Математически турнири - 45

• 144 550
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Затова смятам, че определянето ѝ като "дискредитирана", съмненията относно компетентността ѝ, почиват по-скоро на чувства и емоции, отколкото на факти.

math_mother, фактът е, че подписите на комисията са на списъка, публикуван в неделя.
Този списък нарушава регламента на национален кръг на Европейско Кенгуру и дискриминира много ученици в страната ни, заслужили своето място в него с труда и представянето си.
Няма разумни доводи в използването на деца във войната ти с колеги!
Този протокол дискредитира комисията и не може да се разчита, че бъдещите й решения ще бъдат професионални и безпристрастни, а няма да са плод отново на тази война, в ущърб на учениците.

Относно компетентността - моля за твоето мнение кое в разсъжденията ми е неправилно?
Национален кръг на Европейско Кенгуру е реномирано математическо състезание. Едно от малкото, от което може да се спечели стипендия за особени постижения в областта на математиката.
Като такова, отговорност, право и задължение на комисията е да подбере възможно най-добрите математици от страната ни, които да допусне за явяване.
Тазгодишната комисия определи следните участници в национален кръг на ЕК за 9 клас тази година:

Алек Кристианов Димитров ПЧМГ София 9 клас
Виктория Цветкова 9 ФЕГ   София 9 клас
Димитър Атанасов Чакъров МГ "Акад. Кирил Попов"   Пловдив   9 клас
Иванина Иванова   9 ФЕГ   София 9 клас
Илкай  Осман СУУНЗ "Луи Брайл"   София 9 клас
Любен Гочев 9 ФЕГ София 9 клас

6 ученика. Ни повече, ни по-малко.
Сред тях, един е със СОП от Луй Брайл.
3 от децата са от 9 ФЕГ, явно са се явявали на паралелното състезание, провеждащо се на френски език.
За цвят, има две деца, които се занимават със състезателна математика.

Това компетентен подбор ли е? Наистина ли е представителен?
Интересува ме мнението ти и по още един казус. Едно от децата, занимаващо се със състезателна математика учи в частно училище и няма право на държавна стипендия.
В светлината на един от ЧУ, един от Луй Брайл, 3-ма от ФЕГ, има ли смисъл състезанието да се провежда или е безсмислено и стипендията може да се връчи на единствения, който я заслужава и отговаря на необходимите условия?

Ето малко интересна информация за всички, които се интересуват.
Александър Макелов е бивш състезател по математика, сребърен медалист от международната олимпиада по математика. Той е възпитаник на Харвард и един от настоящите ръководители на отбора на България за IMO 2016 и IMO 2017.
Човекът, врял и кипял в състезателната математика в България споделя своето виждане за действията на Сава Гроздев и ефектът им:
http://amakelov.github.io/2016/11/17/Na-vnimanieto-na-MON.html

