Студенти в UK - 8

• 94 937
  • 759
  •   1
Отговори
# 435
  • Попово
Здравейте,
майка съм на дванадесетокласничка и вече ни дойде времето за кандидатстване.
Преди време бях питала за мнения за университети за специалност "Медии и комуникации".
За съжаление не напредваме много в избора и колкото повече наближава времето за кандидатстване сме по-объркани. По препоръка на OswinOswald прегледахме програмите и на Newcastle University. Рейтингите ни внасят допълнително объркване. Дъщеря ми като цяло не е ориентирана към чистата журналистика, по-скоро комуникации, ПР и обработка на продукции. Завършва ПМГ, дипломата и се очертава да е 5,70-5,80 ако не се изложи много на матурите. До сега сме се спрели на Leeds, Sheffield, Newcastle и Kent и евентуално Cardiff.
В някакъв момент беше решила, че следва да избере университет от Russell Group, но въпроса ми е дали това е важно? Не зная до колко ориентиращи са класациите......все пак ми се иска като ще прекара 3 години в учене поне да е в университет, който има висока оценка сред работодателите.
Ако някой може да даде някакъв съвет ще съм благодарна!

Дъщеря ми сега замина в Шефилд, журналистика. В другите университети в които кандидатства пак беше по горе долу същата специалност. Ще Ви изброя как тя ги беше наредила според желанията си - Шефилд, Кардиф, Оксфорд брукс, Лийдс, Кингстън/. В различните унита бяха различни програмите, но всички бяха в сферата на журналистиката. Но тя ги класира по програмите им и след това по класациите. Използва най-вече класацията на Гардиан. Аз лично бях за Кардиф, но тя настояваше за Шефилд и се справи въпреки проблема с оценката на Иелдс изпита. Харесва й много в унито, и още повече това, което учи. Дано и занапред е така. Забравих да спомена, че фирмата, с която кандидатствахме настояваха за други университети, но детето въобще не се поддаде на влияние. Дори на моето Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 20:25 от borianayordanova

# 436
  • София
Миленита, радвам се,че накрая , че сагата ви завърши успешно. Желая на младежът интересен и ползотворен студентски живот и да продължи да развива потенциала си!

Относно избора на университет и бъдещи работодатели, имаше класация за най-предпочитани университети, но не се сещам къде съм видяла линка. В UNISTATS  има статистика какъв процент от завършилите започват работа до 6 месеца след завършването, колко по специалността и какви са средните им заплати. А също и колко продължават да учат в по-висока образователна степен.

# 437
  • София
Благодаря много, zuribouquet

Относно намирането на работа освен класациите и изследванията (като това на UNISTATS), предполагам трябва да се вземе и под внимание специалността. Логично тези с традиции, аз си ги наричам "класическите" специалности, като право, архитектура, точни науки, журналистика и др.т. държат на Оксбридж/Ръсел групата, но за новите (както е диването с неговите visual effects) въпросът стои доста относително. Както например названията на част от новите, да кажем Computer science/engineering и т.н. е толкова разтегливо и всеобхватно, че само по название, не може да си сигурен в какво точно е добър завършилия го или какво е учил. Бая зор и ровене видях, докато се ориентирам в нашия случай какъв да е подборът, кои са добри, кои са с практична насоченост - тъй като специалност Film има в много унита, но в повечето от добрите/тези, които са в топ 20-30 на guardian да кажем, тази специалност е силно теоретична. Изучава се история на киното, различните разновидности, течения. А нашего брата иска да учи само как да сътвори следващия Star Wars  Mr. Green. Та със съвременните специалности си мисля, че е по-сложно с ориентацията в статистики и класации. Заради което и се разписах по темата, де - в случай че някой с желание за подобна специалност попадне на нашите "размисли и страсти".  Peace

# 438
  • София
Миленита, съгласна съм теб. В някои от постовете си описвах процедурата по подбор на университет. Аз направих първоначалния подбор въз основа на класации, местоположение, цени за живеене и ги сведох до 10-12. След това беше ред на дъщеря ми. Тя прочете курсовете, които предлагат, какво на нея й е интересно и въз основа на това сведе избора си до 5-те броя. Така, че окончателния избор е на бъдещия студент и е добре да си прочете какви лекции ще има, защото дори и при класическите специалности, много се различават курсовете в университетите.

# 439
Всеки трябва да открие "своя" университет и специалнотст,за което и самият кандидат трябва активно да участва.
Може също при подборът да се обърне внимание и на акредитацията -кои институции са акредитирали дадена специалност.Това с оглед на ползваемостта на дипломата в по-широк регионален обхват.

# 440
  • Варна

Относно избора на университет и бъдещи работодатели, имаше класация за най-предпочитани университети, но не се сещам къде съм видяла линка.

