Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 62 632
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Закъснели са.
Зависи за каква сума става въпрос естествено. Аз бих предложила, ремонт от моя страна като наемодател срещу актуализация на наема.

# 376
Закъснели са.
Зависи за каква сума става въпрос естествено. Аз бих предложила, ремонт от моя страна като наемодател срещу актуализация на наема.

И аз така смятам.

# 377
Благодаря за отговорите. Сверяването на "часовника" беше полезно.

# 378
Здравейте! Да се запиша и аз тук. Сменяме жилището с по-голямо и се случи така, че сделката с покупката стана по-бързо от предвиденото. Имаме двустаен апартамент, чиято ипотека е наполовина на срока. Сега се чудим да продаваме ли, или да пуснем под наем и май клоним към второто. Ние не сме в София, но в града има университет, както и училища от средния курс, в които учат ученици от околностите. Пускаме обявата като частна, тъй като като имахме перипетии с брокери и нямам читав такъв.
Ще съм благодарна за всякакви съвети, какво да гледам и насоки, също и за някакви примерни договори. Също така ме интересува как се обявява в НАП.
И се връщам да чета назад.

# 379
Закъснели са.

И аз така смятам.

Те не искат актуализация на наема, а само ремонт при запазване на ниския наем.
Парих се неколкократно.

# 380
Те може да искат и джакузи и 50 инча плазма, и запазване на ниския наем.  hahaha
То и аз искам да съм принцеса в дворец ама на, не съм.

# 381
  • София
Здравейте! Да се запиша и аз тук. Сменяме жилището с по-голямо и се случи така, че сделката с покупката стана по-бързо от предвиденото. Имаме двустаен апартамент, чиято ипотека е наполовина на срока. Сега се чудим да продаваме ли, или да пуснем под наем и май клоним към второто. Ние не сме в София, но в града има университет, както и училища от средния курс, в които учат ученици от околностите. Пускаме обявата като частна, тъй като като имахме перипетии с брокери и нямам читав такъв.
Ще съм благодарна за всякакви съвети, какво да гледам и насоки, също и за някакви примерни договори. Също така ме интересува как се обявява в НАП.
И се връщам да чета назад.

Ако ипотеката може да се покрие от наем, аз никога не бих продала жилище. Ама никога ! Даже по- скоро бих казала - бих купила жилище ( и съм купила) , което се изплаща от наем. Освен ако не си на зор де. Иначе, я ще остане за деца един ден. Я ще ти се наложи ти да живееш ( живота е много неясно нещо, не дай боже да се разведеш или друго ) , или ще си получаваш наем един ден като допълнение към пенсия, да речем.
Варианти има 1000 !
По - скоро незнам, ако продам и имам кеш пара, какво да ги правя тези пари. В банка съм държала, преди години, в долари , обезцениха се, курса стана неизгоден , похарчих от тях за нужди някакви, лихвите са малки.  Няма смисъл от това.

# 382
Притеснява ме това, че е панел и не се знае колко още му е животът. Но пък е на хубаво място и е прилично жилището. Иначе по принцип имахме такава идея за второ жилище, което да се изплаща с наем, но да търсим нещо тухлено и по-малко. Парите, които евентуално бихме взели, мислим да вложим в погасяване на главницата на новото, от друга страна и мен силно ме блазни идеята да се доизплати само, пък ако се наложи да се продава в някакъв момент. Въпреки че отчитам и риска от амортизация и т.н. Така или иначе нещата вървят към отдаване под наем, като гледам. Но пък се чувствам боса и не знам какви са рисковете от това. Като цяло сякаш клоня към семейство или двойка да пусна дългосрочно на някакъв  не много висок наем (проверих как вървят в нашия район, а и като цяло в града), който ще може да покрива вноската като я разсрочим малко.

# 383
Дайте съвет като за непросветена- подозирам, че търсенето ми на квартира рано или късно ще опре до брокер, колкото и да не ми се иска. Вие на големи и известни агенции ли поверявате имотите си да ви ги отдават или избирате по-непопулярни. Питам, защото чета обяви и се чудя има ли смисъл да се обаждам на разни незнайни агенции- подозирам ги във фалшимент... Предполагам, че избирате по-гръмки имена, за да привлекат повече клиенти и в този ред на мисли- трябва да се насоча към класическите и знайни агенции /което също не ми се ще Simple Smile/ Та?