Съвсем умишлено досега не взех отношение по този казус, тъй като не мога да преценя кой е прав – губят ми се елементи от пъзела. Какво виждам аз като независим наблюдател. От Сдружението се постараха да направят публично достояние всяко едно свое действие – на сайта си. От последното писмо до СМБ става ясно и за какво точно ще бъдат изразходвани приходите от състезанието. Десетки страници се изписаха в тази тема за прословутите машини и трите лева и никой не се сети нито за съпътстващите разходи, нито за безплатния лагер за първенците. Значи СГ е меркантилен, защото взел по 3 лв. за немалкото работата, която ще свърши, а СМБ са ангели небесни, защото единственото нещо, което са свършили срещу 2.30 лв., е да публикуват на страницата си резултатите, получени от регионалните организатори. Най-важното, което не знаем, е дали от СМБ са изпратили официално на СГ списъци с резултатите на участниците. Възможно е да не са го направили, за да го дискредитират. Целта е постигната, сега всички обвиняват СГ. Има и нещо друго. СГ споменава в писмото си, че цели равнопоставеност на децата и по тази причина настоява да получи по 2 лв. на участник при другия организатор. Явно се е надявал това решение да му осигури спокойствие. Представи си сега, че 50% от спечелилите безплатен лагер са участници при организатор СМБ. Все ще се намерят родители на деца, състезавали се към Сдружението, които няма да са доволни от това, защото те са платили такса, а децата им са изместени от други, без никакво финансово участие. Тъй де, да си търсят грамоти, награди и лагери от този, на когото са платили. Справедливостта зависи от гледната точка. Как СГ да угоди на всички? Тази комисия (или част от нея) е определяла 10 години участниците в Нац. кръг. Проблеми не е имало, сега също нямаше да има, ако не се бяха намесили СМБ. Ами да бяха се разбрали предварително – имаше регламент, имаше определена Национална комисия. Мислиш ли, че на СМБ им пука за децата? Според мен използват и тях, и родителите, които поради неинформираност и манипулации сега оплюват СГ. Дано все пак се намери някакво приемливо решение, защото най-потърпевши в случая са децата.
Пропускаш нещо – състезанието е не по класове, а по възрастови групи, тоест 9. и 10. клас са една група, в една класация и първите трима получават стипендия, без значение в кой клас са – 9. или 10.

Вероятно не знаеш, но всяка една комисия се съобразява с това да има възможно най-малко ученици на призови места – заради стипендиите. Бедна държава сме. За мен е крайно несправедливо ученици от частни училища да не получават стипендии по тази програма. Предполагам, че идеята е да поощрят и осигурят необходимите средства за подготовка на изявяващите се деца. Щом някой учи в частно училище, значи няма нужда от финансова помощ – вероятно така са разсъждавали авторите на наредбата. Постижението си е постижение и не би трябвало да е така. А най-голямата глупост е, че ученик от 11. клас, спечелил първо място на ПМС например, няма право на стипендия, защото вече има навършени 18 г. – роден е преди 30 март. В същото време друг, класиран на трето място, печели стипендия, тъй като е роден декември. Двама ученици, от един и същ випуск, учещи в държавни училища, с еднакъв социален статус. Е това не го разбирам. Сигурно се предполага, че навършилият 18 г. трябва да работи вече, за да се издържа.

Мнението на Макелов не може да се нарече обективно, по простата причина, че той е част от екипа на "голямата" комисия, наблюдател е и на МОМ. Как да бъде безпристрастен в такъв случай? Изявяваше се като състезател тогава, когато СГ нямаше нищо общо с Националните отбори за БОМ и МОМ, тоест няма откъде да го познава лично, че да му дава подобна оценка. Признавам, четох го по диагонал. Прилича ми по-скоро на поръчково писание.

Последна редакция: ср, 17 май 2017, 22:15 от math_mother

# 466
От Сдружението се постараха да направят публично достояние всяко едно свое действие – на сайта си. От последното писмо до СМБ става ясно и за какво точно ще бъдат изразходвани приходите от състезанието.
Ще си оттегля твърдението, че Сдружението е създадено от любов към парите, а не към математиката, когато видя публикуван финансов отчет и го анализирам. Дотогава само с факти. Само победителите в Националния кръг получили ПЪЛЕН БРОЙ ТОЧКИ получават безплатен лагер.
Това може да се прочете тук:
http://www.bulgarian-kangaroo.eu/2017/reglament/%D0%9F%D0%B8%D1% … %D1%83%202017.pdf
Участници, отговарящи на тези критерии през годините:
2013 - 4 участника, 2014 - 11 участника, 2015 - 5 участника, 2016 - 14 участника.
Цена на лагера за участник - 310 лв. Разходи за наградени участници 1240-4340 лв.
СГ и приятели/преподаватели - 10 човека. Цена за възрастен 360 лв. Разходи 3600 лв. Разходи за забавни мероприятия - пряко сили - 1000 лв. Общо разходи лагер - 6000 - 9000 лв.
Поискани пари само от СМБ - за около 5500 участници - около 11000 лв.
Явили се при Сдружението - над 21500 участници.
Приходи на Сдружението от такса участие (3 лв. - пак според горното писмо) -  около 65000 лв.
Тоест рекламирания лагер е 10-15% от вече постъпилите в Сдружението такси. Останалите упоменати дейности в прословутото писмо на СГ до СМБ едва ли струват повече от 5000 лева (писмото е премахнато е от сайта на Сдружението).
Възнаграждения на Националната комисия от МОН за дейности, свързани със състезанието ????? лв.
Моля math_mother, ако знаеш осведоми ни има ли такива? Ако няма държавни разходи за това състезание - обещавам да напиша благодарствено писмо до Министъра на Образованието.