Спомням си за една статия пусната от cool_witch. Впечатли ме ,тъй като бях попаднала на обява от работодател , който търсеше кадри , завършили точно университетите, посочени в статията. Имаше само един различен. Някъде в някоя тема го има линка  Grinning

За мен една от най-трудните стъпки при кандидатстването е изборът на университет и специалност. Успех на всички с нелеката задача . Вярвам ,че всеки ще си намери неговото място. Пък и колкото и да се стараем не можем да предвидим как ще ни се развие живота. Това дали завършването на определен университет е шанс за по-добра работа и заплащане никой не знае. Не всички работодатели търсят служители , завършили най-добрите университети. Така ,че избирайте университет ,който ви привлича  повече, по вашите си критерии.

# 441
  • UK
Здравейте на всички Simple Smile Искам да кажа , че съм много благодарна за всички теми , които сте написали , защото найстина са от помощ . Аз съм 12 клас и съм във френска гимназия и ми предстой да кандидатствам специалност диетология в Шотландия ( спряла съм се на Glasgow Caledonian , Queen Margaret и Robert Gordon , защото само тези университети са акредитирани от British Dietetic Association) . Питала съм всички университети за изискванията им и ги покривам.Притеснява ме самото кандидатстване и най-вече мотивационното писмо. Имам отлично ниво по английски ниво C2 от Camridge и като цяло нямам проблем с писането на различни текстове , но просто някакси не знам какво толкова да кажа за себе си , за да ги впечетля.Гледах някои примерни и имам горе-долу някаква идея , но бих била много благодарна , ако някои има опит в писането на мотивационни писма и го сподели тук.Благодаря предварително Simple Smile

Здрасти - хубави университети си избрала и това, че търсиш акредитация, е похвално, ще ти е полезно по-нататък.

Моят съвет за мотивационното е да не се притесняваш много-много за него. Знам, че на мен ми е лесно да го кажа, но това, което те искат да видят, е че имаш желанието, амбицията и трудолюбието да учиш тази специалност три години и после, живот и здраве, да направиш кариера в тази област. Отговори си ти сама на въпроса: защо ти се учи това? Какво те е вдъхновило да кандидатстваш точно тази специалност, а не друга? Как виждаш бъдещето си в тази сфера? Какви са предизвикателствата пред реализацията там - и как ще ги превъзмогнеш? Едни ей такива въпроси си задай и си напиши отговорите някъде отделно, щом си изясниш сама тези неща, ще можеш да ги сложиш и в мотивационното. Щом си с С2 английски, това ми дава идея, че имаш чудесно ниво на език и писане - ще се справиш. Ако имаш нужда с помощ и редакция на чернови, пиши ми лично съобщение - ще се радвам да помогна.

Здравейте,
майка съм на дванадесетокласничка и вече ни дойде времето за кандидатстване.
Преди време бях питала за мнения за университети за специалност "Медии и комуникации".
За съжаление не напредваме много в избора и колкото повече наближава времето за кандидатстване сме по-объркани. По препоръка на OswinOswald прегледахме програмите и на Newcastle University. Рейтингите ни внасят допълнително объркване. Дъщеря ми като цяло не е ориентирана към чистата журналистика, по-скоро комуникации, ПР и обработка на продукции. Завършва ПМГ, дипломата и се очертава да е 5,70-5,80 ако не се изложи много на матурите. До сега сме се спрели на Leeds, Sheffield, Newcastle и Kent и евентуално Cardiff.
В някакъв момент беше решила, че следва да избере университет от Russell Group, но въпроса ми е дали това е важно? Не зная до колко ориентиращи са класациите......все пак ми се иска като ще прекара 3 години в учене поне да е в университет, който има висока оценка сред работодателите.
Ако някой може да даде някакъв съвет ще съм благодарна

Ръсел Груп определено стои различно на едно мотивационно писмо/сиви и ще даде едно предимство, но трябва да се мисли в по-широк план за това какви знания и умения се развиват по време на специалността.

Аз бих препоръчала да се провери какви са възможностите за стаж, докато учи, в студентски медии - вестници, списания, радио, телевизия и тем подобни. Такива неща показват амбициозност и самоинциатива и не предполагат развитие само в журналистическа посока, тъй като и те имат нужда от пиар, маркетинг, тн. Аз докато учих бакалавър работих като social media intern в факултета по биология, което много ми помогна да приложа знанията си в реална работна обстановка. В английските университети никой не ти сервира нещата наготово, трябва сам да търсиш начини да се изявяваш и да постигаш целите си, затова е важно да се проучи какви възможности предлага институцията. От изброените, сигурна съм че всички ще отговорят на този фактор.

От тази гледна точка, класациите са важни, защото те са сбор на различни фактори. Employability е един от тях, но другият, който според мен е по-важен, е student satisfaction - мнението на студенти, които са завършили. Университет с висок satisfaction показва, че не само специалността е добра, но и самата институция дава възможности за развитие извън ученето.

Ако дъщеря ти не е ориентирана към чиста журналистика, то специалностите в Кардиф и Шефилд едва ли ще й паднат там, където иска, защото те са много журналистическо-ориентирани университети. Даже в момента Кардиф факултета по журналистика си строят новата сграда точно до тази на ВВС Уелс. Нека се замисли за това.

