Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 3 497
На вашите въпроси, свързани с детската церебрална парализа и рехабилитация, отговаря доц. д-р Иван Чавдаров.


Доц. д-р Иван Чавдаров

Доц. д-р Иван Чавдаров е завършил Медицинска академия - София през 1980 година.
Шест години по-късно получава научна степен Доктор по медицина, а през 1987 година придобива специалност по Курортология, физиотерапия и рехабилитация (сега Физикална и рехабилитационна медицина).
През 2004 година доц. д-р Иван Чавдаров става магистър по икономика със специалност Здравен мениджмънт.
Придобива научно звание Доцент по Физикална и рехабилитационна медицина през 2009 година.
През годините доц. д-р Иван Чавдаров има завършени редица курсове и програми за следдипломна квалификация в страната и чужбина и има над 130 броя статии, доклади, разработки, стандарти и внедрявания в областта на детската церебрална парализа и детската неврохабилитация, включително 1 изобретение, 3 рационализации и участия в монографии.
Доц. д-р Иван Чавдаров е съосновател на Центъра за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа (ЦЛРДЦП), София и сновател на "Българско сдружение детска церебрална парализа".
През 1991 година става директор на Център за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа (ЦЛРДЦП) – София, а от 2001 година досега е управител на Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София" (правоприемник на ЦЛРДЦП).

Понастоящем доц. д-р Иван Чавдаров е и член на International Cerebral Palsy Society (ICPS), консултант на НЗОК по физикална и рехабилитационна медицина, при клинични пътеки за ДЦП и други детски невро-мускулни паралитични състояния, член и национален координатор на European Academy Childhood Disability (ЕACD) за Р.България, зам. председател на Управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и Член на редакционния съвет на Списание "Физикална медицина, рехабилитация, здраве".Предишните консултативни теми на доц.д-р Иван Чавдаров:
Тема 1
Тема 2
Тема 3

Последна редакция: чт, 26 ное 2020, 12:02 от BG-Mamma™

# 1
 • София, Люлин-8
 • Мнения: 1 756
Записвам се да следя, защото ние още сме си проблемни.

# 2
 • Мнения: 1 242
Здравейте доктор Чавдаров.
Въобще не знаех, че има такава тема,пусната тук, и за което благодаря.
За да бъда, по конкретна и кратичка.
Имам момиченце на 6м,на 04.05 ще правим 7м. Родена е със секцио,3450,50 см,нормално протекла бременност. Миналият месец на консултация я измерихме 7800. Та детенце не се обръща до сега от гръб по корем или обратно. Прави само бегли опити да застане на една страна,като извие глава назад,но дотам.
Притеснението ми е,че не иска и да стои по корем,та да не говорим да се обръща. Правя упражнения,хваща си нормално и с двете ръце,но това обръщане ме притеснява.
Моля докторе за съвет.
Благодаря.

# 3
 • София
 • Мнения: 303
Следя

# 4
 • Мнения: 34
Доктор Чавдаров здравейте. Сина ми е на година и 9 месеца. Роден нормално, преносен с 6 дни, на 10.07. 2015 година, в Окръжна болница град Варна. Бременността ми протече нормално, изследванията ми бяха наред, не съм боледувала. Даниел проходи на 1 година и 2 месеца, от 8 месец се държеше за пръстите ми и ходеше. Започна да сурка дясното краче, ходихме на ортопед, когато беше на 8месеца, всичко беше наред. До преди 2 месеца. Посетихме детски невролог, направен му е ЯМР. Диагнозата е лека спастична хемиплегия, на десни крайници. Посещаваме от 3 дни,дома във Виница, град Варна. Иначе катери стълби, качва се и слиза сам от дивана, бяга на равно с другите деца. Много жизнено и любопитно дете. Напълно ще се оправи ли, възможно ли е? А и храни се сам, с лъжица, вилица. Във Виница първоначално са му назначени, водна терапия (пътека), рехабилитация и електромагнитни,в дясното краче. Много плаче и трудно с работи с него (за първи път плаче толкова много), но сигурно ще отмине. Упражненията у дома си ги правим така или иначе. С деца на неговата възраст, как бихте работили. Избиват му последните кътници, израства и когато го накарам да прави нещо, което не иска се сърди, реве и нищо не се получава, а толкова много искам да му помогна. Благодаря Ви. Хубав ден.

# 5
 • София
 • Мнения: 675
поли1974,
На изписания линк, може да проверите стъпалата на двигателното развитие на кърмачето  - http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps.
Детето Ви не влиза в т.н. "рискова група новородени", което не изключва на 100% проблеми в двигателното му развитие.
Забавяне на двигателното развитие в рамките на 30-45 дни, може да е индивидуално или свързано с "неправилно" моторно взаимодействие с детето...  newsm78
Ако моторните умения продължават да изостават е уместна консултация.

рени петрова
Достатъчна и разнообразна информация за ДЦП и в часност "хемипареза" и възможностите за лечение и рехабилитация може да намерите на сайта на СБРДЦП "Св.София" - www.cpcentresof-bg.com

# 6
 • Мнения: 3
Здравейте д-р Чавдаров,

Детенцето е на 1година и засега се развива добре - прави няколко самостоятелни стъпчици, обръща се, седи самостоятелно, бърбори. Но има нещо , което ме притеснява - поставен по гръб не отпуска крачета на пода, сякаш са под напрежение. Когато се натиснат до повърхността за да се отпуснат - може и да ги отпусне, може и да не. Това притеснително ли е? Трябва ли да се предприеме нещо?
И като допълнение: към 5-6 месечна възраст бях забелязала предпочитание за боравене с една ръка, дори пренебрегване на другата. Но това отмина.
Благодаря за отговора ви!

# 7
 • Мнения: 2
Здравейте д-р Чавдаров.
Преди всичко Ви поздравявам, че отделяте време и енергия за да отговаряте във форума.
Дъщеря ми се роди преждевременно в 27 гест. седм. с екстремно ниско тегло. Вече е на 2,5 месеца коригирана възраст.
Не съм уверена, че мога точно да оценя развитието й, затова ще съм благодарна да ми кажете кога (като нейна коригирана възраст) е най-удачно да се извърши контролен преглед от невролог и съответно да Ви посетим за контролен преглед за да оцените нейното развитие и да проследяваме здравословното й състояние в бъдеще?

# 8
 • София
 • Мнения: 675
фрокс,
Оставете бебето да се придвижва само, както иска и може.
Не насилвайте пасивните движения !!

дианамам
Не изчаквайте повече!

# 9
 • Мнения: 21
Здравейте,уважаеми д-р Чавдаров!
Пиша Ви с надеждата,че можете да ми дадете адекватен съвет,или ако сметнете,че Вие можете да сте ни полезен,и случаят ни е във Вашата компетенция, да Ви посетим лично,понеже не сме от София.

Дъжеря ми е на 1 год. 6 м. Родена е от IVF бременност,която протече гладко,с изключение,че през цялото време беше с двойно увита пъпна връв около врата.Родена чрез планово CS в 39 г.с. с нормално тегло и ръст.Изписани бяхме на 5-ти ден.
Като цяло беше спокойно бебе,хранеше се добре и наддаваше добре.Понеже ми е първо дете нямах представа за какво да съм нащрек.
И така: Започна да стои самостоятелно на 7-8 месеца.Не е лазила,трудно ѝ беше да се изправи на ръчички.Проходи на 1,2 м.Притесненията ми започнаха малко преди това.
Относно емоцията:Тя не посочваше,не споделяше емоция,не разбира и в момента реакциите на хората-когато съм ѝ се карала тя ми се е смеела,когато се радвам и казвам ”браво” тя ме гледаше без никаква радост.Не ми е показвала в  книжки къде е котето или кучето,въпреки усилията ми.По тези причини тръгнахме по невролози,психолози,психиятри...На 1,3 г. посетихме уважаваната д-р Пискова,според която проблем на този етап не вижда.Посетих няколко психолога,които ми обясниха,че детето е добре,просто има речево изоставане.
Започнах да забелязвам втренчвания,някои стереотипии с ръце-търкане на очи и нос(с повод и без повод),свиване и отпускане на пръсти,посочване с показалец без повод,махане.Самоназначих си генетични изследвания за Рет синдром-секвениране и MLPA анализ на MECP2 гена,които са отрицателни.Бяхме хоспитализирани в Св.Георги,при доц.Пачева за ЕЕГ-което беше наред.В епикризата ѝ пишеше:Леко изоставане в НПР ,аутистични черти,без данни за епилептична енцефалопатия.След като изразих мнението си,че детеро има хипотония и нестабилна все ощее походка ме изкараха,че си внушавам!Следваха посещения при клинични психолози и психиятри в София,но отново без насоки и резултат,но категорични,че детето няма аутизъм.Самоназначих си изследвания за тежки метали,териоидни хормони,витамини,които са в що-годе в норма.

Състоянието в момента:Ходи от 4 месеца,но клатейки се,на моменти залитайки.Стъпва на цял крак.Не говори,издава звуци,предимно вокализирайки и срички,но не по предназначение.Разбира някои неща,прости команди.Не борави добре с ръцете,почти всичко захваща само с пръсти.Когато се изправя,и ползва за упора ръцете си,свива пръстите на ръцете си,а понякога обръща дланите на ръцете си и така се изправя.Лази също със свити пръсти в повечето случаи.Понякога държи китките си присвити.Когато държи нещо,го държи много слабо-не стиска.Според моето мнение е хипотонична и много отпусната,няма я енергичността,пъргавината и резките движения,а също така,според мен даже може да се говори и за атаксия.Продължава с втренчванията,а от скоро има и премигване с очи.
Изключително притеснена съм в момента поради не достатъчната ангажираност от страна на всички специалисти,при които сме били.Смятам,че детето ми наистина има проблем,но никой не се наема да разбере какъв.Смятам,че трябва да се направи най-малкото МРТ относно силно изразените проблеми с фината и грубата моторика.
Моля за Вашето мнение.Ако смятате,че бихте ни били полезен, нека направим консултация лично.Ако не-моля Ви, дайте ми насоки към кого да се обърна,при все че съм посетила толкова невролози и клинични специалисти.
Благодаря предварително.
С уважение!

# 10
 • Мнения: 21
В допълнение-когато стои седнала е леко прегърбена.Когато прави бързи крачки,в опит да тича,накланя глава напред и надолу,понякога едната ръчичка от лакъта надолу,буквално се ”вее” в различни посоки,незнам дали е умишлено или не.Когато лази е със свити пръсти на ръцете.Сякаш я е страх да се захване за нещо за опора,ако примерно се качва по стъпала.Когато баща ѝ я носи на рамене си ”на конче”,тя никога не се хваща за главата му за да се държи-държи ръчичките си встрани,в свити юмручета.
Благодаря Ви предварително!

# 11
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте Гергана.

Консултирали сте се с толкова много специалисти, че на дали бих могъл да кажа нещо повече....,
но по информацията която изписвате: хипотония, залитане при ходене, тромаво придвижване, финна моторика с проблеми, липса или силно забавяне на говора, емоционални отклонения; може да се предположи, че детето Ви е с " вродена ДЦП - атаксична форма, GMFCS 1 ниво" или с "DCD - Development Coordination Disorder".
РАЗБИРА СЕ ТОВА СА САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ !!!!!!!!!!!

Бихте могли да изискате МРТ на ЦНС с насоченост към малкия мозък, с оглед структурни отклонения.
Успех.
 

# 12
 • Мнения: 21
Благодаря Ви,д-р Чавдаров за отговора!Имам само едно питане:Как и от кой мога да изискам МРТ,при факта,че никой от специалистите при които сме били не смята за нужно нещо такова на този етап(малко било детето)?Аз мога да си го самоназнача и сама,но все пак е хубаво някой специалист да ни насочи,за да може след това с него да се обсъдят и евентуалните резултати.

# 13
 • София
 • Мнения: 675
Гергана,

ОПЛ към детския невролог към образната диагностика.
Това е пътят по НЗОК.

# 14
 • Мнения: 255
Здравейте д-р Чавдаров,
Синът ми е на 11 месеца,а няма упора на краката,не се изправя сам.Седна стабилно без упора на 9 м и половина след 15 рехабилитационни процедури.От легнало положение сяда сам.Когато го повдигна да стъпи с крака,стъпва на пръсти и не иска да остсне прав.Роден е доносен, в 39г.с 3,230 кг.51 см.,нормално протекла бременност.Когато се забави със седежа го водих на невролог,който каза,че има двигателно изоставане,но нормален нервно-психичен статус.Днес на консултацията,личната лекарка каза да запиша час в Центъра по ДЦП в Красна поляна,но не ме насочи към какъв специалист.Искам да попитам до кога най-късно едно бебе трябва да се изправи само с опора?

# 15
 • София
 • Мнения: 675
Бориславка,

Стъпалата на двигателно развитие на здравото кърмаче, може да видите на този линк: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps

Разбира се има и физиологични отклонения (забавено !!!! развитие) в рамките до 2 месеца.

# 16
 • Мнения: 255
Бориславка,

Стъпалата на двигателно развитие на здравото кърмаче, може да видите на този линк: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps

Разбира се има и физиологични отклонения (забавено !!!! развитие) в рамките до 2 месеца.
Благодаря за отговора.

# 17
 • Мнения: 2
Здравейте, др.Чавдаров синът ми е на четири месеца роден е с апгар на първата минута 6.Имаше мекониум във водите.За момента все още няма опора на краката и през повечето време пръстите на крачетата са му свити.От около седмица започна да се обръща  от гръб по корем,  но го прави само  на ляво.Когато се опитам да го завъртя на дясно изпъва краче а не го замята както наляво.Като спи също се завърта наляво .Висящи играчки хваща и с двете ръце.Трябва ли да го заведа на пеглед?

Последна редакция: ср, 28 юни 2017, 21:31 от mi6ence21

# 18
 • София
 • Мнения: 675
ми6енце21
Ако бебето е недоносено, стойността на Апгар е гранична, ако е доносено - е ниска.
Обръщането от гръб по корем се достига на 6 мес. възраст, ако детето е недоносено - коригирайте възрастта му към вероятния термин на раждане.

Стъпалата на двигателно развитие може да откриете в линка: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps

# 19
 • Мнения: 2
Благодаря, аз разгледах файла преди да ви пиша.Доносено е и е родено на термин, раждането беше трудно...затова и се притеснявам.Не си вдига главата когато го повдигам за ръчички все още.

# 20
 • София
 • Мнения: 675
Ми6енце21

Ако бебето е доносено, Апгар е 6 и при тракция от легнало положение ( Тракционно реакция по Войта) бебето не може да задържи главата в линията на тялото, е уместно да се консултирате с лекар.

# 21
 • Мнения: 6
Здравейте,синът ми е на 1г9м.Всичко започна преди няколко месеца,когато както тичаше падна.Стана и отново падна 2 пъти.Започна да се държи за ходилата и да посочва,че има нещо нередно.2-3 пъти изобщо не можеше да стъпи и плачеше много.Консулт с ортопед,ревматолог и невролог-нищо нередно.Креатинкиназа беше завишен,после влезе в норма,а наскоро беше с 5 единици над нормата.Ревматоиден фактор в граници.Проходи на 11м без да пълзи.Нормална бременност,роден секцио 10 дни преди термина.Казаха,че са му пускали кислород.Дълго кара жълтеница.Висок е 92см и тежи 18кг.Казват,че е изкарал вирусен миозит и понеже е по-пълен и с плоски ходила ,това са причините.Но нещата се влошават.Започна да стъпва само на външната страна на лявото ходило и все едно накуцва,като палецът му се присвива.От няколко месеца има леко съзене на едното око.Понякога стъпва на пръсти и винаги,когато е прав с единия крак стъпва на пръсти-все едно го разтяга и върти.Какво е вашето мнение?

# 22
 • София
 • Мнения: 675
съмър2007,

Ако детето Ви е с плоскостъпие и наднормено тегло, както казвате, може би болката идва от пре-разтягане на надлъжния свод на стъпалата, след като предпочита както казвате, да стъпва на пръсти или на външния ръб на ходилата.

Купете обувки със стелка за надлъжния свод на стъпалата, давайте му и 5-7 дни детски нурофен, за да намали болката от преразтеглянето, докато стелката успокои по механичен път преразтеглянето. В по-дален мащаб, редуцирайте килограмите на детето !!!!!!!!!!!!!!!!

Успех.

# 23
 • София
 • Мнения: 675
Бориславка""Когато се забави със седежа го водих на невролог,който каза,че има двигателно изоставане,но нормален нервно-психичен статус.Днес на консултацията,личната лекарка каза да запиша час в Центъра по ДЦП в Красна поляна,но не ме насочи към какъв специалист.Искам да попитам до кога най-късно едно бебе трябва да се изправи само с опора? ""

Всеки един от лекарите в СБРДЦП има специалност по ФРМ и опит при диагностиката на деца с проблеми в невро-кинезиологичното развитие. На тел. 029200445 може да си запишете час за преглед.

Невро-моторното развитие на детето може да проследите на следния линк: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps
Разбира се често се срещат физиологични отклонения в рамките на 1-2 мес. по-бързо или по-бавно развитие, защото няма две еднакви деца, а цитираните показатели са статистически усреднени.

# 24
 • Мнения: 6
Благодаря Ви!Дано наистина това да е проблема-да няма нищо по-сериозно.Аз се притесних заради повишената креатинкиназа.Хубав ден Ви пожелавам!

# 25
 • Мнения: 3
Здравейте Д-р Чавдаров,

 Много пъти сте писал, че един специалист може лесно да открие нередност. Бихте ли погледнали тази снимка на детето ми, вижда се как при седеж единия крак е извит навътре и нагоре, до коляно.  http://media.snimka.bg/s1/5933/038109366-big.jpg?r=0
Прави същото и при легнало положение. Напоследък не хваща с всички пръсти на ръцете, а само с палец и показалец. Изпуска предмети.
Според вас ще ви изгубим ли времето, ако ви посетим за преглед, и това едно излишно травмиране на детето ли ще бъде, спрямо това, което видяхте, благодаря предварително за отговора!

# 26
 • София
 • Мнения: 675
Фрокс,

Не съм Кашпировски, нито медиум, за да поставям диагноза по снимка,
а децата не се радват от посещения при лекар.  smile3560

# 27
 • Мнения: 6
Здравейте, д-р Чавдаров!
Имам близнаци на почти 3 м (коригирана възраст 1 м и половина), родени в последния ден на 33 г.с. В по-големия видимо нищо не ме притеснява, но по-малкия, който седя около 2 седмици в кувьоз е много неспокоен, непрекъснато рита с крачета и като че ли има некоординирани движения с ръчички - удря се в главата. Това нормално ли е? Също забелязвам, че почти непрекъснато си държи главичката на дясно иначе може свободно да я върти и на ляво..какво мислите? Имам ли поводи за притеснение?

# 28
 • София
 • Мнения: 675
Баджи-то,

На тази възраст (корегираната !!) децата нямат все още пълен контрол на главата, нито зрително-моторна координация за горни крайници.
Изразът "Удря се в главата"..... не бих могъл да коментирам, защото често изразните средства не отразяват точно реалната ситуация......

# 29
 • Мнения: 9
Здравейте, д-р Чавдаров. Синът ми е на 5 месеца и половина. Това, което ме притеснява е, че все още стиска ръчичките си в юмручета като по-често това се случва с дясната ръка. Определено лявата ръка е почти постоянно отворена. Хваща и с двете ръце, според мен по-уверено и координирано с лявята ръка. Преди месец и половина го водих на невролог във Варна, защото ми се струваше, че контролът на главата не е добър. След прегледа докторът каза, че не вижда нищо притеснително. Само е малко по-скован и да продължаваме с масажите - които не са му много интересни и след 10 минути губи интерес. Много скоро след прегледа контролираше главата спокойно и свободно и започна да се обръща от гръб по корем, но само надясно. Усмихнато и лъчезарно бебе е. Само, когато е под някаква силна емоция целия потреперва и се стяга - когато е много впечатлен от нещо. Като всяка майка се взирам постоянно в него. Опитвам се да играем достатъчно, за да отпуска и хваща повече с ръцете. Според Вас имам ли повод за притеснение? Благодаря и спокоен уикенд!

# 30
 • София
 • Мнения: 675
СЪНСЕТ81,

Не споменавате никаква информация за детето си: термин, раждане, килограми, Апгар, ТФЕ .......
Моторните умения на горни и долни крайници в бебешката възраст би трябвало да са симетрични.

Понякога сами предизвикваме засилването на флексорите (сгъвачите) на пръстите, като стимулираме извънредно интензивно хватателния рефлекс, подавайки нашите пръсти за игра още в първите месеци.

Заменете масажа с насочена игра с горни крайници - посягане (екстензия - разгъване) към обемист предмет, който не може да хване!!!, за да не се активират и флексорите  на пръстите.
Ако асиметрията се задържи е добре да организирате специализирана консултация.
Успех.

# 31
 • Мнения: 9
Благодаря за отговора, д-р Чавдаров. Синът ми е роден 15 дни преди термин. Седмица преди планово секцио-изтекоха ми водите-3150, 51 см. Апгар-9, 5 минута 10. В епикризата му пише, че е бил с 4 пъти пъпна връв около врата. Правих ТФЕ по моя преценка, когато беше на месец-всичко беше в норма. Надявам се с повече настояване от моя страна и занимания да е добре. А до каква възраст трябва да изчакам и кога напълно се отпускат дланите-той и сега ги държи отворени, но и често са в юмручета. Не искам, ако има проблем да се забавя. Благодаря отново!

# 32
 • Мнения: 4 689
Здравейте д-р Чавдаров. Майка съм на близнаци родени в 32 г.с. - Апгар на 1мин.5, на 5 - 8. ТФЕ - при момченцето - лека дилатация на латерални вентрикули. Притесненията ми са за него, както е описала и sunset , стяга краката под влиянието на силна емоция, също така ги изпъва. В момента посещават 2 пъти в седмицата дневния център в Стара Загора за рехабилитация. От там твърдят, че не виждат проблеми, освен че плаче по време на упражненията. В момента е на 8 кор.месеца и седи без опора от скоро, но не може да седне сам все още. Обръща се от гръб по корем от 4 кор.м.от корем по гръб от 6 кор.м. Заема четириопорен седеж също от 6 кор.м.Опитва се да пълзи, успява да се придвижва, но не е точно пълзене или пък лазене, но включва краката, по - скоро не ги координира с ръцете. Иначе борави добре и с двете ръце.При неврологичния преглед не са  установени задържани рефлекси. Възможно ли е това стягане да не е хипертонус, освен масажи може ли и нещо друго да се прави в домашни условия.

# 33
 • Мнения: 2
Здравейте д-р Чавдаров.
Дъщеря ми се роди преждевременно в 27 гест. седм. с екстремно ниско тегло.
Сега започна 10 месеца коригирана възраст.
Обръща се от гръб по корем и от корем по гръб.
Пълзи напред, върти се. Посяга и си играе с играчки.

1. Но не сяда сама. Когато я поставя стои сама седнала за известно време, но сякаш още не е силна и се накланя. Това нормално ли е?

2. От скоро се "катери" по леглото и застава на колене, като се държи за леглото. Не се опитва да се изправи изцяло и да ходи. Това нормално ли е?

 Както е подчертано във Вашата презентация "Двигателното развитие на кърмачето" се опитвам бебето само да придобива умения без да го насилвам, но това със сядането ме притеснява и затова ще съм благодарна за отговор.

# 34
 • Мнения: 736
Здравейте, д-р Чавдаров,
синът ни е на 6 със забавено проговаряне. В чужбина след ЕЕГ му поставиха диагноза епилептични вълни по време на  сън. Изпизаха лактигал. Няма никакви симптоми освен  възбудимост. Това състояние израства ли се? Има ли как да подпомогнем преодоляването освен с лекарства? Мерси.