# 467
Да и аз тръгнах да цитирам писмото, но видях, че го няма. Исках просто да сравня първоначалния текст за трите лева, с изброените разходи в писмото до СМБ. Но и без това сравнение остава въпросът защо безплатният лагер, който е награда от Националния кръг, организиран под егидата но МОН, трябва да бъде финансиран със средства от областния кръг, който е под тяхното крило само за четвърти клас. И, като стана дума за това:
Цитат
Представи си сега, че 50% от спечелилите безплатен лагер са участници при организатор СМБ. Все ще се намерят родители на деца, състезавали се към Сдружението, които няма да са доволни от това, защото те са платили такса, а децата им са изместени от други, без никакво финансово участие.
подобно разделение на платили-неплатили вече има, макар формално таксата със сигурност е покрита от МОН.

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 00:30 от Анонимен

# 468
math_mother, може ли да внесеш малко повече яснота по отношение на правата за организиране на Европейско Кенгуру. Аз, като родител се доверих на госпожата по математика и дадох 7лв на нея, тя от своя страна на кого ги е дала ....идея си нямам. Излиза, че трябва да проведа разследване по въпроса кой, какви права притежава и кой може да организира състезанието. Ако СМБ нямат права на организатор, откъде тогава притежават задачите?! Как е възможно да съществува Национална комисия, която няма достъп до резултатите на децата ни?!

# 469
  • София
Финансовото осигуряване на лагера не може да бъде аргумент за изискване на заплащане от другия организатор. Ако идеята за този лагер произлиза от МОН, обезпечаването ѝ трябва да е независимо от таксите, събирани за областния кръг, така както стипендиите за лауреатите не се осигуряват от тях. Такава е презумпцията на националните състезания.
Ако обаче награждаването чрез лагер произлиза от СГ, е абсурдно той да го обвързва с национално състезание и да се саморповъзгласява за финансов контрол на тази инициатива, при все, че има и друг легитимен организатор. Ако толкова държи на лагер, в който от таксите на учениците да се осигурява отстъпка за първенците, супер, но нека го обвърже с областния кръг, където нещата са ясни. Когато състезанието е национално, всички разходи, свързани с него, се обезпечават от бюджета на МОН.

Цитат
Как е възможно да съществува Национална комисия, която няма достъп до резултатите на децата ни?!

Защо реши, че проблемът опира до достъп до резултатите? Първо, резултатите на децата, явили се към СМБ са видни (при това поименно) в интернет (тук). Второ, СМБ са предоставили протоколите си за разглеждане от комисията, но явно тя е преценила да не допусне до национален кръг децата в тях.

