Tarif / Yemek Tarifleri - Melis'in Mutfağı
Това и в Гърция не съм го виждала. Напълно незнайно е за мен.
Турците ядат всякакви треви, даже зелените листа на репичките. Çiriş Otu - един приятел го преведе като левурда /див чесън/

# 5
  • Мнения: 676
И още една трева незнайна Çiriş Otu ( какво ще рече на бг. в уйкипедия стигаме до латински и край )

https://www.youtube.com/watch?v=kNoRETm5OK4
Çiriş Otu Kavurması - Pratik Tarif / Yemek Tarifleri - Melis'in Mutfağı
Това и в Гърция не съм го виждала. Напълно незнайно е за мен.
Турците ядат всякакви треви, даже зелените листа на репичките. Çiriş Otu - един приятел го преведе като левурда /див чесън/

Не е левурда .Даже латинското име е друго : Asphodelelus - Çeriş otu ; Allium ursinum L. - левурда ... На като гледам на руски : Черемша́, бяха казали очевидките  ....
Какво ли ще е да прилича на левурда , но да е от друг вид  newsm78

# 6
  • София
  • Мнения: 4 849
Скрит текст:
И още една трева незнайна Çiriş Otu ( какво ще рече на бг. в уйкипедия стигаме до латински и край )

https://www.youtube.com/watch?v=kNoRETm5OK4
Çiriş Otu Kavurması - Pratik Tarif / Yemek Tarifleri - Melis'in Mutfağı
Това и в Гърция не съм го виждала. Напълно незнайно е за мен.
Турците ядат всякакви треви, даже зелените листа на репичките. Çiriş Otu - един приятел го преведе като левурда /див чесън/

Не е левурда .Даже латинското име е друго : Asphodelelus - Çeriş otu ; Allium ursinum L. - левурда ... На като гледам на руски : Черемша́, бяха казали очевидките  ....
Какво ли ще е да прилича на левурда , но да е от друг вид  newsm78

Гугъла твърди, че Asphodelelus на български му викат Бърдун.

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 06:46 от bubanka

# 7
  • Мнения: 676
Скрит текст:
И още една трева незнайна Çiriş Otu ( какво ще рече на бг. в уйкипедия стигаме до латински и край )

https://www.youtube.com/watch?v=kNoRETm5OK4
Çiriş Otu Kavurması - Pratik Tarif / Yemek Tarifleri - Melis'in Mutfağı
Това и в Гърция не съм го виждала. Напълно незнайно е за мен.
Турците ядат всякакви треви, даже зелените листа на репичките. Çiriş Otu - един приятел го преведе като левурда /див чесън/

Не е левурда .Даже латинското име е друго : Asphodelelus - Çeriş otu ; Allium ursinum L. - левурда ... На като гледам на руски : Черемша́, бяха казали очевидките  ....
Какво ли ще е да прилича на левурда , но да е от друг вид  newsm78

Гугъла твърди, че Asphodelelus на български му викат Бърдун.

Eдинот групата на билките в България по лат. име писа , че било бял бърдун , растял във Витоша над 800 м. и бил отровен от сем. Лилиеви  ...Дали лат. име е объркано в уйкипедия  newsm78 ...

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 06:46 от bubanka

# 8
  • Мнения: 9 093
Гледах в интернет. Не мисля, че има грешка. Корена е отровен, те май ядат само листата. Тук се ползва корена като лекарство, като вътрешно само под контрол да се приема пише. Не е за нас явно, това растение. Казвали са ми и за друго отровено, което май само почистени се продава. И двете много полезни иначе.

# 9
  • Мнения: 676
Скрит текст:
И още една трева незнайна Çiriş Otu ( какво ще рече на бг. в уйкипедия стигаме до латински и край )

https://www.youtube.com/watch?v=kNoRETm5OK4
Çiriş Otu Kavurması - Pratik Tarif / Yemek Tarifleri - Melis'in Mutfağı
Това и в Гърция не съм го виждала. Напълно незнайно е за мен.
Турците ядат всякакви треви, даже зелените листа на репичките. Çiriş Otu - един приятел го преведе като левурда /див чесън/

Не е левурда .Даже латинското име е друго : Asphodelelus - Çeriş otu ; Allium ursinum L. - левурда ... На като гледам на руски : Черемша́, бяха казали очевидките  ....
Какво ли ще е да прилича на левурда , но да е от друг вид  newsm78

Гугъла твърди, че Asphodelelus на български му викат Бърдун.

Eдинот групата на билките в България по лат. име писа , че било бял бърдун , растял във Витоша над 800 м. и бил отровен от сем. Лилиеви  ...Дали лат. име е объркано в уйкипедия  newsm78 ...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1493377097402657&set … ype=3&theater

Последна редакция: вт, 02 май 2017, 06:46 от bubanka

# 10
  • Мнения: 698
Записвам се да ви следя  bouquet

# 11
  • Мнения: 676
...и поредната трева , която не излиза на българки -GALDİRİK(TOMARA) ... ми се иска да я науча  #Crazy



https://www.kolaylezzet.com/kolay-yemek-tarifleri/sebze-yemekler … rdu,-giresun.html

https://defneylebirlikte.wordpress.com/2010/05/03/galdiriktomara/

# 12
  • Мнения: 1 704
благодаря за темичката

# 13
  • Мнения: 9 093
...и поредната трева , която не излиза на българки -GALDİRİK(TOMARA) ... ми се иска да я науча  #Crazy



https://www.kolaylezzet.com/kolay-yemek-tarifleri/sebze-yemekler … rdu,-giresun.html

https://defneylebirlikte.wordpress.com/2010/05/03/galdiriktomara/
Това май е Бораго,Пореч.

# 14
  • Мнения: 676
...и поредната трева , която не излиза на българки -GALDİRİK(TOMARA) ... ми се иска да я науча  #Crazy



https://www.kolaylezzet.com/kolay-yemek-tarifleri/sebze-yemekler … rdu,-giresun.html

https://defneylebirlikte.wordpress.com/2010/05/03/galdiriktomara/
Това май е Бораго,Пореч.

Излиза , е пореч е Hodan (Borago officinalis)

# 15
  • Мнения: 2
Çiriş otu пише,че наподобява праза. За това на някои места го наричат даже. Див праз/див лук. Завършила съм тюркология и за това реших да се включа.

# 16
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Çiriş otu пише,че наподобява праза. За това на някои места го наричат даже. Див праз/див лук. Завършила съм тюркология и за това реших да се включа.



Çiriş otu - див праз, разновидност на праз-лука. По малък по размер от нормалният /култивирания/ с много по силна миризма и вкус.

