За класирането почерпи, към училището бягай ти - 7 клас /26.06-02.07/

• 178 658
  • 1 396
  •   1
Отговори
# 1 170
Попаднах на тази статия:

https://uchiteli.bg/news/pyrvite-25-nai-dobri-uchilishta-v-sofiq … vo-klasirane/2984

На мен това не ми звучи много сериозно(реално):
Цитат
Елитните гимназии в София са свършили местата след първо класиране за прием след седми клас. Това важи за училищата, които заемат първите 20 - 25 позиции в класацията по най-висок бал. Това съобщи шефката на Регионалното управление по образование (РУО) в София Ваня Кастрева.
Кое звучи несериозно? Нали има пълен брой класирани според обявените бройки. Колко от тях ще се запишат е друг въпрос. Незапълнени са паралелките, в които има по-малък брой ученици, посочили като желание да учат там, отколкото са обявени по план-прием.
Май не схващаш разликата между "свършили са местата" и "незапълнени паралелки"... То незапълнени паралелки има доста над първите 20 по успех... а "Свършили са местата" значи, че окончателно всичко е заето... ми не е! И СМГ не е и в 91НЕГ не е!
Изведнъж се включи в темата с летящ старт със заяждане с де що някой изказал позиция по някой въпрос  Crossing Arms

Няма да коментирам неграмотността на журналистите, исках да обясня какво е имала предвид Ваня Кастрева.

# 1 171
Светкавица, Дидева,
ето текстът - в ЗАКОН за предучилищното и училищното образование

Чл. 81. (1) Разпределението на общообразователните предмети за придобиване на
общообразователна подготовка в средната степен на образование по класове, както и броят
на учебните часове за изучаването на всеки от тях за всеки клас и етап от средната степен
се определят в рамкови учебни планове, утвърдени в зависимост от вида на образованието
и според спецификата и формата на обучението.
(2) Рамковите учебни планове по ал. 1 се определят с държавния образователен
стандарт за учебния план.
(3) За придобиване на общообразователна подготовка в езиковите гимназии
най-малко три учебни предмета извън учебния предмет Чужд език и в IX, и в X клас се
изучават на чужд език.

# 1 172
Като има някой да казва нещо - да го каже, но ясно и конкретно! А не да има нужда да го тълкуваме! И аз сама разбрах, какво може би е искала да каже Кастрева, но всъщност не това е казала. Журналистите не желая да коментирам, че много често тяхното "предаване на информацията"  е "с точности до наоборот"

# 1 173
  • София
Не знам какво точно е казала Кастрева. Според мен информацията в статията е така пререфразирана, че да звучи сензационно и на практика се разминава с действителността. Може да има освободени само единични места за второ класиране, може опцията за преместване да е минимална, но все пак такава има. Най-малкото формулировката е некоретна защото се разбира в смисъл, че всички тези класирани деца от първите 20-25 училища са се записали, което не е вярно.

# 1 174
След като от два дни в интернет се публикуват списъци на приетите от първо класиране на различни училища реших да отида до СМГ и да видя на място приетите на първо класиране.  Оказа се, че в СМГ такива списъци няма. Даже на сайта им има линк към новините на bTV , в които показват децата как се търсят в списъците. Имаше даже интервю с прието дете и родител. Списъците на вратата, които са гледали са от приема за 5 клас. Добра постановка за пред телевизията. Опитах се да разбера нещо , но ме отрязаха.

# 1 175
  • София
А аз си мислех, че в НЕГ е зле ... Явно колкото по-желана е дадена гимназия, толкова по-малко се грижи за информираността и удобството на бъдещите си ученици, което е тъжно. А това, че са решили да не публикуват никъде информация по темата е притеснително и навежда на мисли.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 15:39 от Uprising

# 1 176
Попаднах на тази статия:

https://uchiteli.bg/news/pyrvite-25-nai-dobri-uchilishta-v-sofiq … vo-klasirane/2984

На мен това не ми звучи много сериозно(реално):
Цитат
Елитните гимназии в София са свършили местата след първо класиране за прием след седми клас. Това важи за училищата, които заемат първите 20 - 25 позиции в класацията по най-висок бал. Това съобщи шефката на Регионалното управление по образование (РУО) в София Ваня Кастрева.

