Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследвания и съответното заплащане!! HELP!

 • 5 063
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 437
Мили момичета, обръщам се към вас за да си "сверя часовника" най-накрая, защото това което се случва при мен малко ме притеснява. Предварително се извинявам, ако тази тема е била вече обсъждана и сега се повтарям. Та значи при мен ситуацията е следната: Моята лекарка-гинеколожка, която ми следи бремеността твърди, че за цялата бременност, жената има право на два безплатни прегледа на видеозон /ултразвук, ехограф - вече не знам кое наименование е правилно и дали изобщо става дума за един и същ апарат/ - и това са: първия път когато установяват бременността и втория път е през 5-тия месец, когато бебче трябва да се гледа подробно за евентуални дефекти... През останалото време, ако искаш или се наложи да те гледат - си плащаш. Та на мен така ми се наложи да ме погледне миналия месец (прокървих и се бях уплашила много) и докторката си ми взе като пич 20 лева... Толкова бях стресирана тогава че бях готова и 100 да дам само и само да ми каже че мъничето е живо и здраво.. Удобен момент за манипулация, мдаааа..... Усъмних се малко във верността на тези й твърдения и се консултирах с личната ми лекарка, която потвърди, че се полагат 2 безплатни прегледа, но останалите се заплащат обикновено по 10лв., а не 20!  Imp
После - на няколко пъти се наложи да платя за определени изследвания - веднъж 10 лв. за кръвната група и втори път 10 за цитонамазка (странно, защо пък ми каза, че е нужно да се прави цитонамазка, от други момичета чувам, че това не се изисквало...?) А странното е, че всеки път като ми вземе парички просто си ги прибира на ръка и ни бележка, ни дявол! За друго изследване - на вл.секрет ме прати в Цибалаб, където си ми взеха нормалната за това изследване такса - около 17лв.
Та покрай всичките тези плащания вече започвам да се чудя - на какво в крайна сметка имаме право, как трябва да се процедира и изобщо как да си търсим правата?! Нали има здравна каса - за какво по дяволите е тя, та да си плащам всеки път като трябва да видят дали бебчо мърда? Може и аз да съм в грешка, може да не съм права, ама преди всичко искам да знам откъде и как да разбера какви са ни правата и какво ни се полага?!
Моля ви, споделете опит и впечатления. Благодаря.

# 1
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 4 728
За съжаление твоята лекарка е права. Всички допълнителни изследвания се заплащат, както и видеозона. Цитонамазката не е задължителна, но е добре да се направи. А доколкото знам и повечето кръвни изследвания също не се поемат от Здравната каса / или само процент/ така че... Абе такава ни е държавата за съжаление....

# 2
 • Мнения: 2 274
http://www.mh.government.bg/norm_acts/naredba29.php
Порови се тук....
МОже би зависи от поликлиниката или болницата, но на мен за кръвните изследвания  и цитонамазкта са ми взели само 2 лв. за услугата и ме пращат със специална бележка, на която пише че съм освободена от такси, защото съм бременна..наблюдавам се в бившата 3-та градска...А и е до лекар, моята ме е гледала поне 6 пъти на видеозон и 1 лев не ми е взела

# 3
 • Мнения: 6 317
За ултразвука лекарката ти е права, НО! Всички задължителни изследвания: кръвна група, Васерман, Австралийски антиген, влагалищен секрет, изследване на кръв и урина, се поемат от касата!

По време на бременността си съм плащала само таксата за взимане на биологичен материал и нищо повече.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 121
И аз знам, че само 2 прегледа на видозон се полагат. Моят лекар обаче ми е направил 4 и не ми е взимал пари - но още на ъпрвия преглед ми каза, че това е "на добра воля" и един-два пъти ще ми вземе 10 лв. да не му се смеели гаргите  Laughing . Това, че прегледа е не 20, а 10 лв. е лично мнение на лекарката ти колко обикновено струва такъв преглед. Би трябвало във или пред всеки кабинет да има ценоразпис за тези услуги, но всеки лекар си определя тарифата. От изследванията аз платих кръвната група и Васерман, защото при сключване на брак не ги направих - т.е., приема се, че трябва да си ги знаеш и да ги имаш. Аз също не съм искала бележка за тях - излезнаха ми около 20 лв., но то е защото имам доверие на лекаря и лабораторията, която той ползва. Ако искаш, пиши ми ЛС да ти дам координати на моя лекар - мисля, че имаш право да си смениш гинеколога.
Трябва да имаш и предвид, че касата не изплаща на гинеколозите кой знае колко, за да ги следи. И излиза, че е въпрос на добра воля и възпитание  доброто им отношение. Може би затова твоята лекарка се опитва "да избие" малко - така и така си й там, защо да не ти вземе парички?

