Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 май 2017, 18:14 ч.

Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 8

 • 47 314
 • 251
 •   1
Отговори
# 240
 • София
 • Мнения: 1 105
Момичета, каква е процедурата за изваждане на телково решение за да може детето да премине на индивидуална форма на обучение? Само детски психиaтър ли трябва да направи обследване за хиперактивност и дефицит на внимание?
В никакъв случай не записвайте детето в индивидуална форма!
Комбинираната е добра, ако направят добре програмата.
При индивидуална, ако детето е на ресурсно подпомагане, ще му се събират по 4 учебни часа на ден един след друг без прекъсване. Най-важното е, че преминете ли на индивидуално, трябва да бъдете в тази форма до края на учебната година. Абсолютната изолация не е добра за детето. Не му го причинявайте.

Последна редакция: сб, 18 май 2019, 21:39 от timby

# 241
 • Пловдив
 • Мнения: 65
Здравейте,

Имаме огромен проблем с заспиването и спокойния сън, което рефлектира върху поведението през деня. Дали някой е решил успешно такъв случай?

И другото нещо - опозиционното поведение - как се справяте?

# 242
 • Мнения: 4 191
Здравейте. Да, наистина достатъчният и качествен сън е важен. Не знам на каква възраст е детето, но опитайте билкови препарати за успокояване вечер - Алора, Седивитакс (на моето дете му помагаха)или мелатонин, ако детето е по-голямо. Чай от лайка също помага.
За опозиционното поведение и аз не съм намерила решение. Момиче е, ама е доста своенравна. Сравнително добър резултат при нас дава малко по-голяма свобода и контролиран избор, както и вменяване на отговорности. Не знам при другите деца как е, но дъщеря ми не реагира добре при натиск.

# 243
 • London
 • Мнения: 1 518
Моето е от спектъра, не е и хиперактивно, но опозиционното поведение ми е най-големия ужас и най-лошото е че е основно към мен.😀 Къде мине номера и който напипат, че е слаб.

# 244
 • Мнения: 4 191
В София смениха първата диагноза на моето момиче от ХАДВ на Смесено специфично разктройство, но детето си е с трудна концентрация, бързо се изморява, импулсивна е и доста подвижна. Мотивът да кажат, че не е хиперактивност беше, че не я гонели и завръщали постоянно. Вярно, заседава се, когато нещо , е интересно, но в позната обстановка, когато е спокойна си е доста активно и подвижна - обича да тича, да кара колело, да се катери. Като живак е.

# 245
 • София, Люлин-8
 • Мнения: 1 732
Мойта пък обратното, в позната обстановка например в къщи е по-спокойна, но като излезе навън и особено на места където има струпване на много хора (градският транспорт, болница, училище, детска градина, магазини) така се превъзбужда, че няма удържане. Колкото са повече дразнителите толкова по-зле.
В лекарските кабинети е нещо страшно, на важни прегледи винаги водя някой с мен който да тича след нея докато аз говоря с лекаря, а е вече почти на 8 години.
В кръга на шегата винаги се сещам за един виц:
"Чак като станах на 5 години разбрах, че не се казвам НЕ ПИПАЙ ТАМ" 😂😂😂

# 246
 • Мнения: 4 191
Романол, имам предвид, че на преглед/ тест се държи доста предпазливо. Иначе си е фурия. Почти на 9г, има брат на 5г и едва последната година поне в магазин се държи прилично. Иначе стигнем ли до парка е като отвързана. По улиците е страхлива и рядко се пуска от мен, дори предпочита да ме държи за ръка. Като по-малка станат ли пет-шест деца на оградена площадка и нещо й прещракваше и край със спокойствието, ставаше неконтролируема. Проблем, който няма на открити пространства без ограда, независимо колко деца има.

# 247
 • Мнения: 1 121
Моето е като на romanol. В лекарски кабинет е фурия. Непрекъснато пипа нещо, говори, разпитва,  не спира да се движи, не може слушалка да и се сложи даже. Също и когато е на място с много хора или непознато място. Притеснението превръща в движение и говорене. Не се тръшка обаче, не е инатлива. В позната обстановка е изключително кротка, въпреки че е много спортна натура и обича игрите. Напоследък обаче има подобрение.

# 248
 • London
 • Мнения: 1 518
Ох то опозицията при нас не е до спокойствие, а до това той да прави каквото желае и ако се случи да имаш ти други намерения се противопоставя. Тогава се явява при нас опозицията.....примерно искам да си купя сладолед, а ти си казал не може, иска с колата някъде, а не пеша, а ти си казал пеша или дадено място където той не иска или да избира пътищата по които се върви, къде да се спре и играе и тн. А тия неща не са никак малко.....и са основно в учебно време, уикенди и ваканции нещата са по-добре, тогава сякаш ни дава избор и на нас, но то повечето време сме градина та .....🤣 Не е лесно щото понякога ти кипва да те води за носа ама няма начин.😁

# 249
 • Пловдив
 • Мнения: 65
Аз под опозиционно поведение визирах следното:

Аз казвам: "За да се наспипиш довечера ще си легнем в 9"
Той: " Няма да си легнем в 9, ще си легнем в 7"

Аз казвам: " Ако продължаваш така ще те накажа"
Той: " Накажи ме, така ми харесва" ( не го иска наистина, просто трябва да е на въпреки)

Аз казвам: " Хайде да направим една кратка диктовка"
Той: " Неее, една дълга ще направим" (мрази да пише, т.е. не иска изобщо диктовка)

И такава е реакцията на всяка моя реплика. Изключително изнервящо е. Сега е 8г. Прави така от 3 годишен. Казва, че иска да му се случват неща, които всъщност не иска. Целта е винаги да е на контра, винаги той да е казал последната дума. Ние с моя мъж сме се предали, вече незнаем какво да правим и решихме да го оставим, да прави както той реши. От юли ще дам шанс на една психоложка да поработи по проблема (силно се съмнявам, че ще има резултат, ама знае ли човек).

# 250
 • Мнения: 4 191
И моята е така. Нищо не мога да й кажа

# 251
 • London
 • Мнения: 1 518
Хъм това е много странно, май не познавам дете да предпочете дълга диктовка или да легне по-рано. Странно, че не казва 22:00 часа примерно…. или никаква диктовка.

При нас не е така, за неща които иска е опозицията, тоест противи се да се примирява, че не всичко може..... и иска да командва. Не търпи авторитети да го кажем. Лошото е, че е способен да се тръшне много сериозно, ако не му ходиш по гайдата..... случва се да го излъжа за да не се стига до тръшкане с нещо, което обича или което е по-желано от това за което е на път да направи драма, ама и това е мечешка услуга, защото следващ път не ми вярва хахах. Е дано като стане на 8.... да минава само с разговор и размяна на реплики, засега все още се бори и физически, способен е да легне на паважа и да не можеш да го поместиш.

Общи условия

Активация на акаунт