С палатка на море - къде?

• 15 886
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Ние също ходим от 98 година на палатка. Първоначално ходихме на Иракли, обикновено за три седмици. От  пет години /вече май станах/ в Гърция. Първите две години на остров Диапорос, Халкидики, Ситония, без условия, достъп с лодка, следващата родих и пропуснахме море. След това две години подред в Захаро, о. Пелопонес, мъжа ми имаше клиент, които държеше къмпинг.  И за тази година сме си запазили каравана на къмпинг Реа, Халкидики, Ситония, Вурвуру.
Къмпингите в Гърция, а и в Италия,Хърватска са на светлинни години от нашите. Просто нямат нищо общо. И аз съм за къмпинг в Гърция.
Ние сме с палатка от немския Амазон, купена преди четири или пет години. Преди това имахме една алпийка, после от старите бризентови, след това от Практикер една май за трима се водеше, но не можеше да се изправи човек. За мен е добре в палатката да може да се стои прав. Спим на сините дюшеци Intex, обикновено носим чаршафи и един спален чувал, защото ходим август, възглавници, калъфки, маса, столове, хладилна чанта, лампа /соларна/ забравих, барбекю, газов котлон, посуда, спирали и мазила против комари, може и от аромолампите. Имаме и шатра, но не сме я носили. И надуваема лодка с мотор, за да си се возим, не ловим риба. Вярно багажа е доста, но човек свиква и когато е за повече време не е чак такъв проблем.
Здравна застраховка, поне за детето. За нас не правим, само годината в която бях бременна ходихме на квартира и си бях направила.
В другата тема прочетох за хвърчило, допадна ми и баланс-а , ако остане място ще вземем на детето и за постелка пред палатката, за да не се вкарват много боклуци, малка метличка за почистване преди сгъване на палатката и някакъв парцал, пак за нея.

Последна редакция: ср, 12 юли 2017, 15:29 от verabel

# 31
Втората декатслонска, която е дадена за пример я имаме като резервна и е супер. Ползваме я, когато сменяме често къмпингите - на 2-3 дни примерно на пътешествия из Европата Simple Smile
Но, за 10-15+ дневно къмпингуване не заменяме за нищо Outwell-a!!! Вярно - голяма, тежка, скъпа ..., но няма никакви, никакви проблеми при лошо време ...
Точно ей такава, но на годинки вече Simple Smile

Такава ползваме и ние -  Оutwell  Оукланд, мисля че беше моделът.   Израснала съм на къмпинг, децата ми също. Летуваме на нашето Черноморие.  Последните години сме на Градина. Може би защото с годините ми се искат все повече удобства, а там тоалетни, бани са ни на една ръка разстояние. Има магазини за хранителни стоки, а и Черноморец с прясното месо е наблизо.  Преди години летувахме на Юг, Арапя. А когато имаше такива , и на Оазис, Чйка ( днешни Дюни), Веселие ( беше нудистки), Каваци, Емона на север. 
Щом искате по-прохладен и сенчест къмпинг, пробвайте Каваци или Златна рибка - последния е в гора. Относно оборудването - тентата е важна колкото и палатката. По-приемлив е варианта малки палатки и голяма тента, отколкото голяма палатка с предверуи без тента. А най-добре си е голяма палатка и тента Simple Smile. Виж тентите на Колеман - качествени са, вършат идеална работа. Аз винаги съм плажувала на първа линия, а разбираемо там сянка няма, но тентата и морския бриз вършат чудесна работа.  За всичко свързано с къмпингуването, ако искаш подробности, идеи, съвети - пиши ми на лични. За толкова години съм станала енцилкопедия по къмпингуване Simple Smile.

# 32
Почти безобидна, разбирам те. Ние заради това ни хоби сменихме колата с комби, като всяка година ъпгрейдваме - шкафче, гардероб, столове (по-скъпи от тези вкъщи), лед лампички за опасване на бивака и т.н. И като се сложи останалия багаж за другото хоби - риболов и гмуркане...и гастарбайтерите ряпа да ядат.

мдаммм, не съм само аз значи. Обзавеждането в палатката ми е по-добро от това у дома Simple Smile. За лед лампи , факли, задължителния барплот ( с гледка към морето) ,  който се строи на място с материали от къмпинга ( каквито се намират в изобилие от предишни къмпингуващи - екстра която в Гърция просто няма къде да намериш Simple Smile ), соларни свещи, ваза с цветя и покривка за масата....май намерих тема в която някой би ме разбрал ( малко в рекламата за мосю Бриколаж). И  ние с мъжът ми сме луди на тема къмпинг. Хубаво е да имате дълъг кабел с който да си докарате ток до палатката, както и дълъг маркуч с който да захраните мивката , ако ще носите такава - ( ако нямате може да миете и на общите умивалници, не е проблем).

