Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 165
 • Мнения: 12
Здравейте, бяхме на консултация във вашата болница, но рехабилитациите бяха спряно за деца от провинцията, все още ли е така? И на всяко дете ли прилагат Войта? И може ли да се провежда рехабилитация без да се нощува в болницата ви?

# 166
 • Варна
 • Мнения: 326
Здравейте Д- Чавдаров. Имам бебе на 6м и половина. При нея се наблюдава все още наличен мускулен тонус. Потропва с едното краче, когато се опитва да хване играчка понякога ръчички те й потрепват. Иначе се обръща от трети месец, стои добре по корем, опитва се да пълзи. Притеснява ме и това, че не стъпва на крачетата правилно, стоят извити. Като спи винаги е в поза извита назад. Има направена ТФе, налична е разлика във. Вентрикулите. Това какво значение има и тук за каква диагноза можем да говорим?

# 167
 • Мнения: 15
Здравейте д-р Чавдаров! Имам момченце на 8 месеца и половина, роден в 36 седмица тегло 2420 гр. Изплака веднага с апгар 9, не е бил в ковиоз или на кислород. По епикриза пише, че е хипотроф. На 6 месеца го диагностицираха с външна хидроцефалия след ЯМР с миелизация, отговаряща на възрастта му. Не се налага операция. С хипермобилност на ставите и хипотоничен е. Хваща играчни от 4 месеца, като първоначално ги опипваше с пръстите и тогава хващаше неуверено и после на 6.5 м захвата стана добър. Сега блъска по играчките и масата. Прехвърля играчки. Лапа си крачетата. На 5.5м започна да се обръща от гръб по корем надясно (наляво само се опитва,но не прехвърля крака), а на почти на 7 месеца се обърна от корем по гръб наляво. Надясно не може. Не обича да лежи по корем и рядко се обръща. Спи по гръб, като главата в повечето случаи е наляво, не спи на една страна. Има добра лакътна и дланна опора. Дланната опора се подобри след един курс рехабилитация в дома във Виница (Варна) и от там започна да има опора на твърда повърхност на крачетата, която не е стабилна. Има добър пасивен седеж и се посяга и играя с играчки, когато е седнал, но от легнало положение не може да седне сам. Когато го поставя на четири опори се задържа за някакви секунди. Контактен е, следи всичко, гука, дели хората, постоянно рита и маха с ръчички, но предпочита да седи (като аз го слагам) и се опита да изяде всичко, до което достигне или да лежи по гръб. Не пълзи или лази. Виждала съм го да си надига дупето много рядко, като е по корем, но то е по-скоро от рев и нерви в тази поза. Рехабилитациите във Виница са спреди за сега, предстои ми второ мнение от невролог. Ако може и Вие да изкажете мнение относно разказа ми и какви мерки да предприема.

# 168
 • Мнения: 611
Здравейте, доц. Чавдаров
Имам момченце на 3 месеца, родено 3000 грама  чрез планово секцио в 38 г.с, нормално протекла бременност. Раждах в Токуда и там правят ТФЕ, която е в норма. Още от първия месец забелязах, че бебето предпочита да извърта главата надясно и постепенно това стана любимата му поза. Върти я сам и наляво, но си заспива винаги надясно. Ортопед ни каза, че вече има плагиоцефалия и изписа възглавничка и упражнения. По корем има добра лакътна опора, стабилен е, отваря длани често, върти главата сам и на двете страни, проследява играчка. Има добър контрол на главата при упражнението за "сядане" с помощ.
Повече ме притеснава друго обаче- забелязвам лека асиметрия в движенията. По гръб дясната ръка е по-често свита в лакът и много ръкомаха с нея като дирегент, а лявата е по-често права и сякаш се подпира на нея. Също дясната ръчичка стиска малко по-малко от лявата ръка, която пък сграбчва всяко нещо, до което се докопа и стиска силно. Съответно дясното краче сякаш, не се движи толкова пъргаво колкото лявото. Рита много и с двете, но с лявото краче сякаш блъска понакога и рита по-често с него. И двете ръце ги лапа, и двете ги движи активно. Изобщо всяко движение се извършва и от двете страни, но сякаш има някакви предпочитания. Ако мога да обобщя- върти главата надясно, а дясна ръка стиска по-слабо, ръкомаха повече с нея, свива я в лакът; десен крак по-малко рита; лява ръка повече стиска, ляв крак повече рита.  Описаната поза би била като позата на фехтовчика, но главата не отговаря -на противоположната страна е. Описаното от мен асиметрия ли е и заради плагиоцефалията ли е? Ортопеда каза, че бебета имали такива предпочитания, но от ваше интервю, знам, че не трябва да има никаква асиметрия. Трябва ли ни консултация?

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 22:48 от RoseBlossom

# 169
 • Мнения: 1
Здравейте,на 25.05.2020 родих момиченце 2250кг и 45см в Майчин Дом.Роди се в 33г.с. В момента е на 8месеца реална възраст и 6+++ коригирана възраст. Минали сме всички прегледи. ТФЕ всичко е наред, дори ни казаха повече да не правим. Бяхме на невролог в 6тият реален месец също всичко е наред. Започна да седи самостоятелно, обръща се от гръб по корем. Опитва се да лази. От няколко дни прави крачки, като стъпва на цял крак, като я държим ние. Неврологът ни каза,че всичко е наред и няма нъжда от рехабилитация. От време на време си държи по -стегнато краката. Има ли от какво да се притесняваме?
Благодаря Ви много!

# 170
 • Мнения: 3
Здравейте, Д-р Чавдаров,
Синът ми е на 1.4 г и от много мъничък върти ръце в китките и крачета при глезена в кръг. Забелязала съм,че го прави когато е радостен или няма търпение за нещо (приготвям храната му , играем , дори когато се храни понякога)
От майка ми знам ,че и аз съм го правила с ръчички , като й казали ,че се дължи на неузряла нервна система. Притеснява ме,че вече не е толкова малък и макар и да не е толкова често като преди сега отново го прави и то не рядко.

# 171
 • Мнения: 4
Здравейте, д-р Чавдаров.
Синът ми е на 9 месеца и 3 седмици. Първи близнак родени в 36 г.с., секцио изписани здрави на 7 ден. От първия месец сме по специалисти, трансфонтанелна ехография, невролог, нефролог, консултация с двама ортопеди, офтамолог. От новороден е по стегнат и свит от сетра си, но всички по горе изброени специалисти казват че е нормално за близнаци и че на детето нищо му няма. Бяха направени 3 прегледа при невролог на 3, 6 и 9 месеца като на третия препоръча да правим рехабилитация, тъй като детето не може да стои седнало без упора. Пет дни след прегледа бяхме вече на рехабилитация. Назначени са бобат и войта терапии, както  и електростимулация. Има стабилна упора на краката, стои на ръце, върти се от гръб по корем и обратно. Направени са 10 процедури. От Варна сме, според Вас да пътуваме ли за София да го прегледате или да изчакаме още време за да видим дали ще има ефект от сегашното лечение?

# 172
 • Мнения: 21
Здравейте Д-р Чавдаров.
Синът ми е на почти 6 месеца роден е секцио без никакви проблеми,до вчерадокато стоеше на коленете ми крачето в областа на коляното му хрупа и като се пипне все едно се измества костта,много се изплаших защо и как го прави.Хващам му крачето изпъвам го,свивам го нищо а той сякаш си го извива и затова се чува така.Нижно ли е да се притесняваме какво ще ме посъветвате?Не мисля че и го боли защото си е спокоен изправям го и той си скача на краката,предполагам ако го боли няма да стъпва на него и ще плаче.Да го заведа ли на лекар и ако да какъв?

# 173
 • Мнения: 64
Доктор Чавдаров, какво бихте ме посъветвали имам тендовагинит ( втори пръст лява ръка) няма болка има само оток и се напипва топче. Предполагм така ще си пстане или ще се влоши, трябва ли да нося бинт или нещо за да пазя тази част на ръката. Благодаря!

# 174
 • София
 • Мнения: 689
Shay 13 - Консултирайте се с лекар-ортопед.

Gali Angelova - след като не плаче и си играе, не ходете никъде.

Iv 1234 - сега какво може да прави детето Ви??

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 17:40 от доц. д-р Иван Чавдаров

# 175
 • Мнения: 611
Здравейте Доц. Чавдаров, Искам да Ви попитам дали мното закъснява двигателно детето ми - на 8м и 1 седмица е и няма все още четириопорен стоеж.  Има доста силна дланна опора и се надига целия, вдига и корема и таза,  но не застава и на колена, а на бедрата си. Също така не пълзи, а си е намерил начин да се придвижва търкаляйки се от корем и обратно по много пъти. Другото е, че не седи самостоятелно. С опора е стабилен, но без не може все още. Роден е 2 седмици по-рано, ако има значение. Имаме ли нужда от консултация ? Благодаря

# 176
 • София
 • Мнения: 689
Rose blossom,
Не поставяйте детето си в пасивен седеж /подпряно/ защото индиректно забавяте придобиването на нови моторни умения.

# 177
 • Мнения: 611
Доц. Чавдаров, поставям го само по време на храненето в стола му, но ще спра и с това тогава.
Четох във вашата лекция, че е допустимо забавяне в двигателните умения с до 2 месеца. Има ли се придвид и сядането и заставането на колена?

# 178
 • София
 • Мнения: 689
Предполагам, че детето няма проблем.
Опитайте когато е на дланна опора, да свиете пасивно бедрата в тазобедрените стави и да стабилизирате таза.

# 179
 • Мнения: 2
Здравейте, доктор Чавдаров!
Бебе Никола е роден на 10.03.2021г, 3140гр, 49см, чрез цезарово сечение. На 09.06.2021 бяхме на периодичната консултация при педиатъра ни. Вече е 6400гр и 64см, при прегледа педиатърката установи, че си държи главичката надясно, при опипването, което направи установи топченце във врата. Изпрати ни на детски невролог в Русе. Отидохме при доктор Алексиева, която е единствена детска невроложка в Русе. Прегледа, който направи изобщо не беше обстоен, не ме слушаше като и говоря. Като исках да задам въпрос не ме чуваше. Диагнозата, която постави е "крива шия". При въпрос от мен от какво се е получило, отговора беше, че не може да каже и най-вероятно е стоял на криво в корема ми. Назначи ни масажи, на които да водя малкия. Обясни ми, че ако не се лекува навреме и не се наблюдава детето може да стигне до парализа.
Да поясня, че детенцето ми е супер жизнено, мята си ръчички, краченца, гука, усмихва се. Нощем докато спи сам си върти главичката, като му говориш също се върти наляво, просто повече седи надясно отколкото наляво. Моля за помощ какво да правим! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт