Прочетох всичката налична информация по въпроса, но съм много объркана, а и не намерих нова тема. Иска ми се да обсъждам проблема на дъщеричката ми с хора, минали или минаващи по моя път, защото ще се побъркам.
Накратко. По-малкото ми момиченце е с т.н. кариес на ранното детство. Беше диагностицирана на годинка и 4 месеца - преди месец. Тя все още има 10 зъбчета и 2 от тях са кафеви петънца. Даже вчера, гризейки една дрънкалка, от едното предно зъбче се отчупи малко парченце.
Спазвам хигиена. Мием зъбките поне два пъти от появата им, колкото ми позволява, сокове и сладки храни не е вкусвала. Единственото, което може би е проблем е кърменето, но там 2-мата стоматолози, при които вече сме ходили си противоречат. Според една с кърменето съм увредила безвъзвратно зъбките на дъщеря ми и прегледа беше каране с остър тон, според друга ако не съм я кърмила, досега положението да е по-зле и това състояние не може да бъде категорично обяснено. Лично мен не ме интересува от какво се е получило - станалото е факт, искам тепърва да и осигуря най-доброто, така че да се чувства добре зрдавословно и естетичски.
От две седмици се отпитвам да я отбия, но и растът зъбки, беше болна, а я гледам сама и ми е доста трудно, но да кажем до месец съм се заинатила да приключим с кърменето.
Остава другото и многото въпроси.
1. След лечение под упойка и изграждане на зъбките - колко трайно е това решение (каката има малко кариесче на кътник и пломбата и пада през няколко месеца).Тя е голяма и нещата се получават, но едно бебе.....
2. От кои клиники сте доволни или не сте, защото в София много, а съм си напатила от некадърници, които искат да ти вземат парите, а после да се оправяш както можеш. За мен иди-дойди, но това е още бебе.
3. Колко големи бяха децата когато се съгласихте на тази интервенция или по-скоро да се изчака, за да са по-големи или малки, но с малко нарушения.
4. Давате ли накакви добавки за по-доброто усвояване на калция - аз мажа с тут мус предписан на единя от прегледите, но дали ефект има, не знам. Четох за шуслерови соли, витамин Д. Защото ми се иска максимално дълго да съхраня здравите и зъбки.
Много ви благодаря ако някой се включи. Дори само да си поговорим, защото много ми е мъчно, като си гледам детето и искам да му помогна.