# 384
Най добре с познат или препоръчан брокер. Името на агенцията не е толкова важно.

# 385
Най добре с познат или препоръчан брокер. Името на агенцията не е толкова важно.

Брокерката, с която работя от години, ми е водила и видимо психически проблемни лица само с надеждата да стане нещо.
Уж доверен брокер, но се надява ако мине номерът.
Тъжно, жалко, но както винаги казвам, отдаването на имот под наем не е пасивен доход. Има много ангажименти, работа с хора, дисциплина, загубено време и всичко, което характеризира всяка друга работа.
Ако като резултат има равностойността поне на 9 наема годишно като доход и от това се маха данъкът - добре е. Имам предвид, че  имотът си е зает 12 месеца, но има и доста разходи и затова изчислявам 9 месеца.
Имам наематели от години, с които си станахме близки, но има и всякакви други хора.

# 386
Дайте съвет като за непросветена- подозирам, че търсенето ми на квартира рано или късно ще опре до брокер, колкото и да не ми се иска. Вие на големи и известни агенции ли поверявате имотите си да ви ги отдават или избирате по-непопулярни. Питам, защото чета обяви и се чудя има ли смисъл да се обаждам на разни незнайни агенции- подозирам ги във фалшимент... Предполагам, че избирате по-гръмки имена, за да привлекат повече клиенти и в този ред на мисли- трябва да се насоча към класическите и знайни агенции /което също не ми се ще Simple Smile/ Та?
Като си пуснете обявата , че търсите , ще Ви захапят от всички агенции.
Всеки се бие в гърдите , че е по-по- най.
Аз отдавна не се впечатлявам по имената им , дори пропускам такава информация.
Важен е договорът , и в него да си включите важните за двете страни клаузи , а да не използвате типов /макар , е някои агенции разполагат с много подробни и добри проекти/.
Аз от 20 дни вече отбивам всякакви мераци на брокери за ми водят студенти . Още с първия оглед пак щях да го отдам. Напористи са брокерите , обясняват ми , че трябва да се виждам с родителите на децата и да ги преценявам. Но аз съм си оставила за наематели като крайна мярка студенти , търпелива съм и още с обажданията от агенциите съм си заявила претенциите за потенциалните кандидати. Но , ей , ама много са нахални тези брокери  Laughing Хем знаят , хем пак ми предлагат сходни търсещи . Очакват да ме убедят ли , какво ли  Laughing. Случай от последната седмица- той , всъщност , започна от петък: брокер ми предлага бодро момичета- студентки от еди къде си. Казвам- не. Тези девойки очевидно са се обърнали към много агенции , за тях ми звъняха от поне 5 места. Вече като чуех "две момичета от... " и им довършвах града.

# 387
Ами щом съществуват толкова агенции явно има някаква потребност от тях...макар да цари всеобщо недоволство...Добре, ще търся пепоръчан брокер тогава. И друг въпрос имам- нормално ли се счита да се коментира обявената цена. Примерно имам бюджет от X лв - взимам числото 100- при търсене си филтрирам до 150. Ако нещо за 150 лв ми хареса мога ли да огледам и да предложа моя лимит? Аз не виждам нищо некоректно, но все пак...?Разбира се, това е в случай на ограничени финанси и 50лв + или - са ми от значение; не говоря за скъпи наеми и луксозни жилища, когато това не е обект на важност...

# 388
Три пъти съм наемала квартири и трите пъти не съм си позволявала да коментирам наема. Единият път отидох да видя квартира, която беше 560 лв, а аз живеех сама. Еми не съм им казала скъпо ми е. Сега ще пускам и аз имот под наем и ако някой тръгне иска да му сваля от цената, прекратявам до там отношенията.

# 389
Мише, трябва да си разшириш малко погледа. Нещо нормално е да се пусне на по висок наем, говоря 10-15%, не двойно. И от там да се свали. Хем наемателя си мисли, че е договорил изгоден наем, хем ти си вземаш колкото си искала. Хлъзгави трикове са, знам, и не особено приятни, но са част от бизнеса.

Общи условия

Активация на акаунт