Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 242
Наскоро се сбъсках челно с няколко банки и сега трябва да намеря "моята", моля да споделите следните няколко параметъра, за да се ориентирам в положението:
1. Коя банка ползвате?
2. Безконтактна ли е дебитната ви карта и ползвате ли я за онлайн пазаруване в чуждестранни сайтове? Удържат ли ви такса за транзакциите?
3. Ползвате ли кредитна карта? Какви такси плащате за поддръжката й? Имате ли някакви бонуси (точки или суми, които да ви връщат под някаква форма?
4. Ползвате ли онлайн и мобилно банкиране? Какви са лимитите на преводите? По какъв начин се гарантира сигурността (смс-и, токъни, сертификати)?

А защо се сблъсках челно:
Скрит текст:
Дълги години бях клиент за ПроКредит, не съм имала особени проблеми, освен, че трябваше да ходя до техен клон за ТАН кодове (тяхната двуфакторна автентикация, при други банки са сертификати или токъни), а към момента на закриване на сметката ми имаха 3 клона за цяла София; другия проблем беше, че дни наред не ми се отразяваха транзакциите и не виждах в реално време похарчените пари.
Реших да премина на УниКредит, имам удобен офис и няколко познати се изказаха положително, да де, ама толкова нерви не съм хабила скоро, попаднах на тотално некомпетентни пък и нагли служители и след 2 месеца разправии се отказах от тях (то не ми бяха разблокирали картата и не можех да тегля пари, после имах проблем с активацията, после имах проблеми  мобилното банкиране, удържаха ми такси, които по договор не трябваше да ми удържат та ходех да ми ги сторнират, всичкото ми костваше висене по опашки и среща с намусени физиономии, нежелаещи да разберат, че има нещо сбъркано в цялата работа).
Имам колеги, които са в Пощенска банка и те също са доволни, автогол отново - взимат ми такси при пазаруване онлайн от чуждестранни сайтове, това ме дразни МНОГО; нямат безконтактни дебитни карти; имат безумни лимити на онлайн и мобилното банкиране, не мога да им подкарам сертификата (и от call center-a им не могат да го подкарат) и искам да ги сменя, но този път ми се ще да взема по-информирано решение коя да е моята банка.
Бих се радвала да има следните услуги:
- безконтактна дебитна карта, плащанията с която да не се таксуват (онлайн пазаруване в местни и чуждестранни сайтове)
- онлайн и мобилно банкиране без лимити, по възможност с токъни
- възможност за откриване на допълнителна сметка или услуга в допълнение на разплащателната сметка, в която да стоят някакви повече пари и като ще извършвам онлайн плащане да прехвърлям в разплащателната сметка веднага и без такси за преводи между тези две сметки
- опция за издаване на кредитна карта с някакви бонуси (чувала съм, че в някои банки предлагат без годишна такса за поддръжка + трупане на точки, които после могат да се преобразуват в пари)

# 1
 • София
 • Мнения: 10 747
Дано не те въведа неволно в заблуда, както колегите ти  Grinning, не правя реклама на моята банка.
1. ПИБ - не са цвете, но и другите не зная дали са по-добри. Навремето служебно ни абонираха към тях и оттогава не ми се занимава да се прехвърлям, нямала съм реална причина.
2. Имам Маестро и Виза електрон на една и съща сметка. Мисля, че ми удържаха такса някакви стотинки, но май беше защото пазарувах от айхърб в долари - за превалутирането.
3. Не
4. Отскоро ползвам плащане на сметки и данъци, обмислям и пълно банкиране, което може да стане или с токън у-во, или с мобилно приложение на мобилно устройство (само не зная как става инсталирането).
5. Транзакции минават обикновено на другия ден, но ако са през уикенда - на първия работен ден.
Но се виждат като блокирани суми плащанията, направени през уикенда, съответно разполагаемата наличност е намалена с тях, само да знаеш коя сума да гледаш.

