Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 75
 • Мнения: 71
Здравейте д-р Чавдаров!
Моето бебче е на 4 месеца тежи 7 килограма. Роден е секцио заради липса на околоплодни води роди се 15 дни преди термина 2.700 кг.
Личния лекар ни изпрати на рехабилитация тъй като не стъпва,не се отблъсква с крачетата, и се извиваше на дъга назад като го поставим на краката му( това вече не е така за 2/3 седмици започна да стъпва леко и да не се извива назад) Правихме и ехографски преглед през фонтанелата и откриха асиметрични вентрикули като десния е 4.6мм а левият е 2.6мм. обясниха ми, че е леко увеличен и за сега нищо не могат да ми кажат. Междувременно ходим на гимнастика . Трябва ли да направим преглед с невролог, и тази разлика какво значи?

# 76
 • Sofiq
 • Мнения: 20
Здравейте д-р Чавдаров, исках да попитам кога най-рано мога да направя консултация с невролог ? Синът ми е роден в 34г.с. в момента е на 1месец и 18 дни р.в. и 7 дни коригирана възраст. На 8.07 му е правена трансфонтанелна ехография , на която се видяха: интравентрикуларни кръвоизливи 2-3 степен, 2 кисти в десния плексус и вентрикулна дилатация в левия заден рог. Контрола на ТФЕ ще правим другия месец.

# 77
 • София
 • Мнения: 651
ГАБИ 24
Детето Ви се нуждае от невро-кинезиологична диагностика, която може да получите в СБРДЦП. Повече информация може да намерите на сайта й:  www.cpcentresof-bg.com
Предлагат се ежеседмично безплатни прегледи.

ЕЛЕНА АСЕНОВА,
колкото по-рано реализирате невро-кинезиологичен преглед, толкова по-голям би бил шансът при евентуални двигателни отклонения да се започне ранна спец. рехабилитация свързана с двигателната развитие на детето.
Масажът и пасивните движения ( т.н. гимнастика) не са спец.рехабилитация в кърм. възраст.

# 78
 • Мнения: 41
Здравейте, доктор Чавдаров. Казвам се Биляна.Синът ми е на 7 месеца и половина, роден е 20 дни преди термин с тегло 2650 гр и 48 см, Апгар 8-10. Прекара жълтеница за 50 дни, първият месец въобще не плачаше. Контактен е, радва се на други деца и познава най-близкото си обкръжение. Завъртя се от гръб на корем в края на 3 месец, а от корем на гръб в началото на 5 месец. До към 5 месец беше разтворил дланите си, но от около месец ми прави впечатление, че предимно ги държи в юмрук, когато е по коремче пак ги държи стиснати, но понякога са отпуснати напред пръстчетата. Като го сложа седнал, може дълго да седи без да се катурне и си играе с играчки, от 2 седмици се надига и на колена, а от няколко дни се изправя като се държи за решетката на леглото. Личната лекарка каза, че има повишен мускулен тонус и каза да ходим на детски невролог. В направлението пише, че се изпраща за скрининг за ДЦП. Въпросът ми е толкова страшен симптом ли е свитата в юмрук ръка, възможно ли е този повишен мускулен тонус да му мине с масажи ли, де да знам? И ако може да ме насочите към лекар или болница за консултация. Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 19:54 от FBID100000174804131

# 79
 • София
 • Мнения: 651
Здравейте FBID (Биляна).
По Вашето описание, детето Ви се развива моторно малко по-бързо от стандартното. Пасивното му позициониране седнал преди 8-8,5 мес., може да е причина да се опитва да балансира допълнително, след като физиологичните вериги за баланс не са напълно изградени, като включва повечето флексори в раменния пояс, включително тези на пръстите на ръцете.
Повече информация за двигателното развитие на кърмачето може да намерите тук: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

# 80
 • Мнения: 41
Благодаря за отговора, д-р Чавдаров! Сега съм по-спокойна и няма да се притеснявам толкова много до прегледа. Пожелавам Ви здраве и много професионални успехи!
Биляна.

# 81
 • Мнения: 41
Здравейте, д-р Чавдаров! Пак съм аз Биляна. Вашето предположение за моето бебе се потвърди! Вие сте огромен специалист! Искам друго да Ви попитам. Невроложката д-р Станчева, каза, че синът ми има леко изпъкнал метопичен шев, но нямало нужда от консултация с неврохирург понеже при него било вид конфигурация на черепа. Синът ми няма триъгълна форма на главата, нито са му приближени очите. Този шев се появи в края на 6-ти месец, началото на 7-ми.Възможно ли е наистина да няма проблем или да си направя консултация с неврохирург на своя глава?