# 17
  • Русе
  • Мнения: 2 563
...и поредната трева , която не излиза на българки -GALDİRİK(TOMARA) ... ми се иска да я науча  #Crazy



https://www.kolaylezzet.com/kolay-yemek-tarifleri/sebze-yemekler … rdu,-giresun.html

https://defneylebirlikte.wordpress.com/2010/05/03/galdiriktomara/


Това май е Бораго,Пореч.

Наподобява краставича трева. При тях  - Азия, Европа, а и у нас се среща в диво състояние.



# 18
  • Мнения: 9 093
Защо темата изцикли в незнайни треволяци, които няма от къде да си купим така или иначе? Някой да раздвижи с някоя рецепта.

# 19
  • Мнения: 9 052
Купих от турски супермаркет една бутилка вода с орегано. Т.е. аз си мислих 4е е ароматизирано олио ,а то е вода с екстракт от орегано. Може ли някой да ми каже за какво се ползва овкусената вода ?   

# 20
  • Мнения: 256
Купих от турски супермаркет една бутилка вода с орегано. Т.е. аз си мислих 4е е ароматизирано олио ,а то е вода с екстракт от орегано. Може ли някой да ми каже за какво се ползва овкусената вода ?   
Водата от риган, по принцип се употребява с лечебна цел, но турците може и да я добавят като подправка към някои ястия..

# 21
  • Мнения: 9 052
на мен ми стана интересно защо не като мазнина (олио с риган) . За9о е вода. Не мога да си представя да сложа например картофна салата с лук вода с риган, но олио с кимон съм слагала и става супер ... Беше при олио и оцет и не обърнах внимание , 4е пише вода. Май ще ходя до супермаркета да питам жената на касата за какво го ползват.

# 22
  • Мнения: 1 872
Здравейте!
Моя приятелка ми донесе суров кадиаф и готови кори за пурички. Идея си нямам, какво да ги правя Sad

# 23
  • Мнения: 256
Здравейте!
Моя приятелка ми донесе суров кадиаф и готови кори за пурички. Идея си нямам, какво да ги правя Sad
От суровия кадаиф може да се направи кюнефе, а от триъгълните кори - цигара бьорек.

# 24
  • Мнения: 1 872
Здравейте!
Моя приятелка ми донесе суров кадиаф и готови кори за пурички. Идея си нямам, какво да ги правя Sad
От суровия кадаиф може да се направи кюнефе, а от триъгълните кори - цигара бьорек.
Как се прави бьорека. Извинявам се, но нещо не се ориентирам в рецептите Cry

# 25
# 26
  • Мнения: 14 071
Приемате ли нови попълнения в тази вкусна тема?
Сигурно ще ми се смеете, но откакто изгледах "Великолепният век" преди година много се запалих по турската кухня. Просто ми стана интересно. Започнах да ям локум, нещо, което не бях хапвала от детството.
Миналата година в един турски ресторант в еврейския квартал в Лондон хапнах от прочутия Имамбаялдъ и традиционен кебап и много ми харесаха. Приготвях го няколко пъти у нас–първият път тотален провал, патладжаните бяха горчиви, въпреки, че спазих всичко. Така започнах да си правя това-онова от турската кухня-турска баница с локум, баница с кайма и лук/стана любима у дома/, сладкиш "Короната на султана" с кроасани, менемен, ориз булгур. Сега съм си поръчала суров кадаиф за кюнефе от Турция, че свекърите утре отиват и ще донесат. Също така и Султан кебап. Не съм била никога фенка на сладкишите, особено сиропираните, но по време на бременността ми се отключи глад за сладкото и сега много ги харесвам. Обожавам да правя сладкиши и турските са ми много вкусни.
Това кюнефе ще правя аз другата седмица.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/04/kanafehkunefe-s … heese-pastry.html
Записвам се при вас да черпя идеи.

# 27
  • Мнения: 9 093
Приемате ли нови попълнения в тази вкусна тема?
Сигурно ще ми се смеете, но откакто изгледах "Великолепният век" преди година много се запалих по турската кухня. Просто ми стана интересно. Започнах да ям локум, нещо, което не бях хапвала от детството.
Миналата година в един турски ресторант в еврейския квартал в Лондон хапнах от прочутия Имамбаялдъ и традиционен кебап и много ми харесаха. Приготвях го няколко пъти у нас–първият път тотален провал, патладжаните бяха горчиви, въпреки, че спазих всичко. Така започнах да си правя това-онова от турската кухня-турска баница с локум, баница с кайма и лук/стана любима у дома/, сладкиш "Короната на султана" с кроасани, менемен, ориз булгур. Сега съм си поръчала суров кадаиф за кюнефе от Турция, че свекърите утре отиват и ще донесат. Също така и Султан кебап. Не съм била никога фенка на сладкишите, особено сиропираните, но по време на бременността ми се отключи глад за сладкото и сега много ги харесвам. Обожавам да правя сладкиши и турските са ми много вкусни.
Това кюнефе ще правя аз другата седмица.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/04/kanafehkunefe-s … heese-pastry.html
Записвам се при вас да черпя идеи.


Добре дошла.  Hug Приемат се нови попълнения и най-вече нови изпитани рецепти  Hug

# 28
  • Мнения: 17 459
Отдавна не е писано но се надявам някой да отговори. 

Как да съхранявам пресен кадаиф?
И изпитана рецепта за кюнефе търся.

# 29
  • Мнения: 14 071
Отдавна не е писано но се надявам някой да отговори. 

Как да съхранявам пресен кадаиф?
И изпитана рецепта за кюнефе търся.

Заповядай, кюнефе. Лично изпробвано. Супер лесно и вкусно.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/04/kanafehkunefe-s … heese-pastry.html

Кадаифа съм го съхранявала в хладилник или на студено в мазе, но не трае дълго.

# 30
  • Варна
  • Мнения: 2 973
Sesylle, аз правя кюнефето по тази рецепта + инструкции:
https://www.youtube.com/watch?v=pHbkAy2ItkM.
Много е важно показаното нарязване и омасляване на кадаифа - съвсем различен е резултатът. Така го правят и професионалистите. Също така и притискането на всеки от пластовете кадаиф. Важно е и да не слагате сирене съвсем до краищата на съда, за да не се разтича навън. Оставете по сантиметър без сирене околовръст. И като става въпрос за сирене... Като си купувате кадаиф от Турция, влезте в някой магазин са млечни продукти и поискайте "künefe peyniri". Автентичен вкус се получава с автентични продукти, а след като едното купувате от там, може и другото да вземете.
По този начин получих кюнефе, което можеше да се съревновава с едни от най-добрите, които сме яли в Турция. Успех и добър апетит!