# 2
 • София
 • Мнения: 22 530
И аз бих препоръчала ПИБ за дебитна безконтактна с плащания онлайн.

Иначе ние в момента имаме драма със СИБанк.
2014 много ги хвалех, след като теглихме потребителски при тях и си покрихме ипотечния в ДСК.
Обаче, сега се оказва, че всико е само розови приказки.
Оставили са ни един овърдрафт от 2010, по който непрекъснато, ежеседмично /не се бъзикам!/ ни теглят такси, застраховки, лихви и аз не знам какво още!!!

# 3
 • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
 • Мнения: 10 115
Аз също съм към ПИБ.Имам кредитна карта с такса подръжка 40 лева годишно.Трупат се точки и връщат пари.Мисля,че беше за 2 000 лева за 6 месеца връщат 20 лева.Така за годината става без такса.Картата е отново безконтактна.Но моята е от 2011.Сега доколкото знам има по добри условия.
Онлайн банкиране използвам на СИБАНК.С токън устройство са.Основно за фирмените преводи я използвам които се осчетоводяват веднага.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 056
  ПИБ от няколко месеца въведоха такси при плащане онлайн в чужди сайтове. Поне за кредитните със сигурност. За онлайн плащания в БГ сайтове не знам. Дебитните им имат такси при плащане в ePay.

# 5
 • Мнения: 2 251
  ПИБ от няколко месеца въведоха такси при плащане онлайн в чужди сайтове. Поне за кредитните със сигурност. За онлайн плащания в БГ сайтове не знам. Дебитните им имат такси при плащане в ePay.
И за дебитните също, такси за какво да е имат, затова закрих сметките си, иначе он лайн банкирането им е номер 1.

# 6
 • София
 • Мнения: 10 747
  ПИБ от няколко месеца въведоха такси при плащане онлайн в чужди сайтове. Поне за кредитните със сигурност. За онлайн плащания в БГ сайтове не знам. Дебитните им имат такси при плащане в ePay.
Таксите не са ли на самия ипей - половин процент върху платената сума?

# 7
 • София
 • Мнения: 3 056
  ПИБ от няколко месеца въведоха такси при плащане онлайн в чужди сайтове. Поне за кредитните със сигурност. За онлайн плащания в БГ сайтове не знам. Дебитните им имат такси при плащане в ePay.
Таксите не са ли на самия ипей - половин процент върху платената сума?

Не мисля. Имам регистрирани 2 карти, на едната удържат, на другата - не.

# 8
 • София
 • Мнения: 10 747
Може, не ги ползвам от известно време.
Днешна информация от ПИБ: Отидох да се откажа от едната карта, попитах за виртуална и ми обясниха, че става само на мобилно устройство с Андроид 4.04 или по-висока версия.
Виртуална ми трябва за пазаруване в алиекспрес и въобще в и-нет, да си прехвърлям неголеми суми.

# 9
 • Мнения: 1 840
Не се мъчете да намерите идеалните - няма такива. И да  се заровите в тарифите, да направите сравнителна таблица и да избирате услуга по услуга, ще стигнмете до правилния извод:

Средната такса в индустрията (разбирай банкирането на дребно - ритейла) се върти около едно ниво. Просто различните банки по различните услуги предлагат различни такси, някои откровено дъмпингови, други с подарък захарче или локум на клечка, целта е една - да им се хванете като клиент. Една услуга в една банка е евтина в друга скъпа - в друга услуга картината е обратна, средното е еднакво.Влезли веднъж в матрицата, трудно ще излезете, има си цели трактати и изследвания на тази тема, хората са инертни, а вироглавите и скачащите от един на друг предоставящ услуги (банков клон) в крайна сметка отнасят пръчката и си плащат - било с времето си, било с нервите си, било с откровени кожодерски такси за закриване на сметка - банката е наясно, че няма да се върнете при нея и ви слага 20-30 50 лв за закриване.... Какво да я спре....

