Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 300
  • Мнения: 263
Здравейте доц.Чавдаров! Имам бебе момче на десет месеца и половина.Детето започна да пълзи на 8м и седна сам също на 8м.На девет месеца и една седмица се изправи и около седмица му беше нужна да открие ,че може да се държи за мебелите и да върви.
Тъй като все по-често го оставям бос вкъщи ,забелязвам че когато стои седнал,пълзи или се изправя пръстите на краката му са свити.
Педиатърът ни обесни,,че това е вид рефлекс който изчезва с времето,но кога точно изчезва не ми каза.
Искам да ви попитам дали имам повод да се притеснявам и кога да очаквам изчезването на рефлекса?
Забелязах също,че има предпочитание да борави повече с лявата ръка ,а дясната я държи доста често до тялото със свито юмруче.Споделила съм на педиатърът ни,но според него няма никакъв проблем в това.

# 301
  • София
  • Мнения: 757
Ифка,

Поемете въздух и дишайте покойно.

Детето Ви се развива по стандартния път. Оставете го да се придвижва само, борейки се с гравитацията и усъвършенствайки движенията си.
"Свитите пръсти" са най-вероятно "стъпален хватателен рефлекс", който изчезва със съзряването на мозъчните функции около 11 мес. възраст.
Играйте с детето си, стимулирайки посягане и с двете ръце.

Успех.

# 302
  • Мнения: 315
Здравейте, д-р Чавдаров. Имам близначки, на 15 месеца, родени в 35 г.с. с ниско тегло - 1800 и 1650 гр. Около месец бяха в неонатология, едната в кувьоз 30 дни. Все още не са проходили. Придвижват се по мебелите и стените, пускат се за секунди, ходят като ги държим да ръце (знам, че не трябва, но децата много искат, правим го рядко). Необходимо ли е да бъдат прегледани и от какъв специалист? Благодаря!
Цитирам си въпроса, понеже беше пропуснат, но да допълня, че проходиха малко преди да навършат 16 месеца:) Предполагам, че не е голямо забавянето.

    # 303
    • София
    • Мнения: 757
    Мона,
    След като са проходили, въпросът Ви губи смисъл.
    Късмет и радости за децата.

    # 304
    • Мнения: 10
    Доц.Чавдаров,синът ми е на почти 7г.От малък не обича да кляка и го избягва винаги,а при ставане от земята се подпира на крака си с лакът.Тича,скача,прави кълбета.Правили сме генетични изследвания за Дюшен,Бекер и други подоцни болести-отрицателни са.Проблемите с кляканетовогат ли да са симптом на ДЦП?Благодаря Ви!

    # 305
    • София
    • Мнения: 757
    Съмър26092007,

    Скъсените сухожилия на м.трицепс суре при ДЦП са комбинирани и с отклонения в неврологичния статус.
    Ако такива няма, което се предполага от уменията за тичане, скачане и търкаляне, може да е вродено скъсени сухожилия, което вероятно е ортопедичен проблем.

    # 306
    • Мнения: 10
    Благодаря Ви!А Вие правите ли консултации и в гр.Варна или само в София?Някакви изследвания могат ли да ни насочат?

    # 307
    • Мнения: 816
    Здравейте , доц. Чавдаров!
    Пиша Ви по повод моя кръщелник.
    Той е вече на година и половина. Роден в 7-ми месец с тегло под килограм. Детето е с епилепсия, кисти в мозъка, ДЦП. Има и рефлукс и проблеми с очичките. Съжалявам, че не съм по- изчерпателна , но  това е което знам от майката и бабата. От около шест месеца детето ходи в Турция за лечение и рехабилитация. От там казват, че има надежда и има подобрение.
    Проблемът е, че са му изписали ампули Целлекс , а те до колкото изчетох са руски и не можем да ги намерим и доставим, а същевременно лекарят казва, че са много важни за него.
    Въпросът ми е вие изписвате ли ги и как си ги набавят вашите пациенти в момента?
    Много благодаря за отделеното време и се извинявам , ако въпросът ми не е уместен!

    # 308
    • София
    • Мнения: 757
    Съмър
    Провеждам консултации само в кабинета ми в гр. София.
    Изследвания не са необходими.
    Успех.

    Валка валка
    Ситуацията с детенцето не е добра, ако информацията, която споделята е вярна.
    Перспективата е песима, но надеждата умира последна.
    .....подобрения...мозъкът на детето се развива и нещо ново излиза наяве...със или без рехаб., от което добрите търговци се възползват, както и от незнанието на родителя.

