Психолози, психотерапевти, психиатри

• 199 605
  • 1 295
  •   2
Отговори
# 1 275
lilique, бих искала да уточня нещо.
Като говоря за ролята и силата на пострадалия, не стоя в измеренията на виновност, а в тези на любовта и уважението към себе си. Heart Има един хубав афоризъм на Далай Лама: "When you lose, don't lose the lesson" .
Сигурно, не е лесно да се мисли в тази посока, докато раните още болят. Но, може би, по-нататък.  Heart

Да добавя към дискусията като цяло, че според моя опит, квалификацията и излекуваността на терапевта не гарантират един безупречен или хайде ... достатъчно продуктивен процес. Понякога подходът на специалиста и очакванията на клиента просто не съвпадат, нужната химия не се случва.
И това ще е така и със евентуален закон за психотерапията, и с по-строгата регулация; като, разбира се, не отричам важността на последните.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 22:55 от Селма

# 1 276
Вие познавате ли някой наистина терапевтиран докрай терапевт-здрав психически ама във всяко едно възможно отношение?

# 1 277
Akademik, приемам въпроса ви като риторичен. Simple Smile Това е илюзия, че можеш да срещнеш напълно терапевтиран специалист или въобще човек.
Но все пак има по-терапевтирани.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 09:50 от Селма

# 1 278
Няма терапевтиран докрай терапевт/човек. Човек се учи цял живот, няма начало, няма край. И на 90 имаш какво да учиш.

# 1 279
Съжалявам, но като също потърпевш от "недотерапевтирани" терапевти трябва да взема отношение по темата.

"Като говоря за ролята и силата на пострадалия, не стоя в измеренията на виновност, а в тези на любовта и уважението към себе си."

Какво общо имат тук "измерения на виновност" и "любов и уважение към себе си"??? Нареждате психотерапевтични клишета (psychobabble), които в случая са абсолютно не на място. Целият ви тон е поучително - назидателен, с деликатни (и не толкова) опити за прехвърляне на отговорността на терапевта върху клиента. Съжалявам, но няма как да мине номера.
Става дума за терапевти, които първо самите те трябва да отидат на терапия, или такива, които изобщо не стават за работата си. Лесно е човек да се заблуди в преценката си за терапевта, а и някои от тях са се научили добре да се прикриват. Минава много време, преди да лъсне истината, и то обикновено когато е късно - травмата е вече нанесена.
Целта не е да гледаме как да утешаваме пострадалия, целта е да няма пострадал на първо място!

"И това ще е така и със евентуален закон за психотерапията, и с по-строгата регулация; като, разбира се, не отричам важността на последните."

"Не отричам важността", ама в същото време няма да помогнат. Тогава какво не отричате всъщност?
И това, разбира се, изобщо не е вярно. Например, едно въвеждане на личностни тестове още в университета, за преценка дали човекът е достатъчно емпатичен (както се прави доколкото знам в Скандинавия) ще отсее веднага неподходящите за тази професия; (според мен, голяма част от "терапевтите" в България няма да го издържат изобщо). По този начин ще им се покаже, че не стават за тази работа; те ще се насочат към друго поприще, където биха били по-полезни; и няма да им се даде възможност по-късно да вредят с токсичните си личности на нищо неподозиращи клиенти.
Това е само един вид "сито" - има и много други.

"квалификацията и излекуваността на терапевта не гарантират един безупречен или хайде ... достатъчно продуктивен процес"

Гаранциии в живота няма за нищо. Никой не говори за гаранции и не очаква такива, но вие явно се правите, че не разбирате. Става въпрос за процес на отсяване на качеството от боклука - както става в много други области - инженерство, медицина, и т. н., какъвто процес за психотерапевти *липсва*, и това води до създаване на нови травми, които човек не е имал преди посещението си при "терапевта".
Психотерапията (истинската психотерапия, не пародията на такава, каквато се практикува широко в България) е изключително сложен и деликатен процес, за да бъде поверен в ръцете на крайно неподходящи хора. Резултатът от това е като от слон в стъкларски магазин.