# 33
  • Пловдив
Второ лято няма да ползваме нашата голяма палатка, защото децата са вече големи и отказват да идват с нас на море.
И вече сме с едно малко Ванго триместно. И носим все по-малко багаж.

# 34
  • Варна
Ау, ужасни сте. Побелях от завист. Когато бях малка години наред всяко лято ходехме на къмпинг на Шкорпиловци или на диво къмпингуване на Кара Бурун. Е, далеч бяхме от вазите с цветя, но още си спомням рафтчетата, които баща ми сковаваше от намерени по земята клони, чешмата, направена от покачена на някое дърво (пак върху саморъчно направен рафт) кофа с вода, а от нея изведено едно маркуче, затапено с дървена самоделна тапичка, осветлението от крушки, свързани с дълги жици с акумулатора, телевизорчето Юность, пак вързано към акумулатора. Много ми се ходи пак, но не срещам разбиране Twisted Evil

# 35
Второ лято няма да ползваме нашата голяма палатка, защото децата са вече големи и отказват да идват с нас на море.
И вече сме с едно малко Ванго триместно. И носим все по-малко багаж.

Бенджи, чакам момента да сме самои с таткото от... ужасно много години. Това лято таях някакви надежди, но скоро моя 17 годишен малък син изрази желание след  "неговото море" да дойде и  на "нашето". Та... пак ще има закуска, обед,вечеря и  "...мамо, един кекс няма ли да врътнеш. "
Но пък се сещам за моята младост, когато баща ми ни закарваше на къмпинг Юг - със сестра ми и други приятелки, разпъваше палатката и ни оставяше по месец,два докато ни омръзне до смърт. После ние се прибирахме и идваха нашите да почиват, а аз сле няколко скучни дни в града хващах първия влак, и айде обратно при тях - и те падаха от изненада, щото... кой ти очаква голяма мома  ( 11 клас Simple Smile) до мамаи тати.. беше толкова хууууубаво.
Месечинка виторога - и ние така палаткувахме навремето, но то нямаше и как другояче.  Моя съпруг е бил все по Балкантурист, темата за палатка му беше малко далечна, но... като виждаше как майка ми летува с палатка в  планината и колко много моите деца обичаха да са с нея въпреки липса на вода и ток, и той се зариби, а сега е по-къмпингар от всички ни Simple Smile

# 36
  • някъде ... тук ...
Ехааа, още една тема за палатки и къмпинги Simple Smile
Моите детски спомени са подобни, но на планина - все до някоя рекичка и на сянка.
Мъжът ми се оказа от моята порода или просто краставите магарета се надушват Crazy
В България на море с палатката не сме ходили, само на планина.
Морските са в Гърция от доста години, а и в Хърватска - на обиколка.
Ние сме с една двуспална палатка от английски сайт вече доста години. Тази година си взехме и декатлонска триместна - само за нас двамата. През част от лятото дребният е при баба и дядо, а големият синковец последно спа в хамака със спален чувал. Все още не пропуска ходене по палатки - къде на диво, къде на къмпинг.
Колкото за багажа, мисля че писах в другата тема, ама...
Аз само пиша списъци и подреждам дрехите в раниците. Всеки си приготвя на купчинка неговия си багаж, а мъжете носят и товарят.

# 37
  • Пловдив
Ние също ходим с палатка на море от две години - в Гърция. До сега сме ходили на къмпинг Натура и Арменистис.
На Натура предимно заради детето - на 8 години - има доста деца, с които да си играе, но тази година каза "На този плаж вече не ми е интересно". Там плажа е доста плитък.
ЕлиТ, моля да споделиш за други къмпинги на Ситония, смятаме през септември отново да ходим, но искаме да изберем друга дестинация. също така ще ми интересно и за Хърватска.

# 38
  • Пловдив
Ние също ходим с палатка на море от две години - в Гърция. До сега сме ходили на къмпинг Натура и Арменистис.
На Натура предимно заради детето - на 8 години - има доста деца, с които да си играе, но тази година каза "На този плаж вече не ми е интересно". Там плажа е доста плитък.
ЕлиТ, моля да споделиш за други къмпинги на Ситония, смятаме през септември отново да ходим, но искаме да изберем друга дестинация. също така ще ми интересно и за Хърватска.

