Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ и след това!

 • 129 391
 • 658
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 322
По предложение на Светли, с колежката Ва решихме да заковем тема за проблемите и последствията от извънматочната бременност.

Предлагам и да направим една библиотечка, по въпросите касаещи  извънматочната бременност. Ако имате подходящи линкове, пращайте ми ги. Ще ги подредим в настоящата тема.


Извънматочна бременност

Извънматочната бременност е често срещано, животозастрашаващо състояние, което засяга една от сто бременности. Възниква тогава, когато оплодената яйцеклетка се закрепва извън кухината на матката. Нарастването на плода причинява болка и кървене. Ако не се отстрани достатъчно бързо, може да доведе до разкъсване на тръбата и да предизвика кървене в коремната кухина, което може да доведе до сърдечен удар при майката и смърт.
Какви са причините за извънматочна бременност?
Оплодената яйцеклетка обикновено прекарва 4-5 дни пътувайки надолу по тръбата от яйчника към матката, където се имплантира след около 6-7 дни след оплождането. Най-честата причина за извънматочна бременност е увреждания на маточните тръби, които предизвикват запушване или стесняване. Възможно е също така да има проблем със стените на тръбата, които при нормални условия извършват контракции като по този начин предвижват яйцеклетката към матката. Заболявания като апендицит или тазови възпаления могат да увредят тръбите, причинявайки извивки и слепвания и пo този начин забавят преминаването на яйцеклетката, в следствие на което тя се имплантира в тръбата. В повечето случаи обаче причините за имплантация в тръбата остават неизвестни.
Какви са възможните изходи?
В много случаи плодът при извънматочната бременност умира бързо и бива абсорбиран преди настъпването на менструацията или след леки симптоми като болка и кървене. В тези случаи извънматочната бременност рядко бива установена и се смята, че е настъпил спонтанен аборт. При такова стечение на обстоятелствата не е необходимо да се предприемат някакви мерки.
Ако плодът не умре, тънките стени на маточната тръба се разтягат, причинявайки болка в долната част на коремната кухина. По това време е възможно да има и известно вагинално кървене. С напредването на бременността тръбата може да се разкъса, причинявайки силно кървене в коремната кухина, болка и колапс.
Преди това да се случи извънматочната бременност може да бъде диагностицирана чрез кръвен тест, който показва, че нарастването на хормоните на бременността  не е толкова бързо, колкото е необходимо да бъде.
Какви са симптомите?
Може да се подозира, че всяка сексуално активна жена в детеродна възраст, която изпитва болки ниско долу в корема, може да страда от извънматочна бременност до доказване на противното. Болката може да се появи рязко и може да има, но може и да няма вагинално кървене. В повечето случаи симптомите на извънматочната бременност се проявяват между 4 и 10 гестационна седмица и те са:
•   Болка от едната страна – тя може да бъде силна и постоянна, но не е задължително да е от страната на извънматочната бременност.
•   Болка в рамото – тя може да възникне в следствие на вътрешно кървене, което дразни диафрагмата.
•   Тест за бременност– може да е положителен, но не винаги. Специални кръвни тестове са необходими за да се потвърди бременност.
•   Ненормално кървене – жената може да не знае, че е бременна и може да има необикновена менструация. Може да има поставена спирала. Кървенето може да бъде по-силно или по-слабо от обикновено и с по-голяма продължителност. За разлика от менструацията това кървене е тъмно и воднисто, понякога описвано като „сос от сини сливи” (мораво на цвят).
•   Пропусната или закъсняваща менструация – може да се подозира бременност и да са налице симптоми като гадене, болезнени гърди или нарастване на корема, но да няма кървене.
•   Проблеми с пикочния мехур и червата – изпитване на болка при движението на червата или при посещение на тоалетната.
•   Колапс – може да се чувствате замаяна или изтощена и често това е съпроводено с чувството, че нещо не е наред. Други симптоми като пребледняване, повишен пулс, гадене, диария и понижено кръвно налягане също могат да са налице.

