За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 70 551
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 9 493
има ги в обикновените магазини за дом. потреби. Вярно, китайски са, но вършат работа. Ако поръчваш от китайски сайтове - също ги има (в Алиекспреса)
1 ч.ч.  САЩ мярка е  237 мл (без някоя стотна беше), но го приемаме за 240 мл. в Англия я смятат за 250 мл

Тръгвайки от там, обяснявам какво правех преди години, когато нямах мерни чаши(сега пък съм счупила голямата)
Трябва ми 1/3 ч.ч. захар - сипвам  в мерителната кана - всяка къща има някоя такава, сега и на машината за хляб има -  пресмяташ 1х240мл/3 = 80 мл захар. Те и рускините имат такива рецепти със "брашно 500мл" - т.е. пълниш до тези милилитри - 80 мл в случая .

Масло - 2/3ч ч  пр. - 2х240/3 = 160 мл   и т.н.
 лесно е  Peace

# 631
  • Мнения: X
marchеva14, аз ползвам тези мерки. И чашка от попмпата на Авент  Mr. Green

# 632
  • София
  • Мнения: 12 258
..............................
 лесно е  Peace
Лесно е, но на мен ми е объркано и затова избягвам всякакви рецепти в чаши, на мен ми е трудно, вероятно защото съм свикнала всичко да измервам на електронен кантар. Тогава ми е лесно и безпроблемно. Всичките рецепти които имам, а те са над 500 бр преписани от мен от разни кулинарни сайтове вкл. и чуждите, там съм на абонамент, всичко е в грамаж и ми е лесно. Тези малки изчисления ако имам добър спомен от детските си години е просто тройно правило, ама май съм го забравила... мда.
marchеva14, аз ползвам ...............................
Много благодаря!!!!!!!
Направих си поръчка. Написах писмо веднага до Германия да ми се донесе, но ще мине време..

# 633
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
  • Мнения: 208
Помощ момичета.   Ще стане ли пуешко месо на грил тиган или на скара?
Месото е купено от Lidl. Около 800 грама е.
Или да го запечатам и после във фурната.

# 634
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 195
Здравейте, момичета (и момчета, ако има)!

Идвам с въпрос за нещо наглед толкова елементарно, а на мен все не ми се получава, както искам - плънката за пълнени чушки! Защо каймата винаги ми остава на бучки, не става хомогенна плънката? И в самите чушки после така си стои. Правя я по стандартна технология - запържвам лук, морков, каймата и ориза (понякога го сварявам леко предварително, понякога не), подправки, доливам вода, оставям да набъбне... Къде греша?
Каймата размесвате ли предварително?

# 635
  • София-Младост
  • Мнения: 24 101
Помощ момичета.   Ще стане ли пуешко месо на грил тиган или на скара?
Месото е купено от Lidl. Около 800 грама е.
Или да го запечатам и после във фурната.

А панирано не предпочиташ ли? сухо е пуешкото и грил/скара да не го изсушат повече...аз лично не съм правила.
Като съвет за скара и пуешко, това намерих:
Ако е на скара -  начукваш ги, желателно е  да ги замразиш за 15-20 минути малко във фризера, преди да ги метнеш на сгорещената скара. Така се запазва сока на месото и остават сочни

# 636
  • София-Младост
  • Мнения: 24 101
Здравейте, момичета (и момчета, ако има)!

Идвам с въпрос за нещо наглед толкова елементарно, а на мен все не ми се получава, както искам - плънката за пълнени чушки! Защо каймата винаги ми остава на бучки, не става хомогенна плънката? И в самите чушки после така си стои. Правя я по стандартна технология - запържвам лук, морков, каймата и ориза (понякога го сварявам леко предварително, понякога не), подправки, доливам вода, оставям да набъбне... Къде греша?
Каймата размесвате ли предварително?
Запържвам лук и морков, добавям каймата и с вилица янамачквам, докато стане "на трохи". След това обикновено добавям малко доматено пюре(домати за готвене), ориза за много кратко, не държа да стигне форма на готовност. След това разните подправки-сол, черен пипер, чубрица, магданоз, копър...и пълня чушките, после пека във фурната.