Изключително подвеждаща информация е тая статия!

Ако са искали да кажат, че според заявените желания към Първо класиране цитираните училища ще си запълнят паралелките, не е трябвало да пишат "свършиха местата", защото самото класиране не "свършва места", а дава възможност това да се случи. ...  Не знам чии точно са думите, но не бих се изнанадала и именно Кастрева да ги е казала.

Peace

# 1 177
  • София
Това е статия, писана от Журналист. Няма как да не е подобрена и понапудрена до неузнаваемост.

# 1 178
След като от два дни в интернет се публикуват списъци на приетите от първо класиране на различни училища реших да отида до СМГ и да видя на място приетите на първо класиране.  Оказа се, че в СМГ такива списъци няма. Даже на сайта им има линк към новините на bTV , в които показват децата как се търсят в списъците. Имаше даже интервю с прието дете и родител. Списъците на вратата, които са гледали са от приема за 5 клас. Добра постановка за пред телевизията. Опитах се да разбера нещо , но ме отрязаха.

И ние в сряда като се записвахме търсихме списъци за да видим съучениците къде са НЕ/АЕ , но решихме, че не са имали време да ги разлепят.
Длъжни ли са да го направят ?

# 1 179
  • I want it all and I want it now.
Огромна пропаст между учениците от различни училищаhttp://dnes.dir.bg/news/uchilishte-uchenitzi-maturi-vanshno-otze … ane-25986671?nt=4

# 1 180
  • Пловдив
А аз си мислех, че в НЕГ е зле ... Явно колкото по-желана е дадена гимназия, толкова по-малко се грижи за информираността и удобството на бъдещите си ученици, което е тъжно. А това, че са решили да не публикуват никъде информация по темата е притеснително и навежда на мисли.

На какви мисли?
Има една измислица за защита на личните данни на децата и по този повод не се публикуват резултати от състезания, олимпиади, а в този случай и класирания.
Преди и в училищата-гнезда разлепваха списъци, но сега изрично беше написано, че това няма да се случи.

# 1 181
В 91 НЕГ списъци имаше. newsm78 Четох, че са се търсели по списък. newsm78

# 1 182
Преди и в училищата-гнезда разлепваха списъци, но сега изрично беше написано, че това няма да се случи.
Да, обаче в приложение 1, относно организацията на дейностите по приема пише следното:
VIII. Директорът на училището, в което се приемат документи за участие в класирането:
1. Определя със заповед служителите, които приемат документите, и ги инструктира за задълженията им.
2. Организира и контролира приемането на заявленията за първо и за трето класиране на учениците.
3. Получава предоставената му информация от председателя на областната комисия – списъци, графици и др.
4. Получава и обявява на общодостъпно място в училището:
4.1. списъци с резултатите от изпитите чрез тест на учениците по входящ номер;
6
4.2. списъци на класираните учениците по входящ номер след всеки етап на класиране;
4.3. списъци на класираните учениците по входящ номер, по училище, профил/специалност от професия, след всеки етап на класиране;
4.4. информация за броя на незаетите места след всеки етап на класиране и записване по училище, профил/специалност от професия.

# 1 183
във Варна си има разпечатани списъци с имена и точки, въпреки че по състезанията вече сме основно на кодове

# 1 184
  • София

На какви мисли?
Има една измислица за защита на личните данни на децата и по този повод не се публикуват резултати от състезания, олимпиади, а в този случай и класирания.

В 91 НЕГ има списъци, но БЕЗ ИМЕНАТА на децата.

Общи условия

Активация на акаунт