# 31
  • Мнения: 17 459
Благодаря, вече го направих и се изяде. По рецепта и съвети на моя приятелка туркиня. И сиренето ми беше от специалното за кюнефе, невероятен вкус наистина.
Получи се страхотно.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 2 973
Супер! Би ли споделила тази рецепта? Или поне дали с нещо се различава драстично от показаното.

# 33
  • Мнения: 17 459
Рецептата е същата, но не съм обърквала кадаифа с кравето масло. Моята приятелка ми каза да не го правя.
Сложих масло само в тигана и 2та пъти.
И понеже нямам от тези специални чинии притисках с ръчен пасатор за картофи. Simple Smile

# 34
  • Мнения: 268
Здравейте,може ли рецепта за турска баница със сирене или с кайма...лятото ядохме такава и много ми хареса и искам да си приготвя и аз.
Също така и рецепта за питка.
Благодаря предварително.

# 35
  • Мнения: 17 459

zvezdichka7, за питка използвам рецептата за пиде, стават невероятни печива с нея.

650-750гр. брашно
2яйца
2с.л. кисело мляко с връх
1ч.л. сол
1с.л. захар
10гр. суха мая
1ч.ч. топла вода
4с.л. зехтин

Аз правя в машината за хляб, но иначе си се замесва по стандартния начин, оставя се да втаса и когато е готово се оформя по желание и се пече.

# 36
  • Мнения: 268

zvezdichka7, за питка използвам рецептата за пиде, стават невероятни печива с нея.

650-750гр. брашно
2яйца
2с.л. кисело мляко с връх
1ч.л. сол
1с.л. захар
10гр. суха мая
1ч.ч. топла вода
4с.л. зехтин

Аз правя в машината за хляб, но иначе си се замесва по стандартния начин, оставя се да втаса и когато е готово се оформя по желание и се пече.
Благодаря ти много,непременно ще я пробвам.

# 37
  • Русе
  • Мнения: 2 563
.........................................................................
Също така и рецепта за питка.
Благодаря предварително.

по тази рецепта, тестото става и за голяма питка.
http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/02/blog-post_2140.html

# 38
  • Мнения: 268
А някой може ли да ми каже от къде в София мога да си взема турски кори за баница,четох,че в София имало,но не се споменава къде.
Благодаря!

# 39
  • София
  • Мнения: 2 825
А някой може ли да ми каже от къде в София мога да си взема турски кори за баница,четох,че в София имало,но не се споменава къде.
Благодаря!

Миналата седмица си купих турски кори от един павилион, който се намира на кръстовището на ул. Пиротска и бул, Христо Ботев. На спирката на трамвая на ул. Пиротска посока Опълченска, под колоните. Има павилион в който продават и други сладки неща. Имаше три вида кори(за баклава, за баница, и за триъгълни банички). Купих за баклава.С тях направих и баклава и баница. И двете станаха разкошни.

# 40
  • Мнения: 853
Момичета, мъжът ми ще пътува за Турция ,освен кори за баклава и баница и пресен кадаиф за кюнефе, какво още бих могла да му поръчам да донесе, в смисъл продукти за нещо солено или сладко. Подсетете ме! Благодаря!

# 41
  • Варна
  • Мнения: 2 973
За кюнефето да ти вземе и сирене.

# 42
  • Мнения: 853
За кюнефето да ти вземе и сирене.


Да, да обезателно! Някаква марка кадаиф и сирене да препоръчате.

# 43
  • Русе
  • Мнения: 4 894
Момичета, мъжът ми ще пътува за Турция ,освен кори за баклава и баница и пресен кадаиф за кюнефе, какво още бих могла да му поръчам да донесе, в смисъл продукти за нещо солено или сладко. Подсетете ме! Благодаря!
Аз си купувам и булгур, сусам, тахан. Последния път си купих и бял слънчоглед.

# 44
  • София
  • Мнения: 2 680
Момичета, мъжът ми ще пътува за Турция ,освен кори за баклава и баница и пресен кадаиф за кюнефе, какво още бих могла да му поръчам да донесе, в смисъл продукти за нещо солено или сладко. Подсетете ме! Благодаря!

Има различни видове петмез.  Peace

# 45
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Момичета, мъжът ми ще пътува за Турция ,освен кори за баклава и баница и пресен кадаиф за кюнефе, какво още бих могла да му поръчам да донесе, в смисъл продукти за нещо солено или сладко. Подсетете ме! Благодаря!

Подправки!

# 46
  • Мнения: 853
Момичета, мъжът ми ще пътува за Турция ,освен кори за баклава и баница и пресен кадаиф за кюнефе, какво още бих могла да му поръчам да донесе, в смисъл продукти за нещо солено или сладко. Подсетете ме! Благодаря!

Подправки!

Като...

# 47
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Момичета, мъжът ми ще пътува за Турция ,освен кори за баклава и баница и пресен кадаиф за кюнефе, какво още бих могла да му поръчам да донесе, в смисъл продукти за нещо солено или сладко. Подсетете ме! Благодаря!

Подправки!

Като...

Последният път ми донесоха от Истанбул шафран, смлян зелен шам- фастък и сумак.

# 48
  • Русе
  • Мнения: 2 563
И това



Вълшебно е! На турски е Cevizli Sucuk, на български е известно като Бал суджук

# 49
  • София
  • Мнения: 2 680
Махлеб, сумак, шафран, куркума, черен кимион ...

# 50
  • Мнения: 853
Flowers BouquetFlowers BouquetЕхааа, как ми се прияде балсуджук,благодаря ,че ме подсети. Хмм... това сумак каква подправка е ,за какво се ползва , не ми е позната.


beljta, viki_1974, vanja77, благодаря ви за незабавното включване! Flowers Bouquet

# 51
  • Мнения: 2 244
Мога само да добавя кашкавал на конци, уникален е!
Сумакът се използва за салати например, и се сещам за сироп от нар, също много подходящ за салата!
Да се похвалиш после какво е донесъл, какво сте направили и харесва ли ви!

# 52
  • Мнения: 853
Мога само да добавя кашкавал на конци, уникален е!
Сумакът се използва за салати например, и се сещам за сироп от нар, също много подходящ за салата!
Да се похвалиш после какво е донесъл, какво сте направили и харесва ли ви!


Непременно ще има обратна информация. Simple Smile

# 53
  • При елфите ...
  • Мнения: 1 206
Да допълня и аз... лимонов сок за подправяне на салати, каймак, кефир, сирене на конци, за десерт екмек кадаифи (божествен)... Wink

# 54
  • Мнения: 268
Махлеб, сумак, шафран, куркума, черен кимион ...
Да се включа с въпрос...този черен кимион само в Турция ли може да се намери? Някъде в София дали го предлагат да си взема?

