Отговори
# 465
Здравейте, доц. Чавдаров.
Детето ми е на 2 г и 1 м. Двигателно винаги се развиваше по-бавно. Пролази на 8 м., започна да сяда на 9, да пълзи на 11, да се изправя на 12 и да ходи на 1 г и 3 м. На 7 м съм го водила на невролог, според който всичко беше наред. На 1 г и 7 м все още нямаше нито една думичка и то заведохме на психиатър. Той констатира че има аутистични маркери и ни прати на ерготерапия. Тя се отразява чудесно на детето, наред с ABA терапия. Вече има много думи и прости изречения, голяма развитие като цяло в уменията и разбирането. Ходихме на обследване в Св. Никола и те още не са излезли с официално становище, но по време на срещите психологът отбеляза, че има забавяне в развитието, че детето много се спъва и пада, че има нужда да държи нещо в ръката си за равновесие и че не е добре координиран. От понеделник по веднъж на ден го забелявам, че събира очите си към носа за 1-2 секунди и после спира, сякаш става кривоглед за малко. Роден е секцио в 39 г.с. Бременността беше без усложнения. Има ли необходимост от преглед при Вас?

# 466
Здравейте,
Не знам дали въпроса ще е точна във вашата компетентност,но реших да ви го задам ,за което се извинявам.
 При направен рентген на коляно имаме следното разчитане :
 Варусна деформация на ляво коляно ,гонартроза 2 стадии ,частична лезия на медиален менискус .
Според вас ,може ли рентген да установи проблем с менискуса ? Не е ли това мека тъкан ,и само ЯМР да го хване?

# 467
  • София
Royalty 3
Въпроса си задайте на лекар специалист по образна диагностика., какъвто не съм....

Billy T.,
Не виждам нищо забавено в двигателното или говорното му развитие.
Ерготерапията... приятни забавления за детето Ви, които в някаква степен са ускорили развитието му.
Някои деца проговарят по-късно, а момчетата понякога и около втората година. Колко и какви аутистични "маркери" Wink  има, е нещо относително неясно, особено във възрастта до 1,5 година. Психологът да си гледа тестовете и да не дава съвети за равновесие и баланс.
Това със събирането на очите не мога да коментирам... Може да има различни причини, може и да се опитва да фокусира на близко, което се случва...
Дали да го прегледам... Струва ми се, че обичате да обикаляте по лекари, извинете ме за откровеността...

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:03 от Рaдост

# 468
Здравейте, доц. Чавдаров, синът ми е на 6м. Роден 3150, 49 см. със секцио. При раждането беше поставен на термоплот и 5 дни на антибиотик. Към момента се обръща от гръб по корем и отскоро от корем по гръб. Когато е по корем, обаче, стои с ръце, свити в юмруци и изпъва пръстите само когато посяга към някоя играчка пред него. Държи си стабилно главата, когато е по корем. Питала съм педиатъра, според него няма проблем. Моля за съвет как да процедираме - трябват ли допълнителни прегледи, изследвания?

# 469
  • София
Здравейте, Армин,
По информацията, която ми подавате, не виждам нищо съществено като отклонение в моторното развитие на детето Ви.
Освен това го следи и лекар педиатър.
Изпращам Ви линк от СБРДЦП, по който може да следите двигателното развитие на детето си.
https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

Поздрави.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 11:49 от Рaдост

# 470
Здравейте, д-р Чавдаров.
Детето ми се роди в 37 г.с след изтичане на околоплодни води- нормална бременност и нормално раждане без патологии. В момента е на 6 м. и половина. Водихме го на невролог, както на 4 м., така и на 6 м. (преди 2 седмици). Според доктора няма място за притеснение и всичко на този етап е нормално, но има моменти, в които, докато му сменям памперса или го храня, изведнъж се сковава и изпъва ръце и крака напред ръмжейки. Случвало се е и по няколко пъти на ден, което много ме притеснява. Забелязвам също, че когато е в столчето си за хранене, се накланя на една страна. Обръща се от гръб по корем и от корем по гръб, но това стягане (сковаване) много ме тревожи, защото понякога продължава около минута, в която минута той не отпуска мускулите си, а стои с изпънати крака. Според Вас, необходимо ли е да направя допълнитела консултация и възможно ли е тя да бъде при Вас? Благодаря!

# 471
  • София
Здравейте, Йоана Лазарова,
Не виждам нищо притеснително нито в анамнезата Ви, нито в развитието на общата моторика на бебето Ви съгласно Вашите обяснения.

Изпъването на крачетата по начина на описание изглежда "странно", но не бих си позволил да коментирам нито негативно (да Ви уплаша безпредметно...), нито позитивно (да Ви успокоя погрешно...).
Медицински консултации по интернет са доста рисковано действие.
Ако решите да ме потърсите, може да ме откриете на тел.: 0889 634 252.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 11:47 от Рaдост

# 472
Здравейте доц.Чавдаров! Имам сестра на 46 години с детска церебрална парализа, след прекаран ковид преди 4 години, получи усложние - пареза на гълтача. Храни се много трудно, дави се, храната излиза от носа... Често се разболява, пневмонии, бронхити, няколко пъти и правят бронхоскопии за прочистване на пътищата, заради задържане на храна. Лечението и е нивалин, баклофен и мадопар. Тя тежи вече едва 25 килограма, невролога който посещаваме не смее да увеличи дозата на нивалина заради килограмите. Моля ви кажете ми, има ли как да и помогнем, смяна на лекарства ли, и аз не знам. Как поне малко да и облекчим живота? Тя е засегната двигателно, мисловно не, страда ...казва, че това не е живот.

# 473
  • София
Здравейте, Мишето.
Може би е по-добре да настаните сестра си в хоспис, където ще получава ежедневни медицински грижи, които биха облекчили състоянието ѝ.
За съжаление, в по-голяма възраст тежките двигателни отклонения водят до продължително залежаване, срив в имунната система и по-лесна податливост към вирусни и бактериални инфекции, които допълнително влошават общото състояние на пациента, за съжаление.
Успех.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 10:34 от Рaдост

# 474
Здравейте, д-р Чавдаров,
синът ми е на 1 година и 11 месеца и все още не ходи сам. Диагнозата му е F82 Специфични разстройства в развитието на двигателната  функция. Проведена е КТ на главен мозък с описани цистерна магна, дилатиран четвърти вентрикул, суспектни данни за  частична агенезия на вермиса. Извършени са също кръвни изследвания и ЕМГ, които са в норма. Направен е и психологичен преглед, които разкрива псохично развитие в "гранични стойности на ниската норма". Препоръките са двигателна рехабилитация и работа с психолог. Възможен ли е престой на мен и детето ми в болницата за рехабилитация на детска церебрална парализа и как да запиша час за консултация?

# 475
  • София
Здравейте, Донка Илиева.

Диагнозата - F82 Специфични разстройства в развитието на двигателната  функция - е валидна до възраст 1 г. 6 мес., след което се поставя друга диагноза.
Както се разбира от КТ, има известни структурни отклонения на ЦНС.

Потърсете ме на телефон 0889 634 252, за да определим ден за консултация с оглед уточняване на диагнозата и изработване на адекватна рехабилитационна програма, след което ще планираме прием на детето Ви и на Вас в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа в София.

Доц. Ив. Чавдаров

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 11:55 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт