Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултация за Детска церебрална парализа с доц. д-р Чавдаров - тема 4

  • 44 324
  • 170
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 12
Здравейте, бяхме на консултация във вашата болница, но рехабилитациите бяха спряно за деца от провинцията, все още ли е така? И на всяко дете ли прилагат Войта? И може ли да се провежда рехабилитация без да се нощува в болницата ви?

# 166
  • Варна
  • Мнения: 322
Здравейте Д- Чавдаров. Имам бебе на 6м и половина. При нея се наблюдава все още наличен мускулен тонус. Потропва с едното краче, когато се опитва да хване играчка понякога ръчички те й потрепват. Иначе се обръща от трети месец, стои добре по корем, опитва се да пълзи. Притеснява ме и това, че не стъпва на крачетата правилно, стоят извити. Като спи винаги е в поза извита назад. Има направена ТФе, налична е разлика във. Вентрикулите. Това какво значение има и тук за каква диагноза можем да говорим?

# 167
  • Мнения: 13
Здравейте д-р Чавдаров! Имам момченце на 8 месеца и половина, роден в 36 седмица тегло 2420 гр. Изплака веднага с апгар 9, не е бил в ковиоз или на кислород. По епикриза пише, че е хипотроф. На 6 месеца го диагностицираха с външна хидроцефалия след ЯМР с миелизация, отговаряща на възрастта му. Не се налага операция. С хипермобилност на ставите и хипотоничен е. Хваща играчни от 4 месеца, като първоначално ги опипваше с пръстите и тогава хващаше неуверено и после на 6.5 м захвата стана добър. Сега блъска по играчките и масата. Прехвърля играчки. Лапа си крачетата. На 5.5м започна да се обръща от гръб по корем надясно (наляво само се опитва,но не прехвърля крака), а на почти на 7 месеца се обърна от корем по гръб наляво. Надясно не може. Не обича да лежи по корем и рядко се обръща. Спи по гръб, като главата в повечето случаи е наляво, не спи на една страна. Има добра лакътна и дланна опора. Дланната опора се подобри след един курс рехабилитация в дома във Виница (Варна) и от там започна да има опора на твърда повърхност на крачетата, която не е стабилна. Има добър пасивен седеж и се посяга и играя с играчки, когато е седнал, но от легнало положение не може да седне сам. Когато го поставя на четири опори се задържа за някакви секунди. Контактен е, следи всичко, гука, дели хората, постоянно рита и маха с ръчички, но предпочита да седи (като аз го слагам) и се опита да изяде всичко, до което достигне или да лежи по гръб. Не пълзи или лази. Виждала съм го да си надига дупето много рядко, като е по корем, но то е по-скоро от рев и нерви в тази поза. Рехабилитациите във Виница са спреди за сега, предстои ми второ мнение от невролог. Ако може и Вие да изкажете мнение относно разказа ми и какви мерки да предприема.

# 168
  • Мнения: 533
Здравейте, доц. Чавдаров
Имам момченце на 3 месеца, родено 3000 грама  чрез планово секцио в 38 г.с, нормално протекла бременност. Раждах в Токуда и там правят ТФЕ, която е в норма. Още от първия месец забелязах, че бебето предпочита да извърта главата надясно и постепенно това стана любимата му поза. Върти я сам и наляво, но си заспива винаги надясно. Ортопед ни каза, че вече има плагиоцефалия и изписа възглавничка и упражнения. По корем има добра лакътна опора, стабилен е, отваря длани често, върти главата сам и на двете страни, проследява играчка. Има добър контрол на главата при упражнението за "сядане" с помощ.
Повече ме притеснава друго обаче- забелязвам лека асиметрия в движенията. По гръб дясната ръка е по-често свита в лакът и много ръкомаха с нея като дирегент, а лявата е по-често права и сякаш се подпира на нея. Също дясната ръчичка стиска малко по-малко от лявата ръка, която пък сграбчва всяко нещо, до което се докопа и стиска силно. Съответно дясното краче сякаш, не се движи толкова пъргаво колкото лявото. Рита много и с двете, но с лявото краче сякаш блъска понакога и рита по-често с него. И двете ръце ги лапа, и двете ги движи активно. Изобщо всяко движение се извършва и от двете страни, но сякаш има някакви предпочитания. Ако мога да обобщя- върти главата надясно, а дясна ръка стиска по-слабо, ръкомаха повече с нея, свива я в лакът; десен крак по-малко рита; лява ръка повече стиска, ляв крак повече рита.  Описаната поза би била като позата на фехтовчика, но главата не отговаря -на противоположната страна е. Описаното от мен асиметрия ли е и заради плагиоцефалията ли е? Ортопеда каза, че бебета имали такива предпочитания, но от ваше интервю, знам, че не трябва да има никаква асиметрия. Трябва ли ни консултация?

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 22:48 от RoseBlossom

# 169
  • Мнения: 1
Здравейте,на 25.05.2020 родих момиченце 2250кг и 45см в Майчин Дом.Роди се в 33г.с. В момента е на 8месеца реална възраст и 6+++ коригирана възраст. Минали сме всички прегледи. ТФЕ всичко е наред, дори ни казаха повече да не правим. Бяхме на невролог в 6тият реален месец също всичко е наред. Започна да седи самостоятелно, обръща се от гръб по корем. Опитва се да лази. От няколко дни прави крачки, като стъпва на цял крак, като я държим ние. Неврологът ни каза,че всичко е наред и няма нъжда от рехабилитация. От време на време си държи по -стегнато краката. Има ли от какво да се притесняваме?
Благодаря Ви много!

# 170
  • Мнения: 3
Здравейте, Д-р Чавдаров,
Синът ми е на 1.4 г и от много мъничък върти ръце в китките и крачета при глезена в кръг. Забелязала съм,че го прави когато е радостен или няма търпение за нещо (приготвям храната му , играем , дори когато се храни понякога)
От майка ми знам ,че и аз съм го правила с ръчички , като й казали ,че се дължи на неузряла нервна система. Притеснява ме,че вече не е толкова малък и макар и да не е толкова често като преди сега отново го прави и то не рядко.

Общи условия

Активация на акаунт