# 55
  • София
  • Мнения: 2 680
Махлеб, сумак, шафран, куркума, черен кимион ...
Да се включа с въпрос...този черен кимион само в Турция ли може да се намери? Някъде в София дали го предлагат да си взема?

Взимала съм си от Женския пазар от арабските магазини, където последния път ми го предложиха под названието "черен сусам", което е съсвсем различно нещо, но ... тяхна си работа. Освен това го има по големите павилиони за насипни ядки и семена, а и от интернет можеш да си поръчаш.  Peace

# 56
  • Мнения: 1 339
Аз си поръчвам и едно любимо сиренце в кутия, малко по твърдо от моцарела, на дълги масури. Мисля че е доста популярно

# 57
  • Мнения: 268
Махлеб, сумак, шафран, куркума, черен кимион ...
Да се включа с въпрос...този черен кимион само в Турция ли може да се намери? Някъде в София дали го предлагат да си взема?

Взимала съм си от Женския пазар от арабските магазини, където последния път ми го предложиха под названието "черен сусам", което е съсвсем различно нещо, но ... тяхна си работа. Освен това го има по големите павилиони за насипни ядки и семена, а и от интернет можеш да си поръчаш.  Peace
Много благодаря,не се бях сетила за Женския,ще потърся там и ще знам ако ми предлагат черен сусам,че е същото Grinning Има ли друго,което мога да взема от там като ходя,някаква подправка или храна?

# 58
  • София
  • Мнения: 2 680
Махлеб, сумак, шафран, куркума, черен кимион ...
Да се включа с въпрос...този черен кимион само в Турция ли може да се намери? Някъде в София дали го предлагат да си взема?

Взимала съм си от Женския пазар от арабските магазини, където последния път ми го предложиха под названието "черен сусам", което е съсвсем различно нещо, но ... тяхна си работа. Освен това го има по големите павилиони за насипни ядки и семена, а и от интернет можеш да си поръчаш.  Peace
Много благодаря,не се бях сетила за Женския,ще потърся там и ще знам ако ми предлагат черен сусам,че е същото Grinning Има ли друго,което мога да взема от там като ходя,някаква подправка или храна?

Освен тези които вече изброих по-назад, още сушени бакла и нахут, арабски кус-кус, булгур и др.  Peace

# 59
  • Мнения: 7 267
Здравейте, момичета и момчета Simple Smile
Моля за изпитана рецепта за менемен (или както там се пише Simple Smile ) намирам в нета, но доста различни, а като не отбирам и езика и не знам на коя да се доверя. Та моля дайте ваши, ако имате такава.

# 60
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Здравейте, момичета и момчета Simple Smile
Моля за изпитана рецепта за менемен (или както там се пише Simple Smile ) намирам в нета, но доста различни, а като не отбирам и езика и не знам на коя да се доверя. Та моля дайте ваши, ако имате такава.

Пеп-4o, правя си я като зимнина. След като отворя буркана, изсипвам съдържанието му в тиган, загрявам, прибавям само яйце и сирене евентуално. Готово.
http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_14.html

# 61
  • Мнения: 7 267
не е това, което търся Ванка. На онова (в един филм) девойката запържи зеленчуците - чушки в тигана, сложи и парчетата домати, изглеждаше нещо като мишмаш със сурови чушки правен, но видях и яйца имаше до тигана.. И после като затапяше с къшей беше доста гъсто Simple Smile Всъщност не знам яйцата за вътре ли бяха, има ли ги, или не. Някъде видях, че и млечен сос има към него.

# 62
  • Русе
  • Мнения: 2 563
не е това, което търся Ванка. На онова (в един филм) девойката запържи зеленчуците - чушки в тигана, сложи и парчетата домати, изглеждаше нещо като мишмаш със сурови чушки правен, но видях и яйца имаше до тигана.. И после като затапяше с къшей беше доста гъсто Simple Smile Всъщност не знам яйцата за вътре ли бяха, има ли ги, или не. Някъде видях, че и млечен сос има към него.

Аз съм я побългарил за зимнина.
Ето виж тази - 

Тук е рецептата на турски. С гугъл преводача се разбира. Пък и девойките, които владеят езика ще ти помогнат. Simple Smile
https://yemek.com/tarif/domates-biber-soganli-menemen/

# 63
  • Мнения: 256
Менемена си е нашият миш-маш ,нищо по-различно!
В рецептата по-горе продуктите са: 5 домата,  2 глави кромид лук, 4 чушки сиврия, 3 яйца, 2 суп. лъж. олио
по 1 ч.л сол и черен пипер,

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 17:55 от amareto eto

# 64
# 65
  • Мнения: 19
Здравейте, момичета! Моля за рецепта за булгур-гарнитура, както го сервират в турските ресторанти в София. С детето много го харесваме, но не мога да намеря рецепта, която да ми прилича на това което ни сервират.

# 66
  • Варна
  • Мнения: 2 973
За кюнефето да ти вземе и сирене.


Да, да обезателно! Някаква марка кадаиф и сирене да препоръчате.

Аз кадаиф си купувам от пазара. Марка не знам. Забелязах, че го носят в големи пакети (вероятно поне от 2 кг) и го разделят на по-малки разфасовки в най-обикновени пликчета. Сигурно на големите пликове има марка, ама...

Сиренето за кадаиф го взимам от магазин за млечни продукти и го търся просто като "кюнефе пейнир". Купувала съм го от магазин в Лозенград. Ако върши работа, ще кажа къде е. Предполагам, че всички специализирани магазини предлагат.

# 67
  • Русе
  • Мнения: 4 894
Здравейте, момичета! Моля за рецепта за булгур-гарнитура, както го сервират в турските ресторанти в София. С детето много го харесваме, но не мога да намеря рецепта, която да ми прилича на това което ни сервират.
В софийски ресторант булгур не съм яла, но съм яла в Турция и в Русе в турски ресторант и този булгур, който си готвя много се доближава на вкус. Търси клипчета за булгур пилав. Аз от You Tube си взаимствах рецепти преди години.
На първа страница има рецепта, която съм пробвала и също е сполучлива

# 68
  • Мнения: 14 071
Да, това е менемен, като нашия миш маш, сервират го обаче традиционно на закуска.

# 69
  • близо под тепетата
  • Мнения: 402
Тези дни много си мисля за менемен и хоп тъкмо това сте коментирали последно...значи ще се готви на почивните дни Relaxed

Аз рецептата я знам така- задушава се нарязан на кръгчета суджук(може и без-тогава се задушават зеленчуците), после се добавят пресни чушки сиврия(на средно ситно Simple Smile ), малка главичка стар лук(на по-ситно от чушките) задушават се и те, после се добавят пресни домати -на кубчета -овкусява се,  затваря се с капак да поизври малко водата от доматите. После се чукват яйцата и пак с капак-за да се забулят. Аз ги обичам рохки и не ги държа дълго на котлона.
Поръсва се с магданоз при сервиране.
Горе-долу така изглежда, но яйцата са цели, а не така разляти Simple Smile






# 70
  • Мнения: 813
А да знаете случайно, някъде в София да се продава турски локум, такъв какъвто има и в Турция например, с ядките му и всичките му разновидности? Simple Smile

# 71
  • Мнения: 14 071
А да знаете случайно, някъде в София да се продава турски локум, такъв какъвто има и в Турция например, с ядките му и всичките му разновидности? Simple Smile
И аз се присъединявам към въпроса.

