91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - тема 2

• 108 915
  • 773
  •   1
Отговори
# 315
  • дядовата ръкавичка
Нямаме такива, само учебници на Клет. Евентуално в библиотеката на Гьоте институт може да проверите.

# 316
  • София
Galimar, на лични ти пратих телефона на едната ми девойка. Да й звънне твоята утре (не днес, защото не ги носи)  през голямото и ще  вземе книжките.

# 317
  • столицата
Русалке,благодаря!

# 318
  • столицата
Някой има ли информация за стипендиите за 8 клас?
В СМГ срокът за подаване на заявления от всички класове вкл. 8клас  е до края на тази седмица.

# 319
Звъннах в гимназията и ми обясниха, че те нямали бюджет за тези стипендии и чакали решение от по-високо ниво - "Ако ние дадем на тях, то на други не трябва да дадем". Отговорът много ме смути, да не кажа по-силна дума. Пак ще им се обадя, но този отговор и това отношение са доста неприятни..Confused

# 320
  • София по рождение
Звъннах в гимназията и ми обясниха, че те нямали бюджет за тези стипендии и чакали решение от по-високо ниво - "Ако ние дадем на тях, то на други не трябва да дадем". Отговорът много ме смути, да не кажа по-силна дума. Пак ще им се обадя, но този отговор и това отношение са доста неприятни..Confused

Мдаа, отношението към родителите от директорско-секретарския телефон е доста показателно за отношението към учениците. След раздаването на дипломите и сертификатите синът ми забеляза, че в последния му е сбъркана рождената дата. И тъй като бе пред немското посолство за заверка на така мечтания документ, ме накара да звънна на "горещия телефон" за информация как да процедираме. Директорката заяви, че явно синът ми е дал грешна дата! Ми да, той не си знае рождения ден. Питам я какво да правим, без С1 той губи шансове за доста унита. А без сертификат...къде изобщо е тръгнал. Как се дават в посолството грешни данни?! Изобщо паника в най-сюблимния момент, заради тяхното недоглеждане. Толкова къртовски труд тя го подхвърля на вятъра. Държанието й беше възмутително.
Още чакаме новия сертификат да се транспортира от Кьолн до НЕГ, та да го взема. Оказа се, че всяка година има по някоя издънка. И, сигурно винаги са виновни я учениците, я техните родители.

# 321
Много ме учудва факта как всички други училища (в това число и другите езикови гимназии) намират начин да отделят суми за стипендии и не обясняват, че едва ли не, ако има за 8 клас, няма да има за 10, 11 и 12). А само немската гимназия се намира в това "затруднено" положение и от кое "по-високо ниво" чакат решение и какво решение чакат, някой да им каже "ами добре щом нямате пари не давайте", нали има официално писмо от инспектората. Всички училища се намират в еднакво положение по този въпрос. Да, в немската, сигурно има повече отличници, но и в 73 и в 1 АЕГ и в СМГ, не ми се вярва да има толкова по-малко деца с отличен успех, че това да се оказва такъв финансов феномен за тази гимназия. А и стипендиите им са доста по-ниски от на останалите училища. AngryConfused

# 322
Тази сутрин девойката разочаровано ми сподели, че няма смисъл да се бори за оценки, след като сумата е доста по-малка от другите училища...

# 323
Тази сутрин девойката разочаровано ми сподели, че няма смисъл да се бори за оценки, след като сумата е доста по-малка от другите училища...
Да и ние сме в подобно положение, моята дъщеря ми намекна нещо такова, че нямало смисъл да подава каквито и да е документи заради 20 лева ...Това, което й казах е, че това е нейно право и независимо колко е сумата тя трябва да знае, че освен задължение има и права и ако си е изпълнила коректно нейните задължение (да учи и  да се представя отлично), то не би следвало да се отказва от правата си ....
Ще го направи, ще си подаде документите, но наистина е крайно демотивиращо - примера, който имаме е с най-добра приятелка, която е в 73-то СОУ - там за пълна 6 дават 50 лева, което е 2 пъти повече от колкото при нас Sad
Децата меко казано се чувстват "прецакани", това е все пак една от оценките, които получават за своя труд. Ако на един работещ човек, за една и съща работа, на едно място му дават два пъти по-малко заплата, надали ще се задържи дълго там, освен ако не е принуден Sad

Последна редакция: пт, 10 ное 2017, 09:40 от julika

# 324
  • столицата
Julika, да не би да са им казали , че вече и 8 клас могат да подават? Моето  не зная да има новини относно стипендиите. Още са на изчакване.

# 325
  • София
Не отричам, че би било много гадно да не дадат на 8 клас.... Все си мисля обаче, че има наредби и те трябва да бъдат спазвани. Ако е регламентирано, че 8 клас трябва да взимат стипендия, няма как да  заобиколят това с оправдание, че парите не стигат. Според закона, доколкото знам, са длъжни да дават стипендия на всеки, отговарящ на иначе зададени от тях критерии, примерно успех над 5,75. Свободата им се изразява в това да сложат долен праг, при който да дават пари, както и да определят размерите на стипендиите (стига да не слязат под законовия минимум), но не и да отрежат цял един випуск, ако на него другаде му се полага стипендия...

Иначе, Адел, извини ме за  казаното  в следващото изречение в прав текст. Не би следвало (според мен поне) човек да полага усилия и да гони успех заради стипендията (малка или голяма) и отсъствието на такава да е повод за  лежерност по отношение на оценки. Стипендията не е  толкова стимул за полагане на усилия тепърва, тя е своеобразна награда със стара дата  за вече положените такива през изминалия срок. Редът би трябвало да е: уча си редовно, придобивам си стабилни знания, те кореспондират на отлична оценка, успехът ми съвсем естествено е висок и съответно ми дават стипендия.

Последна редакция: пт, 10 ное 2017, 13:44 от пенсионирана русалка

# 326
Julika, да не би да са им казали , че вече и 8 клас могат да подават? Моето  не зная да има новини относно стипендиите. Още са на изчакване.
Казали са им нещо, много, много не разбрах какво, нещо от сорта - да ще имате стипендии и са пояснили, децата с какъв успех ще имат стипендии.

# 327
  • София
Днес са попълвали заявления за стипендия.

# 328
  • София
Радвам се, че се оказах права и децата ще си взимат полагаемата им се стипендия, пък била тя и символична. Малко пресилено беше притеснението, че НЕГ ще изпързаля цял един випуск. Няма как нещо да е регламентирано все пак, а управата да го пренебрегне.  Логично си беше, че и тук ще дадат стипендия на осмокласниците, още повече че последната е упомената в правилника за дейността на училището като едно от правата на учениците. Е, няма да е с размер на тази другаде, но и това е очаквано. Колкото до срока - не са се забавили спрямо други места, доколкото знам в СМГ също днес е бил последният срок за подаване на заявления.

Последна редакция: сб, 11 ное 2017, 00:14 от пенсионирана русалка

# 329
  • където и да е,само да не съм сама
Мagi, в коя паралелка е твоето детенце?
При нас госпожата е казала само, че засега се знае кой ще получава, а подробности за размер и заявления ще се знаят чак декември месец.

Общи условия

Активация на акаунт