Какво се извършва при извънматочна бременност?
Ако се подозира наличие на такава бременност, жената трябва да посети болница. Извършват се скан и кръвен тест за бременност. Ако сканът покаже, че няма нищо в матката, а кръвният тест е положителен, възможно е наличието на извънматочна бременност, въпреки че е възможно бременността да е все още в ранен етап или да е протекъл спонтанен аборт. Най-добре е сканът да е вагинален, но не винаги е възможно да се види извънматочната бременност чрез скан. Ако жената се чувства добре и не изпитва силни болки, може да се извърши кръвен тест за определяне на изменението на човешкия хормон в рамките на два или три дни. Ако е много вероятно наличието на такава бременност или състоянието на майката започне да се влошава, се извършва лапароскопия за изследване на маточните тръби. Ако диагнозата обаче е категорична по-вероятно е да бъде извършена коремна операция за отстраняването на плода, като може да се наложи преливане на кръв, с цел възстановяване на загубената такава.
Ако се постави диагноза в ранните стадии преди разкъсването на тръбата и при наличие на необходимите условия, възможно е да се извърши по-леко лечение. Операция през пъпа или лечение с лекарства  могат да спомогнат за по-бързо възстановяване и да подобрят шансовете на майката за следваща бременност. Важно е да се запомни, че бременността винаги се отстранява, ако е извънматочна. Следните процедури позволяват най-малко последствия за жената:
•   Преди разкъсването на тръбата е възможно чрез лапароскопия да се разреже тръбата и да се отстрани плода, като се остави цяла тръбата.
•   Алтернативно може да се използва лекарството methotrexate, което прекъсва бременността. То може да бъде инжектирано под наблюдение на скан или лапароскопия директно в плода или  мускулно и след това да бъде абсорбирано в кръвта, за да достигне до плода, като по този начин се избягва нараняване на маточната тръба.
Естествено тези лечения са пряко свързани с експертни операционни умения, добро сканиране и добре извършени лабораторни изследвания. Също така те не са широко разпространени, тъй като все още подлежат на проучване и оценка.
Рискови групи.
При всяка сексуално активна жена в детеродна възраст има риск от извънматочна бременност. Все пак най-често срещани са при следните условия:
•   Тазови възпаления – при наличие на тазови болки в миналото на пациента в резултат на възпаление на маточните тръби (например при  хламидии – най-често предаваното по сексуален път заболяване, което често не проявява симптоми).
•   Ендометриоза (доброкачествено разрастване на елементите на маточната лигавица, извън пределите на нормалното й развитие – бл.пр.) – всяка предишна операция на коремната кухина като цезарово сечение, апендицит или извънматочна бременност повишава риска.
•   Поставяне на спирала – спиралата предотвратява бременност в матката, но е по-неефикасна при предотвратяването на бременност в тръбите.
•   Употреба на противозачатъчни, съдържащи само прогестерон  (мини-хапче) – води до промяна на подвижността на тръбите, което леко повишава риска от извънматочна бременност.