# 72
  • София
  • Мнения: 2 825
А да знаете случайно, някъде в София да се продава турски локум, такъв какъвто има и в Турция например, с ядките му и всичките му разновидности? Simple Smile
И аз се присъединявам към въпроса.

Минете по арабските магазини на ул. Цар Симеон, около Женският пазар. В отсечката между пазара и ул. М.Луиза, има много магазинчета. Продават какво ли не- локум, пишмание, болгур, кори за баклави, подправки и други неща.Всички магазини продават на еднакви цени. Аз, пазарувам от там редовно.

# 73
  • Мнения: 813
Благодарим за отговора.

# 74
  • Мнения: 268
Здравейте,донесоха ми една кутия кадаиф, готов, изпечен, само да се залее със сироп, но ми се иска да си направя кюнефе,но не знам ще стане ли с него? Друго да попитам-какво сирене мога да използвам и как да си го приготвя?

# 75
  • Мнения: 17 459
Звездичка, кюнефето става с пресен кадаиф, не с изпечен. 
Сиренето може и моцарела или друго прясно и меко сирене.

# 76
  • Мнения: 853
Такааа, преди доста време питах тук какво да донесе мъжът ми при предстоящо пътуване до Турция. Това пътуване неколкократно се отлага ,но в крайна сметка се осъществи и да докладвам сега. Донесе 2 огромни тави с готов изпечен и сиропиран кадаиф ,та това беше десерта на свекървата за юбилея. Сиренето на конци ,жълтото ,което беше много ми хареса ,като нашият кашкавал ,но бялото беше сухо и много солено.Балсуджука също единият вариант беше много добър ,другият като гума и някакъв изкуствен ми стоеше. Явно трябва да се знае и от къде да се пазарува и на кои фирми.Тахана още не съм оползотворила, но всъщност питането ми е за сумака. На какво да я слагам тази подправка? Както и готово кюнефе донесе, полуфабрикат , как по-нататък да го приготвям?

# 77
  • Мнения: 7 267
Сумак _ на пиле и картофи

# 78
  • София
  • Мнения: 2 680
Сумак арабите слагат на почти всичко: салати, месо, хумус, ориз, дюнер кебап и т.н.

# 79
  • Мнения: 853

Пепчо, Ваня, благодаря ви!
Ще пробвам предложенията ви.

# 80
# 81
  • София
  • Мнения: 2 825
Сумака го открих преди няколко седмици. Пазарувах в арабските магазини, и продавача-арабин ми предложи да си взема като подправка за табулето. От тогава се пристрастих към него.Слагам го дори на филийка с масло. На всякакво месо си стои, на ориз, на булгур, на картофи, абе на всичко. Много хубава подправка е.

i_peych,  Hug твоят блог ми е любим. На два-три дни надничам там. Всичко е разкошно, приготвено с  майсторлък. Следващият уикенд ще приготвя и тези питки.

# 82
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Сумака го открих преди няколко седмици. Пазарувах в арабските магазини, и продавача-арабин ми предложи да си взема като подправка за табулето. От тогава се пристрастих към него.Слагам го дори на филийка с масло. На всякакво месо си стои, на ориз, на булгур, на картофи, абе на всичко. Много хубава подправка е.

i_peych,  Hug твоят блог ми е любим. На два-три дни надничам там. Всичко е разкошно, приготвено с  майсторлък. Следващият уикенд ще приготвя и тези питки.


Kamelia741, благодаря!

# 83
  • here and now
  • Мнения: 1 232
Искам да попитам удачано ли е да замразя "Чий кюфте" и колко време би издържало в хладилник, в случай, че не бива да се замразява?

# 84
  • Мнения: 268
Звездичка, кюнефето става с пресен кадаиф, не с изпечен. 
Сиренето може и моцарела или друго прясно и меко сирене.
А от къде мога да си намеря пресен? Никъде не съм срещала.

# 85
  • Варна
  • Мнения: 2 973
Продават го по пазарите им, на щандовете за кори, обикновено. Вадят го от големи пакети и го разфасоват в торбички. Виждала съм и вакуумиран по магазините.
В България кадаиф се прави и се продава суров на Самоводската чаршия във Велико Търново, но няма нищо общо с турския и не мисля, че може да свърши работа.

# 86
  • София
  • Мнения: 357
Сумак се използва поръсен върху червен(лилав) лук с магданоз, който задължително се сервира към турските кебапи.Има леко лимонов вкус, много е приятен.

# 87
  • Русе
  • Мнения: 8 287
Искам да попитам удачано ли е да замразя "Чий кюфте" и колко време би издържало в хладилник, в случай, че не бива да се замразява?
Смятам, че може да го замразиш. В хладилник не би издържало дълго. Да речем седмица.  Thinking

# 88
  • Мнения: 173
А някой знае ли какъв е соса, който дават към чий кюфтето?

# 89
  • Мнения: 256
А някой знае ли какъв е соса, който дават към чий кюфтето?

За соса смесват: сос от нар, зехтин, лимонов сок, черен и лют червен пипер и една подправка isot /мисля, че са препечени сухи чушки/

# 90
# 91
  • Мнения: 853


Във втория вариант на менемен не разбрах подправката каква е която слага.

# 92
  • Мнения: 173
А някой знае ли какъв е соса, който дават към чий кюфтето?

За соса смесват: сос от нар, зехтин, лимонов сок, черен и лют червен пипер и една подправка isot /мисля, че са препечени сухи чушки/
bouquet  Благодаря!

