Психолози, психотерапевти, психиатри

• 199 621
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 1 260
lilique, интересно е, какво Ви е задържало цяла година при терапевт, терапията с който, според Вашите думи, не е носила никаква полза?

Това, което задържа и много мъже и жени в неудовлетворяващи ги възки, че даже и насилнически такива. Освен, това имайте предвид, че тази терапия е дългосрочна, резултатите трябва да се появят след известно време Wink

# 1 261
Цитат
Това, което задържа и много мъже и жени в неудовлетворяващи ги възки, че даже и насилнически такива.
Общи деца? Simple Smile

Шегувам се. Simple Smile
Дано сте си извадила полезни изводи от неприятния опит и дано сегашната терапевтка ви помага да осъзнаете вашата сила, както и ролята ви в случващото се.

# 1 262
Цитат
Това, което задържа и много мъже и жени в неудовлетворяващи ги възки, че даже и насилнически такива.
Общи деца? Simple Smile

Шегувам се. Simple Smile

Неуместна шега.

Има немалко причини, поради които някой би стоял при терапевт, даже и да не усеща значителен прогрес за момента.
Примерно, в началото вижда някакъв потенциал в терапевта (начетеност, школовка, опит) и решава да му даде шанс.
Чак по-късно, след месеци или даже години, си проличават неотработените проблеми на терапевта - предразсъдъци, комплекси, избухливост и т.н.

# 1 263
Цитат
Има немалко причини, поради които някой би стоял при терапевт, даже и да не усеща значителен прогрес за момента.
Примерно, в началото вижда някакъв потенциал в терапевта (начетеност, школовка, опит) и решава да му даде шанс.
Чак по-късно, след месеци или даже години, си проличават неотработените проблеми на терапевта - предразсъдъци, комплекси, избухливост и т.н.

За това и питах, lilique.

# 1 264
Леле, години при терапевт. При добър терапевт лечението продължава не повече от 3 месеца. Всичко отгоре показва, че нещо не е наред.
Аз бях толкова зле 2023, буквално в черна дупка, с много изострено ОКР, до степен да не мога да функционирам, буквално, имах и депресия и мисли за суицид. Лечението ми беше от ноември до края на януари, без никакви медикаменти.  После се видяхме още 1 или 2 пъти и реално пихме кафе само.

# 1 265
Искам да споделя моя опит с психотерапията. След много силен стрес на 35 години отключих психотичен епизод. Разбирайте - безсъние и тежка параноя. Започнах медикаментозно лечение с помощта на психиатър, който овладя най- тежките симптоми за 2-3 седмици. Медикаментът въпреки това го пих година. Но той ме посъветва да се обърна към психотерапевт. Доверих се на Орлин Баев. За около година терапии веднъж седмично- мога да кажа, че се случиха чудеса с мен. Изгради вярвания и защитни механизми, за да се справям в критични ситуации. А те не липсват след терапията. Но! През тази една година е имало сеанси, които са ми се стрували напълно излишни, даже обмислях да се откажа по едно време. Добре, че не го направих.

# 1 266
Психотичните състояния вече са съвсем друг въпрос. Тук терапията може да продължи с години, дори цял живот. То си е вечер заболяване, а не просто състояние.
Но за тревожност, паника атаки, депресии (повлияни от външен фактор) - повече от 3-4 месеца вече означава, че нещо не работи и трябва смяна на терапевта или напротив - изграждане на доверие в него (защото много пациенти оказват съпротива на терапията, за което терапевтът реално няма какво да направи. Човек сам трябва да реши, че иска да се оправиъ терапевтът само дава методите).

# 1 267
Искам да ви споделя още от опита ми. Наистина е много важно да намерите своя човек. Опитните психотерапевти успяват да изградят връзка и да накарат клиента да се почувства по- добре още след първата терапия. Първият ми опит беше катастрофален. Не помня името на психолога, но ми даде един лист да попълвам, зададе ми 5 въпроса и ми записа следващия час. Беше преди много години. Естествено не стъпих повече там. Понеже чета какво сте написали. Да, психолога ни води по пътя, от нас зависи всичко останало. Но! Има моменти, в които е полезно да имаш усещането, че той е лечителят, че той ще реши всичките ти проблеми. За период от време ставаш зависим от него. Минава време и след успешна работа сам започваш да осъзнаваш, че всъщност вече не си толкова зависим и сам поставяш границите. Няма нищо лошо в това да приемеш психотерапевта като приятел, като сродна душа. Даже мисля, че помага. Също силно вярвам, че добрите са преживели също тежки житейски уроци, за да знаят как да ти помогнат. Аз имах и много силен страх от смъртта. Работихме много над това и определено мога да кажа, че в момента гледам много по- спокойно на този естествен край на всеки живот. Основната ми идея да напиша този пост е, че ако сте тръгнали по пътя е много полезно да се доверите изцяло на терапията, да повярвате силно, че тя ще ви помогне.

# 1 268
Леле, години при терапевт. При добър терапевт лечението продължава не повече от 3 месеца. Всичко отгоре показва, че нещо не е наред.

Ами, не е точно така.
Хубаво е, че сте се оправили за толкова кратко време, но това си е вашия личен опит с ОКР. При други хора въобще не става за толкова кратко време, а някои не могат да се справят с това цял живот.
Много хора примерно развиват ОКР в тийнейджърска възраст, страх ги е да признаят и минават дълги години, преди изобщо да стигнат до терапевт. През това време разстойството се е влошило, затвърдило и станало още по-трудно за лечение.
А това със съпротивите.....всеки има съпротиви на някакво ниво. Добрият терапевт обаче знае как да процедира с тези съпротиви. Лошият, обратно, обвинява клиента, че има съпротиви и затова терапията не върви.
И ролята на терапевта изобщо не е само да "дава методите". Ако беше така, един лист с принтиран на него списък с "методите" ще е достатъчен, за да лекува ОКР. Simple Smile))

# 1 269
Не е моят опит, а е златен стандарт и добрите терапевти го знаят. Ако не работи, значи нещо с терапията не е ок

# 1 270
Не се увличайте по идеята за ""златни стандарти""-терапевтичния процес е строго индивидуален,защото няма 2ма еднакви човека на света.

# 1 271
Не е моят опит, а е златен стандарт и добрите терапевти го знаят. Ако не работи, значи нещо с терапията не е ок

Това изобщо не е вярно. И самият факт, че толкова усърдно твърдите нещо подобно и не приемате друго мнение на хора също минали през терапия показва, че имате още много вътрешна работа да вършите. Не налагайте вашия опит върху другия. Няма такъв златен стандарт. Това е само във вашата глава.

# 1 272
Цитат
Общи деца? Simple Smile

Шегувам се. Simple Smile
Дано сте си извадила полезни изводи от неприятния опит и дано сегашната терапевтка ви помага да осъзнаете вашата сила, както и ролята ви в случващото се.

Ама моля Ви се, не ми дръжте някакъв наставнически и поучителен тон...не може да се очаква, че клиента е много зрял или осъзнат, когато тръгва на терапия, или че има граници, или че си усеща интуицията...това трябва да го знаете!! Ако това беше така, нямаше да има нужда от терапия. Това, че има недотерапевтирани терапевти, които само и това чакат, за да си измия некомпетентните ръце с "неосъзнатите" клиенти, да има ги, и напълно подкрепям коментара на Иван по-долу..просто даваш шанс след като някой ти е представен като експерт. Това е..няма какво да търсите под вола теле!! И не, нямам роля в това, че терпевта не е добре терапевтиран и се включва в инфантилна комуникация и изисквания спрямо клиента!! Трябва да се получават и ОТНЕМАТ лицензи и в БГ за некомпетентност в тази област!!!

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 21:13 от lilique

# 1 273
Съжалявам, че виждате наставнически тон в думите ми, lilique.
Исках да ви подкрепя.

# 1 274
Цитат
Общи деца? Simple Smile

Шегувам се. Simple Smile

Неуместна шега.

Абсолютно подкрепям този отговор!!

Освен това, като си "нов" в терапията си абсолютно зайче, което може да бъде много добре манипулирано от някой си терапевт, както е и много лесно да ти се вменява вина и т.н...особено, ако тези динамики са ти познати и отпреди и нямаш адекватни защити или граници! Затова се казва, че в терапевтичната връзка има "power disbalance"  и затова е толкова деликатна тази професия, и трябва да има лицензи и закони за нея и в БГ!!

Общи условия

Активация на акаунт