# 35
 • Варна
 • Мнения: 17
Здравейте д-р Чавдаров от вчерашното ни посещение при невролог ни поставиха първоначална диагноза: ДЦП,неуточнена,Съмнение за ДЦП.Левостранна латентна хемипареза.
-Дъщеря ни се роди на 03
04.2016г. в 30 г.с. с тегло 1360 гр.след инвитро фертилизация с патологично претекла бременност с плацента превия и в тежко депресивно състояние.Престой в кувьоз за 43 дни.Апгар 2-4.Ехогравски данни за ИВХ гр.2-3 след раждането.ТФЕГ на 17 ден от раждането-оформени ИВХ-1 стр. ПВЛ-2 ст.
1 мес.след раждането-Вентрикуларна система с незначителна асиметрия.VLS > VLD Плексус хориоидеус ляв по-налобен.Заключение :ИВХ 1 ст.в обратно развитие.ПВЛ с двустранно единични дребни кисти.
- Детето ни проходи на 1г и 5 месеца самостоятелно след упорити рехабилитации по метода на Войта.В момента е на 1г. и 9 месеца и все още не е стабилизирала походката си,често губи равновесие и пада по дупе.Не може да бяга и леко замята левият крак некоординирано.Лява ръка е по неподвижна при ходене.Походката е по скоро разкрачена, а не в линия.Освен това не се храни добре,няма апетит и желание да опитва храни и това е от 4 месеца насам.През ноща постоянно се буди плачейки в съня си и трудно се успокоява(педиатърът отдава това на растежа на зъбките),но ние сме притеснени определено.Изпитва някои емоции,често се гневи и се удря по главата с дясната ръка в резултат на това.Умее да сяда на столче,катери се по дивана,изкачва стълби с помощ и сама като се придържа на парапета.Енергична е.Не се храни сама с прибори, има пинсетен захват повече с дясната ръка,но хваща и с лявата,често с юмруче и я ползва като помощна.Обича да играе на пъзели за вгнездяване,долу-горе успешно,но бързо и омръзва.Мисля ,че не разпознава някои цветове и форми.
-Обективен неврологичен статус:
Следи с поглед,нормален мускулен тонус и норморефлексия,без патологични рефлекси  съхранени примитивни рефлекси,хватателни р-си (+)симетрични ,има длан-уста  координация.
 Въпросите ни са :
-какво е обощеното ви мнение за нашият случай ?
-каква рехабилитация препоръчвате, на какво да се набляга
-спешен ли е  ЯМР според вас(неврологът ни съветва след 6 месеца,засега да изчакаме.),а скенер ??
-можем ли профилактично да и даваме някакви витамини,които да стимулират мозъчето
-ще го израстем ли ,моля ви кажете ни ще ходи ли нашата принцеса нормално като другите деца?
Благодаря ви за отговора и за търпението с което четяхте това!

Последна редакция: сб, 13 яну 2018, 23:38 от toni738

# 36
 • Мнения: 45
Здравейте,  д-р Чавдаров!
Синът ми се роди в 33 г.с. Сега е на 5 и половина кор.м. и почти 7 реални. ТФЕ е абсолютно чиста, като преди имаше кистички, за които ни казаха , че няма да доведат до двигателно или умствено отклонение. Въпреки това бебето  е с първа степен ЦКС. Въпросът ми е Войта или Бобат е подходящата терапия? Съвместими ли са да се правят паралелно? На Войта припада от рев, изпада в шок и картинката е покъртителна. Какво е водещото при определяне дали да е Бобат или Войта?
Благодаря!

Последна редакция: сб, 20 яну 2018, 09:31 от Biggy

# 37
 • Пловдив
 • Мнения: 635
За жалост и аз идвам с въпрос към доктора.
Здравейте, докторе.
Пиша тук, за да дадете вашия адекватен съвет на къде да поемем. Детето ми е на 6м, още от раждането си кривеше хлавичката на ляво. Минахме през редица лекари, който твърдяха, че е тортиколис. Стана на 5м и забелязахме, че лявата страна на тялото му е по - слабо развита, има лека видима асиметрия на лицето. Звъннахме в Света София за час при невролог. От там ни казаха, че е хубаво да се направи ТФЕ. Тъй като сме от Свищов, запазихме час в Плевен в “Света Марина”. Минахме и преполагаемата диагноза е дисплазия на колозума и лека асиметрия на двете полукълба. Страшно много се притесняваме. Утре 13.03 имаме час в София в Света София и ще носим всички документи на детето. Препоръчаха ЯМР или скенер. Какво мислите по въпроса за тази диагноза?

# 38
 • Мнения: 4
    Здравейте, Д-р Чавдаров!
 Детето ми се роди 4 дена след термин и в родилния дом и поставиха диагнозата Микроцефалия. Главата й е пораснала до сега със 7 см. (Сега е ва 4месеца и 7 дни), но фонтанелата и е изключително малка. Видимо главичката й е изкривена, понеже повече гледа на дясната страна, на ляво й е по-трудно. Педиатърката установи повишен тонус на краката и ще ходиме на невролог след няколко дена. Въпроса ми е, трябва ли да се прави допълнителна гимнастика и рехабилитация? Ще идваме и до София след Великденските празници, добре ли ще бъде да ни прегледате?   

# 39
 • Мнения: 52
Д-р Чавдаров имам интересен въпрос що е то фибродисплазия???

# 40
 • Мнения: 630
Здравейте, д-р Чавдаров.


Не съм запозната с болестта ДЦП.
Бих искала да попитам предава ли се наследствено ДЦП ?
Ако в семейството има дете с ДЦП, възможно ли е предаването по генетичен път и на други деца в семейството ?
Какви са начините да предотвратим и изследваме още по време на бременност шансовете детето да се роди с ДЦП ?
И последно... възможно ли е ДЦП да се развие от ваксина в ранна детска възраст и какви изследвания могат да се направят за да се разбере от какво е породено ДЦП-то - от ваксината или генетично ?Благодаря предварително !

# 41
 • Мнения: 4
Здравейте, д-р Чавдарова.
Дъщеричката ми е с диагноза Парезис плексус. Беше и със счупена ключица.В момента е на рехабилитация, която е около 30 мин 10 дена в седмицата и нищо друго.
Искам да попитам дали може да се прави още нещо за по- добър резултат?
Както и дали може да прекъсна рехабилитацията си, която се извършва в момента със зеления талон и да се продължи във Вашето здравно заведение?
Как и кога може да се вкючи Физиотерапия?

Благодаря предварително за отговора!

# 42
 • София
 • Мнения: 675
Радина Райкова,
Каква рехабилитация прилагат на детето Ви.

Норви
Информация за ДЦП може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=5

мама йосиф
Информация за фибродисплазия може да намерите във всяка медицинска енциклопедия.

силвия
Решението е само Ваше.

чрез администратора на страницата
Извинявам се на всички на които не съм отговорил, поради не получаване на сигнал от страницата

# 43
 • Мнения: 52
Радина Райкова,
Каква рехабилитация прилагат на детето Ви.
Много се радвам че получих отг от Вас. Описвам ви случая и се надявам скоро на отг за да вземем решение за детето което вс в пв не знаем какво да правим.
Роден в термин планово секцио, момче 3кг, 48см, апгар9-10.
На 28дена установена пилорна стеноза. Опериран.
На 30дена установени форамен овале и пулмонална стеноза. Назначено лек Кордарон за сърдечните пристъпи.
На 60дена първа пневмония.
До 5м възраст хоспитализирано общо 3пъти за белодробни заболявания.
5мУстановено е изживяване на пулмонална стеноза, започнало затваряне на формален овале, белодробно обструктивни заболявания, назначена терапия Кордарон и инхалации с флексотид с инхалатор на камера бейби халер. Спластична детска парализа рехабилитации, които не можеше да осъществява поради др си заболявания. Но бях обучена от рехабилитаторите да правя в къщи.
На 7м възраст, преустановена терапия с инхалации с белодробно обструктивни заболявания. Продължено лечение с Кордарон за сърцето. Продължават хоспитилизациите за белодробни заболявания.
1г и 2м дцп мускулна хипотония, преглед при Чавдаров фибродисплазия и мускулна хипотония. Прекратени рехабилитации от страна на рехабилитаторите заради фибродисплазия. Открити леки нарушения в имунитета в Александровска София.
До 1г и 6м отказ на мн места в пв и Сф за генетично изследване и невъзможност на семейството да остане в Сф педиатрията за направата им. Поради затваряне на форамен овале опит за спиране на Кордарон до днес 1г и 7м.
Направело вече 5дена масажи от подбран  рехабилитатор във ВМИ, 3дена плуване към бейби слим пв. Пак разболява от белодробни заболявания. При лечение във ВМИ назначена консултация с невролог ХИЕ или недостатъчно стимулиране мускулна хипотония. Днес пак хоспитализиран в Окръжна болница педатрично отделение за белодробни заболявания от 5дена.
Седи,говори думички, смее се, прав с подпора, странично ходене, прави по 3крачки за 1ръка, трудности с хранене, сън, емоции и поведение, буен от време на време.
От 5места отрекоха необходимоста от генетични изследвания още от толкова ни казаха че трябват. Рехабилитаторите и Джипито ужас.
Дано ясно се изразих.

Норви
Информация за ДЦП може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=5

мама йосиф
Информация за фибродисплазия може да намерите във всяка медицинска енциклопедия.

силвия
Решението е само Ваше.

чрез администратора на страницата
Извинявам се на всички на които не съм отговорил, поради не получаване на сигнал от страницата

# 44
 • София
 • Мнения: 675
Радина,
какво точно ме питате ....??...

1. Диагнозата ДЦП се поставя на възраст след 1г.6м., съгласно алгоритмите на поведение при рискови новородени и кърмачета в България, а понякога и по-късно.
 https://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/4_file1.pdf   
2. "плуването" , което не е рехабилитация (или по скоро къпането в интензивно хлорирана вода, каквато е в плувните басейни) е причина за зачестилите пневмонии на бебето.
3. Генетичните изследвания, няма да променят състоянието на детето, дори и да се открие генетичното отклонение, ако въобще има такова.
4. Масажът е несъществена част от комплексната детска невро-хабилитация, особено в първите 18 мес. след раждането на детето, но на повечето места в БГ не се знае какво да се работи с новородени и бебета, затова се работи основно масаж.
5. Фибродисплазията (или съединително-тъканната малостойност), която е една от причините за мускулната хипотония и ставната хиперподвижност, не е причина за спиране на рехабилитация,

Последна редакция: чт, 03 май 2018, 08:59 от Ivan Chavdarov

# 45
 • Мнения: 4
Здравейте,

Рехабилитацията е просто масаж и раздвижване, прави се в майчин дом в Бургас.
До момента немога да намеря други специалисти тук.
В петък съм и записала час при физиотерапефт.
Като цяло има подобрение в движенията, дори започна да вдига ръката на горе и да си пипа лицето.
Просто искам да направя всичко възможно да се възтанови напълно и ако трябва ще идваме и до София на процедури , само да се оправи.

# 46
 • Мнения: 4
Радина Райкова,
Каква рехабилитация прилагат на детето Ви.
Много се радвам че получих отг от Вас. Описвам ви случая и се надявам скоро на отг за да вземем решение за детето което вс в пв не знаем какво да правим.
Роден в термин планово секцио, момче 3кг, 48см, апгар9-10.
На 28дена установена пилорна стеноза. Опериран.
На 30дена установени форамен овале и пулмонална стеноза. Назначено лек Кордарон за сърдечните пристъпи.
На 60дена първа пневмония.
До 5м възраст хоспитализирано общо 3пъти за белодробни заболявания.
5мУстановено е изживяване на пулмонална стеноза, започнало затваряне на формален овале, белодробно обструктивни заболявания, назначена терапия Кордарон и инхалации с флексотид с инхалатор на камера бейби халер. Спластична детска парализа рехабилитации, които не можеше да осъществява поради др си заболявания. Но бях обучена от рехабилитаторите да правя в къщи.
На 7м възраст, преустановена терапия с инхалации с белодробно обструктивни заболявания. Продължено лечение с Кордарон за сърцето. Продължават хоспитилизациите за белодробни заболявания.
1г и 2м дцп мускулна хипотония, преглед при Чавдаров фибродисплазия и мускулна хипотония. Прекратени рехабилитации от страна на рехабилитаторите заради фибродисплазия. Открити леки нарушения в имунитета в Александровска София.
До 1г и 6м отказ на мн места в пв и Сф за генетично изследване и невъзможност на семейството да остане в Сф педиатрията за направата им. Поради затваряне на форамен овале опит за спиране на Кордарон до днес 1г и 7м.
Направело вече 5дена масажи от подбран  рехабилитатор във ВМИ, 3дена плуване към бейби слим пв. Пак разболява от белодробни заболявания. При лечение във ВМИ назначена консултация с невролог ХИЕ или недостатъчно стимулиране мускулна хипотония. Днес пак хоспитализиран в Окръжна болница педатрично отделение за белодробни заболявания от 5дена.
Седи,говори думички, смее се, прав с подпора, странично ходене, прави по 3крачки за 1ръка, трудности с хранене, сън, емоции и поведение, буен от време на време.
От 5места отрекоха необходимоста от генетични изследвания още от толкова ни казаха че трябват. Рехабилитаторите и Джипито ужас.
Дано ясно се изразих.

Норви
Информация за ДЦП може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=5

мама йосиф
Информация за фибродисплазия може да намерите във всяка медицинска енциклопедия.

силвия
Решението е само Ваше.

чрез администратора на страницата
Извинявам се на всички на които не съм отговорил, поради не получаване на сигнал от страницата
[/q
Тук става дума за друго детенце, станало е недоразумение.
Моето дете е на 50 дена със счупена ключица и засегнат нерв.