# 93
  • Мнения: 676
Вижте какво ново намерих ...Някой пил ли е
https://www.youtube.com/watch?v=th6ehDtPIFE

# 94
  • Мнения: 256
Хардалие - нещо като вино с хардал и марципан

# 95
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 3 868
Здравейте.
Извинявам се, ако се е коментирало. Някой знае ли къде от България мога да си купя чинийки за кюнефе? Благодаря.  Simple Smile
 

# 96
  • Варна
  • Мнения: 2 973
Надявам се да има положителен отговор на този въпрос, но от собствения си опит ще кажа, че дори и в Турция не ги виждам на много места. Очевидно това е десерт, който рядко се приготвя в домашни условия.

# 97
  • Милано
  • Мнения: 798
Продават го по пазарите им, на щандовете за кори, обикновено. Вадят го от големи пакети и го разфасоват в торбички. Виждала съм и вакуумиран по магазините.
В България кадаиф се прави и се продава суров на Самоводската чаршия във Велико Търново, но няма нищо общо с турския и не мисля, че може да свърши работа.
Едно момиче в София продава и турски и гръцки пресен кадайф.Изпраща и по Еконт. Когато съм в България винаги си взимам от нея.Жалко че тук никой не иска да яде кадаиф....

# 98
  • София
  • Мнения: 4 849
Продават го по пазарите им, на щандовете за кори, обикновено. Вадят го от големи пакети и го разфасоват в торбички. Виждала съм и вакуумиран по магазините.
В България кадаиф се прави и се продава суров на Самоводската чаршия във Велико Търново, но няма нищо общо с турския и не мисля, че може да свърши работа.
Едно момиче в София продава и турски и гръцки пресен кадайф.Изпраща и по Еконт. Когато съм в България винаги си взимам от нея.Жалко че тук никой не иска да яде кадаиф....

Ами дайте координатите на това момиче. Иначе на женския пазар има арабски магазин, в който се продава суров кадаиф.

# 99
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 3 868
И аз си взех суров кадаиф от въпросната жена. Намерих я в базар.бг. Напишете в гугъл суров кадаиф и ще ви излезе. А чинийки никъде няма. Sad

# 100
  • София
  • Мнения: 4 849
Амчи като какво са тия пък специални чинийки за кюнефе? От порцелан от носорог ли ги правят?

# 101
  • Варна
  • Мнения: 2 973


Нищо толкова специално не са, но неслучайно турците правят кюнефето именно в такива. Най-малкото придават автентичен вид, когато си го правиш в къщи. Но всъщност важното е, че позволяват десерта да се приготви бързо и равномерно и правят обръщането изключително лесно.

Ако търсите в Турция... Питайте за "Künefe Tabağı" (ако не греша, трябва да се произнася "кюнефе табаъ"). Твърде е възможно да ги има в магазините/щандовете за домашни потреби, но да не са "на първа линия", тъй да се каже.

По отношение на доставките на кадаиф... Имайте предвид, че на топло мухлясва бързо. не знам по какъв начин е опакован този, който праща дамата, но трябва да се ползва бързо и да стои в хладилник.
За по-дълго съхранение ползвайте фризера - вакуумиран или поне запечатан добре, така че да не влиза влага в опаковката.

# 102
  • Мнения: 9 093
https://www.ebay.com/itm/Placa-kunefe-numero-1-/263440698192?_ul=GT

https://www.amazon.com/Kunefe-Plate/dp/B00HNFFJF6
https://internationalgoodsdepot.com/products/kunefe-plate
Поне на 3 места в нета ги има тези чинии и то на първо търсене в нета. 99% и в алито може да се намерят, също в Бг. Сайт.

# 103
  • Мнения: 1 294
На няколко пъти чета, че суровия кадаиф се разваля бързо. Имам купен от В. Търново  преди 2-3 месеца, стои си в плик в шкафа и нищо му няма. Може би не е точно суров, знам ли, продават го от една машина като за захарен памук и го слагат в пликове. Аз го ползвам за торта, кюнефе не съм пробвала да правя.

# 104
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 3 868
На мен ми го изпратиха по Еконт. Като го получих веднага го сложих в камерата и там си стои. Имам турски и гръцки. С втория съм правила кюнефе. Стои по-фин. Но пък с турския знам, че ставало по-хрупкаво.  
За чинийките, имах предвид дали някъде в България има.  В амазон и ибей ясно, че ако човек потърси, ще открие.

# 105
  • Варна
  • Мнения: 2 973
На мен ми го изпратиха по Еконт. Като го получих веднага го сложих в камерата и там си стои. Имам турски и гръцки. С втория съм правила кюнефе. Стои по-фин. Но пък с турския знам, че ставало по-хрупкаво. 
За чинийките, имах предвид дали някъде в България има.  В амазон и ибей ясно, че ако човек потърси, ще открие.

И аз така те разбрах, затова и така отговорих.

На няколко пъти чета, че суровия кадаиф се разваля бързо. Имам купен от В. Търново  преди 2-3 месеца, стои си в плик в шкафа и нищо му няма. Може би не е точно суров, знам ли, продават го от една машина като за захарен памук и го слагат в пликове. Аз го ползвам за торта, кюнефе не съм пробвала да правя.



Турския кадаиф се разваля не само в шкаф, а и в хладилник (разбира се, там трае по-дълго). Защо търновския трае, не мога да кажа. Вероятно изсъхва и става като фиде/юфка.
Технологията на приготвянето му е сходна с тази на турския. Само дето резултатът е много различен. Не само на вид. Сигурно степента на изсушаване е различна.
За турския не е добре да изсъхва. Той трябва да е влажен и свеж, за да се ползва. Поне за кюнефе. Аз в друга форма не го консумирам.
А иначе и в Турция, и тук се продава готов изпечен кадаиф, който само трябва да се залее със сироп. Той трае много, но ние говорим за суровия.

# 106
  • Мнения: 9 093
Ами чинийки и да се намерят в България, залагам че цената им ще е безумна. Има си намери кой да ти донесе от Турция, или си поръчай онлайн. Повече време ще загубиш да търсиш тук, а едва ли ще си струва.

# 107
  • София
  • Мнения: 357
Аз ползвам обикновени алуминиеви чинии за кюнефето. И те вършат работа.[/img]

# 108
# 109
  • Мнения: 2 114
Великотърновският кадаиф е "сух" кадаиф. За това и издържа повече. Няма влага в него.
Аз съм ползвала и великотърновския кадаиф за кюнефе. Вкусен е, просто е различен.
Има снимка тук на кадаиф с турски и великотърновски кадаиф:

https://drythyme.blogspot.com/2010/11/blog-post_22.html

# 110
  • Мнения: 268
Здравейте,дали може някой да преведе тази рецепта
https://youtu.be/XjIZYtweazg

# 111
  • София
  • Мнения: 4 849
Здравейте,дали може някой да преведе тази рецепта
https://youtu.be/XjIZYtweazg


Това са съставките:

1 чаша топло топло мляко
1 чаша топла вода
1 чаша растително масло (олио)
2 яйца (единия жълтък го отделете за намазваве)
3 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжица сол
1.5 чаена лъжица суха мая
около 6 чаши брашно

1 чаша е равна на 200 мл

# 112
  • Мнения: 268
Здравейте,дали може някой да преведе тази рецепта
https://youtu.be/XjIZYtweazg


Това са съставките:

1 чаша топло топло мляко
1 чаша топла вода
1 чаша растително масло (олио)
2 яйца (единия жълтък го отделете за намазваве)
3 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжица сол
1.5 чаена лъжица суха мая
около 6 чаши брашно

1 чаша е равна на 200 мл
Много благодаря!

