Студенти в UK - 8

• 94 918
  • 759
  •   1
Отговори
# 465
Мили мами, преди известно време случайно попаднах на тази тема, по-точно на първата тема от Студенти в UK. Четях с една мисъл за бъдещето на моето дете, но това ми се виждаше по-скоро като нещо имагинерно и неконкретно, но ето че бъдещето стана настояще.
Наистина информацията и съветите, които давате, са безценни! За мен беше удоволствие да прочета всички теми, които намерих за образованието във Великобритания и тези за Шотландия. Защото така се чувствам подготвена.
Дъщеря ми търси, намира отговори за себе си, пише си с някои университети, колебае се, взима решения, отказва се, пак се връща понякога на предишните си избори. Проблемът е и в специалността, която си е избрала -Classics. Това е нещото, което тя непоколебимо иска да учи. Не всички университети я предлагат, някои от тях имат изисквания за знаене на латински език на A level.
Сигурно за някои ще изглежда, че съм незаинтересувана, дистанцирана, безотговорна и в крайна сметка лоша майка. Но аз смятам, че тя трябва сама да реши не само какво иска да учи, но и къде ще го учи. В идеалния вариант, разбира се, защото никога няма гаранция, че ще я приемат по първи или втори избор.
18 години се опитвах да й помогна да изгражда характера си, да намери най-доброто в себе си, да си поставя високи цели и да следва мечтите си. Помагах й да се научи да лети. Сега тя сама трябва да избере посоката и да излети от гнездото.
Но в сърцето си не съм спокойна. Много ми се иска да съм до нея в този полет. Затова се старая да бъда подготвена.
Нямам конкретни въпроси.
Но ако някой от вас има лични наблюдения от тази рядка и "екзотична" специалност и изучаването й във Великобритания, ще се радвам да ги сподели.

# 466
  Rolling Eyes
Голяма драма в тоя пост...
А защо не вземеш да я питаш какво ще работи като завърши Classics?
Лични впечатления нямам, но имам лично чут разговор между децата преди месец-два по повод тази специалност, учещите я и тяхната реализация. Няма да ти го прераказвам, само ще ти кажа как приключи - с "Трябва да уважаваме изборите на другите".

# 467
  • В най - голямото село
И аз имам един въпрос за малко напред във времето. Дъщеря ми сега живее в кампуса (отлични условия и стая). За 2рата готина са ги посъветвали да си наемат квартири. Има ли места и къде се съхранява багажа им през лятото (от юни до септември). Благодаря.

# 468
Има, разбира се. Тя ще се информира къде са тези места.
Но може и да не се наложи - обикновено квартирите са с едногодишен договор от юни.

# 469
 "Трябва да уважаваме изборите на другите".

[/quote]
Точно в това е драмата. Доколкото я познавам, тази специалност е наистина това, към което върви в последните години с всичките й занимания.
Но пък осъзнавам, че перспективите за реализация не са никак блестящи.
И тук идва въпросът дали да я принудя /макар и под форма на убеждение, което на тези години е страшно трудно/ или да я оставя да върви по пътя си с надеждата, че следва съдбата си.
Е, аз избрах второто. Времето ще покаже дали съм била права.

# 470
Здравейте отново. За студентите, учещи извън България къде се уреждт въпросите, свързани със здравно-осигурителните права - в НОЙ или в НАП. Благодаря!

# 471
inka5, в НАП!

# 472

Благодаря! Ходих с документа, който ми е изпратен от студента. Изисква се превод, без да е необходима легализация.

# 473

Благодаря! Ходих с документа, който ми е изпратен от студента. Изисква се превод, без да е необходима легализация.
Само превод от заклет преводач. Няма кой да легализира подобен документ. Другото, което е необходимо, е пълномощно от детето, че можеш да го представляваш пред НАП. Направи си копие на пълномощното, защото го искат да остане при тях.

# 474
Може ли един бърз въпрос? Академичната справка за успеха на детето досега прикачва ли се в Юкас при подаване на заявлението или само се посочва успеха и по-късно се изпраща? Питам с оглед на това дали трябва да се превежда сега или после.

# 475
rebus99,само се посочва успеха! Възможно е и да не ви я поискат,но за застраховка и най-вече за лично успокоение преведете си я.

# 476
Благодаря за бързия отговор!

# 477
Може ли един бърз въпрос? Академичната справка за успеха на детето досега прикачва ли се в Юкас при подаване на заявлението или само се посочва успеха и по-късно се изпраща? Питам с оглед на това дали трябва да се превежда сега или после.
До колкото помня при нас за учебната 2015-2016 от два университета преди да изпратят оферта я изискаха. Единият беше Шефилд и другият Йорк. Имаше я вече преведена и веднага им я изпрати по електронна поща. След 2 дни получаваше оферта и това му спестяваше чакането. Вие избирате кое предпочитате. Другите три университета не са я искали.

# 478
  • Попово
До колкото помня при нас за учебната 2015-2016 от два университета преди да изпратят оферта я изискаха. Единият беше Шефилд и другият Йорк. Имаше я вече преведена и веднага им я изпрати по електронна поща. След 2 дни получаваше оферта и това му спестяваше чакането. Вие избирате кое предпочитате. Другите три университета не са я искали.
Ние я попълнихме в ЮКАС, както всичките останали нещо - мотивационно писмо, препоръки.

# 479
Ако това би било от помощ на някого в препоръката също бяха упоменати съществуващите и прогнозните оценки.Не са ни искали академична справка.

Общи условия

Активация на акаунт