По - ниска минимална заплата от 460 лв ?!?

• 30 531
  • 524
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Цитат
А трябва да има и да се заплащат реално отработените часове.
За "трябва да има" (минимални заплати по браншове) не съм особено сигурна; за "трябва да се заплащат реално отработените часове" - има си хас(!), само че това е наистина въпрос на контрол, евентуално и на други неща, но не и на наличие на почасови минимални ставки, каквито има и без това, а и да нямаше, се получават лесно, като разделиш месечната минимална заплата на около 168 (колкото работни часа средно има в месеца).

# 211
  • София
То и сега не пречи да се начисляват допълнителните часове. А и сега си има ставка за час. Но в повечето случаи се наема човека на 8 часа.

# 212
  • Пловдив
Не пречи, със Сийка коментираме дали се прави и защо не се. Wink

# 213
Мисля,че писах в началото,че работодателите не спазват законите,защото плащат,на когото трябва.Проверки от институциите според самите тях няма,защото имали малко персонал и не може ли да огреят на всякъде.НО работещите да подавали сигнали срещу некоректни работодатели.От две женици вече съм чувала,че ги е страх.Шефовете им се хвалели,че ''там имат свои хора''.Единият наглец казал:''и като разбера кой е,ще му изпратя хора...''.Също уж всички работодатели търсят работници и служители и им ''дават'' много пари,са ми мн.странни обяви:търся спешно работници...,тел. за контакт.Двама души звънят цял ден и никой не вдига отсреща.И не става въпрос за някой частник,а за бълг.пощи.

# 214
  • София
Трудовото законодателство ни е ок, санкции няма.
Искам да доживея да видя някой в затвора заради неплатени данъци, ама се съмнявам.

Това по повод на:

Защото искат висока производителност, висока печалба на фирмата, но да им струва минимални средства и усилия. И да, законите в БГ им дават тази възможност. Хората не са виновни, че приемат безумни условия на труд. Изборът, който имат е такъв.

# 215
  • София
Само да спомена една малка подробност за 8те часа. Бях правила и тема тук даже. Редовен случай е да се поръчва храна в офиса /която се изяжда за 15 мин/, да се остава след работа и така 8 те часа стават 9 и 10. И множество потребителки бяха на мнение, че това е ок.

# 216
  • Ямбол
Е, то и моят договор е на осем часа, но не стоя всичките осем на едно място. Понякога се получава и по повече от осем да работя, друг път по-малко.

# 217
  • София
Едва ли точно учителите са пример за работа повече от 8 часа, Лиляна. В частния сектор е масова практика да се работи до по късно и никога до по рано.  На мен ми се е случвало да ми изтъкват като огромно предимство, че не се работи в събота. Голям смях.

# 218
  • Пловдив
Цитат
И множество потребителки бяха на мнение, че това е ок.
Може ли линк към темата? Не за друго, любопитно ми стана. С Гугъл не успях.
За ОК чак - не е ОК, но ако работата си заслужава иначе, може би не е голям проблем да се остава по половин-един час повече. Повече и редовно като че ли става вече тежко за понасяне, поне за средния човек. Абе, зависи. Като цяло и аз мисля, че редовното превишаване на продължителността на работния ден е голям минус за една работа.

# 219
  • София
Ако се плаща с коефициент 1.5 или 2, както е по закон или се компенсира с отпуск, за мен не е проблем.

# 220
  • Ямбол
Едва ли точно учителите са пример за работа повече от 8 часа, Лиляна. В частния сектор е масова практика да се работи до по късно и никога до по рано.  На мен ми се е случвало да ми изтъкват като огромно предимство, че не се работи в събота. Голям смях.
Идеята ми беше, че по договор са осем часа, а как ще се работи, зависи от работата и уговорката с работодателя.

# 221
  • София
Множеството се е опитало да се изкара много работливо, катов америханското клише "дай всичко от себе си". Определено се радвам на хора, които не се поддават на изнудване да работят повече от уговореното. Много работодатели свикнаха да карат работниците да караат повече часове, да не заплащат допълнителните, и когато някой откаже да им играе по свирката реагират като деца, на които са им взели близалката.
Да, учиителите не са критерий за работно време, защото те имат и часове за самоподготовка, но като ги натоварят и със съвет, и с други административни неща, понякога им излизат доста повече работните часове. И на мен са се опитвали да ми го пробутват това, по договор, ако са 4 часа примерно, трябва цялото време да съм на разположение, да имам само терапия, а самоподготовката и административните неща да са извън това. Или за 8 часа да са 8 часа плътно терапия, а за останалото да си го правя в извънработно време. И не вярвам да не знаят, просто се правят на ударени като те гледат в очите.

# 222
  • София
Ако се плаща с коефициент 1.5 или 2, както е по закон или се компенсира с отпуск, за мен не е проблем.
О, да. Но не говоря за свестните западни компании.

И аз не знам къде е темата - пусках я отдавна.

# 223
Не знам защо презумпцията е, че всеки трябва да получава според нуждите си.
В условията на пазарна икономика сметката не е точно такава. Всеки получава според това, което би могъл да даде.
Като гледам само в тази тема колко, уж експертно изказващи се хора, наричат Националния осигурителен институт НОЙ, допускам вероятността да има служители, за чийто труд и 460 лева са много.
От една от дамите бях откровено изненадана.
Та, НОЙ е едно, а НОИ - съвсем друго. Точно както "трудът ми струва повече" е различно от "как се живее с тази заплата".

# 224
Нали увеличиха заплатите на учителите. В другите браншове си стоят заковани с години около 500 бруто на месец. Никой не дава повече, даже ако не ги намалят може да не ти ги дадат всеки месец. Учителите работят най -малко в държавата, почиват си цяло лято и прочие, за сметка на това народа опростява, децата все по неграмотни.... Така е 100 хил. души електорат изпускат ли се?

Общи условия

Активация на акаунт