# 470
Финансовото осигуряване на лагера не може да бъде аргумент за изискване на заплащане от другия организатор. Ако идеята за този лагер произлиза от МОН, обезпечаването ѝ трябва да е независимо от таксите, събирани за областния кръг, така както стипендиите за лауреатите не се осигуряват от тях. Такава е презумпцията на националните състезания.
Ако обаче награждаването чрез лагер произлиза от СГ, е абсурдно той да го обвързва с национално състезание и да се саморповъзгласява за финансов контрол на тази инициатива, при все, че има и друг легитимен организатор. Ако толкова държи на лагер, в който от таксите на учениците да се осигурява отстъпка за първенците, супер, но нека го обвърже с областния кръг, където нещата са ясни. Когато състезанието е национално, всички разходи, свързани с него, се обезпечават от бюджета на МОН.

Цитат
Как е възможно да съществува Национална комисия, която няма достъп до резултатите на децата ни?!

Защо реши, че проблемът опира до достъп до резултатите? Първо, резултатите на децата, явили се към СМБ са видни (при това поименно) в интернет (тук). Второ, СМБ са предоставили протоколите си за разглеждане от комисията, но явно тя е преценила да не допусне до национален кръг децата в тях.

"Най-важното, което не знаем, е дали от СМБ са изпратили официално на СГ списъци с резултатите на участниците. Възможно е да не са го направили, за да го дискредитират. Целта е постигната, сега всички обвиняват СГ."

Ето, затова... и не случайно се обръщам конкретно към math_mother.

# 471
Как се използват средствата от таксата за участие в ЕК в Украйна http://evolventa.blogspot.bg/2015/07/finansovyi-otchet-provedeni … iady-kenguru.html

# 472
Намерих писмото.
Скрит текст:
Та. В писмото до организаторите преди провеждане на състезанието:
3. Организирайте събиране на такса правоучастие, която е препоръчително да бъде в
размер до 7 лв. на участник. Таксата се събира от Съюз на математиците в България,
Сдружение „Европейско кенгуру“, училищни настоятелства, фирми и/или други
организации с легитимна регистрация. Разпределението е, както следва:
4,00 лв. – за локална организация на състезанието;
3,00 лв. – за машинна проверка от Националната комисия с техническата
помощ на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Европейско кенгуру”.
[/b]
тук

И по-късно до СМБ:
“. За всеки ученик, участвал по този начин в Областния кръг (без
четвърти клас), местните организатори преведоха по 3 (три) лева по сметката на Сдружение
„Европейско кенгуру“.
Тази сума включва отпечатването на бланки с уникални номера,
разходи по проверките, участие в Генералната асамблея на Асоциация „Кенгуру без граници“ с
предварително подготвени задачи, изготвяне на английските варианти на темите съвместно с
държавите, представени на асамблеята, изработване на българските варианти на темите и
разходите по обсъждането им, арбитраж на писмените работи за допускане до предстоящия
Национален кръг, награди и сертификати за всички участници в Националния кръг, разходи за
предстоящото тържество в МОН за награждаване на победителите в Националния кръг,
участие на най-добре представилите се на Националния кръг в Лятната лагер-школа
„Европейско кенгуру 2017“ в гр. Трявна от 31 юли до 6 август 2017 г.
и други технически и
организационни разходи.
Като изключим проверките на писмените работи, които за
проведеното от Съюза на математиците състезание не са извършвани от Националната
комисия, споменатите разходи са в размер на 2 (два) лева за участник.

тук
Оказва се, че не само лагерът, а и други дейности, свързани или произтичащи от провеждането на националния кръг трябва да бъдат финансирани със средства от областния. Интересно защо това не е записано в първоначалното писмо до организаторите, а става известно в последствие.

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 00:30 от Анонимен

# 473
  • София

"Най-важното, което не знаем, е дали от СМБ са изпратили официално на СГ списъци с резултатите на участниците. Възможно е да не са го направили, за да го дискредитират. Целта е постигната, сега всички обвиняват СГ."

Ето, затова... и не случайно се обръщам конкретно към math_mother.