# 47
 • София
 • Мнения: 675
Радина,
На каква възраст е детето? Каква е формата на акушерската пареза? Освен кинезитерапия трябва да се включи и електротерапия. Има различни възможности. Информация за "Aлгоритъм на рехабилитация при акуш.парези", може да намерите на сайта на СБРДЦП, www.cpcentresof-bg.com

# 48
 • Мнения: 52
Да стана грешка с страницата нещо. Извинявам се на Радина. Исках да цитирам, но незнам как при цитирането изскочи всичко това. За фибродисплазията случая на мама на Йосиф, всеки го взима за рядко генетично заболяване, като едни отричат, други ми препоръчват генетична консултация чак в Сф която не мога да осъществява. Детето ПОДЧЕРТАВАМ за 5дена от 30 рехабилитации при сигурен рехабилитатор сковава пак крачета и има изменения на мускулите на гърба. Това е ужас.
За плуването уж било хубаво като допълващо рехабилитация. Кои и как да слушам вече незнам. Преди тая фибродисплазия беше ок дцп и толкоз. Сега е ужас.

# 49
 • Мнения: 4
Радина,
На каква възраст е детето? Каква е формата на акушерската пареза? Освен кинезитерапия трябва да се включи и електротерапия. Има различни възможности. Информация за "Aлгоритъм на рехабилитация при акуш.парези", може да намерите на сайта на СБРДЦП, www.cpcentresof-bg.com
[/quote


Детето е на два месеца.
Хофих при физиотерапевт и той минлаза че бебчето е много малко за всякакъв тип физиотерапия.
След седмица съм в София , записала съм си час за два невролога за да видя какво ще кажат и там.
Ще си запиша час и във Вашата клиника

# 50
 • София
 • Мнения: 675
Радина Райкова,
Акушерската пареза може да се рехабилитира веднага след изписване от родилното отделение на болницата.
Не губете време.
Лекар по физикална медицина и рехабилитация ли сте питали или физиотерапевт (кинезитерапевт или рехаб. , които по новата номенклатура са физиотерапевти и не са лекари !!!!!!) ???
Изпращам линк към Алгоритъма за рехаб. при акушерски парези, за сведение: https://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/5_file1.doc
Детският невролог няма да Ви каже нищо повече, а търсете подходящ локален рехаб.център/болница, които имат договор с НЗОК по КП№259 и с направление №7 от ОПЛ, ще осигурите 2 рехаб. процедури (кинези- и
електро-терапия) в 10 поредни дни всеки месец.
Винаги сте добре дошли в СБРДЦП "Св.София", като допълнителна информация може да почерпите от сайта на болницата: https://www.cpcentresof-bg.com/?cid=71
Успех.


"мама Йосиф"
Какви "рехабилитации" провежда детето Ви??  "..... 5 дни и 30 рехабилитации и......пак сковава крачетата...???"
Фибродисплазията е малко спорен термин: Детето Ви с прогресиращата осифицираща фибродисплазия ли е или с фибродисплазия (или т.н. съединително-тъканна малостойност .... или "халтави стави" ... или "меки" бебета.).

# 51
 • Мнения: 52
Дцп Мускулна хипотония,защото на 1г и 8м прави 3крачки хванат за 1ръка и подгъва крачета. Пролази на 4крака преди месец. Моторно развитие 9м.
Заради ХИЕ хипоксиинцефалична исхемия, или недостатъчно стимулиране.
Фибродисплазия като разтегнати мускули, НО НИКАК СИ НЕ МОГА да го обясня на някои рехабилитатори и Джипито защото под фибродисплазия взимат осфорициращщата и ми казват да правя скъпи генетични които стават само в Сф педиатрията или майчин дом.
Абсурдна ситуация по вс параграфи.

# 52
 • София
 • Мнения: 675
Мамайосиф,

Рехабилитаторът извършва изписаната от лекар специалист по физикална и рехаб. медицина, рехабилитационна програма. За съжаление лекари по ФРМ с опит в детската възраст са много малко, а детската рехабилитация не се изучава като основна дисциплина в рехаб. колежи и за това повечето рехабилитатори не знаят какво да правят с малките деца, когато има моторно изоставане и ползват само масаж, пасивни движения и някои примитивни рефлекси, което не се препоръчва !!.

За Вашето детенце:
1. Стимулирайте вестибуларният апарат и свързаните с него равновесни реакции: седнало на цилиндър или на по-голяма топка леко го накланяте на страни/напред/назад - 5-7 пъти дневно по 2-3-10 мин., като весела игра. Сложете го седнал или на четири опори на малък батут и лека го люлейте нагоре/надолу/на страни, като бавно го изваждате от баланс.
2. Оставете го да се придвижва само, борейки се само с гравитацията, оставяйте го прав сам като се подпира, а не захваща по мебелите, като се придвижва странично или се обръща внимателно и да опитва да се прехвърля от мебел на мебел.
3. Стимулирайте играта с ръце от седнало положение, посягане на по-далечно разстояние за да се стимулира и баланса с тялото.

Детето може ли да седи само и да лази само, ще проходи самостоятелно.

САМО НЕ ГО ДРЪЖТЕ ЗА РЪЦЕТЕ ИЛИ ТЯЛОТО ПРИ ХОДЕНЕ, НЕТО ПОЛЗВАЙТЕ ПРОХОДИЛКИ ИЛИ ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА АСИСТИРАНО ХОДЕНЕ !!! Така забавяте процеса на самостоятелно прохождане.
Успех.

# 53
 • Мнения: 52
Значи да разбирам че няма нужда от рехабилитации, но как да го обясня на невролозите в пв за които той имал дцп и изоставане и нужда от рехабилитации и стимулиране. Абе не може ли да идва в Сф на рехабилитации??? Явно в пв не може и да няма да се разберем.
Изправя се сам с подпора.
Ходи подпрян по опора или хванат за 1ръка от придружител.
Лази на 4крака от 1м и това повече му е кеф отколкото ходенето.
Седи за малко после се обръща по корем. Стабилен долу горе.
Изправя се подкъвайки крак в коляното.
Обръща се от гръб по корем настрани, подпирайки се на ръце и колене готов да тръгна да лази.
Използва 70%ръцете.има определен проблем при хващане с координацията и трудност държането на предмет само с дясна ръка... Работим за преодоляването като му подаваме неща които да държи.

# 54
 • София
 • Мнения: 675
мамайосиф
След като моторното развитие на детето изостава, то определено има нужда от специализирана комплексна рехабилитация, включваща груба моторика, финна моторика, говор и когнитивни умения, след като е поставена и съответната диагноза.

Лазенето му доставя повече "кеф", защото е по-стабилен, по-сигурен и по-бавно се уморява, но лазенето подготвя и ускорява прохождането, така че не го спирайте и го оставете да се придвижва сам, както му е по-лесно.

Има най-различни терапевтични прийоми за стимулиране дейността и на горните крайници.

С направление №7 НЗОК от ОПЛ, може да рехабилитират детето навсякъде, където има рехабилитационни отделения. По-добре ще бъде да посещавате специализирано рехабилитационно заведение за кърмачета и деца, където лекарите и терапевтите имат познания, опит и регулирана система за обслужване.

# 55
 • Мнения: 9
Здравейте, Д-р Чавдаров.

Момиченцето ми е на година и три месеца- рано пропълзя на 4 крака и започна да се изправя по мебелите (на 7 месеца). Проходи сравнително късно- 1 година и 2 месеца. Но има нещо, на което не бях обърнала внимание- не сяда от легнало положение- тоест, за да седне, е необходимо да се обърне първо по корем.
Може ли съвет как да я стимулираме за това и проблем ли е, че все още не може (към момента изглежда, че все едно изобщо не се е сетила за този начин на ставане).

Предварително благодаря!

# 56
 • София
 • Мнения: 675
мимидм,
След като детето Ви ходи и се придвижва само, в един момент ще открие и възможността да сяда само от легнало положение.
Играйте си повече и не търсете външна помощ.

# 57
 • Мнения: 9
Благодаря. Успешен ден!

# 58
 • Мнения: 28
Здравейте д-р Чавдаров,

Моето момче е на 1, 5 току що навършени месеца. Проблемът е, че не иска да се пусне сам да ходи. Ходи навсякъде хванат за мебели, пейки и всякакви опори, както и за един пръст на моята ръка, но отказва да се пусне. Направихме консултация с невролог - няма неврологичен проблем, но ни насочиха към рехабилитатор. Последният казва, че няма проблеми в опорно-двигателния апарат, но е мек като мускулатура. Показаха ми масаж и упражнения върху топка, които да правим вкъщи. Тъй като е второ дете не съм отбелязвала точните месеци за обръщане по корем, сядане самостоятелно и пълзене. Роден е секцио заради много увита по цялото тяло пъпна връв. При пълзенето обаче дълго време се придвижваше основно чрез ръце и привлачваше тялото (тип морски пехотинец). Изкачва и слиза по стълби с ентусиазъм, но задължително с опора или хванат за ръка. Като емоционален статус аз не забелязвам нищо необичайно. След двете посещения рехабилитация се случи само веднъж да се отдели от дивана и да направи самостоятелно 2, 3 крачки встрани, но не го е повтарял в последващите два дни. Независимо от липсата на явен проблем аз много се притеснявам за това непускане. До колко притеснението ми има основание и какво още бихме могли да направим  за да подпомогнем процеса?

Последна редакция: сб, 02 юни 2018, 22:42 от BTD

# 59
 • София
 • Мнения: 675
БТД,
След като лекарят-невролог не е установил неврологично отклонение, а рехабилитаторът смята, че мускулатурата е малко "по-мека", се предполага, че детето Ви е здраво.
Самостоятелното прохождане е между 10 и 15 мес. календарна възраст.
Ако сте ползвали помощни средства за ходене (джъмпери, проходилки и колички за бутане) или сте слагали детето да седи пасивно по-рано от 7 мес., или както описвате "държите детето за ръка при ходене", то това всичко са фактори забавящи самостоятелното прохождане, тъй като се дават "лъжливи" опорни точки и повърхности, които детето продължава да търси известно време, което забавя процеса на самостоятелно ходене.

Това което мога да Ви посъветвам е, да оставите детето да се придвижва само както може и да се бори само с гравитацията, което ще подобри баланса му и ще отключи по-бързо самостоятелното придвижване.
Повече подробности по самостоятелното прохождане на децата и как да не им пречим, може да намерите на линка: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps
Успех.

# 60
 • Мнения: 28
Д-р Чавдаров,
много благодаря за изчерпателния отговор и за презентацията. Мога да кажа, че почти не сме използвали помощни средства за стимулация на прохождането. Подарих и бънджито и проходилката, които имахме. Единствено и много за кратко е ползван уокър. Това, което ме изненадва и аз съм правила съвестно по препоръка на педиатър е масаж на ходилата. Ако оставя детето да се придвижва само там където (може и за 1 крачка да е) трябва да се преодолее разстояние без опора, то просто се пуска и го пролазва.
Благодаря още веднъж!

# 61
 • София
 • Мнения: 675
БТД,
Няма лошо, че пролазва когато не е сигурно, защото и това е тренировка, която ще ускори самостоятелното прохождане, вместо да го носите или държите за ръка. Самостоятелен опит !!!

# 62
 • Мнения: 3
Здравейте, д-р Чавдаров!
Моето момче е на 8м. роден е доносен 3,250кг 51 см нормално раждане.На 3м. Установихме, че не държи главичката самостоятелно веднага поискахме консултация с невролог.След прегледа докторката ни успокои,че всичко е наред трябва му повече време.Детето стана на 6м започна по стабилно да държи главичка, но след минути я килва..потърсихме консултация с друг невролог, който назначи изследвания - Еег,скенер,кръвни и очен.
Излезе от изследванията хоризонтален нистагъм,който намаля значитечно и поставиха диагноза рахит и понижен мускулен тонус.Направихме 10 дневна обща рехабилитация след която детето започна да се обръща.На моменти става отпуснат и си лежи, иначе е много спокойно и игриво бебе!
Изключително сме притеснени и не знаем как да действаме..все още на моменти има лош контрол на главата.Необходимо ли е други изследвания да пуснем или специална рехабилитация?

# 63
 • София
 • Мнения: 675
Виктория,
На 8 мес. детето трябва да може да задържа само четиримоторен стоеж, поставено да седне да задържи позицията за кратко, да задържи кос седем. Нистагъмът още ли се наблюдава.