# 113
  • Мнения: 3 762
Здравейте, можете ли да ми преведете тази рецепта
https://youtu.be/DMRP6_0XUg8
Не ми позволява да копирам рецептата и да я пусна на преводач, затова идвам тук за помощ

# 114
  • Мнения: 7 267
копирай от тук и пусни в преводач
 
Скрит текст:
Публикуван на 14.12.2017 г.
___DOLGULU ATOM KURABİYE __
Püf Noktalar:
✔Sadece her evde bulunan malzeme ve gereçleri kullanarak Sunumlarınıza davetlerinize farklılık getirebilirsiniz, hem görünümü hemde lezzeti Şahane bir Kurabiyedir.
✔Kurabiye iç harcınızı damak zevkinize ve evdeki malzemelerinize göre hazırlayabilirsiniz, Fındıklı, hindistancevizli, İncirli, kuru meyveler,damla çikolata . ...vs
✔Kurabiyelere şekil verdikten sonra yumuşamış olucaktir bu şekilde fırına verirseniz, kurabiyelerde yayılma veya şeklini bozmasi olabilir, lütfen şekil verip tekrar soğuk bir ordamda 10 dakika dinlendirip daha sonra Fırınlayın.
✔Kurabiyenizi elmalı yapabilirsiniz fakat tazeligini 3 gün koruycaktir çünki Elma nemli bir harç dolayısıyla kurabiyeniz zamanla yumuşayabilir.
✔İsteğe bağlı olarak hamurunuza Limon kabuğu, portakalkabugu, tarçın ilave edebilirsiniz.
✔Kuru meyveler ve kuruyemiş dolgulu Kurabiyeniz,saklama kutusunda 2 hafta tazeligini ve lezzetini korur👌
✔Soguduktan sonra buzluktada muhafaza edilebilir.
✔Yapıcak arkadaşlarıma Şimdiden Afiyet olsun⚘


Buyrun Malzemeler⤵
Kullandığım ölçü :250 ml su bardağı
•1 Yumurta
•250 gr Tereyağ( Yumuşak )
•1 su bardağı Pudraşekeri
•1 yemek kaşığı Nişasta (mısır veya buğday olabilir)
•Çeyrek su bardağı Siviyağ
•1 paket Vanilya
•1 çay kaşığı silme Kabartmatozu
•4- 4,5 su bardağı Un (lütfen dikkatli ekleyin hamurunuz sert olmasın)


İç Harcı :
•1 su bardağı iri Öğütülmüş Ceviz
•1 yemek kaşığı Üzüm
•4-5 tane kurukayisi
•1 yemek kaşığı Şeker
•1 çay kaşığı Tarçın

Dekore etmek için :
•20 gr Bitter çikolata
•1 yemek kaşığı Pudraşekeri


Pişme Süresi :
•Önceden ısıtılmış alt üst ayar 180°Fırında yaklaşık 30/35 dakika pisicek.
Kolay Gelsin 🌷

NOT:Videomun sonunda minik bir kamera arkası hazirladim,her detay en ince ayrıntısına kadar bilakis kendim ilgileniyorum ve tabiki arada sizlerin görmediği birçok aksakliklarda oluyor 🙈iyiseyirler dilerim ⚘



🔷Hakkımda🔷
Ben Selvi,73 doğumluyum, Evliyim, 26/22/21 yaşlarında 3 prensesin Annesiyim,Almanyada yaşıyorum .
13 yıl Satış görevlisi olarak çalıştım.
30 yıllık Mutfak Sevgimi ve Tecrubemi , Patisserie kurslarından aldığım eğitimler eşliğinde Sizlere Sunuyorum...
3 yıl önce instagram hesabımdan (@masmavi3_mutfakta) başlayan Mutfak maceramiza 19.10.2016 tarihinden itibaren Youtube ile birlikte devam etmekten Mutluyum.
Uzun ve Güzel bir Yolculuk olması Dileğimle..
Hoşgeldiniz🍂

Selvi.K


Takip edebiliceginiz diğer Sosyalmedya Hesaplarım :

# 115
  • Мнения: 3 762
Пенчо, Благодаря!

# 116
  • In transit
  • Мнения: 5 102
Здравейте, искам да попитам като сервират адана кебаб или кюфтета, има едно мариновано червено зеле за салата. Някой знае ли как се приготвя?

# 117
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Здравейте, искам да попитам като сервират адана кебаб или кюфтета, има едно мариновано червено зеле за салата. Някой знае ли как се приготвя?

На руски е рецептата, но предполагам ще я разбереш. От книгата на Inci Kut -  ястия от турската кухня.

Капуста цветная – 300 г, помидоры – 2 шт., огурцы – 1 шт., яблоки – 2 шт., виноград –
100 г, сметана – 1 стакан, соль и перец черный молотый по вкусу, зелень петрушки.
Цветную капусту отварить и разобрать на соцветия. Помидоры, огурец, очищенные от
кожицы и семян яблоки нарезать ломтиками. Подготовленные продукты соединить с
виноградом, посолить, поперчить и перемешать.
При подаче оформить салат зеленью. Сметану подать отдельно

# 118
  • In transit
  • Мнения: 5 102
Благодаря, разбрах я, но не е това което търся. Онова е само червено зеле, нарязано на ситно, но на вкус е като невтасало кисело зеле. Т.е има лек вкус като мариновано. Предполагам, че се прави сано със сол, но не съм сигурна. Онзи ден Джейми прави нещо подобно, наряза го на ситно, намачка със сол и сложи малко оцет. Но не съм убедена, че се слага оцет затова се допитах до тази тема.

# 119
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Ето, тук има една записана рецепта. Преведена е от турски и е само с червено зеле.

