Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юли 2017, 11:40 ч.

МОН - промените продължават

 • 114 979
 • 1 526
 •   2
Отговори
# 1 335
 • София
 • Мнения: 5 420
cloudy15, (по-малко са от 35) почти 1/4-ка от 100те Joy
 Бях чувала, че преди е имало проблем с биологията за медицина, но не и за география....може би затова нашата география беше толкова. Определено се задъхвахме, но и географката не си поплюваше и нямаше отпускане.
Имам приятелка от моя випуск, завършила друг вид техникум, която завърши УНСС, като точно с география е приета.

# 1 336
 • European Union
 • Мнения: 423
E, значи сме набори. Аз също съм завършила техникум и можех да кандидатствам навсякъде в България, но не съм се интересувала за чужбина.

Струва ми се, че откакто съм в системата на образованието се въртим в кръг. Спомням си, че в годината преди да започна първи клас бяха сменили драстично системата (нямам идея какво точно, но явно ми е направило впечатление). Същото е и откакто съм учител. Дълги години в техникумите не се беше учило музика и изобразително изкуство, после ги въведоха, после ги махнаха, сега пак ги въвеждат. Увеличиха драстично часовете по чужд език, сега ги намаляват (за професионалните гимназии говоря). Аз лично съм се отказала да се надявам на промяна към по-добро, просто се нагаждам и така...

# 1 337
 • София
 • Мнения: 5 420
Като се замисля, не си спомням да сме учили рисуване и музика, но може и да бъркам.

# 1 338
 • European Union
 • Мнения: 423
Ние не сме учили. Започнаха да се учат в техникумите през 1999 година, за около 5-6 години. След това ги махнаха. Сега пак се учат. Въпреки че по един срок едното и един срок другото си е чисто отбиване на номер. Същото ще е и с ИТ в десети клас - 18 часа седмично и накрая външно оценяване. (Тук вече предвиждам истинска пропаст между учениците с профил ИТ, допълнителни часове и професионалните гимназии с половин час седмично).

# 1 339
 • Мнения: 15 145
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 1 … щното образование

Мотиви

Бележки, становища и предложения по проекта на Наредба могат да бъдат изпращани към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на e-mail: s.meloyan@mon.bg  до 14.09.2018 включително

      Да отпадане изискването при кандидатстване за прием в V или в VIII клас да се представят копия на документи, като свидетелството за основно образование и др.. Тази информация ще се обменя служебно между институциите, предвижда проект за промяна в Наредба №10 за организацията на дейностите в училищното образование. Това облекчение ще важи и при преместване на ученик от едно училище в друго. Родителят ще подава само заявление в училището, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете училища ще се информират взаимно по служебен път, като документите – удостоверение за преместване и др. ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде информиран в края на процедурата без да се налага да посредничи в комуникацията между двамата директори.
      За преодоляване на неудобството за родителите, децата, чиито братя и сестри до 12 години вече са ученици в дадено училище, ще се разпределят в първа група независимо от адреса, на който са регистрирани. Предлага се също успешно завършилите в чужбина клас, съответстващ на IV или на VII клас в България, в годината на кандидатстване да могат да се приемат по държавния план-прием. С промяна в Наредба №11 за оценяването се премахва и изискването за съхранение на класните и на контролните работи от учителя и предвижда предоставянето им на ученика с цел обратна връзка към родителите.
      Предвижда се да отпадне и фиксираният срок до 2020-2021 година за преминаване изцяло на едносменен режим във всички училища. Това се налага поради различите проблеми около създаване на нужните условия. Всеки директор на училището ще трябва да разработи план и заедно с общината да определят кога полудневната организация на учебния ден ще започне да се осъществява преди обяд. До 15 декември 2018 година всяка община представя на министъра на образованието и науката за утвърждаване плановете. Заложен е и специален ред за съгласуване с финансиращия орган – общината, и с началника на РУО, когато броят на местата за I клас в проекта на училищния план-прием е по-голям от броя на децата от прилежащия район за обхват на училището. Директорът съгласува възможността за осигуряване на целодневна организация за всички ученици, наличната материално-техническа база и обезпечаването на едносменен режим. Той е длъжен да се съобрази със становището на началника на РУО при утвърждаването на броя на паралелките за I клас. Това изискване се въвежда, за да се осигурят условия за качествено образование.
      Регламентират се и продължителността и времето за организиране на туристическите пътувания като детски лагери, екскурзионно летуване, походи, училища сред природата, ски ваканции и други екскурзии. Те ще могат да се организират от училището по време на ваканциите и почивните дни, а през учебно време – за не повече от 3 учебни дни, за да не се отразява на качеството на обучението.