# 64
 • Мнения: 3
Не може да стои седнал, защото се огъва.Гръбчето е меко. Още има нистагъм.

# 65
 • София
 • Мнения: 675
Имам известни притеснения, че детето има нужда от спец. рехабилитация.

# 66
 • Мнения: 3
В какво се състои спец.рехабилитация Войта,Бобат, хидромасажи,нагревки?

# 67
 • София
 • Мнения: 675
Виктория,
Пълна информация за различните видове терапевтични модели в комплексната рехабилитация на ДЦП, може да намерите на следния линк: https://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/4_file1.pdf
За "нагревки" не съм чувал....???....

# 68
 • Мнения: 23
Здравейте д-р Чавдаров.Синът ми е роден в 33-34 г с.с тегло 2020 . след раждането спира да диша интубиран е и на апаратно дишане.Беше в изключително тежко състояние.До 1 г  не правеше нищо двигателно.Започнахме активна рехабилитация благодарение на която двигателно постигна много неща,седене пълзене ходи сам.На 2 г направихме ЯМР-нормално широки и нормоинтенсни субарахноидни пространства.Телата на латералните вентрикули се представят дилатирани по изразен в ляво оксиципитално.Очертанията им са ръбести и неравни,в резултат на глиотични изменения в дълбкото бяло мозъчно вещество в непосредствена близост до вентрикулите.Останалите структиру се представят в норма.Мозъчният ствол и малкия мозък не показват абнормалитите.Това е описанието на ЯМР .Според докторката която прави резонанса каза ДЦП,но неврложката го отрече .Преди месец посетихме друг неврлог която категорично каза ДЦП спастична параплегия -Леко повишен тонус на долни крайници,контарктура двустранна глезенна.СНР-патологично оживени за долни крайници с разш пефлексогенйи ззони.Б?абински росолимо дв.полож. походка самостоятелна спастично атактична .Това е описанието от невролога.Вече сме на 5г ,има изоставане в развитието,липсва на говор ,сериозен проблем имаме с вниманието и поведението,изпада в нервни кризи.Според Вас има ли с нещо с което мога да му помогна.От три години посещава дневен център без особен напредък.Миналта година ни бяха изписали хлорпротиксен от детска психиатрия без никакъв ефект даже обратен.Пили сме гамалон и есприко също без ефект.Благодаря предварително

# 69
 • София
 • Мнения: 675
Евгения,

ДЦП е доживотно състояние, включващо дефицити в грубата и финната моторика, комуникацията и когнитивните възможности, което има нужда от поддържаща специализирана комплексна рехабилитация. Пълно възстановяване на ДЦП няма, като целта на рехабилитацията е детето да бъде максимално социализирано и независимо в зависимост от капацитета на различните функции на ЦНС. Няма стандарти за предлаганата рехабилитация. В България има консенсус по проблема с ДЦП, с който може да се запознаете на следния линк: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/pdf/cerebral_palsy_consensus_2014.pdf .

# 70
 • Мнения: 1
Здравейте доц.Чавдаров, синът ми е на 27 г. и беше опериран на 28.05.18г. в Германия - киста в меката мозъчна обвивка, препречваща 4 вентрикул.
Препоръчаха му физиотерапия за релаксация на мускулите на врата, ерготерапия за ръце, тренировки над походката/поради лявостранна хемипареза с по-увреден горен крайник/ и лечение с орофациален логопед за подобряване на преглъщането /такъв не намираме в Бг , но може би би му помогнал масаж на лицева и дъвкателна мускуратура?/.   
Въпросът ми е:
1.Освен малки дечица, лекувате ли и по-големи. Какъв е редът за прием. И ако не може да се лекува при Вас, бихте ли ни насочили към друга специализирана болница.
2.Каква е възможността Вие да му изготвите рехабилитационна програма, ако го прегледате в болницата. Мога да изпратя епикриза.
Благодаря

# 71
 • София
 • Мнения: 675
Маргарита Михайлова,
синът Ви може да получи комплексна рехабилитация в Националната Специализирана Рехабилитационна Болница "Овча купел" в София. Вижте повече информация тук: https://www.rehabilitacia-ovchakupel.com/

# 72
 • Мнения: 2
Виктория,
моята внучка има подобен проблем. Не може да си държи главичката, слаб мускулен тонус, не започна да се обръща, не пълзи. От м. февруари са по лекари, рехабилитации. Но нищо никой не открива. А тя става по-зле и  по-зле. Месец май случайно попадаме в интернет за дефицит на Вит. В12. Наравиха изследване на витамин В12 и се установи изключително голям дефицит.  Пораженията са изключително тежки. Ако желаете незабавно направете  това изследване. Излючително бързо става, само за няколко часа и струва 20лв.

# 73
 • София
 • Мнения: 675
Даниела Денева,
Едно изследване не поставя диагноза !!!!!, нито определя какво лечение/рехабилитация да се предприеме.

# 74
 • Мнения: 2
Здравейте д-р Чавдаров!
Абсолютно сте прав. След това започнаха страшно много всякакви изследвания на детето, за да се открият причините за това състояние.

# 75
 • Мнения: 71
Здравейте д-р Чавдаров!
Моето бебче е на 4 месеца тежи 7 килограма. Роден е секцио заради липса на околоплодни води роди се 15 дни преди термина 2.700 кг.
Личния лекар ни изпрати на рехабилитация тъй като не стъпва,не се отблъсква с крачетата, и се извиваше на дъга назад като го поставим на краката му( това вече не е така за 2/3 седмици започна да стъпва леко и да не се извива назад) Правихме и ехографски преглед през фонтанелата и откриха асиметрични вентрикули като десния е 4.6мм а левият е 2.6мм. обясниха ми, че е леко увеличен и за сега нищо не могат да ми кажат. Междувременно ходим на гимнастика . Трябва ли да направим преглед с невролог, и тази разлика какво значи?

# 76
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Здравейте д-р Чавдаров, исках да попитам кога най-рано мога да направя консултация с невролог ? Синът ми е роден в 34г.с. в момента е на 1месец и 18 дни р.в. и 7 дни коригирана възраст. На 8.07 му е правена трансфонтанелна ехография , на която се видяха: интравентрикуларни кръвоизливи 2-3 степен, 2 кисти в десния плексус и вентрикулна дилатация в левия заден рог. Контрола на ТФЕ ще правим другия месец.

# 77
 • София
 • Мнения: 675
ГАБИ 24
Детето Ви се нуждае от невро-кинезиологична диагностика, която може да получите в СБРДЦП. Повече информация може да намерите на сайта й:  www.cpcentresof-bg.com
Предлагат се ежеседмично безплатни прегледи.

ЕЛЕНА АСЕНОВА,
колкото по-рано реализирате невро-кинезиологичен преглед, толкова по-голям би бил шансът при евентуални двигателни отклонения да се започне ранна спец. рехабилитация свързана с двигателната развитие на детето.
Масажът и пасивните движения ( т.н. гимнастика) не са спец.рехабилитация в кърм. възраст.

# 78
 • Мнения: 60
Здравейте, доктор Чавдаров. Казвам се Биляна.Синът ми е на 7 месеца и половина, роден е 20 дни преди термин с тегло 2650 гр и 48 см, Апгар 8-10. Прекара жълтеница за 50 дни, първият месец въобще не плачаше. Контактен е, радва се на други деца и познава най-близкото си обкръжение. Завъртя се от гръб на корем в края на 3 месец, а от корем на гръб в началото на 5 месец. До към 5 месец беше разтворил дланите си, но от около месец ми прави впечатление, че предимно ги държи в юмрук, когато е по коремче пак ги държи стиснати, но понякога са отпуснати напред пръстчетата. Като го сложа седнал, може дълго да седи без да се катурне и си играе с играчки, от 2 седмици се надига и на колена, а от няколко дни се изправя като се държи за решетката на леглото. Личната лекарка каза, че има повишен мускулен тонус и каза да ходим на детски невролог. В направлението пише, че се изпраща за скрининг за ДЦП. Въпросът ми е толкова страшен симптом ли е свитата в юмрук ръка, възможно ли е този повишен мускулен тонус да му мине с масажи ли, де да знам? И ако може да ме насочите към лекар или болница за консултация. Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 19:54 от FBID100000174804131

# 79
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте FBID (Биляна).
По Вашето описание, детето Ви се развива моторно малко по-бързо от стандартното. Пасивното му позициониране седнал преди 8-8,5 мес., може да е причина да се опитва да балансира допълнително, след като физиологичните вериги за баланс не са напълно изградени, като включва повечето флексори в раменния пояс, включително тези на пръстите на ръцете.
Повече информация за двигателното развитие на кърмачето може да намерите тук: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

# 80
 • Мнения: 60
Благодаря за отговора, д-р Чавдаров! Сега съм по-спокойна и няма да се притеснявам толкова много до прегледа. Пожелавам Ви здраве и много професионални успехи!
Биляна.

# 81
 • Мнения: 60
Здравейте, д-р Чавдаров! Пак съм аз Биляна. Вашето предположение за моето бебе се потвърди! Вие сте огромен специалист! Искам друго да Ви попитам. Невроложката д-р Станчева, каза, че синът ми има леко изпъкнал метопичен шев, но нямало нужда от консултация с неврохирург понеже при него било вид конфигурация на черепа. Синът ми няма триъгълна форма на главата, нито са му приближени очите. Този шев се появи в края на 6-ти месец, началото на 7-ми.Възможно ли е наистина да няма проблем или да си направя консултация с неврохирург на своя глава?

Последна редакция: пн, 10 сеп 2018, 17:13 от FBID100000174804131

# 82
 • София
 • Мнения: 251
Здравейте, д-р Чавдаров. Дъщеря ми е на 9 години и преди няколко години идвахме при Вас в кабинета, след прегледа заключихте, че има диспраксия. Тогава беше на 3 години, имаше задръжки в говора и някои неврологични особености в моториката. Няма някакво хронично заболяване или поставена диагноза, но все така има някави неволеви движения - подръпване на дрехите и попипване на тялото, както и несръчност и резки движения при хващане, пускане на предмети и други дейности, изискващи изпълняването на повече от едно действие едновременно с друго. Моля за Вашия съвет дали на този етап престой в барокамера би бил полезен? След много статии, които изчетох оставам с впечатление, че е възможно мозъчето й като бебе да е било в някаква степен увредено поради дълго продължила бебешка жълтеница (около 2 месеца), на която нито в Токуда, нито педиатърката обърнаха внимание и не е изследван билирубин. Основният ми въпрос е дали посещения в барокамерата на сегашната й възраст биха били от полза за евентуално "разбуждане" на заспали неврони и като цяло за общото състояние на детето. Много Ви благодаря.

# 83
 • София
 • Мнения: 675
Съжалявам за закъснелите отговори, но поради някаква причина неполучавам уведомбения от сайта, че имам нова поща...???...

FBID100000.....
Ако невро-кинезиологичното и психичното развитие на детето Ви са в норма, дали има или няма изпъкнал шев върху черепа, фактът е без значение. Пък и невро-хирургът неможе да направи нищо. Не се притеснявайте от факта.

Новко 25
Бихте могли да проведете няколко курса с хипербарна оксигенация за "разбуждане" на невронните пътища, защото понякога има отчетлив ефект върху когнитивните умения на детето. Ако  такива не се отчетат до края на втория курс от 10-15 проц., няма смисъл да тормозите детето повече.
Успех.

# 84
 • Мнения: 3 782
Здравейте, доктор Чавдаров! Синът ми е на 3 мес и 7 дни, роден в 39 г.с, секцио заради губещи се тонове по време на подготвителна контракция, длани и стъпала "на перачка", по-късно разбрах, че това са данни за преносване.Апгар 9/10. Кара жълтеница 1 мес и няколко дни; сложен по корем почна да вдига глава някъде 20 тия ден, но забелязах, че като го хвана за ръцете и го повдигна докато лежи по гръб към този момент (3 мес) главата му виси надолу, освен това се обръща от гръб само на дясно и то извит като дъга - главата и десния крак назад, корема изпъчен, левия крак свит, сякаш опитва да се обърне по корем, но дясната ръка му пречи. Наляво досега не се е обръщал.Друго, което ме притеснява, е че пръстите на ръцете и краката са почти винаги силно свити, като го къпя едва успявам да разтворя юмручетата да ги измия, толкова силно стиска. Също така не прави опити да хване играчката, понякога я докосва само и толкова, иначе я следи с поглед, отделно се усмихва, смее се, търси ме с поглед. Обърнат по корем стои на лакти със свити юмруци и държи главата стабилно, но много често след кратко време се килва настрани. Стряска се изключително лесно и от най-малкия шум и също отдавна забелязах, че много мрази и най-слабата дневна светлина (не пряка такава) и стиска очи. Не мисля, че педиатърката ще обърне внимание на тези неща, затова искам да попитам според вас това притеснително ли е (ужасявам се от болести, особено дцп). Забравих да спомена, че при раждането тежеше 3,150 и 50 см, на последния преглед, когато беше на 2 мес и 28 дни беше вече 5,600 и 59 см. Много благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 19:49 от anie11

# 85
 • София
 • Мнения: 675
anie 11
На възрастта, която е детето Ви, контролът на главата трябва да е наличен при всички позиции, както и при тракция (движение от позиция по гръб при изтегляне с ръцете към седеж).
Пръстите на ръчичките може да са флектирани, но трябва да се разгъват лесно.
При позиция по корем, лакътната опора е продължителна, а пръстите на ръцете трябва да са разгънати.
Опитите за "завъртане чрез "мост"", са грешна координация на мускулните вериги !!! Завъртането до страничен лег се отключва към 4,5 мес. възраст, като тазът и долните крайници се свиват.