 1 малко червено зеле
 1 чаена лъжичка зехтин
 1 чаша за кафе /60 мл/ прецеден лимонов сок
 1 чаена лъжица оцет
 1 чаена лъжица сол
 Сол за поръсване.
  Отделете и измийте листата с червено зеле. Поръсете ги със сол, наредете един върху друг и оставете за 4 часа.
След това ги сложете в гевгир / цедка/ и ги изплакнете обилно. Нарежете ги на ивици /дребно/.
Сложете лимонов сок, сол, зехтин, оцет и разбъркайте в купа.
Разпределете го в чинии и сервирайте без да чакате.

Видео, но не към тази рецепта.

Последна редакция: нд, 16 сеп 2018, 17:01 от i_peych

# 120
  • In transit
  • Мнения: 5 102
Супер! Много благодаря. Това трябва да е.

# 121
  • Мнения: 2 244
Здравейте,
Донесоха ми готово сурово кюнефе, но не разбирам какво даго направя - дали допълнително сиропирам или не. С гугъл преводача ми пише да го пека 12 мин на 240 градуса,но после не може да го преведе.
Моля ако някой е взимал да ми помогне как да го приготвя, благодаря!
Ето и снимка
Скрит текст:

# 122
  • Мнения: 1 269
Пече се до зачервяване и се прави сироп от вода и захар и се залива

# 123
  • Бургас
  • Мнения: 896
Завърнахме се от Турция и сега се облизвам за това, което ядохме. Много ми хареса един сладкиш. Не знам как се казва, но ще го опиша. Отдолу блат като на чийзкейк, а отгоре като чийзкейк, но е запечено мляко с ориз. Търся рецептата, защото съотношението на продуктите според е важно.

# 124
  • Русе
  • Мнения: 2 563
Завърнахме се от Турция и сега се облизвам за това, което ядохме. Много ми хареса един сладкиш. Не знам как се казва, но ще го опиша. Отдолу блат като на чийзкейк, а отгоре като чийзкейк, но е запечено мляко с ориз. Търся рецептата, защото съотношението на продуктите според е важно.

Можеш отделно да си направиш блат за чийзкейк и при сервиране да ги сглобиш. Но и без блат е много вкусно.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_28.html

# 125
  • Мнения: 1 642
Завърнах се от новогодишна екскурзия в Белек - в хотела  имаше невероятно вкусни неща... Искам да попитам за един десерт, ако някой знае как се прави - представляват блокчета, колкото два кибрита от сушени кайсии, кашу, орехи и др. ядки и сушени плодове, залято с нещо бяла, като желирано прясно мляко. Десерта е мек и много вкусен и предполагам, че е лесен за направа, само да знам рецептата... Моля, някой ако знае да каже как се прави Simple Smile От един магазин за ядки , чай и локуми в големия мол  -  Земя на Легендите в Белек  си купихме чай , който е като брашно/леко по-тъмно на цвят/ насипен, който ни препоръчаха , че е за простуда с 18 билки - джинджифил, анасон и др. неща - някой ако знае какво има в него и как се казва, защото и той много ни хареса Simple Smile
 

# 126
  • Мнения: 14 071
Аз така се вдъхнових от едно ходене в Турция. От месеци експелиментирам с турска кухня. Вчера правих менемен-облизах си пръстите,невероятна вкусотия. А онзи ден свеки приготви ат онези пълнените картофи в Одрин дето се продават по моловете-с всякакви салати вътре. Страшна вкусотия.
Ще пробвам и тава джигер.

# 127
  • Мнения: 853
Аз така се вдъхнових от едно ходене в Турция. От месеци експелиментирам с турска кухня. Вчера правих менемен-облизах си пръстите,невероятна вкусотия. А онзи ден свеки приготви ат онези пълнените картофи в Одрин дето се продават по моловете-с всякакви салати вътре. Страшна вкусотия.
Ще пробвам и тава джигер.


Може ли малко по-подробно за пълнените картофи със салати,че ми допадна като идея. Благодаря!

# 128
  • Мнения: 1 240
Аз така се вдъхнових от едно ходене в Турция. От месеци експелиментирам с турска кухня. Вчера правих менемен-облизах си пръстите,невероятна вкусотия. А онзи ден свеки приготви ат онези пълнените картофи в Одрин дето се продават по моловете-с всякакви салати вътре. Страшна вкусотия.
Ще пробвам и тава джигер.

Може ли рецепта за този менемен?

# 129
  • Мнения: 14 071
Ето https://www.topactualno.com/19095/marzeliva-recepta-taka-se-prav … rski-specialitet/

Менемена. Ще потърся и за картофите.

# 130
  • София
  • Мнения: 157
Къде в София може да се намерят турски кори за баница?

# 131
  • София
  • Мнения: 2 825
Къде в София може да се намерят турски кори за баница?

1.На женският пазар,
2. ул. Симеон в арабските магазини.
3.Аз, ги купувам от едн павилион на спирката на трамваите 20 и 22 на Пиротска и Хр. Ботев, посока Опълченска. Под колоните, от много години е там. Там продават много турска стока, вкл. и кори за баклава и баница.

# 132
  • София
  • Мнения: 157
Много Благодаря на    kamelia 741
Пилотска и Ботев ми е удобно .

# 133
  • Мнения: 1 269
Здравейте,извинявам се ако в темата е коментирано но нямам това време да се върна назад и да потърся,търся рецепта за сладкиша три лече...Благодаря предварително Simple Smile

# 134
  • Мнения: 256
Това е нещо като реване, но мноооого по-вкусно! Опитах го в Одрин в Айдън и много ми хареса, но не съм го правила . Открих рецептата му тук:   https://recepti.gotvach.bg/r-33760-%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5

# 135
  • София
  • Мнения: 4 849
Това е нещо като реване, но мноооого по-вкусно! Опитах го в Одрин в Айдън и много ми хареса, но не съм го правила . Открих рецептата му тук:   https://recepti.gotvach.bg/r-33760-%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5
Случайно вчера го видях в една новооткрита сладкарница в Люлин -2

# 136
  • Мнения: 676
Чух за сирене колот ....
Намерих това

https://www.youtube.com/watch?v=4-64MeBoNI8


И се чудя  дали не е като пареното сирене шкембе

# 137
  • Мнения: 153
Здравейте. Бихте ли казали може ли в мариновано сирене да се сложе СУМАК?

# 138
  • Мнения: 153
Искам да попитам нщо. Гази група нали е за помощ за бързи отговори или греша??? Вече два пъти имам нужда от съвет и пиша но отговор няма. Ще бъда благодарна понее сга да отговорите с обяснение за да не разчитам в бъдеще ....

# 139
  • Мнения: 14 071
Темата изобщо не е от активните за съжаление и вероятно щом на са ти отговорили или не знаят, или не са прочели.

# 140
  • Мнения: 1 294
Принципно не е за бързи отговори, по скоро се споделят рецепти.