Предлагат се промени и в Наредба 5 за общообразователната подготовка, засягащи годишните тематични разпределения и . Приложение № 20 към чл. 6, ал. 1, т. 20, със съответните мотиви.
Както и в Наредба № 13  за гражданското, здравното, екологичното и ин … рното образование с мотиви

Часове по електронно управление и медийна грамотност, както и по безопасност и движение по пътищата включва проект за изменение на Наредба № 13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Електронно управление и медийна грамотност ще се учат от четвърти до седми клас, както и от девети до единадесети клас. В обучението по гражданско образование в област на компетентност „Права на човека“ се добавят нови резултати, свързани с корупцията, дискриминацията и неравноправието. Часове по пътна безопасност ще има през целия курс на обучение, включително и в детските градини. За най-малките се планира провеждане на занимания с минимален годишен брой – по 5 за първа и втора група, 6 – в трета група и 7 – в четвърта. Тези часове се въвеждат след множество срещи с представители на различни институции и неправителствени организации, с които е коментирано, че културата на движение по пътищата се създава в най-ранна възраст.

# 1 340
 • Ямбол
 • Мнения: 24 990
Дидева, безценна си. Благодаря. Сега остава да дешифрирам промените. Хубаво ще отпаднат копията и дано не стават грешки някъде по веригата в системата.
За разпределенията не можах да разбера много, но като че ли не виждам особена промяна.
А кой ще води тези часове по електронно управление и медийна грамотност? И едно намигване - надявам се да станат малко по-грамотни при четенето на новини. А то май ще е за часа на класа. Уф, пак нищо не направиха.

# 1 341
 • Мнения: 18 617
Цитат
Родителят ще подава само заявление в училището, в което желае да бъде записан ученикът. Директорите на двете училища ще се информират взаимно по служебен път, като документите – удостоверение за преместване и др. ще се изпращат служебно. Родителят ще бъде информиран в края на процедурата без да се налага да посредничи в комуникацията между двамата директори.

Най-после! Това е много разумно решение.

# 1 342
 • София
 • Мнения: 1 880
Аз пък се радвам, че евентуално ще започнат да връщат писмените работи. Много се ядосвах на това, че не мога да видя, къде и какви са пропуските на детето, особено по бел и мат.

# 1 343
 • Ямбол
 • Мнения: 24 990
Тъй като на мен ми ги искат при проверка тези писмени работи, аз такива не връщам, защото после не мога да си ги събера.

# 1 344
 • Мнения: 2 006
Аз пък се радвам, че евентуално ще започнат да връщат писмените работи. Много се ядосвах на това, че не мога да видя, къде и какви са пропуските на детето, особено по бел и мат.
И аз много се радвам за тази промяна. Сума писма изписах до мон по този повод.
Но в сайта не намирам проект за промяна на Наредба 11. Единствено в новината във фб страницата на МОН прочетох следния абзац: "С промяна в Наредба №11 за оценяването се премахва и изискването за съхранение на класните и на контролните работи от учителя и предвижда предоставянето им на ученика с цел обратна връзка към родителите."
Къде е публикуван проект за промяна на наредба 11?

# 1 345
 • Мнения: 15 145
Предполагам, че ти ги искат за проверка, тъй като по сега действащия текст си длъжна да ги съхраняваш. С отмяната на ал. 3 от чл. 19 това изискване отпада, а изменението на ал. 1 : Контролните и класните работи се коригират и рецензират от преподаващия учител и се връщат на учениците за запознаване с резултатите и за информация на родителите., също навежда на мисълта, че децата ще могат да си ги прибират.

Мария, в заключителните разпоредби на проекта за изменение на Наредба 10 са измененията в Наредба 11.

# 1 346
 • Мнения: 2 975
За НВО след 7 клас 2018/2019 по Математика отпада ли разделението на първи модул и втори модул?
https://www.mon.bg/bg/100155

# 1 347
 • Мнения: 15 145
И за двата предмета е дадено времетраене 150 минути без в моделите да се споменава разделяне на модули. Коментирахме го в темата на бъдещите седмокласници във връзка с преразказа.

# 1 348
 • Пловдив
 • Мнения: 480
Утвърдени са и учебните програми по общообразователните предмети за 11 и 12 клас.

# 1 349
 • Мнения: 2 304
Нещо важно и ценно по темата 10 клас има ли? Не успявам да хвана аз.

Общи условия

Активация на акаунт