# 86
 • Мнения: 834
Здравейте д-р Чавдаров.Дъщеря ми е на 1г. и 5м.Бременност от  IVF,родена в 39 г.с ,секцио поради ТАС серклаж при мен,3070 гр.,50см.На 5 м.възраст вледстие на задавя и обръщане на очите сме приети в болница със съмнение за епилептичен пристъп,който е отхвърлен с ЕЕГ и  ТФЕ изследване(и 2те са в норма).Двигателната активност(обръщане,сядане)са били в норма.На 10м започва да прави опити за ходене,държейки се за 2ръце,на 11м за една ръка,на 14м се пуска самостоятелно.От 10м възраст започнах да забелязвам кривене на дясното стъпало(сръпва на вътрешната част,от там се изкривява коляното и цялата походка).Последва преглед при ортопед-няма ортопедичен проблем,няколко месеца по-късно последва 2ри преглед при ортопед и повторно ехографско изследване на тазобедрени стави-няма отклонения.Преглед при невролог-данни за десностранна хемипареза,по-тежка за крака.ЯМР-Супратенториално двустранно в мозъчния паренхим се визуакизират неправилни по форма зони на патологично променен сигнален интезитет.Находките са дифузни с висок сигнален интензитет при Т2 образите и хипоинтензи чри Т1,без мас-ефект рестрикция на дифузията на водните молекули.Измененията са предимно субкортикално,но има и такива в дълбокото бяло мозъчно вещество перивеникуларно.
Минали сме 5 дневен курс на рехабилитация и електростимулация в мед.център.10 дневен курс със скенаротерапия,в момента имаме рехабилитатор в къщи.Подобрението е видимо
Имаме консултация с логопед-детето се развива в норма,в някой насоки изпреварва развитието си.
Тъй като мненията на всички специалисти е различно (едните твърдят че е ДЦП,други отричат),въпросът ми е сега на къде?Към какъв спец.трябва да се обърнем?
Благодаря предварително

# 87
 • Мнения: 3 782
anie 11
На възрастта, която е детето Ви, контролът на главата трябва да е наличен при всички позиции, както и при тракция (движение от позиция по гръб при изтегляне с ръцете към седеж).
Пръстите на ръчичките може да са флектирани, но трябва да се разгъват лесно.
При позиция по корем, лакътната опора е продължителна, а пръстите на ръцете трябва да са разгънати.
Опитите за "завъртане чрез "мост"", са грешна координация на мускулните вериги !!! Завъртането до страничен лег се отключва към 4,5 мес. възраст, като тазът и долните крайници се свиват.
Много благодаря за бързия отговор! Ще пробвам да го заведа на невролог, но не знам дали в града ми има детски такъв. А иначе колко време трябва вече да стои по корем - най-дълго е издържал 2 мин, но и аз почти никога не го слагам така, винаги го слагам по гръб. Също видях, че в линковете, които споделяте не се препоръчва повдигане за ръце от гръбен лег до 3 мес поради слаби шийни мускули, а и аз вчера за пръв път пробвах това. Да разбирам ли, че след третия месс трябва да усвои това? А ако наистина тези неща са притеснителни, за какви състояния може да говорят? (знам, че е много относително, но все пак..). Освен това не знам дали е от значение, но тъй като никога не съм можела да държа бебета сега го нося в/у възглавница, от която краката му висят надолу , защото все повече расте, но просто съм толкова некадърна, че не мога да го нося по друг начин. В линковете видях, че неправилното носене може да обърка двиг развитие, но дали трайно или за момента? По-добре ли ще е да го нося в слинг (ако намеря подходящ)? Още веднъж благодаря!!

# 88
 • София
 • Мнения: 675
bebeshok 0326
По информацията която споделяте, вероятно детето Ви е с ДЦП, спастична хемипареза.
Детето Ви може да се рехабилитира по Клинична пътека №260 ежемесечно по 10 дни с 3 рехабилитационни процедури дневно. Трябва Ви направление №7 НЗОК от ОПЛ, за стационарно лечение.
"Скенаротерапията" не ми е известна, въпреки че опита ми с ДЦП и рехабилитационните технологии при това състояние е над 30 години.
Може да влезнете в сайта на "Спец. Болница за Рехаб. на Детска Церебрална Парализа"(СБРДЦП), където ще намерите много информация за заболяването, както и консесуса за рехабилитация на ДЦП. Вижте предложените по-долу линковете:   www.cpcentresof-bg.comhttps://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/4_file1.pdf

Може да организирате консултация на детето Ви с лекари-специалисти от СБРДЦП на тел.: 02 9200 445 или с мен на тел. 0889 634 252, след предварително записване и в двата случая.

# 89
 • София
 • Мнения: 675
anie 11

Дръжте бебето си по-корем толкова, колкото го държите и по гръб, т.е. докато будува го въртете периодично през 1-2-3 мин. както по корем така и по гръб. Ако по корем изтегля ръцете назад и настрани и поема гравитацията само с шийно-гръбната мускулатура, фиксирайте ръцете отстрани и отзад, за да може да се опира върху тях и да не претоварва описаните по-горе мускули, което го кара да плаче !!!
При тракция на 3 мес. кор. възраст, (ако има такава,) главата не трябва да увисва. В този случай се говори за намален или липсващ контрол на главата, което е индикация за спец. рехабилитация.
Недоносените бебета или бебетата с перинатални хипоксични травни е уместно да се носят до 6 мес. в "ембрионална позиция" в мишичната ямка на родителя, с оглед намаляване на екстензорния тонус на шийна и гръбна мускулатура, както и на този на заднобедрената мускулатура.
Ако все още липсва пълният контрол на главата, се говори за една преходна диагноза "Централно координационно смущение", която показва известен безпорядък в командите, който би могъл да изчезне в следващите месеци спонтанно, или след спец. рехабилитация, в зависимост от степента на риска, която се определя със невро-кинезиологична диагностика. Вижте сайта на СБРДЦП за повече информация.

# 90
 • Мнения: 2
Здравейте, доктор Чавдаров. Имам момче на 1г. и 5м. От време на време докато е в стаята и гледа детски песни, стъпва на пръсти и се отпуска отново, също има въртене на китките по време на радост. Не се притеснявах, до като една позната вчера ме попита това нормално ли е да го прави, била чувала, че деца индиго го правят и тем подобни. Също докато детето гледа любима песен започва да пищи, но е за около 1,2 секунди и спира. Казва мама, баба, тата, папа, казва също и как се казва и на колко годинки е. Проходи на 1г и 2м. Ще се радвам на отговор и препоръка към какъв доктор да се обърна ако има проблем.

# 91
 • София
 • Мнения: 675
Евелин Браун,
По информацията която споделяте, мога само да предполагам !!, че детето Ви няма нужда от консултация със
специалист към настоящия момент.

# 92
 • Мнения: 1
Здравейте д-р Чавдаров.Имам дъщеря на 3 години редена със Спина бифида и Хидроцефалия.Оперирана е и поставена пластика на гръбнака и клапа за Хидроцефалията,но е засегнато дясното краче е скъсено е има криво стъпало.Ябълката беше излезнала и я оперираха но крачето и е изкривено навънка,когато го изпъва го стяга но неможе да го свива,има слаба чуствителност но неможе да ходи.Когато я изправям щади крачето и седи повечето на лявия крак.Предстой операция за отпускане на ахилесовото сухожилие но бих искала преди това да ви я доведа да я видите.Пиша ви защото видях,че вие сте помогнали на дете със същата диагноза.Ако може накакви кординати да ми дадете за да си запазя дата за преглед.

# 93
 • София
 • Мнения: 675
Миланова.1977,

Позвънете на мобил.тел.: 0889 634 252, за да уточним час и дата за преглед на детето.

# 94
 • Мнения: 37
Здравейте др. Чавдаров.
На 08.12.2018 в Шейново се роди дъщеря ми в 37 седмица. Незнам недоносена ли е или не е, никой не ми каза трябва ли да и правя допълнителни изследвания или не и за какво да следя. Затова потърсих в интернет и видях че е преоръчително Транс-фонтанелна ехограхия и оценка за ДЦП и рехабилитация.
Може ли и оценката за ДЦП, рехабилитация и Транс-фонтанелна ехограхия да се направят при вас или за Транс-фонтанелна ехограхия трябва да ходя на друго място?

Кога трябва да направя прегледите? Дано не съм закъсняла...

Ето и епикризата на бебето:

При раждането: Т 2580 г; Р.48 см; Об. глава 33см; Морф. зрялост 37 г.с.; При изписване: Т 2380 г.

Анамнеза: Новородено от трета нормално протекла бременност, второ раждане. Завършена КС профилактика
Механизъм на раждане: Partus normalis в 37 г.с. (бистри околоплодни води)

Обективен статус: АПГАР 1. мин - 8; 5. мин -8. Дете с физиологична ранна постнатална адаптация.
Кожа и видими лигавици - розови. Мусколен тонус и рефлекси - в норма. Дихателна система - везикуларно дишане.
Църдечно съдова система - ритмична сърдечна дейност, ясни тонове. Корем - палпаторно меки стени, на нивото на гръден кош.
Черен дроб и слезка - неувеличени. Периферна и ЦНС - физиологичен неврологичен статус.

Дете с физиологична постнатална адаптация, което се прие в сектор специални грижи за активно наблюдение
и провеждане на изследвания по повод: раждане в 37 г.с. Параклинични изследвания - в норма. Захрани се ентерално на
1-я ден, толерира, с физиологична теглова крива. Изписва се клинично здраво.

Лабораторни изследвания: Клинична лаборатория От дата;: 09.12.2018 Глюкоза серум -3.9 mmol/l; CRP.5 mg/l; Левкоцити(Leu) - 16.64 10^9/1;
Еритроцити (Er) - 5.15 10^12/1; Хемоглобин(Hb) - 182.0 g/l; Хематокрит(Ht) - 54.2 %;MCV - 105.4 Fl; MCH - 35.4 Pg; MCHC - 335 g/l; CHCM - 317; CH -33.1 Pg; RDW - SD  - FL;
RDV - CV - 16.9 %; HDW - 33.3 g/l; CHDW 74.4%; Лимфоцити 15.2%; Моноцити 5.5%; Еозинофили 1.8%; Базофили 2.3%; LUC% 0.9; % nRBC - 6.8%;
Неутрофили 12.38 10^9/l;LUC #- 0.15 10^9/l; #nRBC - 1.13 10^9/l; LI 2.07; АКС в норма.

Терапия: профилактика при раждането с vit K1 mg i.m.
Имунизации: Engerix B 641CB Дата: 10/12/1 8
            BCG 285-2 Data 11/12/18
         
Скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречна хиперплазия е взет на 11.12.2018г.
Слухов скрининг - отоакустичен тест (ОАЕ) от дата 10.12.2018г.; дясно ухо - б.о.; ляво ухо - б.о.
Изписва се клинично здраво с дадени препоръки за хигиенно - диетичен режим у дома.

# 95
 • Sofiq
 • Мнения: 50
Здравейте д-р Чавдаров, синът ми е роден недоносени в 34гс и тежеше 1650г и 42см. Сега е на 6р.м и 4,5к.м. Октомври месец започнахме рехабилитация в вашата болница, като се видя още след първите дни се видя подобрение. В епикризата му пише, че е с 2ст ЦКС като е с повишен тонус на ляв крак, ръка и шия. Изоставането тогава ни казаха че не е такъв проблем както а симетрията. Трябваше ноември да отидем за 2 курс, но поради боледуване на детето не можахме. Правим упражненията вкъщи и сега януари ще ходим на рехабилитацията. Притесненията заради които ви пиша са, че малкият от известно време държи ръцете много отпуснати при свити леко в лактите, като му подам играчка я хваща по някога, но главно са в спокоен и неподвижен стоеж. Другото което ме притеснява че доста често си изпъва краката. Иначе вече държи главата сравнително стабилно, по корем като е ръцете са в юмрук но има лакът на упора.

