По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 540
  • 524
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Това, че всичко може да се случи, не означава, че е законно. Търсете си правата.
Повечето дела, заведени за нарушение на кодекса на труда, приключват в полза на работника.

Не е законно да те освободят с едномесечно предизвестие, записано в ТД? Я пак?

Само, ако изплатят минимум 2 брутни и отделно неизползваната отпуска. Практиката показва, че обичайно се изплащат 4 брутни.

# 166
Значи са големите бизнесмени, а не могат да си позволят да плащат 460лв заплата...ми то егати бизнеса дето го имат.Явно не струва, щом им са такава трудност тези пари.

# 167
  • София
Аха, познай как ще те държи на МРЗ и ще ти осигурява транспорт и храна! Точно никога.
А това за работата наблизо и обявдането вкъщи е невероятна смешка. Колко неспециални дрехи, Нина?
Изобщо, вие вярвате ли си като ги пишете тези неща? 

# 168
Аха, познай как ще те държи на МРЗ и ще ти осигурява транспорт и храна! Точно никога.
А това за работата наблизо и обявдането вкъщи е невероятна смешка. Колко неспециални дрехи, Нина?
Изобщо, вие вярвате ли си като ги пишете тези неща? 
Да, не само си ги вярвам, ами даже и познавам такива хора. Неспециални дрехи -  тези, с които излиза навън, може и анцуг даже. Например продавачка в някой квартален магазин. Не казвам, че минималната заплата у нас е нормална и достатъчна за живот, но за някои и тези пари са важни и намират начин да ги получават, без други разходи по работата.

# 169
  • София
Ти добре ли си?  Дори циганите от чистотата и те не ходят така, а си имат работно облекло. Сори, ама аз цигани не съм видяла, освен ужасно изпадналите, да ходи по анцуг из града. Ти ходИ по анцуг, като толкова ти е ок.  А ако 300 лева МРЗ, то и сегашната не е кой знае колко, я смяташ за нормална за живот, да вземем да ти резнем всичко сегашно, и да ти гледаме сеира. Глупости пишеш! И го казвам съвсем сериозно, че са глупости.

# 170
Я се успокой и стой на сянка. Какъв е този тон, който ми държиш? В провинцията, ако мъжът получава 500-600, жена му да не мислиш, че вири краци вкъщи и си търси оправдания да не ходи на работа? Хваща се някъде и на минималната и закърпват положението. Вие съвсем се забравихте в тази София откъде сте дошли. И къде видя, че намирам минималната за достатъчна за живот?

# 171
  • Ямбол
Аз също знам за цели фабрики, в които осигуряват транспорт и храна. Работното облекло е задължително по принцип.
Но Андариел е винаги така, все другите говорят глупости, редовната ѝ реплика е "ти добре ли си", а и няма ли го в учебника и не го ли намира в Гугъл, значи такова животно няма. Ама има. Пак се излага.

# 172
  • София
То реално в нашите условия минималната не е показател за жизнения минимум, а за минималните данък и осигуровки, които трябва да се снесат на работещ, за да се покрие бездънната яма НОИ.

Така че не виждам защо са всичките тия напъни да я вдигат.

# 173
  • София
Нина, аз съм на сянка, ама теб явно те е напекло отвътре. Когато започнеш да живееш на МРЗ след приспадане на данъците и осигуровките, тогава ще те черпя едно кафе. И анцуг ще ти купя.

# 174
Е, то и сега шмекеруват и не внасят на пълна заплата, но поне на минимална внасят, а ако я премахнат, съвсем няма да има пари в НОЙ. А пък не са малко хората, които очакват пенсии и здравеопазване. Няма как да има нормални услуги, инфраструктура и сигурност без пари.
За мен е неприемливо да се позволи на бизнеса съвсем да намали заплатите и да не плаща дължимите осигуровки. Достатъчно е, че данъка е меко казано щадящ.

# 175
Ами не е достатъчна за живот, но без нея съвсем няма как, дори да гледаш градина и животни допълнително. Колко шивачки, гладачки, работещи в обувни и консервни цехове има, които са си на МРЗ (не просто се водят на нея), без транспорт и храна.  За моя град знам, че осигуряват транспорт, ако цехът е в съседните села. Ако си е в рамките на града, си ползваш ГТ, такси или ходиш пеш. За облеклото...неслучайно магазините втора употреба пак се върнаха на мода.

# 176
Нина, аз съм на сянка, ама теб явно те е напекло отвътре. Когато започнеш да живееш на МРЗ след приспадане на данъците и осигуровките, тогава ще те черпя едно кафе. И анцуг ще ти купя.
Аз не разбрах ти какво твърдиш - че няма хора, работещи за минималната ли? Има, повярвай, лично ги познавам.

# 177
  • София
Ясно е, че шмекеруват, Даун, но поне да се работи в тая посока, а не да ми вдигат минималния осигурителен праг. Щото ефектът ще е пак минимален.

Няма да питам дали в тая тема има някой, който се осигурява или получава МРЗ, щото да са най-много двама, ако изобщо има такива.

А пък по официални данни сивата икономика е 30%, но според мен е много, много повече. То се вижда и от данните за банковите спестявания последните години.

# 178
  • София
Твърдя, че МРЗ дори в сегашния й вид (само плоският данък е 46 лева, а има и осигуровки за сметка на работника, така че човек взема под 400 чисто, и то само след задължителните удръжки., а това са пари, крайно недостатъчни за живот. Неслучайно отговорните фактори, не помня кои, май бяха синдикатите казаха, че това е линията на бедността. А ако стане 360, човек ще вземе малко над 300 лева чисти, и това ще е под линията на бедността. А линия на бедност е това, което дава на човека чисто биологично съществуване, като дори и покривът не се смята, а не всеки има наготово жилище. Е, и с анцуг, и с ходене за обяд вкъщи, и както да го смятаме, това е по-зле, отколкото добитъка, а говорим за хора, които работят. Все едно се връщаме на нивото на шимпанзетата, които живеят ден за ден - всяка нощ си строят гнездо, всеки ден търсят храна, за да се нахранят точно този ден и толкова. Ама на шимпанзетата дори дрехи не им трябват, нито произвеждат друго, освен собствените си лайна. А работещият човек, ако ще е на нивото на биологичното съществуване, а произвежда добавена стойност (иначе за какво е нает), то за какво си говорим изобщо? А след изказвания как МРЗ била нормална за живот, то защо изобщо да я вдигат някой ден, човек може да си направи извода, че стига за покриване на основните нужди на цивилизования човек, което е и здраве, и дрехи, и обувки, и топлина, и някакво духовно развитие, ако щеш, една книга да може да си купи.

# 179
Асос, самоусигуряваща ли си или работодател?

Общи условия

Активация на акаунт