Счетоводител в нужда се познава 12

• 43 353
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
  • TX
здравейте,
Питанката ми е при издаване на фактура на физическо лице адреса, задължителен реквизит ли е и ако да, кой адрес , по лична карта (постоянен или настоящ ако лицето има такъв )

# 226
здравейте,
Питанката ми е при издаване на фактура на физическо лице адреса, задължителен реквизит ли е и ако да, кой адрес , по лична карта (постоянен или настоящ ако лицето има такъв )

ЕГН и адрес по лична карата!

# 227
Лице, което е на безсрочен ТД, в рамките на последните 6 месеца е в болнични. Има право на платен годишен отпуск за годината, нали? Реално е бил на работа 1 месец. На колко дни отпуск има право?

# 228
На месец се пада по 1.66 ден отпуск, но може да се вземат всичките 20 дни наведнъж по всяко време на годината, ако лицето е на пълен работен ден. Ако работното време е по-малко - пропорционално. Може да има право на допълнителни дни, ако попада в предвидените от закона случай- намалена трудоспособност 50 и над 50, някой професии, майка на 2 деца под 18 години, колективни договори и др. За да ползва отпуск трябва да има над 8 месеца общ трудов стаж.

# 229
  • София
Изпититалния срок удължава ли се от отпуската болничнитв?

# 230
  • София
Изпититалния срок удължава ли се от отпуската болничнитв?

Да

# 231
Здравейте един въпрос Simple Smile През 2 години майчинство, ще имам ли по 20 дни на година отпуск?

# 232
Да, имаш

# 233
Благодаря Simple Smile

# 234
На месец се пада по 1.66 ден отпуск, но може да се вземат всичките 20 дни наведнъж по всяко време на годината, ако лицето е на пълен работен ден. Ако работното време е по-малко - пропорционално. Може да има право на допълнителни дни, ако попада в предвидените от закона случай- намалена трудоспособност 50 и над 50, някой професии, майка на 2 деца под 18 години, колективни договори и др. За да ползва отпуск трябва да има над 8 месеца общ трудов стаж.

И за времето на болничните лицето има право на отпуск, така разбирам? Т.е. ако шестмесечните   болнични приключат в началото на август лицето има право на 20-ти дни отпуск и може да ги ползва наведнъж. След това му предстои трудоустрояване, евентуално следващия месец, докато минат комисиите, но в момента не е с намалена трудоспособност по документи.

# 235
Да, независимо, че през тези 6 месеца не е бил на работа. Но щом лицето ще го трудоустоят, след като излезне решението на ТЕЛК, ще му се издаде болничен със стара дата. И така до 1 година болничен. После най-вероятно ще го пенсионират по болест.  Поправете ме, ако някъде греша

# 236
Да, независимо, че през тези 6 месеца не е бил на работа. Но щом лицето ще го трудоустоят, след като излезне решението на ТЕЛК, ще му се издаде болничен със стара дата. И така до 1 година болничен. После най-вероятно ще го пенсионират по болест.  Поправете ме, ако някъде греша

Благодаря  bouquet
В такъв случай на лицето няма да му се наложи да си пуска отпуск за времето от последния болничен да решението на ТЕЛК. Значи този период ще бъде заложен в бъдещото решение без да има прекъсване, да не се притеснява лицето, а и аз да съм наясно какво е правилно в случая.

# 237
  • Варна
Телк се бавят много, може да се наложи да му пуснеш отпуск, а  после да правиш корекции.

# 238
Телк се бавят много, може да се наложи да му пуснеш отпуск, а  после да правиш корекции.

О, става все по-сложно... Ще се оплета съвсем, ако трябва да правя и корекции... Какво да правя, за да се случат нещата правилно и в негова полза? Посъветвайте ме, за да не ощетя човека ...  Confused

# 239
Най-лесно се коригира, ако за периода на "дупка" го водиш неплатен. После можеш да коригираш на болничен или платен отпуск, и само да довнасяш осигуровки, в зависимост дали ще му дадат болничен или не. За човека най-добре не знам кое е. Всичко зависи от това какви документи и кога ще му ги издадат

Общи условия

Активация на акаунт