# 96
 • София
 • Мнения: 675
elena asenova
Описанието, което ми давате, е твърде кратко и бедно, за да преценя по него статуса на детето Ви.
Детето трябва да се оцени комплексно - двигателна активност (това което описвате...???....), двигателна реактивност (диагностика по Войта) и неврологичен статус (състояние на патологични и примитивни рефлекси и муск. тонус) за да се прецени динамиката на невро-моторното му развитие.

sesil
Аз мога да определя само степента на "риска за церебрална парализа" и ако е необходимо да определя рехаб. програма или само наблюдение до 9-10 мес. кор. възраст.
ТФЕ може да направят в Болниците: "Токуда", "Майчин дом" или "Педиатрията", където наистина има квалифицирани и опитни специалисти за недоносени бебета.
Успех.

# 97
 • Мнения: 37
elena asenova

sesil
Аз мога да определя само степента на "риска за церебрална парализа" и ако е необходимо да определя рехаб. програма или само наблюдение до 9-10 мес. кор. възраст.
ТФЕ може да направят в Болниците: "Токуда", "Майчин дом" или "Педиатрията", където наистина има квалифицирани и опитни специалисти за недоносени бебета.
Успех.

А на каква възраст е добре да е детето когато дойдем на преглед при вас?

# 98
 • София
 • Мнения: 675
sisil

Единственото възрастово условие е, прегледът да се извършва след вероятния термин на раждане.
Колкото по-рано е прегледа, толкова по-добре е, защото ако има нужда от рехабилитация, ефективността й би била по-висока заради по-високата пластичност на ЦНС на новороденото и кърмачето.

# 99
 • Мнения: 2
Здравейте искъм да попитам дели има деца с същите проблеми като сина ми. Значи в момента е на 1г и 4м  все още не си държи главата,неможе да стои седнал,неможе да ходи до скоро нямаше и зъбки сега му излезнаха 4 един след друг неможе да лази само се обръща от гръб по корем и от корем по гръб.Проблемите ги забелязахме когато беше на 4м водихме го в децко здраве там нищо,изпратихани в болницата по Генетика в София Иван Митев казаха ни Микроцефалия  понеже и размера на главичката е 41 см и все още си е толкова отклиника и имали шанс дета второ мнение в токуда при децки невролог там ни казаха че неможе да е микро цефалия направиха му някакво изледване с шапка взеха му и кръв и лекарката каза че може би има лека епилепсия изписяму Нотропил и каза след 6 м да отидем на преглед сега януари месец сме на пди ми споделят техните диагнози и как се справяглед от 6м го караме на физиотерапия и няма никакъв напредък пуснахме документи за ТЕЛК и вчера получихме отговор че на 10 трябва да се явим но ни изискват да постъпим за хоспитализация в Детска неврологична клиника в София.Пиша тук за да разбера дели има майки с моя проблем и коя е тази клиник

# 100
 • София, Люлин-8
 • Мнения: 1 756
Съжалявам, че аз ще се намеся с отговор, но тъй като въпросът е отправен към майките все пак ще изкажа моето мнение на лаик, моля проф. Чавдаров да ме коригира там където греша.
Нашите проблеми бяха по-различни от вашите, но също започнаха в кърмаческа възраст и бяха съпроводени с изоставане  в нвропсихическоно развитие,  но не толкова изявено като при вас. Мое лично мнение е че сте закъснели с рехабилитацията, дете на над 5 месчна възраст без контрол на главата си е патология, не е трябвало да се чака до 10 месеца за да започнете рехабилитация. Микроцефалията като диагноза сама по себе си нищо не говори, защото тя винаги за съжаление върви и с някакво придружаваща мозъчно увреждане. Детска неврологича клиника има в болница Свети Наум, там биха могли да направят и всички необходими изследвания включително и скенер, защото сте големи за ТФЕ предполагам че е вече със затворени фонтанели. Така може до известна степен да се определи дали има някакви морфологични изменения в мозъчето като лизенцефалия, шизенцефалия, поликискична енцефалопатия, агириа, агнозия на корпус карозиум или някаква дилатация на вентрикулите, които биха дали обяснение за забавеното развитие. Ако на скенера всичко е наред трябва да изчакате малко да порасне и да направите резонанс към 2 годинки, защото има част от мозъчните малформации, които не се виждат на скенер (като нашата например). Също така трябва да се определи типа на епилепсията,  защото в кърмаческа възраст тя също би могла да доведе до забавяне в развитието. Наличието на епилепсия затруднява ефективната рехабилитация, затова ако наистина има би следвало да се лекува. Затова моят съвет е независимо от ТЕЛК да минете през детската клиника в Свети Наум за да направят една комплексна оценка на детето, проф. Божинова е много добър специалист. Успех!

# 101
 • Мнения: 2
Благодаря за информацията Simple Smile
Рехабилитацията я започнахме късно,защото  из нашия край нямаше физиотерапевти,а и също да добавя че няма и специалисти за деца има само педиатри и лични лекари,които до последно си държаха на думата,че детето си е съвсем здраво и му няма нищо.

# 102
 • Мнения: 834
Не съм компетентна и единственото нещо ,което бих добавила,е че на тази възраст дали ще се прави скенер или ЯМР детето ще е под упойка.Моят съвет е направо да се направи ЯМР.Плюспвете са ,че е много по-щадящо за детето и видимостта е много по-добра.Минусите са ,че много рядко се дава направление за ЯМР,а цената му не е малка(средно около 350лв,за глава,отделно се плаща за анастезиолог).Ако решите все пак да правите ЯМР,много е важно къде ще се прави(важно е вида на апарата и кой ще разчита след това).За София ,когато аз трябваше да избирам преди 2м ми препоръчаха в Иван Рилски,Александровска и Токуда

# 103
 • София
 • Мнения: 675
Камитоо Мицева,
След толкова подробни отговори и препоръки, ако имате конкретен въпрос по отношение на рехабилитацията на детето Ви, бих опитал да отговоря.....

# 104
 • Мнения: 2
Здравейте д-р Чавдаров!
Детето ми е на 5 месеца и половина. По мое желание го заведохме да му направят ТФЕ, тъй като 2 пъти се случи да усетя потреперване на главичката по време на кърмене.
Роден е със секцио в 38 г.с.. По време на бременността бях с високо кръвно.
След прегледа, докторът заключи, че при ТФЕ всичко е нормално, но ни посъветва да водим малкия на рехабилитация, тъй като няма добра лакътна опора (поставен по корем разперва ръчички в страни и прави движения все едно плува). Забелязвам, обаче, че понякога се подпира на лакти, дори на китките и се надига, но той постоянно се движи, рита, маха с ръчички и отново ги разперва в страни (не знам дали това е нормално поведение или трябва да стои мирен подпрян на лакти).
Отделно лекарят заключи, че няма стабилна опора на крачетата (хванат подмишници изправен и опрян върху опора, свива крачета в коленете, а не ги изпъва да "стъпи").
Трябва ли горното да ни притеснява?
Отделно искам да попитам дали е притеснителен фактът, че има предпочитания към лявата ръка - хваща предимно с нея (но използва и дясната, прехвърля предмети от едната в другата ръка), просто лявата е по-активна?
Обръща се от гръб по корем, но обратно не може. Това обезпокоително ли е?
Благодаря предварително и ще се радвам да чуя Вашето мнение, понеже изчетох много неща в интернет и леко започнах да се притеснявам.

# 105
 • София
 • Мнения: 675
ная-ная-ная,

Бебето Ви попада в т.н. "рискова група", като дебело подчертавам, че "рискът не е причина за нищо".
Родени сте около 2 седмици по-рано, което в някаква степен е риск. ТФЕ е в норма, което е чудесно.
Движенията, които прави детето Ви, са т.н. "позиция на плувеца" или подготовка за дланна опора.
Опорният екстензорен рефлекс  (държане под мишиците и изпъване на крачетата при стъпване) по това време е изчезнал и очакваме появата на "стъпален опорен рефлекс".
Това че се обръща от гръб по корем е чудесно и отговаря на възрастта му.
Винаги посягането  започва с едната ръка, след което се включва постепенно и другата.

Колегата ви е казал, че детето има нужда от рехабилитация, ...... не мога да знам защо Ви е посъветвал така, но много често щом детето е недоносено, бива изпращано на рехабилитация с цел презастраховане.

Често пъти т.н. рехабилитация е: масаж и пасивни движения, от които всяко новородено кърмаче има нужда с оглед развиване на усета за тялото. Специализираната рехабилитация е доста неприятна за детето и се прилага след специализирана невро-кинезиологична диагностика, когато рискът за моторни проблеми, е значителен.

# 106
 • Мнения: 33
Здравейте д-р Чавдаров имаме един проблем.. Нашето момиче се роди с цепнатина на небцето и устната, в последствие от което се премести заради храненето с сонда в ДМСГД, кв.Виница,гр.Варна и там след обикновените редовни прегледи с кардиолог се установи Вроден Порок на сърцето, а след консулт с невролог се уточни лека форма на Детска церебрална парализа, лявата страна е с малко активност неизяснена.. Тоест тогава тя бе на 2м и половина почти 3месечна.Беше и предписана ежедневна кинезитерапия, както и масажи, в случая сегашното й предписание е същото пак така в продължение до следващия месец(консулт, т.е те всеки месец към края правят консултации с децата).. Та тази вечер питах точно това какви изследвания са пуснати за да се уточни формата на ДЦП, а лекува щата лекарка твърдеше, че не са правени никакви изследвания, защото не е било необходимо а само в консулт е установена.. Та въпроса ми е кажете ми какво да правя пише ДЦП не неязяснена форма, а и иначе развитието й е нормално както всяко едно бебе на 5месеца?Какъв е вашият съвет?

# 107
 • София
 • Мнения: 675
602032
Диагнозата ДЦП се поставя след възраст 18 мес. Преди това се поставя диагнозата: СРРДФ (F82) с уточнението ЦКС със съответната степен или ДЦП. Неуточнена форма. Мозъкът на бебето се развива и е възможно да настъпят промени в клиничната картина,  което да променя  в някаква степен и диагнозата.

# 108
 • Мнения: 33
Тоест зaсегa е сaмо риск,оттук нaтaтък вече дa очaквaме всичко,че всичко в един момент може дaсе промени тaka ли? 🙁

# 109
 • София
 • Мнения: 675
602032
Да, вероятно е отчетена нарушена координация на движенията, която все още не може да се класифицира точно, но би могла и да изчезне при активна специализирана рехабилитация.

# 110
 • Мнения: 33
http://
Благодаря ви за бързия отговор.. Дaно не е ДЦП, a нещо, което ще отмине в времето..

# 111
 • Мнения: 2
 Здравейте ! Д-р Чавдаров,искам да попитам за вашето мнение .
 Имам дъщеря родена с предизвикано раждане , спукани води и система 5 дни преди термин ,отидох в болницата с 2 см разкритие , никакви признаци за раждане , но бяха празници и лекаря реши ,че ще раждам ... това е друга болна тема ..  Дъщеря ми се роди по нормален път - 3.10 кг, 49 см   , нормална протекла бременност. Първата вечер след раждането не ми позволиха да бъде при мен , защото имала по  труден период на адаптация. Всичко беше наред до 3- ят месец в който педиатъра забеляза силна асиметрия , а аз забелязвах ,че тя не посяга еднакво с ръцете на което не обърнах особено внимание. Посетихме неврлог в Пловдив и той каза ,че детето има нужда от малко гимнастика ... направихме 10-20 дни рехабилитация. имаше напредък и дотам. След това пак забелязахме забавяне оказа се с разширени и заоблени ляв и десен вентрикул- десния повече. Влезнахме в болница за изследвания и там имаха съмнения за миопатия.. за още безброй болести. Междувременно правихме Войта. После поставиха диагноза, мускулна малостоиност, което ни казаха , че не е нищо страшно да праявим гимнастика и това е . Проходи на 1 и 4 1/2, и в последствие спряхме рехабилитацията по препоръка на кинезитерапевта. И към днешна дата след: 4месечна пауза от рехабилитация забелязах накуцване което бях забелязала и преди това , но ортопеда каза ,че няма нищо смущаващо, но не се оказа така , вторият ортопед постави диагноза - Изразена хипотония  на мускули квадрицепс феморис и глутеосите- двустранно, и леко изразена спастичност на мускули гастрокнеми синистра. След това пак я заведохме на невролог  в София и там и поставиха  диагноза - ДЦП- ЛЕВОСТРАННА ХЕМИПАРЕЗА ,ПО- ВИДИМА ЗА КРАКАИ ЛАТЕНТНА ЗА РЪКАТА . Как от нищо притеснително стана доста притеснително ?И каква е вашата препоръка. Извинявам се за безумно дългият пост,но сме доста объркани !
 Благодаря Simple Smile

# 112
 • Мнения: 3 782
Здравейте доктор Чавдаров! Благодаря безкрайно за помощта, която оказвате с мнения и съвети! Искам да попитам нормално ли е бебе на 6 мес и 20 дни да си държи доста често палците свити в юмрука, често посяга да хване със свити палци, но понякога хваща предмет и с нормално разтворени палци. Когато се подпира на ръце поставено по корем често всички пръсти са свити, но дори и когато са поизправени останалите, палците пак са свити. Пръстите на краката също са постоянно свити.
Дали това е някаква индикация за ДЦП? Около бременността (IVF), раждането (секцио, заради губещи се тонове по време подготвителна контракция) и неонаталния период няма нещо притеснително, освен че въпреки че е роден в 39 г.с, беше с данни за преносване - длани и стъпала "на перачка", нормални ръст и тегло. В 4 мес правх ТФЕ по моя инициатива защото не държеше глава при тракция - показа леко дилатирани вентрикули, според неонатоложката нищо притеснително, но правихме рехаб, 10 дни. Сега държи по-стабилно главата при тракцция най- вече защото често се обръща от гръб по корем и обратно и тренира явно вратните мускули. Иначе, когато е по корем или изправен главата винаги е държал много стабилно и се оглежда на всички посоки. Често застава на 4 крака и се клати, опитва да пълзи, но не може, не може и да седи дори и с пимощ. Следи предмет с очи, усмихва се на образа си в огледалото, постоянно маха с ръце и рита с крака. Неинатоложката пак искаше да ни праща на рехаб., защото няма стабилна опора на крака, държан под мишници.Какво е вашето мнение. Отново благодаря!