Бъдещи бременности.
Ако една от тръбите е разкъсана или премахната, жената продължава да овулира като преди, но шансовете за зачеване се намаляват с около 50%.
Шансът за повторение на извънматочна бременност е между 7-10% и това зависи от типа операция, който е извършен и вероятността да са увредени тръбите, ако не са били отстранени. Когато една от тръбите е увредена (в резултат на сраствания например), съществува повишен шанс и втората тръба да е увредена. Това означава не само, че шансът от зачеване е по-малък от нормално, но също така и че съществува повишен риск от последваща извънматочна бременност. В случаите свързани с употребата на спирала се смята, че не съществува повишен риск от повторение на извънматочна бременност след отстраняването на спиралата.
Какво да предприемете при следващата ви бременност?
При всяко положение жена, която е имала извънматочна бременност трябва незабавно да уведоми своя лекар ако подозира, че е отново бременна, за да бъде наблюдавана стриктно. Също така ако менструацията закъснява, налице е ненормално менструално течение или нетрадиционни болки в корема, тя трябва да изиска да бъде прегледана, като напомни на лекаря, ако е необходимо, за предишната си извънматочна бременност.
Вашите емоции.
Извънматочната бременност може да бъде ужасно преживяване - по всяка вероятност ще трябва да се възстановите от сериозна операция, трябва да се справите със загубата на бебето си и много често загуба на част от вашата фертилност, а дори може и да не сте знаела, че сте бременна преди самото събитие.
Вашите чувства може да се променят често в седмиците и месеците след загубата. Може да се чувствате  крайно облекчена от това, че не изпитвате болка и дълбоко признателна за това, че сте жива, докато в същото време може да се чувствате отчаяно тъжна заради загубата ви. Възможно е да сте била вкарана в операционната по спешност без да имате много време за психологическа нагласа. Голяма част от това, което се е случило е било извън вашия контрол, което ви е оставило в състояние на шок.
Ако не е дадено ясно медицинско обяснение, нормално е да искате да откриете причината и дори може да започнете да се самообвинявате. Въпреки че това е разбираемо, важно е да осъзнаете, че причината не е била във вас.
Неочакваният край на вашата бременност е довел до безпорядък в хормоните и това може да ви накара да се чувствате депресирана и крайно уязвима.
Страданието и промените в семейните отношения в резултат на резкия край на бременността, често отежнени от процеса на възстановяване от сериозна операция, са напълно разбираеми.
Емоциите на вашия партньор.
Емоционалните реакции при извънматочна бременност могат да подложат една връзка на голямо напрежение. Това което се случва може да ви сближи още повече с вашия партньор, но от друга страна той може да не успява да разбере вашите чувства и да ви подкрепи.
Много мъже се затрудняват при изразяването на своите чувства и се чувстват безпомощни да помогнат, но помнете, че той най-вероятно също страда. Без съмнение вашето благополучие е неговата основна грижа, така че той може да смята, че е необходимо да е силен заради вас и да задържи своите чувства за себе си. В днешното общество обаче се отчита, че е необходимо да изразяваме своите чувства независимо от своя пол, така че вие трябва да поощрявате вашия партньор да показва как се чувства наистина и да изразява своята мъка.
Бъдещето.
Преди да опитате отново за бебе трябва да си оставите време, за да се възстановите физически и емоционално. Докторите обикновено съветват да се изчака поне три месеца, за да има време вашето тяло да се възстанови. Чувствата са различни след извънматочна бременност – някои жени искат да забременеят веднага, докато други са ужасени от тази мисъл и не могат да се справят със стреса, породен от още една неспокойна бременност.
Важно е да се помни, че колкото и ужасяваща може да бъде мисълта от още една извънматочна бременност, вие имате много по-голям шанс от това да имате нормална бременност.
Въпроси, които бихте желали да зададете на своя лекар:
Открити ли бяха някакви аномалии по време на операцията? – Вашият лекар би трябвало да може да ви каже какво е състоянието на вашите репродуктивни органи и особено състоянието на вашите маточни тръби. Може да попитате за цисти, ендометриоза, сраствания, доказателства за инфекция или някакви други проблеми, които биха могли да повлияят на способността ви за забременяване и износването на бебе в нормалните срокове.
Кога може да подновите сексуалните контакти? – Най-вероятно вашият лекар ще ви прегледа около месец след операцията и може би е най-добре да почакате докато тази проверка мине. Ако не желаете да забременеете в този период, попитайте кои форми на контрацепция са най-подходящи.
Кога трябва да се върнете на работа или към своите нормални занимания? – Най-вероятно сте преминала през сериозна операция и имате нужда от възстановяване – най-вероятно около шест седмици. Вашият доктор ще ви даде съвет кога да подновите нормалните си занимания или натоварващи физически дейности, спорт, и пр.
-----------------------------------------
Статията преведе: Saki
Източник: www.ectopic.org


Последна редакция: сб, 12 апр 2008, 13:44 от Taни

# 1
 • Варна
 • Мнения: 3 433
Указания за използването на Methotrexate (метотрексат)
Протокол за лечение на извънматочна бременност с медикамента метотрексат. Написан в болница The Royal Oldham Hospital. Последна редакция март 2001.
В Royal Oldham Hospital това лечение с медикамент се предлага само на внимателно подбрани пациенти с извънматочна бременност.

Предимства:
Добър процент успеваемост (повече от 90%) в подходящо подбрани случаи
Сравнимо с консервативната хирургия по отношение на последващата фертилност
Избягва се общата анестезия

Недостатъци:
Риск от токсичност: повръщане, стоматит, потискане на костния мозън, пневмония, завишени чернодробни ензими
Многократни прегледи за проследяване на резорбирането на бременността