Аз знам, че СМБ са изпратили съвсем официално списъци с резултатите. Разбира се, ако ме питаш откъде, няма да получиш отговор на този въпрос, имайки предвид формата на комуникация и презумпцията за анонимност във форумите. Да кажем, че писмото на СМБ по случая косвено потвърждава това. А ако не си сигурна, вместо да разпитваш разни потребители по форумите, можеш да напишеш имейл на СМБ с въпрос и със сиурност ще получиш достатъчно конкретен отговор.

Що се отнася до отчетите на СГ как щял да изразходи изисканите от СМБ пари. Това е абсолютно ирелевантно, така както е ирелевантно за какво СМБ са използвали своя дял от таксите на явилите се към тях. Обласният кръг на ЕК (изключвайки този за IV клас) е платено състезание, т.е. комерсиално начинание. Финансовото планиране, печалбата и разходите са аспекти, които касаят само тези, които го организират. Единият организатор е решил да ползва машинна проверка, а другият - ръчна? Ми добре, така са преценили, така са направили.
Когато обаче нещата опрат до национален кръг, съображенията на отделните организатори трябва да изгубят значение и водещ да е регламентът. А в него навсякъде се говори за "ученици от страната" и изобщо не става дума как са проверени, дали са внесли в касата на СГ два лева за лагер, тържества, церемонии и каквото там още беше. Национален кръг се финансира от МОН, не от СГ или от СМБ.
Проблемът в голяма степен произтича от факта, че очевидно в националната комисия има представителство само на единия организатор и той  се опитва да узурпира властта над областния кръг.

# 474
За всичко може да се спори, да се отправят обвинения, да се изваждат обяснения, но подписите на комисията под този фалшив протокол са петно, което стои върху имената на тези хора, които ощетиха редица ученици в гонене на собствени цели.

Аз вярвам в това, че МОН ще отмени това срамно решение и ще допусне всички заслужили деца до собственото си състезание.
Това, което не знам е:
1. Как ще се оправи с факта, че комисията самоволно, по неподходящи, изкуствено занижени критерии и както е написано от МОН - без съгласуване с експертите по образование е пуснала вече близо 400 деца?
Ще спре голяма част от тях и те няма да присъстват в новия списък? Или заради грешката на националната комисия ще наруши регламента и ще допусне нереално голям брой участници?
2. Ще има ли необходимия морал комисията, след като бъде отменено решението й да подаде оставка и да признае грешката си или тихо ще се скрие от прожекторите до следващата година, когато пак ще се тръпне в притеснено очакване какво ще му хрумне на СГ в някой момент..

# 475
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
има ли информация от срещата в МОН?

код, не съм видяла български политик или някой на по-висок пост да си подава оставка заради гаф или некадърност Tired някак не ми се вярва да го видя и сега.

# 476
има ли информация от срещата в МОН?

код, не съм видяла български политик или някой на по-висок пост да си подава оставка заради гаф или некадърност Tired някак не ми се вярва да го видя и сега.

И аз, просто се надявах хората от комисията да не са политици. Ако не проф. Гроздев, то поне членовете й. Всеки може да подаде оставка ако усети вътрешно, че е допуснал голяма грешка и е ощетил невинни деца.

# 477
  • София
Информация вече има:
http://www.bulgarian-kangaroo.eu

Не съм запозната, в регламента има ли изискване за машинна проверка?

# 478
Не беше оспорен фактът, че Областният кръг и Състезанието на Асоциация "Кенгуру без граници" са проведени при различни условия - машинна поверка в първия случай и ръчна проверка във втория.
Еднакви задачи, еднакви критерии за оценяване,но "различни условия " заради различната проверка  newsm78
Това просто не го проумявам

# 479
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз не съм юрист и не съм икономист.  Peace
не искам, а и не мога да правя финансови проверки или одити.
искам само детето да ходи на състезанията, щом му харесват, а аз да съм спокойна и преди и след състезанието.  Hug
а за това трябва ясен регламент, ред и добра организация.

като тегля чертата - това е, което искам  Peace

Общи условия

Активация на акаунт