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 08:29 от anie11

# 113
 • Раднево
 • Мнения: 1
Здравейте, др.Чавдаров !
Синът ми е роден в 32 г.с с тегло 1400 гр. В епикриза е упоменато, че има разширен вентрикул в дясно. На 7 месеца р.в се обръщаше от гръб само на дясно препоръчаха рехабилитация, която беше основно масажи, но започна да се обръща и на ляво. На 10 месеца р.в не стоеше седнал стабилно, като се клатушваше на една страна. Започнахме друга рехабилитация и за един месец вече стоеше седнал стабилно, започна да се изправя с опора и поиска да крачи. На 15 месеца р.в започна да пълзи и върви хванат за една ръка. Рехабилитаторката каза, че няма нужда повече да ги посещаваме. На 17 месеца р.в посетихме детски невролог в Стара Загора, но не тази, която досега го следеше и получи диагноза друга форма на ДЦП и хипотония. На въпроса ми каква е формата на ДЦП не получих отговор, а ми се каза, че не е страшно и трябва да се диспансеризира. Аз отказах писмено диспансер и бях отпратена, ако има нещо да се обаждам. След 15 дни бяхме в София при др. Христова- невролог, като тя категорично отхвърли ДЦП и препоръката ѝ бе продължение на рехабилитация и занимания с логопед. На 18.02 момченцето ми  направи 18 месеца реална възраст и все още се страхува да ни пусне на по-голямо разстояние, залита предимно на ляво и пада рязко и не по дупе. Има непостоянно кривогледство на едното око, като го следи детски офталмолог
Питането към вас е коя диагноза да приемем за вярна?
Разбирам, че вероятно ще е необходимо да Ви посетим лично за конкретен отгов и колко бързо във времето може да се случи това посещение?

Последна редакция: ср, 20 фев 2019, 21:16 от Desislava Teneva 621529

# 114
 • Мнения: 33
Здравейте Д-р Чавдаров миналата седмица взех етажната епикриза на дъщеря си и както ви споменах по-рано пише ДЦП обаче-тип спастична квадриопареза,просперираща вляво..Така докато прекарахме време заедно забелязах,че прави бегли опити да държи играчка в лявата ръчичка,но след секунди я изпуска и докато я сменях усещах сякаш е напълно отпусната от кръста надолу..сякаш не функционират... Незнам сякаш понякога доста де отклонява от нас тоест.. Докато я приканваме по име не ни чува или от после разбира..Другите й консулти са в норма..Ако можем лично да дойдем при вас много бихме се радвали,но кога ще можете незнам ..А и предстои операция другия месец на устната и междувременно й се прави ежеднервна кинезитерапия

# 115
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте FBID
Ранната асиметрия, която сте забелязали вие и педиатъра, е била насочващ белег на развиващата се ДЦП - тип спастична хемипареза. Детето Ви има нужда от комплексна двигателна рехабилитация, както за долен, така вероятно и за горен крайник. Уместно е да се тестува със специфичните за ДЦП, тестове, както в моторно, така и в говорно и психично направление, за да се прецени за степента на съответните дефицити, и ако има нужда да се вземат мерки по-отрано. Повече информация за предлаганата комплексна рехабилитация може да намерите на сайта на СБРДЦП: www.cpcentresof-bg.com

Здравейте ани 11
Ако бебето е на 6 мес. кор. възраст, от него се очаква дланна опора и обръщане от гръб по корем.
Доколкото описвате, бебето се опитва да се задържа на 4-ри точки - длани и колене.
Не поставяйте детето да седи с помощ и не го дръжте за ръцете/под мишниците , за да стои право !!
Повече информация за двигателното развитие на детето, може да намерите в сайта на СБРДЦП: https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

Здравейте Десислава
За диагноза можем да говорим само след специализиран невро-кинезиологичен преглед.
Може да ми звъннете, за да запазите час на тел.: 0889 634 252 в работни дни между 09,00 и 17,00 часа.

Здравейте Шени Кънит
Не можах да разбера въпроса, който сте ми задали .... ????....

# 116
 • Мнения: 33
Здравейте моят въпрос е на възраст ще го кажа направо 7м. какво трябва да прави едно бебе..тоест кои движения (обръщане по корем и обратно,опити за сядане..от този тип е въпроса ми към вас)..Какви са признаците за спастична квадриопареза?

# 117
 • Мнения: 3 782
Виж линка, който е постнал д-р Чавдаров по-горе: да, трябва да се оръща от гръб по корем и обратно, да се подпира на длани и колена, да прави опити за сядане, да има пинсетен захват, има и други. Не зн какви са признаците на квадрипарезата обаче. Сега видях, че си писал, че не "функционира от кръста надолу" - не рита ли с крачета изобщо? На каква възраст е?

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 22:20 от anie11

# 118
 • Мнения: 33
Не прави бегли опити да рита,но не напълно ефективно.В момента й се прилага само кинезитерапия и обикновените масажи.Тя на 19ти навършва 7м. този месец.Затова и попитах какви са симптомите

# 119
 • Мнения: 3 782
Тогава предполагам, че още не се обръща и от гръб по корем.Но наистина тази диагноза се поставя след година и половина обикновено, странно, че при вас са я поставили толкова рано. Добре е, че  отрано сте започнали с рехабилитацията, това само ще е от полза. Стискам палци!

# 120
 • София
 • Мнения: 675
Здравейте Шени,
Диагнозата "квадрипареза" се поставя на възраст 18 мес.
До тогава обикновено се говори за "координационни смущения", които са от преходен характер, поради високата пластичност на ЦНС при новородени и бебета.
Всичко останало, казано от Ани е вярно.
Повече информация за цитираната от Вас диагноза, може да намерите на следния линк:
 https://www.cpcentresof-bg.com/files/mf/news_pages/4_file1.pdf

Последна редакция: пн, 11 мар 2019, 08:56 от Ivan Chavdarov

# 121
 • Мнения: 6
Здравейте отново,бях Ви писала преди време за дете със завишена на моменти КФК в рамките на до 3 пъти над нормата.Сега синът ми е на 3,6г.Притесняваме,че не може да кляка-например,ако играем на джуджета и великани-кляка 1 път и не може повече-боцкало му зад коляното,иначе скача на батут,катери се тук там,по стълбите се държи за парапета и редува крачетата.Нормално ли е ASAT да е с по-високи стойности от ALAT,като и двете са в норма,но ме притеснява съотношението им.Хубав ден!

Пропуснах да кажа,че за да седне на земята от изправено положение,подгъва единия си крак зад дупето и така сяда.

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 12:18 от AnMary

# 122
 • София
 • Мнения: 675
Съмър...2007
Не коментирам коментари, нито лабораторни изследвания.
Успех.

# 123
 • Мнения: 1
Здравейте, бебето ми е на 6 м. и 1 седмица. От 1 месец се обръща от гръб по корем, но само надясно. На ляво дори не иска да се завърта.Също така си хваща само дясното краче и повече рита с него. Моля Ви за мнение дали това трябва да ни притеснява. Благодаря.

# 124
 • София
 • Мнения: 675
невка си
Асиметрия , ако има такава, при общите движения на новородени и кърчачета е негативен симптом, който трябва да се проследи и лекува при необходимост.

# 125
 • Benelux / Varna
 • Мнения: 1 524
Др. Чавдаров искам да ви попитам,  прочетох някъде из темите тук, че трябва да има достатъчно време дълбок сън. Какво се има впредвид като дълбок сън и колко като време би следвало да е при едно бебе на 3-4 месеца ориентировъчно разбира се? Когато детето се движи по време на сън -върти главичка,  счита ли се за дълбок сън?

# 126
 • София
 • Мнения: 675
Зорница,
Колкото по-малко четете спорадична медицинска информация по общодостъпния Интернет, толкова по-спокойно ще живеете с чудесното си детенце.

# 127
 • Benelux / Varna
 • Мнения: 1 524
Доц.Чавдаров,  забравих да допълня, че се върти само в посока ляво, от гръб по корем и обратно, а движи крачетата, дори да сложа играчка. Спи само няколко часа вечер. Всичко друго съм обяснила. Моля ви за помощ.

# 128
 • София
 • Мнения: 675
Зорница, как да ви помогна ??????
Консултация по описание не прави никой .
Какво е преценил друг лекар, не мога да коментирам също.
Успех.

# 129
 • Benelux / Varna
 • Мнения: 1 524
Моля ви Доц.Чавдаров, да погледнете клипчето за 2 мин и  да ми кажете какво мислите,  не ви карам да поставяте диагнози. Нормално ли е дете започващо 5 мес да се върти от гръб по корем и от корем по гръб в рамките на 2 мин 4 пъти ? Моля  ви за помощ със сълзи на очи,  като ми отговорите на въпросите които ви зададох- дали се вижда разлика между дистония и хипертонус на гръбчето при ЯМР? И дали е възможно да е хипертонус на гръбчето? Отчаяна съм наистина. Помагате на толкова много деца, моля ви да помогнете и на моето.

Последна редакция: вт, 09 юли 2019, 12:18 от zornitsa

# 130
 • София
 • Мнения: 675
Зорница,
къде е това клипче ??

# 131
 • Benelux / Varna
 • Мнения: 1 524
Мога ли да ви го изпратя?

# 132
 • София
 • Мнения: 675
Да. На вайбер.

# 133
 • Мнения: 8
Здравейте д-р Чавдаров. Пиша ви, защото на прегледа при вас забравих да ви попитам. Става въпрос за поставянето на Ботулин. Интересува ме дали ако има обратен ефект/ тоест съвсем да се отпуснат мускулите на детето, което казахте, че не се е случвало до сега при вас, но съществува като възможност/ той ще е временен?

# 134
 • София
 • Мнения: 675
м.и.м.с.
Ботулиновият Токсин отпуска мускулите значително, като ефектът трае между 4 и 6 мес.
Степента на отпускане и продължителността на ефекта е индивидуална.
Ефектът от приложението може да видите на FB страницата на СБРДЦП.

# 135
 • Мнения: 18
Здравейте,д-р Чавдаров. Насочват към вас сина ми,който се роди недоносен в 35 гс и искат да направи преглед и трансфонтанелна ехография. Правите ли при вас това изследване и може ли с направление? Благодаря ви

# 136
 • Мнения: 271
Здравейте, д-р Чавдаров!
Обръщам се към Вас със следния въпрос, моля да ме извините ако проблемът не е за тук.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 05:37 от edna0112

# 137
 • София
 • Мнения: 675
bobina 84
Трансфонтанелна ехография се прави от педиатри или неонатолози във вашия случай.
Аз мога да консултирам детето Ви неврокинезиологично.
Успех.

edna 0112
.....някаква кинезитерапия ....или нещо подобно.... звучи доста несериозно.
Мога да предложа терапия след като прегледам детето, поставя диагноза и преценя какво ще му помогне
Успех.