Критерии за селекция:
Клинично стабилна пациентка
В състояние и с желание да идва на последващи прегледи и кръвни тестове
Ранна извънматочна бременност без руптура:
•   под 8 гестационни седмици
•   без свободна течност при ултразвуковото изследване
•   извънматочният сак е по-малък от 3 cm
•   няма сърдечни пулсации в извънматочния сак
•   ЧХГ < l0,000 iu/1
Противопоказани за операция или с очакване за усложнения:
•   в лошо общо състояние
•   извънматочна бременност, имплантирана в шийката на матката
•   извънматочна бременност, имплантирана в рог на матката
•   тазови сраствания
Неуспешна хирургична интервенция:
•   Продължаваща извънматочна бременност след консервативна операция на тръбите
•   Лапароскопия с погрешно отрицателен резулат

Лечение:
Обсъждане с консултант
Съветване с пациента, получаване на съгласие и даване на информация за медикаментозното лечение на извънматочната бременност
Кръвни тестове:
•   FBC,
•   Group & save serum,
•   U& E,
•   LFT
•   hCG
Приемане за нощно наблюдение:
•   Предписване на еднократна доза 50 (петдесет) mg мускулно
•   (ако теглото е под 50 kg, предписва се 1mg/kg)
На следващия ден изписване със следните съвети:
•   избягване на сексуални контакти
•   избягване на алкохол
•   избягване на фолиева киселина
•   Извънматочната бременност може да се спука. Пациентката трябва да се върне в болницата незабавно, ако се усеща замаяна или с изострена болка в корема
•   избягване на зачеване в следващите 3 месеца
Антиi-Д за нечувствителни пациенти с отрицателен резус фактор.

Последващи прегледи
Два пъти седмично се измерва hCG докато пада, след това веднъж седмично до достигане на <10iu/1
•   ако hCG не пада, се прави ултразвуково изследване
•   ако няма значимо спадане на hCG след 7 дни, се обсъжда повторение на метотрексата или оперативно лечение (обсъжда се с пациента)
•   забележка: hCG може да пада бавно. Средно време за резорбиране - 1 месец
•   обсъждане на средтва за контрацепция
Пациентката следва да бъде предупредена за риска от бъдеща извънматочна бременност.


Източник: www.ectopic.org


Като за начало предлагам тази тема, преведена от Saki :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=93112.0

Тя е от сайта, който най-много ми помогна и го предлагам за втори линк, с уговорката, че е на английски:

http://www.ectopic.org.uk

За трети линк предлагам форума към ectopic.org, защото малко трудно се намира от заглавния сайт, а съдържа много полезни истории и съвети, пак на английски:

http://www.ectopic.org.uk/phpbb/

После ще пусна още  Simple Smile

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ръководство за третиране на извънматочна бременност

Написано в The Royal Oldham Hospital. Последна редакция март 2001.
През 1994-96 във Великобритания е имало 12 смъртни случай вследствие на извънматочна бременност. Информацията за следващите три години показва, че броят на смъртните случаи не е намалял. Ключът към намаляване на смъртността е бдителността.

Представяне
Класически признаци: болка в долната част на корема + вагинално кървене + аменорея.
Може да има болка в рамото (от свободната кръв, която дразни коремната диафрагма), световъртеж или усещане за немощност.
Класическата клинична картина не е толкова обичайна: диагностицирането на извънматочна бременност трябва да се проверява при всяка жена в репродуктивна възраст, която се оплаква от болка в донлата част на корема (винаги да се подозира).
Гастро-чревни симптоми може също да се наблюдават, по-специално диария и болезнена дефекация.
Диагнозата трябва да е особено внимателна при жени със следните рискови фактори:

• предишна тазово-възпалителна болест
• предишна операция на тръбите
• предишен стерилитет
• предишна извънматочна бременност
• поставена спирала
• оплождане ин витро или друг асистиран метод

Диагнозата трябва да се има предвид като вероятна при жени, постъпили с хипотоничен шок (много ниско кръвно налягане).

Диагноза
Кръвен тест на бета ЧХГ (hCG) следва да се прави на всяка жена с необясними болки в долната част на корема, независимо дали има закъсняващ цикъл или ненормално вагинално кървене.
Алгоритъмът в тези указания трябва да доведе до ранна неинвазивна диагноза и да минимизира вероятността от лапароскопия с грешно отрицателен резултат.