Последна редакция: пн, 10 сеп 2018, 17:13 от FBID100000174804131

# 82
 • София
 • Мнения: 251
Здравейте, д-р Чавдаров. Дъщеря ми е на 9 години и преди няколко години идвахме при Вас в кабинета, след прегледа заключихте, че има диспраксия. Тогава беше на 3 години, имаше задръжки в говора и някои неврологични особености в моториката. Няма някакво хронично заболяване или поставена диагноза, но все така има някави неволеви движения - подръпване на дрехите и попипване на тялото, както и несръчност и резки движения при хващане, пускане на предмети и други дейности, изискващи изпълняването на повече от едно действие едновременно с друго. Моля за Вашия съвет дали на този етап престой в барокамера би бил полезен? След много статии, които изчетох оставам с впечатление, че е възможно мозъчето й като бебе да е било в някаква степен увредено поради дълго продължила бебешка жълтеница (около 2 месеца), на която нито в Токуда, нито педиатърката обърнаха внимание и не е изследван билирубин. Основният ми въпрос е дали посещения в барокамерата на сегашната й възраст биха били от полза за евентуално "разбуждане" на заспали неврони и като цяло за общото състояние на детето. Много Ви благодаря.

# 83
 • София
 • Мнения: 651
Съжалявам за закъснелите отговори, но поради някаква причина неполучавам уведомбения от сайта, че имам нова поща...???...

FBID100000.....
Ако невро-кинезиологичното и психичното развитие на детето Ви са в норма, дали има или няма изпъкнал шев върху черепа, фактът е без значение. Пък и невро-хирургът неможе да направи нищо. Не се притеснявайте от факта.

Новко 25
Бихте могли да проведете няколко курса с хипербарна оксигенация за "разбуждане" на невронните пътища, защото понякога има отчетлив ефект върху когнитивните умения на детето. Ако  такива не се отчетат до края на втория курс от 10-15 проц., няма смисъл да тормозите детето повече.
Успех.

# 84
 • Мнения: 532
Здравейте, доктор Чавдаров! Синът ми е на 3 мес и 7 дни, роден в 39 г.с, секцио заради губещи се тонове по време на подготвителна контракция, длани и стъпала "на перачка", по-късно разбрах, че това са данни за преносване.Апгар 9/10. Кара жълтеница 1 мес и няколко дни; сложен по корем почна да вдига глава някъде 20 тия ден, но забелязах, че като го хвана за ръцете и го повдигна докато лежи по гръб към този момент (3 мес) главата му виси надолу, освен това се обръща от гръб само на дясно и то извит като дъга - главата и десния крак назад, корема изпъчен, левия крак свит, сякаш опитва да се обърне по корем, но дясната ръка му пречи. Наляво досега не се е обръщал.Друго, което ме притеснява, е че пръстите на ръцете и краката са почти винаги силно свити, като го къпя едва успявам да разтворя юмручетата да ги измия, толкова силно стиска. Също така не прави опити да хване играчката, понякога я докосва само и толкова, иначе я следи с поглед, отделно се усмихва, смее се, търси ме с поглед. Обърнат по корем стои на лакти със свити юмруци и държи главата стабилно, но много често след кратко време се килва настрани. Стряска се изключително лесно и от най-малкия шум и също отдавна забелязах, че много мрази и най-слабата дневна светлина (не пряка такава) и стиска очи. Не мисля, че педиатърката ще обърне внимание на тези неща, затова искам да попитам според вас това притеснително ли е (ужасявам се от болести, особено дцп). Забравих да спомена, че при раждането тежеше 3,150 и 50 см, на последния преглед, когато беше на 2 мес и 28 дни беше вече 5,600 и 59 см. Много благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 19:49 от anie11

# 85
 • София
 • Мнения: 651
anie 11
На възрастта, която е детето Ви, контролът на главата трябва да е наличен при всички позиции, както и при тракция (движение от позиция по гръб при изтегляне с ръцете към седеж).
Пръстите на ръчичките може да са флектирани, но трябва да се разгъват лесно.
При позиция по корем, лакътната опора е продължителна, а пръстите на ръцете трябва да са разгънати.
Опитите за "завъртане чрез "мост"", са грешна координация на мускулните вериги !!! Завъртането до страничен лег се отключва към 4,5 мес. възраст, като тазът и долните крайници се свиват.

# 86
 • Мнения: 462
Здравейте д-р Чавдаров.Дъщеря ми е на 1г. и 5м.Бременност от  IVF,родена в 39 г.с ,секцио поради ТАС серклаж при мен,3070 гр.,50см.На 5 м.възраст вледстие на задавя и обръщане на очите сме приети в болница със съмнение за епилептичен пристъп,който е отхвърлен с ЕЕГ и  ТФЕ изследване(и 2те са в норма).Двигателната активност(обръщане,сядане)са били в норма.На 10м започва да прави опити за ходене,държейки се за 2ръце,на 11м за една ръка,на 14м се пуска самостоятелно.От 10м възраст започнах да забелязвам кривене на дясното стъпало(сръпва на вътрешната част,от там се изкривява коляното и цялата походка).Последва преглед при ортопед-няма ортопедичен проблем,няколко месеца по-късно последва 2ри преглед при ортопед и повторно ехографско изследване на тазобедрени стави-няма отклонения.Преглед при невролог-данни за десностранна хемипареза,по-тежка за крака.ЯМР-Супратенториално двустранно в мозъчния паренхим се визуакизират неправилни по форма зони на патологично променен сигнален интезитет.Находките са дифузни с висок сигнален интензитет при Т2 образите и хипоинтензи чри Т1,без мас-ефект рестрикция на дифузията на водните молекули.Измененията са предимно субкортикално,но има и такива в дълбокото бяло мозъчно вещество перивеникуларно.
Минали сме 5 дневен курс на рехабилитация и електростимулация в мед.център.10 дневен курс със скенаротерапия,в момента имаме рехабилитатор в къщи.Подобрението е видимо
Имаме консултация с логопед-детето се развива в норма,в някой насоки изпреварва развитието си.
Тъй като мненията на всички специалисти е различно (едните твърдят че е ДЦП,други отричат),въпросът ми е сега на къде?Към какъв спец.трябва да се обърнем?
Благодаря предварително

