Студенти в UK - 8

• 94 879
  • 759
  •   1
Отговори
# 480
Може ли един бърз въпрос? Академичната справка за успеха на детето досега прикачва ли се в Юкас при подаване на заявлението или само се посочва успеха и по-късно се изпраща? Питам с оглед на това дали трябва да се превежда сега или после.
Ние я преведохме при заклет преводач, сканирахме оригинала и копието и я закачихме в Юкас. Успех!

# 481
  • София
Някои университети иска академична справка преведена от преводач, други не. За по-сигурно, може да си я подготвите, други мами вече го написаха.
За НАП - някъде бях прочела, че за подаване на декларацията за продължаване на здравните осигуровки не се иска пълномощно, ако родител отиде. В сайта на някой НАП го видях, не е от ЕЖК. При нас студентът ходи да си ги оправя, така че не съм експериментирала.

# 482
Още веднъж благодаря на всички за подробните отговори и пожеланията!

# 483
За НАП - някъде бях прочела, че за подаване на декларацията за продължаване на здравните осигуровки не се иска пълномощно, ако родител отиде. В сайта на някой НАП го видях, не е от ЕЖК. При нас студентът ходи да си ги оправя, така че не съм експериментирала.

inka5, втора година нося в НАП удостоверение, че дъщеря ми е студентка и не са ми искали пълномощно. Дадоха ми декларация, попълних я от нейно име, оставих удостоверението, преведено от заклет преводач и нищо повече.
Но е възможно някъде и да искат такова пълномощно- нямам представа законово как стоят нещата- затова най-добре попитайте, за да не ви разкарват излишно.

# 484
В Пловдив ми искат пълномощно, затова съм го писала. Две години подред ходя аз и ми искаха и взеха копие. Даже първия път носих само оригинала да го покажа и ме изпратиха да търся къде да си го снимам. Не съм чела документите, за да видя законово как е регламентирано, но тази година още не съм ходила. Имаме познато дете, което учи в Германия и знам, че и на тях им искат пълномощното. Може да си зависи от града и да е въпрос на организация на работата на отделните клонове на НАП.

# 485
  • Русе
В Пловдив ми искат пълномощно, затова съм го писала. Две години подред ходя аз и ми искаха и взеха копие.
В Русе също искат и тъй като миналата година като ходих да оставя преведения документ не носех пълномощното, ми казаха, че не е проблем да си го попълни и той като се върне следващ път и така направихме (т.е. - аз занесох преведения документ през януари, а той си попълни декларацията по Великден, като се върна и си е с непрекъснато здравно осигуряване).

# 486
  • София
Това е от официалната страница на НАП
"Подаването на удостоверението може да се извърши и от някой от родителите на чуждестранния студент, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно."
http://www.nap.bg/news?id=868

# 487
Презастраховали са се служителките, често се случва в българските институции да се реагира неадекватно или направо погрешно. А ние, "обикновените" граждани, като не сме запознати с процедурите, изпълняваме.

На мен също не са ми искали пълномощно.

# 488
В НАП София не са ми искали пълномощно, но трябва удостоверението да е преведено от заклет преводач.

За Юкас, внимавайте какво давате прогнозни оценки, давам пример:
сина ми не ги подаде(остави да са при поискване, заедно с академичната справка),
негов съученик кандидатстващ за същата специалност (химия) ги подаде за ужас на университета, който първоначално отказа , след което поискаха матура, т.к. предмета не се изучава в 12ти клас(не можаха да схванат, как така не си е го избрал:)

*за всички , които са против Интеграл, точно там консултанта - отсече ще ги даваме при поискване (сега дали всички консултанти и фирми са толкова "адванс" или беше късмет:)

# 489
  • Попово
Ние не сме писали прогнозни оценки и крайна оценка на дипломата. Никой университет не ни е искал. В офертите пишеше каква минимална оценка на дипломата иска унито.

# 490
  Вашите деца работят ли докато учат? Трябва ли да имаш разрешение за работа, за да можеш да работиш в Англия и по колко часа можеш да работиш на седмица? Благодаря Ви предварително! Хубав ден Ви желая :*

# 491
  Вашите деца работят ли докато учат? Трябва ли да имаш разрешение за работа, за да можеш да работиш в Англия и по колко часа можеш да работиш на седмица? Благодаря Ви предварително! Хубав ден Ви желая :*

Дъщеря ми работи още от края на първия месец, когато пристигна в ЮК. Разрешително не е необходимо, но трябва да има изкаран NIN. Часовете работа зависят от натовареността в университета според специалността. Няма невъзможни неща.

# 492
Здравейте Simple Smile искам да ви попитам дали предметите от 12 клас се вписват с предполагаеми оценки или само тези от 9-11 клас? Малко се обърках от миналите постове , добре ли е да пиша предполагаеми оценки или не? 

# 493
Stanislava21,записват се получените до момента оценки-тези от 9-11 клас,а за 12 клас предполагаемите.При подробната разбива,по спомен за оценки 12 клас не се попълва нищо,само прогнози диплома.

# 494
Stanislava21,записват се получените до момента оценки-тези от 9-11 клас,а за 12 клас предполагаемите.При подробната разбива,по спомен за оценки 12 клас не се попълва нищо,само прогнози диплома.
Благодаря за отговора Simple Smile А как точно се добавя предполагаемата оценка от дипломата? И точните стойности на оценките ли се дават или се оставят "pending"? Защото видях по-горе , че някои казват да не е добре да се пишат предполагеми оценки .

Общи условия

Активация на акаунт