Важно: Измерването на серума hCG не трябва да се интерпретира изолирано от контекста на клиничната картина

Фигурата по-долу показва как нивата на хормона на бременността (hCG) се променят при нормална бременност (по хоризонтала са нанесени седмиците след последната менструация, а по вертикала концентрацията на hCG - бел. прев.):Серумът hCG:
• може да е позитивен в рамките на 7-10 дни след зачеването
• се удвоява средно на всеки 48 часа при 85% от нормалните вътрематочни бременности на 4-6 седмици
• при повече от 80% от извънматочните бременности повишението на серума hCG е по-малко от 66% на 48 часа (при около 13% от извънматочните бременности времето на удвояване е нормално - грешно отричане на диагнозата)
• около 15% от нормалните бременности имат темп на удвояване под нормалния
• при нива от 1000-1500 iu/1, вътрематочен сак следва да се види с вагинална сонда на ехографа
• по-малко от 10% от извънматочните бременности имат псевдогестационен сак

Нормални стойности на ЧХГ:
На 5 седмици: 20-7000 iu/l
На 6 седмици: 1000-56000 iu/l
На 7-8 седмици: 7500-230000 iu/l

Алгоритъм за третиране на кървене при ранна бременност
Ако пациентката има вагинално кървене +/- болки в донлата част на корема и положителен тест за бременност*, тогава тази пациентка трябва да бъде прегледана на ехограф
- ендовагинален преглед (с вагинална сонда).
* уринният тест за бременност (направен в болницата или в домашни условия) обикновено се позитивира, когато ЧХГ в тялото е повече от 25iu/l (международни единици на литър): кръвният тест е по-чувствителен и се позитивира при ниво над 10iu/l.

Бъдещо лечение
То ще зависи от находката на ехографа: Той показва сърдечна дейност при нормална бременност около 37 дни след първия ден на последната менструация.

A. Жизнена вътрематочна бременност потвърдена при ехографски преглед
• повторно потвърждение и насочване обратно към гинеколог.
• забележка: в бременности ин витро вероятността за хетеротопична бременност (едновременно вътрематочна и извънматочна) е 1 на 33 -100

B. Празна матка, без адноминална маса (не се вижда струпване на тъкан от никоя страна на матката при ехографския преглед)
• това може да бъде извънматочна бременност, ранна вътрематочна бременност или спонтанен аборт
• ако серумът ЧХГ е над 1000 iu/l пациентката трябва да бъде диагностицирана с лапароскопия
• ако серумът ЧХГ е по-малко от 1000 iu/l и тя е клинично стабилна, измерването на ЧХГ се повтаря след 48 часа.

След 48 часа:
• при нормално увеличение на ЧХГ (над 66%) ехографският преглед се повтаря след 1 седмица
• ако увеличението на ЧХГ е под нормалното (по-малко от 66%) или пациентката е имала клинично влошаване на състоянието, тогава тя трябва да бъде диагностицирана с лапароскопия

При спад на ЧХГ и:
- кървене се пристъпва към събиране на изхвърлените тъкани и изпращането им в лаборатория за потвърждение на аборт;
- липса на кървене се прави нов преглед след 3 дни.

C. Вътрематочен сак, но няма плод (на ехографа не се виждат определени части на плода или сърдечен ритъм); няма адноминална маса : (на ехограф)
• при серум ЧХГ над 1000 и клинично стабилна пациентка, измерването на ЧХГ се повтаря след 48 часа и ехографският преглед - след 1 седмица (може да бъде ранна вътрематочна бременност);
• при серум ЧХГ под 1000 и липса на клинични симптоми или знаци за извънматочна бременност, да се третира като неуспешна бременност;
• при клинични знаци това се третира като псевдогестационен сак и се прави лапароскопия.

D. Празна матка, или вътрематочен сак без видим плод, с адноминална маса (+/- свободна течност) (вагинална ехография) това е извънматочна бременност до доказване на друго:- Запазва се операционна за спешна лапароскопия

Лечение
Пациентки с хипотоличен шок следва веднага да се преведат в операционната. Това не трябва да се бави с опити за възстановяване на нормалния обем циркулиращи течности.

Салпингектомия чрез лапароскопия или открита операция е стандартното лечение.

Лапароскопия следва да се извършва само от хирурзи, упражнявали тази процедура.

Лапароскопия не трябва да се прави при пациентки с нестабилна хемодинамика или такива с големи сраствания в таза или хемоперитонит.

Консервативна операция (салпинготомия) носи по-висок риск от повторна извънматочна бременност и задържане на трофобласта, така че трябва да се прави само ако и срещуположната тръба е увредена.