Аз бих посъветвала и да се провери какви предмети се учат в по време на курса, така най лесно може да се определи дали ще й свърши работа това, което ще се преподава. Успех! Ако имате някакви въпроси за факултета и живота в Нюкасъл мога да помагам. Живяла съм и в Кардиф една година, ако това помага.

# 442
... Ако имаш нужда с помощ и редакция на чернови, пиши ми лично съобщение - ще се радвам да помогна. ...
Да не се окаже после, че ти си й написала мотивационното  Grinning

Как е животът в Единбург и магистратурата, Тони? Доволна ли си?

# 443
  • UK
Да не се окаже после, че ти си й написала мотивационното  Grinning

Как е животът в Единбург и магистратурата, Тони? Доволна ли си?

Ааа, нищо такова! Ще действам като един справедлив и строг редактор с comment функцията на Word Grin

Доволна съм много, но нивото на заетост е страшно различно от това във бакалавъра. Магистърските групи са много по-малки и хората в тях са много целенасочени в това, което искат. Точно в момента се занимавам да превеждам ръкопис от 15 век. Grinning

Много ми е интересно, но е и много сложно и много работа се иска, сега виждам защо се води една от най-добрите специалности в страната и света, но накрая ще си струва! Горе долу е като работа на пълен работен ден. Ставам в 9, закусвам, храня котката и бам към университета - в 10 вече съм там и не излизам до към 5-6 вечерта. Това, което ме впечатлява, е фокусът върху самостоятелната работа. Всичко е както ти си го направиш и само ти си контролираш успеха, което на мен много ми допада. Естествено, материята ми е съвсем нова и в момента се опитвам да насмогна на всичко, което трябва да знам, но на мен тази атмосфера ми харесва и ме вдъхновява.

Подкрепата, която получавам от лектори и съветници е невероятна също, много съм доволна от базата в университета и ресурсите, които се предоставят на студентите. Ние като магистри си имаме наша собствена study room, в която се влиза само със съответната студентска карта - отворена е 24/7, има много компютри и работни плотове, шкафчета, дори малка кухня с чайник и микровълнова - може да живее там човек.

А за Единбург и други са казвали, но за мен това е най-красивият град във Великобритания. Малко снимки:

Квартирата ни:
Скрит текст:

Улицата, на която живеем:
Скрит текст:

Градът:
Скрит текст:

Единственото, което е, че градът е по-скъп от всички, в които съм живяла досега - но пък работа има много. Приятелят ми си намери работа за 3 дни веднага след като се преместихме. Аз за момента съм съсредоточена върху ученето, но и си пиша на свободна практика.

Пак написах ферман. Satisfied

# 444
Браво! Много ти се радвам  Hug
Като ти чета "заетостта", все едно моето дете разказва. Но тази ангажираност е някак по-зряла, по-осъзната. Как да кажа... това е работата, която ви носи пълно удовлетворение. Така си мисля и ме изпълва някакво задоволство. А за гордостта няма да отварям дума.  Wink Тя ми е личната гордост, ти си ми форумната гордост. Браво!!!   Hug Hug Hug
Напоследък се улавям, че често мисля за Единбург и ми се ще скоро да се върна там.

# 445
  • Русе
OswinOswald, звучиш много позитивно, аз задочно ти се радвам отдавна. Дано винаги успяваш в това, с което се захващаш и да се занимаваш винаги с това, което ти носи удоволствие Simple Smile

# 446
  • София
Последните мнения много ми харесват. Радвам се на целеустремени млади хора, които знаят какво искат и как да го постигнат.
Надявам се и нашите зайци след време да звучат толкова ентусиазирано и позитивно като OswinOswald.
Моето дете е на същата вълна. Харесва университета, колегите. Пише проекти и домашни с удоволствие, засега Simple Smile
Днес заяви на баба си, че се чувства в свои води, все едно от години е там.
Библиотеката
Скрит текст:

# 447
OswinOswald,поздравления!
Само така ,момиче!
Единбург ми е в плановете следващата година,а дано!

# 448
  • Бургас
Много благодаря на всички за отделеното време и мнения, които дадохте.Flowers Sunflower
OswinOswald, толкова ти се радвам на позитивизма е целеустремеността!
Продължаваме да ги пренареждаме, и почваме пак отначало Simple Smile.
Програмите ги е изчела на всички унита, но се лутаме учебното заведение да е от Ръсел групата и тъй като медии и комуникации не се предлага от всички избора леко се ограничава. 
Имаме си фаворит извън нея Loughborough, който e с добри отзиви и доста напред в класациите и това беше основния ми мотив да ви питам за фактора Russell Group.
Имаме още малко време и продължаваме....

# 449
  • Варна
Имам си и аз любимка тук, от форумната тема / adorable™ / .  И двете ни девойчета в темата, са много умни, упорити и ученолюбиви  Heart Eyes  Между другото сега и двете  сте в един и същи град, не сте ли мислили да се запознаете на живо  Wink

Покрай вас и на мен ми се приходи в Шотландско, но предпочитам да не е точно през зимата  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт