Въпроси до зъболекарите от форума! - 2

• 140 358
  • 1 362
  •   1
Отговори
# 1 020
  • Перник
Д-р Аврамов, на какво може да се дължи болка в жив затворен на скоро зъб? Болката е единствено при допир на топло, от студено, няма болка. Благодаря Ви Simple Smile

# 1 021
  • Варна
Много съм объркана, защото не усещам никаква болка в зъбите и венците. Личният ми лекар също предположи че може да е от зъбите, но също така и ми препоръча да отида и на УНГ.
Панорамна снимка може да даде ориентация за наличие и положението на мъдреците.

# 1 022
Здравейте, имма силна болка около изникващ мъдрец долу от лявата страница. Много ме боли, а на допир е много подуто. Една част от мъдреца се вижда, а друга е под венеца. Доколкото виждам част от венеца се надига леко, а отдолу се показва още малка част от мъдреца. Точно в този момент ме е страх да ходя на зъболекар заради обстановката в страната, но ако продължи болката ще се наложи. Някакви съвети какво да правя и с какво да мажа мястото? От Варна съм. Благодаря предварително.

# 1 023
  • Варна
Д-р Аврамов, на какво може да се дължи болка в жив затворен на скоро зъб? Болката е единствено при допир на топло, от студено, няма болка. Благодаря Ви Simple Smile

Колко е силна болката от 1 до 10 ?
Колко време продължава болката ?

# 1 024
Много ви благодаря за съвета. Ще отида сутринта да взема нещата. Надявам се да се оправя, защото както идва Великден, а и в настоящето положение не ми се ходи на зъболекар, а и четох в интернет, че може да се наложи намеса на хирург.

# 1 025
  • Перник

Много ми е сложно да преценя като степен... Краткотрайна, само при топло кафе или топла супа като се докосне до зъба и веднага отминава. През останалото време няма проблем със зъба.

# 1 026
Здравейте, искам да попитам имам счупен зъб от доста време, който е за вадене и са останали само корени,но месото е много подуто и ме боли, не постоянно, но от време на време наболява. Опасно ли е, тъй като сега ме е страх да отида да го извадя

# 1 027
  • Варна

Много ми е сложно да преценя като степен... Краткотрайна, само при топло кафе или топла супа като се докосне до зъба и веднага отминава. През останалото време няма проблем със зъба.
И от студено не реагира изобщо ?
Венеца в какво състояние е ? Наранен ли е ? Подут ли е ? Кърви ли ?
Като минете с монец между зъбите, къса ли се конеца ?

# 1 028
  • Перник

И от студено не реагира изобщо ?
Венеца в какво състояние е ? Наранен ли е ? Подут ли е ? Кърви ли ?
Като минете с монец между зъбите, къса ли се конеца ?
Не реагира от студено... Венецът е в добро състояние, нямам проблеми с него. С конец ще проверя и пиша. Но ми е странно и на мен как така от топло реагира. Когато съм имала проблем със зъб, обикновено на студено реагира, за първи път сега от топло...

# 1 029
  • София
Д-р Аврамов, когато се къса конецът между зъбите това означава наличие на кариес там ли? При мен конецът се къса на определин места при всяко почистване, но не усещам болка там.

И втори въпрос имам. От доста време по финансови съображения отлагам ваденето на един мъдрец, който е изникнал накриво и е целия покрит с малки кариесчета (или един голям отвътре, не знам точно). Част от мъдреца се счупи. Върху друга част има стара пломба. Мнението на стоматолога ми, изказано преди много време е, че е за вадене, но така и не събрах пари. Накрая събрах пари, но обявиха извънредното положение. В момента когато вечер си легна чувствам болка. Такава има и през деня, но само при стимул от сладко, студено, топло. Така описаната ситуация основание ли е за спешна манипулация, или може да се изчака края на извънредното положение? Рискувам ли да се усложнят нещата при достигане на кариеса в по-голяма дълбочина. Болката е търпима и не продължава дълго. Само понякога се налага да пия болкоуспокояващо. Личният ми стоматолог не работи в момента и не мога да го попитам.

# 1 030
  • Варна
Д-р Аврамов, когато се къса конецът между зъбите това означава наличие на кариес там ли? При мен конецът се къса на определин места при всяко почистване, но не усещам болка там.

И втори въпрос имам. От доста време по финансови съображения отлагам ваденето на един мъдрец, който е изникнал накриво и е целия покрит с малки кариесчета (или един голям отвътре, не знам точно). Част от мъдреца се счупи. Върху друга част има стара пломба. Мнението на стоматолога ми, изказано преди много време е, че е за вадене, но така и не събрах пари. Накрая събрах пари, но обявиха извънредното положение. В момента когато вечер си легна чувствам болка. Такава има и през деня, но само при стимул от сладко, студено, топло. Така описаната ситуация основание ли е за спешна манипулация, или може да се изчака края на извънредното положение? Рискувам ли да се усложнят нещата при достигане на кариеса в по-голяма дълбочина. Болката е търпима и не продължава дълго. Само понякога се налага да пия болкоуспокояващо. Личният ми стоматолог не работи в момента и не мога да го попитам.
Късането на конеца при преминаване между зъбите може да означава, че има кариес или пломба с ръбове, които закачат и разкъсват конеца. Трябва да се огледа внимателно и да се оправи проблема при наличие на такъв.
Относно мъдреца, щом вашия зъболекар е преценил че е за вадене, най-вероятно е така. Затова подобни проблемни зъби не трябва да се отлагат, защото най-често започват да създават проблеми в неподходящ момент.

# 1 031
Здравейте, д-р Аврамов! А може ли да се скъса конецът, ако е по-некачествен и се дърпа по-силно? Наскоро ходих на зъболекар и уж нямам проблеми, но на някои места се къса, не съм забелязала дали са на едни и същи, а не знаех, че това може да индикира нещо, та не се сетих да го спомена пред зъболекаря си.

# 1 032
Здравейте, чудя се понеже искам да си направя томография  на долна челюст цялата, но след някой месец ще искам и на горната, та си мислех така дали няма облъчването да е два пъти и по добрия вариант е да си я пусна на двете челюсти на един път?
И задължително ли трябва да имам бележка от доктор за нея, защото аз исках първо да я направя и после да преценя на кой зъболекар да я занеса, защото сега не работят и всички. И искам да избегна многото разкарване.

# 1 033
Здравейте,
В момента съм в края на кореново лечение на зъб. Чудя се кога се прави контролна снимка - преди или след пломбиране на зъба? Питах доктора и според него след като постави пломбата, но според мен е по-логично да е преди това (зъбът вече е запълнен).

# 1 034
Снимка при кореново лечение винаги съм правила преди пломба.

Общи условия

Активация на акаунт