Изчакването (т.е. очакване на спонтанно разрешение) при потвърдена извънматочна бременност не е приемливо в обичайната клинична практика на болницата.

Нехирургично лечение (с метотрексат) може да се предложи с одобрението на консултант и при стриктно спазване на протокола за медикаментозно лечение на извънматочната бременност.

ВСИЧКИ ПАЦИЕНТКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ С УСТАНОВЕН РЕЗУС-ФАКТОР.

Последващо наблюдение
Всички пациентки с отрицателен резус-фактор се инжектират с анти-Д имуноглобулин до 72 часа от първоначалната оценка.
Всички пациентки, преглеждани със съмнение за извънматочна бременност, трябва да се насочат към нов преглед в болницата (или при техния гинеколог), ако настъпи промяна в състоянието им.

Лапароскопии с отрицателен резултат продължават да се наблюдават с неколкократно измерване на ЧХГ.

При случаи на мисед аборт, се проследява резултатът от хистологичното изследване. Ако то покаже липса на хорионни въси или части на плод, случаят се разглежда отново от консултанта и пациентката се вика незабавно, ако има индикации за това.

Всички жени, лекувани за извънматочна бременност, следва да бъдат предупреждавани за риска от повторна такава.

При проследяване на възстановяването от консервативна операция нивата на ЧХГ следва да се измерват веднъж седмично (връщането му в нормални граници може да отнеме до 10 седмици). Ако ЧХГ се покачва, се прави повторен ехографски преглед и се обсъжда по-нататъшното лечение (лапаротомия или метотрексат).

Литература
Symons I M. Ectopic pregnancy: modern management. Current Obstetrics and Gynaecology 1998:27-31
Department of Health. Report on Confidential Enquiries into Maternal Deaths in the United Kingdom 1994-1996."Why Mothers Die" London:HMSO 1998
Speroff L, Glass R H, Kase N G. Ectopic pregnancy. In: Speroff L, Glass R H, Kase N G. (eds) Clinical gynecologic endocrinology and infertility. Baltimore: Williams and Wilkins 1994; 947-964
Sadek A L, Sciotz H A. Transvaginal sonography in the management of ectopic pregnancy. Acta Obstet Gynecol Scand 1995,74:293-296
Edozien L C, Pandiarajan T, Ali S W. False negative laparoscopy: a pitfall in the diagnosis of early ectopic pregnancy. Br J Clinical Practice 1995; 49:326-327
Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. The management of tubal pregnancies. 'Green top' Guideline No. 21, October 1999 RCOG Green Top Guideline No. 21
Figure of hCG versus time in normal pregnancy from Ectopic Pregnancy. Tay J I, Moore J, Walker J J British Medical Journal 2000; 320:916-919 www.bmj.com/cgi/content/full/320/7239/916/DC1

Източник: http://www.ectopic.org.uk/medical_information/guidelines_for_management.htm
Превел: Svetli

Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 13:34 от Верити

# 2
 • Мнения: 479
Светли и аз черпех инфо от този сайт, както и от други.
Основните изводи, които съм направила от личния опит и прочетеното са:
/писала съм ги някъде из форума, но тук ще обобщя/
Извънматочната бременност се диагностицира трудно, особено в ранен етап. А е важно точно в ранен етап да се установи, за да бъдат последствията колкото се може по-леки. Със сигурност извънматочна бременност може да се установи /и съответно отстрани/ чрез лапароскопия.
За извънматочна бременност може да се съди по някои признаци по отделно или взети заедно:

- липса на МЦ
- положителен тест за бременност
- наличие на кафеникаво кървене
- липса на плоден сак при преглед с УЗИ
- силни болки в коремната област

Методите за отстраняване на извънматочната бременност са в зависимост от фазата, в която е диагностицирана:

- При съвсем ранно установяване - при липса на болки и кръв в коремната кухина, може да се приложи лекарството метотрексат, но само под строго лекарско наблюдение. Това е най-неинвазивния и щадящ метод, при който тръбата се запазва. За съжаление в България много малко прилаган... В чужбина се прилага почти винаги, когато е възможно.
- При ранно установяване, с болки и липса на кръв в коремната кухина, може да се отстрани чрез лапароскопия, със или без запазване на тръбата /в зависимост от състоянието й/.
- При по-късно установяване - с болки и кръв в коремната кухина се налага оперативна намеса, при което тръбата може да бъде запазена или не, отново в зависимост от разположението на плода в нея и състоянието й.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 3 433
Али, искам само да допълня към твоя постинг:

За диагностицирането: Най-сигурният начин за диагностициране на такъв проблем (както и на всякакъв друг проблем с развитието на плода) е да се правят кръвни тестове на нивото на HCG през 48 часа. Ако нивата се удвояват или повече, се смята, че бременността е вътрематочна. Ако нарастването е под 50 % е много вероятно да става дума за извънматочна. Има и трети случай, при който се вижда плод в матката, но тези нива са ниски и това говори за Missed abortion или друг проблем с плода.
За съжаление повечето тукашни гинеколози не са наясно с кръвния тест и хич не го предлагат даже. Да не говорим колко малко лаборатории го правят. Във Варна например знам само за една такава, какво остава за по-малките градове. София е изключение. На мен изобщо не ми споменаха за тази възможност, научих за нея след операцията от интернет. А можеше да ми спести 3 седмици ходене по мъките, сълзи, неизвестност и коремна операция.

За отстраняването:
- Метотрексатът е най-доброто лечение, представлява инжекция. Ползва се само ако е сигурно, че не се е стигнало до вътрешно кървене или разкъсване (макар и малко) на тръбата. Слага се 1, понякога и 2 инжекции, като след всяка инжекция се следят нивата на HCG чрез кръвни тестове. Всяка инжекция изисква 3 месеца пазене от нова бременност. 2 инжекции значи 6 месеца пазене. Друго важно нещо е никакъв алкохол през тези месеци.
- Лапароскопията е най-прилагана в България, освен ако не е станало късно и се налага отваряне на корема. Възстановяването е 2-3 седмици. Пазенето от забременяване - 3 месеца.
- При сериозно кървене, разкъсване на тръбата, се прави коремна операция - викат й "малко секцио". Това е най-тежкият вариант. Възстановяването от самата операция е трудничко. 6 седмици активно пазене (никакво тичане, вдигане на тежести, секс, алкохол) и след това пазене до края на 3 месец. След операцията е важно да се ходи много, с цел предотвратяване на сраствания. Пазене от забременяване - обикновено 3 месеца.

За периода след това: Много, ама много е важно преди нов опит за забременяване да се установи състоянието на тръбата/тръбите. При мен 2 седмици след операцията ме извикаха за хидротубация. Тя постигна 2 цели: провери състоянието на тръбите (проходими) и предотврати следоперационно слепване на тръбите. Със същата цел по време на операцията ми бяха напълнили тръбите с някаква течност, която после изтече.

И един съвет от мен: Пазете се от простуди!!! Причината за моята извънматочна се оказа спазъм на тръбата. Той пък е причинен от простуда с източник къпане в студената морска вода  Confused

# 4
 • Мнения: 1 209
Ох, трудно го преживях.
Извънматочната ми бременност беше преди 9 години и тогава ми прекратиха бременността с операция, поне такива бяха методите тогава. Голями болки бяха, а и кръвоизлива беше по-особен. По време на аборта бяха забравили да ми забелят яйчниците, което ми създаде проблем в последствие с менструацията.
Надявам се сега методите да са напреднали и тези аборти да ги правят с безкръвни операции.

# 5
 • София, Борово
 • Мнения: 1 773
при извънматочна не е задължително теста да е положителен.
болките при мен бяха в момента в който се е спукала тръбата.
В голям процент от случаите се развива и псевдо плоден сак, който седи в матката и по този начин лъже, че е нормална бременност.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 13 218
Светли и аз съм от Варна. На мен ми направиха операцията в Гинекологията на Окръжна болница,но след това не са ми правили никакви изследвания. Въпреки че съм преживяла такава операция,и то в най-тежката форма се чувствам като невежа относно начините на проверка на проходимостта на тръбите. Може ли някой да напише какво точно е необходимо да се направи,но без да използва неразбираеми съкращения Embarassed

# 7
 • София, Борово
 • Мнения: 1 773
Светли и аз съм от Варна. На мен ми направиха операцията в Гинекологията на Окръжна болница,но след това не са ми правили никакви изследвания. Въпреки че съм преживяла такава операция,и то в най-тежката форма се чувствам като невежа относно начините на проверка на проходимостта на тръбите. Може ли някой да напише какво точно е необходимо да се направи,но без да използва неразбираеми съкращения Embarassed
Моята останала тръба я проверяваха с цветна снимка.