# 39
  • някъде ... тук ...
moonflower, ние сме малко по-различен тип туристи с палатка. С палатка ходим за около 3-4 дни, най-често я ползваме за краткотрайни забягвания за уикенда и на диво. За повече дни закачаме караваната, ама и не обичаме да се заседяваме дълго на едно място. Иначе обичаме да ни е по-широко и по-малко населено, а и не ми се плащат над 8-9Е на човек. Четирима възрастни (и дребният минава в тази категория на повечето места) сме и като добавиш сумите за голяма палатка, кола и евентуално ток, става солено.
А по крайбрежието на Хърватска има къмпинги в почти всяко населено място, че и по 2-3 - от малки семейни до огромни, изглеждащи като цяло село. Ние бяхме за 4 дни в един малък семеен къмпинг (избрах го от наличните в нета) като отправна точка за обиколка на част от крайбрежието. Това ни беше първото излизане извън Бг и Гърция с палатка (2013г.) Хубаво беше, но преценихме че не е рентабилно обикаляне с палатка (много повече време се губи), та после продължихме годишните обиколки с кемпер под наем.
Скрит текст:
На Ситония ходим основно на Платаници - общински къмпинг с базови условия (чисти санитарни възли и топла вода), с много сянка, голяма площ и плаж и магазинче за най-необходимото вътре. Сарти е на 4 км. Най-близкият, не на Халкидики, който сме ползвали за 2-3 дни и на който смятам да идем по 15.08 е къмпинг Аспровалта (GPS 40.7356957, 23.7151741). Нямат сайт. Също е общински с базови условия, сянка и ниски цени. Има магазини за необходимото срещу входа на къмпинга, от другата страна на шосето.
От обиколките ни из източна Ситония мога да кажа моето мнение за:
Лакара в сравнение с Платаници - двойно по-високи цени, плаж - доста по-малък, санитарни възли - същите.
Порто Елея - бг.
Арменистис и Талата - големи и пренаселени.
Актио Неро - може би най-луксозен и уреден от изброените, но и цените са за такъв.
Мелиси и Пицони - много мънички и нагъчкани ми се видяха.
Приятели ходят често в Иза до Торони на западния бряг - доволни са, ние не сме ходили.
Комица в началото на Атон ни хареса на пръв поглед, но не сме го ползвали.
Има още доста къмпинги там.
За всеки влак си има пътници и всеки си намира неговото място Peace

# 40
Някой има ли повече информация за този къмпинг Аспровалта (GPS 40.7356957, 23.7151741) споменат по-горе? Понеже почти не намирам информация ме интересуват някакви ориентировъчни цени от миналата или тази година, както и дали някой има снимки от санитарни помещения и дали се чистят редовно?

# 41
  • Пловдив
moonflower, ...
За всеки влак си има пътници и всеки си намира неговото място Peace

Много благодаря за отговора, много ми беше полезен. Ще ни се да направим обиколка по къмпингите по Ситония, но може би трябва да сме без дете и с малка палатка.

# 42

Купихме втория вариант, че децата са на 8, с перспектива един вид Simple Smile) : http://www.decathlon.bg/p/8330635_semena-palatka-t-52-5-dusti-2- … ni.html#/11-235-_

Ще се навъртаме около Градина и Златна рибка. Ще видим къде ще ни хареса повече на място. На Градина е проблем, че няма сянка на свободните места. Има вариант да се местим - но това е краен вариант. Накупихме доста неща, но сме абсолютно неореантирани - предполагам, че бързо ще влезем в час. За комарите взехме една лампа против насекоми = 20 м. пази да видим дали ще ни опази Simple Smile)) Багажа е натоварен, добре че имаме голяма кола и голяма кутия - багажник Simple Smile Всичко събрахме.
Айде в петък заминаваме Simple Smile Simple Smile  Юхууу!!!

# 43
Взехме и надуваеми дюшеци на Intex и ел. помпа. Тента още не сме взели ще видиим дали ще ни трябва

# 44
Вероятно ще ви трябва, защото от моя опит поне, ние си живеем под тентата. В палатката сме ако е студено или вали. И когато спим, естествено. През останалото време обитаваме под тентата. Тази година й взехме и страници, така че и вятъра вече не е фактор. Хайде като се наместите пиши как е, къде сте. Ние по традиция сме края на август, но седмица по рано ще отскочим до Градина да видим как е с местата. За палатки стана все по трудно. Каравани и кемпери окупират цялата първа линия и от година на година палатките прогресивно намалят.

Общи условия

Активация на акаунт