P.S. А защо трябваше да си изтриете половината вчерашен пост, не знам. Добре поне, че сте се отказали от изискването си "мнението ми да не се цитира".... меко казано неадекватно изискване в публичен интернет форум.

# 1 280
Здравейте! Търся мнения за д-р Петя Благоева -  психиатър от гр. Пловдив. Трябва ми за предписване на лечение за дементната ми баба. Дали някой има скорошни впечатления Simple Smile

# 1 281
Здравейте. Може ли някой да ми препоръча психиатър, занимаващ се с ОКР и тревожни разстройства в гр. Добрич? Благодаря предварително!

# 1 282
Някой да е бил при Гергана Бухова в София - пясъчна терапия, nlp, emdr и т.н.? Отзиви?

# 1 283
Цитат
Какво общо имат тук "измерения на виновност" и "любов и уважение към себе си"??? Нареждате психотерапевтични клишета (psychobabble), които в случая са абсолютно не на място.
Имат много общо. Трябва време, за да го разбереш и то на собствен гръб. Казвам го, като също така потърпевша, но продължила по пътя.
Не знам, дали не сте прибързал с тълкуването и на другите ми думи. Влагате им някакъв свой смисъл, който после оспорвате. Но той е ваш, не мой.

Съгласна съм за "отсяването" на терапевти. Попадали ли сте на книгата "Лъжи на дивана" на Ялом? Още от самото начало в нея доста се говори за това, колко е важен подбора на хората за тази професия. Увлекателно и съдържателно четиво. Препоръчвам!

# 1 284
Не съм попадал на книгата, но авторът е американец, където все пак има доста по-сериозен контрол, отколкото тук. Разликата в професионалните стандарти "там" и "тук" е огромна. Човекът ако се запознае с трагичното състояние на масата български психотерапевти, сигурно ще се хване за главата.

Цитат
...продължила по пътя.

Поредното безсъдържателно клише. Всеки "продължава по пътя", по един или друг начин.
А всъщност вие психотерапевт ли сте? Или психолог, или човек , работещ в тази сфера?

# 1 285
По темата за недотерапевтирани терапевти...
Здравейте, моля ако някой има лични впечатления от д-р Ялъмова да ги сподели. Благодаря Flowers Rose
Предполагам става дума за д-р Иглика Ялъмова.
Въпросът е стар, но имам скорошни впечатления от нея.

Тя е психиатър, но се води и психотерапевт. Казвам "води се", защото реално не виждам името й в регистрите на Българската Асоциация по Психотерапия - https://psychotherapy-bg.org/bap/chlenove-na-bap/. В този смисъл не знам какъв точно психотерапевт е.

Може и да бъркам, но май това е жената (или бившата жена?) на позорно известния д-р Петър Василев. Прихванала е явно малко от неговия стил на "събеседване" - често студена, суха, дистанцирана, отегчена, незаинтересована; в други моменти изнервена, припряна и бързаща да приключва. Говоренето й е поредица от учебникарски клишета, произнесени с фалшив, отработен глас. Няма емпатия, чувство. Ригидна по отношение на правила. Работи по шаблон, не приема чуждо мнение, иска безусловно послушание от клиента.
Като цяло има доста нездрав и изтощен вид и странно поведение - личи си, че си има собствени проблеми, които би следвало да реши първо, и няма особен капацитет за решаване на чуждите проблеми.

Накратко - не я препоръчвам.

# 1 286
  • София
По темата за недотерапевтирани терапевти...
Здравейте, моля ако някой има лични впечатления от д-р Ялъмова да ги сподели. Благодаря Flowers Rose
Предполагам става дума за д-р Иглика Ялъмова.
Въпросът е стар, но имам скорошни впечатления от нея.