# 637
  • Русе
  • Мнения: 6 357
Здравейте, момичета (и момчета, ако има)!

Идвам с въпрос за нещо наглед толкова елементарно, а на мен все не ми се получава, както искам - плънката за пълнени чушки! Защо каймата винаги ми остава на бучки, не става хомогенна плънката? И в самите чушки после така си стои. Правя я по стандартна технология - запържвам лук, морков, каймата и ориза (понякога го сварявам леко предварително, понякога не), подправки, доливам вода, оставям да набъбне... Къде греша?
Каймата размесвате ли предварително?

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/06/blog-post_23.html

Скрит текст:

# 638
  • Мнения: 4 859
Здравейте, момичета (и момчета, ако има)!

Идвам с въпрос за нещо наглед толкова елементарно, а на мен все не ми се получава, както искам - плънката за пълнени чушки! Защо каймата винаги ми остава на бучки, не става хомогенна плънката? И в самите чушки после така си стои. Правя я по стандартна технология - запържвам лук, морков, каймата и ориза (понякога го сварявам леко предварително, понякога не), подправки, доливам вода, оставям да набъбне... Къде греша?
Каймата размесвате ли предварително?
Аз запържвам лук (морков ако имам),слагам доматеното пюре и после в него хубаво размачквам каймата.Накрая ориза и подправките.
Ако имаш проблем каймата да стане на трохи,я 'разтваряш'предварително с вода ,и тогава се прибавя към запържения лук.
В рецептата на Пепчо много добре е обяснено за плънката
http://pep-4o.blogspot.bg/2010/06/blog-post_12.html?m=1

Последна редакция: чт, 08 юни 2017, 10:22 от lady_gothic

# 639
  • Мнения: 4 301
Ако каймата е готова, след запържването на лука, дърпам съда от котлона, слагам каймата, наливам малко вода, може и размито доматено пюре, и с една дървена шпатула /ако съдът е тефлонов или керамичен/ я раздробявам. Отнема малко време, но пък става на "трохи".

# 640
  • Мнения: X
Аз нищо не пържа. Лук и моркови ако са нарязани на по-едро задушавам, по-често не. Каймата я размивам във водата за ориза.

# 641
  • Мнения: 9 493
и аз не винаги запържвам - когато нямам време, всичко накуп, разбърквам и пълня. Тана каймата няма шанс да остане на трохи, на топчета... а си се слива с ориза

# 642
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
И чашка от попмпата на Авент  Mr. Green
Това е нещо за кърмене, нали? В една друга тема за кутии за храна за обяд, някои майки използвали контейнерчета, май пак на тази фирма бяха, за да слагат плодове вътре. За пореден път си помислям колко полезни са теи кърмачески аксесоари, много след като вече не се пользват по предназначение.  Mr. Green

Един въпрос, който отдавна ме мъчи, но не съм се сещала да задам.

Как да направя чипс от някакъв зеленчук и да изглежда като на тези от Мастършеф (който е гледал последното Бг издание, сигурно е забелязал)? Опитвах с различни зеленчуци, последното вчера беше с Пак Чой - включих на около 200 с вентилатор, сложих на хартия за печене и по средата на фурната. След изв. време, отгоре листата бяха още леко влажни, но като извадих и стояха 5 секунди, изглеждаха ок. Но основата беше сурова, върнах в печката и той изгоря. За 4637246728468 път, винаги ми изгарят тези чипсове и никога не остават така зелени като на Мастършефовете... А, опитах и на по-силна фурна, да се "запечата" буквално и да изсъхне - никакъв успех...

# 643
  • Мнения: 2 877
От Лидл си купих бадемов фондан,много е вкусен,но искам да направя нещо с него.
Дайте идея,но по-лесна  Wink
Доли, обикновено покрай Коледа с марципан правя тези сладки: https://lasrecetasdegaby.wordpress.com/2008/12/05/%D1%88%D0%BE%D … 0%B8%D0%BD%D0%BE/ В къщи са любими  Heart Eyes

# 644
  • ту тук, ту там
  • Мнения: 8 195
Благодаря ви много за отговорите!  Hug
Ще се старая повече с раздробяването, ще опитам да раздробя суровата кайма с вода предварително!

Общи условия

Активация на акаунт