# 5
 • София
 • Мнения: 3 787
Не знам вие какво плащате,но моята гинеколкожка ми каза,че ехографиите са безплатни.Плаща се само ако искаш/или се наложи/ влагалищна ехография - 20 лв.Пък и лекарката избягва да прави влагалищен,все пак се слага вътрешно.Мен ме гледа само с коремен,1 път само се наложи с влагалищен,когато имах кървене.До сега имам направени 5 коремни ехографа и всичките безплатни.И занапред няма да плащам.
А за изследванията,моите за СПИН,Васерман,Хепатит Б,кръвна картина ,урина  и токсоплазмоза бяха безплатни.Платих само 2 лв.за вземане на кръв.Кръвната група се плаща-8 лв.
Това е,досега проследяването на бременността ми е излязло само 2 лв.,ако не изключим лекарствата,но те са отделно нещо.А,докторката дори ми даде на първата консултация 1 блистер Неофолик,полагало ми се безплатно.
Аз ходя в поликлиника,на частен лекар е различно.Там всичко се плаща.

# 6
 • Мнения: 2 489
С две думи - не може да се разчита на това, което ни се полага, защото е твърде недостатъчно.
Аз ходя при двама лекари, през 3 седмици-месец, на единия плащам 12, на другия 40 лв за преглед, така че всеки си има тарифа.
Ходих да ми взимат един път кръв при гинеколожката, която има договор с НЗОК, но не ти дават резултатите, а чак следващия път като ходиш.
Аз всъщност се отказах напълно от нейните услуги. Ходя си в частна лаборатория да ми правят изследвания, нямам толкова нерви да вися по един час заедно с пенсионерите по някакви поликлиники.
По принцип няма нужда да се ходи толкова често, ако бременността протича без абсолютно никакви проблеми.

# 7
 • Мнения: 2 489
Относно полагащите се брой прегледи с видеозон - гинеколожката, при която бях /с договор с НЗОК/ гледа всеки път, когато отидеш, ако имаш проблеми - може да те гледа и 10 пъти през бременността без да се плаща нищо.
Но все пак аз искам да разчитам на специалист.

# 8
 • Мнения: 310
лекарката досега ме е гледала поне 7-8 пъти, дори може и повече да са били, защото в началото имах проблеми и не е и споменавала за допълнително плащане. Относно изследванията си платих кръвната група 5лв, която не се плаща от здравната каса и васермана и австралийски антиген, които също не се поемат, но пък имаш отстъпка като бременна - също 5лв. За стандартните изследвания на кръв и урина като бременна си освободена от такса - пише го на касите в поликлиниките

# 9
 • Мнения: 437
Благодаря ви!
Общо взето като гледам... май навсякъде е различно и нищо не е точно регламентирано... И май наистина е въпрос на добра воля и настроение дали да "те пожалят" или "да ти отрежат главата" ... С две думи - всеки си прави каквото иска съвсем законно, а на теб само ти остава да се надяваш...  Close  Close  Close

# 10
 • Мнения: 41 128
Аз ходех при гинеколог от районната поликлиника, а 45 дни преди термина започнах и при този, при който родих.
В поликлиниката си плащах по 5 лв. всеки път, защото ехографа  беше лично на доктора, а не служебен. То не е задължително да те гледа всеки път, но аз настоявах, защото имам гинекологично заболяване и се притеснявах да не се стане нещо. Изследванията ми бяха безплатни, с изключение на кръвната група /от лабораторията казаха, че не се поема/, платих 11 лева. СПИН, Васерман и Австралийския антиген са безплатни, ако ги направиш в ХЕИ, иначе си ги плащаш.
После в болницата нещата бяха по-солени, но аз исках да родя там и нямаше друг начин: всичко си плащаш, общо ми излезе около 300 лв., най-скъпото нещо беше теста за упойките- 60 лв. Другите работи бяха по 20 лв., включително и ехографа. Всичко това се плаща на касата, срещу касова бележка. Доктора не ми е искал нищо!
А преди това ходих в "Грийнберг" за установяване на бременността и ми взеха 15 лв. за ехограф.
Така, че си зависи къде ходиш, няма твърди цени,  избора е твой!
Успех! Grinning

# 11
 • Мнения: 540
За съжаление всички сме възмутени от касата. Поне може да опитаме да използваме всичко, което тя дава.

Имаш право на 7 прегледа и 2 (или май 3) видеозона за цялата бременност. Всичко друго е въпрос на добро желание от страна на лекаря. Close (моята гинеколожка всеки път ме гледаше на ехограф)

Ехографа струва около 20лв., но ако е триизмерен бях чувала, че май е двойно по-скъп. Ако имаш проблем (кървене и др.) може да отидеш в което и да е АГ на спешния кабинет. Аз съм ходила така, но преди това гинеколожката ми ми даде направление, защото каза, че можели да не искат да ме приемат без него Sad . Не си спомням, обаче там май не ми го взеха, та май може и без него. Не съм плащала нищо, а ме прегледаха и мануално и с ехограф.

Всеки месец трябва да ти дава направление за изследване на урина, кръв - май само 3 пъти. Безплатно е, но само лаборатории които работят с касата. Само за кръв се плаща за взимане на пробата, но не повече от 2лв.  Изследвания за васерман, спин, хепатит В също се поемат, при нужда и стерилна урина също - трябват ти направления. Правят се в ХЕИ. Искай си ги от гинеколога. Ако ти откаже, обади се в ЗК и питай.

# 12
 • Мнения: 390
това че всяка болница и лаборатория си определя сама цените е вярно, но защо се полагат безплатно различни изследвания в различните болници хич не ми е ясно - смисъл нали е БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ, защо е различен на всякъде

аз знам че се полага една безплатна ехография - на мен не са ми дали направление за нито една защото наблюдаващата ме ОПЛ и акушерка знаят, че ходя на частно. Изследванията: кръв, урина, Васерман, Австралийски антиген и СПИН ми бяха безплатни (полагат се май (кръв и урина) всеки месец след 4-тия -  на мен ми правят на 2 седмици), кръвната група ми струваше 16лв., антитела 25лв
и ехографията май на всякъде в Б-с е с фиксирана цена от 15лв.

# 13
 • Мнения: 827
аз пък имах друг опит - уж изследванията на кръв и урина се поемат от здравната каса и уж с направление и всичко се записах в ЖК... и уж отидох на първа консултация в началото на месеца, т.е. на 8.11 и пак ми казаха, че въпреки всичко това, лимитите от касата "се били изчерпали", та да си платя на регистратурата! Imp , където впрочем жената страшно се изненада "Как така свършили?" Confused: не че беше краят на света, 15 лв. беше, но след като ти се полага, защо да плащаш, нали си внасяме осигуровки за тази работа...

както и да е, моето предчувствие е, че лекарите някак си си преценяват кой "по-може да си позволи да си плати" и си къткат лимитираните "от касата" изследвания или за близки хора или за много притеснени финансово хора. не съм сигурна, че постъпват честно (ако изобщо моето предчувствие е вярно,  Confused разбира се!)

важното е бебетата ни да са здрави, нали? И всяка бъдеща мама е готова на всичко, за да се увери в това!

бъдете здрави, мами и бебоци!

# 14
 • Мнения: 6 201
Сигурна съм, че имаш право на повече от два видеозоните. Моята ме гледаше всеки месец до излизането ми в майчинство и после - всяка седмица до раждането. Но не за всички видеозони ми пускаше лист, защото каза, че от касата така или иначе нямало да й ги платят, ако са "прекалено много". Колко е "прекалено много" не знам. Инаме, платих си изследването за кръвна група, защото през 2003 год. нямаше пътека за това дори иза бременните. При останалите изследвания ми се еслучвало да доплащам (на лабораторията) по два-три лева ако се окажеше, че докторката се е отплеснала и е включило нещо, дето не е от безплатните за бременни жени изследвания.

Другото което е, тя самата ми е казвала, че касата плаща съвсем прилично прегледите на бременните жени и отклони предложението ми да я посещавам в частния кабинет. Така че нещата опират в МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН и до морала на всеки доктор.

Общи условия

Активация на акаунт