    Успех.

    # 309
    • Мнения: 716
    Здравейте, доц. Чавдаров.
    Синът ми проходи на 1г и 2 м. Сега е на 1 год и 7 месеца и напоследък забелязах, че стъпва с едното краче по-навътре. Четох, че пронацията е честа при малки деца. Какво е мненито ви за т.нар боси обувки, които ортопедите препоръчват при плоскостъпие? Каква трябва да е подметката-мека или твърда?

    # 310
    • София
    • Мнения: 757
    Роуз Блоксъм,
    Има много причини за пронаторното стъпване на малките деца, което блокира отговора на втория Ви въпрос.

    # 311
    • Мнения: 9
    Здравейте д-р Чавдаров
    Бяхме при вас на консултация,дадохте ни програма за работа отделно правихме и ЕЕГ,което беше разчетено от вас и позволяваше работа по войта.
    Отделно ЯМР с поставена диагноза дисгенезия на корпус калозум.
     И тъй като сме от Варна тук във Виница започнахме работа по програмата,която ни бяхме назначили и съответно войта на която тя още от начало почна да реагира добре.
    Продължихме и вкъщи плюс рехабилитация,но от известен период почна да прави гърчове и се случва единствено когато заспи.
    Ръцете и краката се сковават и започват да трептят,погледа се заковава,започва да диша много бавно и не реагира.И или трае секунди или 2-3 пъти се повтаря.
    Последния път направо се събуди с рев и при това сковаване извика.
    Тук никой нищо не ни казва,ЕЕГ отказват да направят и сега незнам какво е това.
    Правя сутрин Войта и после гимнастика намалих с цел да видя как ще се отрази.
    Бихте ли ми дали съвет какво да направя и да спра ли Войта до установяване на какво предизвиква тези гърчове.
    Като съответни търся къде в София да потърся помощ тук просто определено няма специалисти на който да разчиташ.
    Благодаря ви предварително .

    # 312
    • София
    • Мнения: 757
    Здравейте катето иванова
    Спрете рехабилитацията, веднага.
    Добре е детски невролог да прегледа детето,  да се направи и ЕЕГ, като се определи и медикаментозна терапия.
    Структурните отклонения на ЦНС, често предизвикват и епи-симптоматика, която налага спиране на рехабилитацията и медикаментозно лечение, до овладяване на пристъпите.
    Епи-симптоматиката най-често се явява при заспиване или събуждане на детето.
    Детски невролози, добри, в кърмаческа възраст са проф. Иван Иванов от Пловдив или проф. Иван Литвиненко от София. Ще намерите техни параметри в БГ-Мама.

    Последна редакция: нд, 22 май 2022, 16:52 от доц. д-р Иван Чавдаров

    # 313
    • Мнения: 9
    Здравейте катето иванова
    Спрете рехабилитацията, веднага.
    Добре е детски невролог да прегледа детето,  да се направи и ЕЕГ, като се определи и медикаментозна терапия.
    Структурните отклонения на ЦНС, често предизвикват и епи-симптоматика, която налага спиране на рехабилитацията и медикаментозно лечение, до овладяване на пристъпите.
    Епи-симптоматиката най-често се явява при заспиване или събуждане на детето.
    Детски невролози, добри, в кърмаческа възраст са проф. Иван Иванов от Пловдив или проф. Иван Литвиненко от София. Ще намерите техни параметри в БГ-Мама.
    Благодаря ви за бързия отговор.
    И аз се насочих към същите специалисти.
    Благодаря ви от все сърце.

    # 314
    • Мнения: 8
    Здравейте, д-р Чавдаров
    Наскоро бях с дъщеря си на преглед в болницата. Тя е на 3 коригирани месеца (4 реални), претърпя операция заради хидроцефалия преди месец за поставяне на шънт. Според неврохирурга няма исхемични увреждания на мозъка, невролога ни каза че има големи шансове за пълно възстановяване. Притесних се, защото като се прибрах и погледнах листа от прегледа, пише че е 3-та степен ЦКС. Ако спазваме препоръките за физиотерапия, възможно ли е да се възстанови поне до 1-ва степен или напълно? Не ми е много ясно дали и какви дефицити може да има в бъдеще, както и степените на ЦКС.

    Последна редакция: ср, 25 май 2022, 16:34 от Emanuela8802

    Общи условия

    Активация на акаунт