Тя е психиатър, но се води и психотерапевт. Казвам "води се", защото реално не виждам името й в регистрите на Българската Асоциация по Психотерапия - https://psychotherapy-bg.org/bap/chlenove-na-bap/. В този смисъл не знам какъв точно психотерапевт е.

Може и да бъркам, но май това е жената (или бившата жена?) на позорно известния д-р Петър Василев. Прихванала е явно малко от неговия стил на "събеседване" - често студена, суха, дистанцирана, отегчена, незаинтересована; в други моменти изнервена, припряна и бързаща да приключва. Говоренето й е поредица от учебникарски клишета, произнесени с фалшив, отработен глас. Няма емпатия, чувство. Ригидна по отношение на правила. Работи по шаблон, не приема чуждо мнение, иска безусловно послушание от клиента.
Като цяло има доста нездрав и изтощен вид и странно поведение - личи си, че си има собствени проблеми, които би следвало да реши първо, и няма особен капацитет за решаване на чуждите проблеми.

Накратко - не я препоръчвам.

Не познавам жената, но в асоциацията по псохотерапия, както и всички останали подобни, се членува единствено по желание, не е задължително за никой и половината терапевти и психолози ги няма там, защото плащат такси за членство без да имат никаква изгода от това. Според мен повечето се вписват за престиж.

# 1 287
Здравейте, търся препоръки за юношески психолог, опитен в работа с ОКР в нелек вариант, в София. За обследване и психотерапия на 14,5 годишна девойка. Доколкото успях да се запозная, подходът е комплексен, трябва да се внимава да не стане обратен ефект и да се избягва създаване на допълнителни обсесивности вследствие на консултациите, да се внимава временни ремисии да не задълбочат проблема след това. Дъщеря ми е на 14,5 , има нежелани обсесивни мисли свързани с бог, църковна символика, неудобство/ свян да се съблича пред мен, което не го е имало преди. Сексуалните аспекти са каша някаква от която съм видяла само върха на айсберга, неприемливи са всякакви неща, включително възникналите щения към въображаеми или непознати субекти. Поради видимата резервираност на девойката
 предполагам жена терапевт би била по-подходяща за нея за изграждане на доверие. Получих насоки за "Детско психично здраве", но доколкото виждам там са психиатри и не съм сигурна дали психологично при тях се прави терапия за изграждане на собствена устойчивост, не само облекчаване с лекарства. Моля препатилите за съдействие!

# 1 288
С две ръце препоръчвам психолог Ася Петрова! Бях при нея и мога да кажа, че е изключително професионална, внимателна и има индивидуален подход и разбира дълбоко проблемите, без да създава допълнителни обсесии. Ако търсите специалист, който ще помогне за изграждането на устойчивост, тя е страхотен избор.  Наистина помогна в критичен момент. Истински професионалист и Човек! 

Здравейте, търся препоръки за юношески психолог, опитен в работа с ОКР в нелек вариант, в София. За обследване и психотерапия на 14,5 годишна девойка. Доколкото успях да се запозная, подходът е комплексен, трябва да се внимава да не стане обратен ефект и да се избягва създаване на допълнителни обсесивности вследствие на консултациите, да се внимава временни ремисии да не задълбочат проблема след това. Дъщеря ми е на 14,5 , има нежелани обсесивни мисли свързани с бог, църковна символика, неудобство/ свян да се съблича пред мен, което не го е имало преди. Сексуалните аспекти са каша някаква от която съм видяла само върха на айсберга, неприемливи са всякакви неща, включително възникналите щения към въображаеми или непознати субекти. Поради видимата резервираност на девойката
 предполагам жена терапевт би била по-подходяща за нея за изграждане на доверие. Получих насоки за "Детско психично здраве", но доколкото виждам там са психиатри и не съм сигурна дали психологично при тях се прави терапия за изграждане на собствена устойчивост, не само облекчаване с лекарства. Моля препатилите за съдействие!

# 1 289
Здравейте, имате ли препоръки за добър психиатър/психолог в Плевен?

Общи условия

Активация на акаунт