# 87
 • Мнения: 532
anie 11
На възрастта, която е детето Ви, контролът на главата трябва да е наличен при всички позиции, както и при тракция (движение от позиция по гръб при изтегляне с ръцете към седеж).
Пръстите на ръчичките може да са флектирани, но трябва да се разгъват лесно.
При позиция по корем, лакътната опора е продължителна, а пръстите на ръцете трябва да са разгънати.
Опитите за "завъртане чрез "мост"", са грешна координация на мускулните вериги !!! Завъртането до страничен лег се отключва към 4,5 мес. възраст, като тазът и долните крайници се свиват.
Много благодаря за бързия отговор! Ще пробвам да го заведа на невролог, но не знам дали в града ми има детски такъв. А иначе колко време трябва вече да стои по корем - най-дълго е издържал 2 мин, но и аз почти никога не го слагам така, винаги го слагам по гръб. Също видях, че в линковете, които споделяте не се препоръчва повдигане за ръце от гръбен лег до 3 мес поради слаби шийни мускули, а и аз вчера за пръв път пробвах това. Да разбирам ли, че след третия месс трябва да усвои това? А ако наистина тези неща са притеснителни, за какви състояния може да говорят? (знам, че е много относително, но все пак..). Освен това не знам дали е от значение, но тъй като никога не съм можела да държа бебета сега го нося в/у възглавница, от която краката му висят надолу , защото все повече расте, но просто съм толкова некадърна, че не мога да го нося по друг начин. В линковете видях, че неправилното носене може да обърка двиг развитие, но дали трайно или за момента? По-добре ли ще е да го нося в слинг (ако намеря подходящ)? Още веднъж благодаря!!

# 88
 • София
 • Мнения: 651
bebeshok 0326
По информацията която споделяте, вероятно детето Ви е с ДЦП, спастична хемипареза.
Детето Ви може да се рехабилитира по Клинична пътека №260 ежемесечно по 10 дни с 3 рехабилитационни процедури дневно. Трябва Ви направление №7 НЗОК от ОПЛ, за стационарно лечение.
"Скенаротерапията" не ми е известна, въпреки че опита ми с ДЦП и рехабилитационните технологии при това състояние е над 30 години.
Може да влезнете в сайта на "Спец. Болница за Рехаб. на Детска Церебрална Парализа"(СБРДЦП), където ще намерите много информация за заболяването, както и консесуса за рехабилитация на ДЦП. Вижте предложените по-долу линковете:   www.cpcentresof-bg.comhttps://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/4_file1.pdf

Може да организирате консултация на детето Ви с лекари-специалисти от СБРДЦП на тел.: 02 9200 445 или с мен на тел. 0889 634 252, след предварително записване и в двата случая.

# 89
 • София
 • Мнения: 651
anie 11

Дръжте бебето си по-корем толкова, колкото го държите и по гръб, т.е. докато будува го въртете периодично през 1-2-3 мин. както по корем така и по гръб. Ако по корем изтегля ръцете назад и настрани и поема гравитацията само с шийно-гръбната мускулатура, фиксирайте ръцете отстрани и отзад, за да може да се опира върху тях и да не претоварва описаните по-горе мускули, което го кара да плаче !!!
При тракция на 3 мес. кор. възраст, (ако има такава,) главата не трябва да увисва. В този случай се говори за намален или липсващ контрол на главата, което е индикация за спец. рехабилитация.
Недоносените бебета или бебетата с перинатални хипоксични травни е уместно да се носят до 6 мес. в "ембрионална позиция" в мишичната ямка на родителя, с оглед намаляване на екстензорния тонус на шийна и гръбна мускулатура, както и на този на заднобедрената мускулатура.
Ако все още липсва пълният контрол на главата, се говори за една преходна диагноза "Централно координационно смущение", която показва известен безпорядък в командите, който би могъл да изчезне в следващите месеци спонтанно, или след спец. рехабилитация, в зависимост от степента на риска, която се определя със невро-кинезиологична диагностика. Вижте сайта на СБРДЦП за повече информация.

Общи условия

Активация на акаунт