# 8
 • Мнения: 90
А моята която не провериха/тогава не знаех че е необходимо да се проверява/след 2 години се оказа с безвъзватно увреден фимбрален апарат и сериозно стасната зад яйчника.Дано не се налага да четете тази тема но/в случай че ви се случи настоявайте за цветна снимка или хидротубация след операцията/

# 9
 • Варна
 • Мнения: 3 433
Именно, хидротубация или цветна снимка. Хубаво е да се направи скоро след операцията, за да се предотвратят следоперативни сраствания.
Хубаво е да се направи и преди нови опити за забременяване.
Hexe, такава процедура могат да ти направят и в АГ, и в Майчин дом. За Окръжна нямам представа.

# 10
 • Мнения: 267
На мен ми направиха хидротубация скоро след операцията, но се притеснявам дали е достатъчно.
Сега ми казаха да пробваме няколко месеца, и пак ще ходя ако не стане бебето.
Доктора каза че първо ще следи овулацията, а след това сигурно ще ми направи лапароскопия, ако още няма бебе.
Цветната снимка не е ли излишна, ако се прави лапароскопия? Или от нея се вижда дали е проходима тръбата и тогава ако не е проходима се прави лапароскопия?

# 11
 • Варна
 • Мнения: 3 433
Здравейте!
Пиша този постинг само с цел да вдъхна малко кураж. Въпреки че сега преживявам нов спонтанен аборт, това забременяване ми донесе невероятна новина:
Забременяла съм през оперираната ми тръба, в която беше извънматочната  Crazy И двамата с доктора смятахме, че е запушена вече, но изненадата беше пълна Simple Smile
Затова не губете надежда! Винаги има шанс!

# 12
 • Мнения: 8
Здравейте и от мен,
Преди две седмици ме оперираха от извънматочна бременност. Операцията беше лапароскопска и запазиха тръбата (аз имам само един яйчник и една тръба). Доктора ми каза, че не е необходимо да се пазим и веднага да правим нови опити (от 8 години се опитваме да имаме бебе). Каза, че има риск отново да се получи извънматочна, но има шанс и да забременея нормално (точно преди извънматочната бременност подадох документи за инвитро) . В събота бях в овулация и сега ужасно ме е страх да не се повтори всичко. Днес ми е трети ден след зачеването, ако е имало такова, но кога най-рано може да се установи бременността. Ще полудея...
Междудругото, попитах доктора ми защо не направим снимка на тръбата или хидротубация, преди новите опити, а той ми каза, че може чак след 6 месеца, не ми обясни защо. Тук чета различни мнения. Дано само да не съм бременна извънматочно, и следващия месец ще настоявам за някаква процедура за установяване проходимоста на тръбата, защото дори лапароскопията да е щадяща операция, не искам всеки месец да ми пробиват дупки в корема... newsm78
Успехи на всички!  bouquet

# 13
 • Мнения: 59
Здравейте. Моя приятелка е изкарала две извънматочни преди години. Сподели ми, че при втората е имала същата болка в яйчниците като при първата - тъпи болки. При втората и извънматочна е имало 2 ембриона, като единия е изхвърлила/явно се е бил имплантирал в матката/ и тя дори го е занесла на някакъв доцент, който го е изхвърлил в коша, но както и да е. Та след това за ембриона в тръбата се разбира едва когато получава силен кръвоизлив и едва я спасяват след 6 часова операция.
Това сочи, че може да има едновременно извънматочна със "маточна" бременност. Дано не съм уплашила някого, тъй като действието се развива в провинциално градчи преди десетина години, когато почти е нямало видеозони.
Успех на всички от мене!

# 14
Zdraveite na vsicki.Az sum operirana ot izvunmato4na predi 4 meseca.Za tezi koito ne znaqt sled takuv slu4ai vinagi se pravqt izsledvaniq.Kruvni,hlamidi i tn.Stana mi cudno ot publikaciqta na momi4ceto koeto e operirano predi 2 sedmici i vece pravi opiti za bebe.Na nas ni kazaha 6 meseca da se pazim(operirana sum laparoskopska).Mila vupreki tova ti pojelavam uspeh.No ne e li rano,samo dve sedmici sa minali.Cudno mi e kaka vseki lekar s  razlicno mnenie po vuprosa.

Общи условия

Активация на акаунт