Така че, няма лошо да се търси върха на сладоледа, но да се има едно наум - успехът е мимолетен.
А че услугата банка в БГ е безобразно скъпа на фона на стандарта, че суифта струва 12-20 лв, при положение, че реалната му цена и на мен ми е неудобно да я напиша тук (то всъщност такава няма фиксирана, защото е производна от броя съобщения на конретната банка годишно) е безспорно. И то при положение, че в Европа за преводи в евро няма никаква такса....Ненапразно само за последната година нарастналите приходи на банките ОТ ТАКСИ са  впечатляващи, според публикуваните преди не много време данни на БНБ.
Едно е факт, у нас услугата е супер, мега скоростна и ефективна , стига да работиш с правилните служители, защото навсякъде има тюфлеци, дето не знаят за какво иде реч. За разлика от скоростта на услугата в Европа.
Та, избирайте банка според това колко Ви е удобно, и колко сте доволни от нея, с таксите винаги ще сте вътре.
Аналогично е с телефонните оператори, със застрахователите, с цените на борсата, просто пазарът е ефикасен, защото е ликвиден. Конкуренция има, но тя е в границите на разумното и ако един изкара продукт, биещ другите , останалите веднага го гонят, но всички заедно мислят как да компенсират. Няма празно, нищо не се губи, просто се прелива и трансформира, - закон....

# 10
 • София
 • Мнения: 3 056
...Една услуга в една банка е евтина в друга скъпа - в друга услуга картината е обратна, средното е еднакво...

  И аз така видях. Simple Smile
  Избрахме си банка заради служител, ако щеш вярвай. Изключително бърз, активен, всичко се върши в максимално кратък срок. А дори не е в Сф! Прехвърлихме при него сметки, лизинги, кредит. Бачка, човекът, и е перфектен. Дано обемът работа му се отразява по някакъв начин финансово.  Sunglasses
  Иначе ПИБ ги държа защото съм свикнала. Ползвам ги от преди 2000г. и някак ме мързи да се местя изцяло. Инертни сме си. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 4 627
1. Коя банка ползвате?Пощенска
2. Безконтактна ли е дебитната ви карта и ползвате ли я за онлайн пазаруване в чуждестранни сайтове? Удържат ли ви такса за транзакциите? Не е безконтактна, а златна. Не пазарувам с нея а с друга виртуална от ДСК и там нямам такси транзакции, тук нямаше такса при транзакция, но искаха да открия още една сметка и към нея да ми е виртуалната карта, но пък на новата сметка има някаква такса поддръжка
3. Ползвате ли кредитна карта? Какви такси плащате за поддръжката й? Имате ли някакви бонуси (точки или суми, които да ви връщат под някаква форма? Предпочетохме кредит пред кредитна карта, защото там се оказаха големи кожодери от банката на ММ
4. Ползвате ли онлайн и мобилно банкиране? Какви са лимитите на преводите? По какъв начин се гарантира сигурността (смс-и, токъни, сертификати)?имам и двете, лимит не знам колко е, знам само, че мога да тегля кеш 2000лв, но то пък нямам толкова за теглене Сертификат за превод, но съм превеждала до 500лв. То май зависи от сметката, а моята е някаква дето й забравих името струва ми 10лв на месец и тегля от всички банкомати без такса, и поддържам втора сметка - заради ипотеката, която е в евро безплатно, както и нямам такси при преводи - онлайн

# 12
 • Мнения: 553
И понеже не открих къде да се оплача реших, че това ще стане в тази тема. Става въпрос за офиса на Булбанк София - този срещу Мол СОФИЯ.  Е, няма такава организация на работа в банков клон като този. Вземаш си номер и ЧАКАШ ама чакаш МНОГО. Обслужва само един банков служител. Останалите се занимават  с нещо по компютрите/не казвам, че не е служебно/, двама просто си лафят. И естествено ти ЧАКАШ, чакаш да се появи номера ти на таблото, а това е подвластно на милостта на служителите или на това кога ще им кефне  да го направят. А те явно се плашат да не се мине някой от тях та да натисне следващия номер. И ако си мислите, че си пиша ей, така то само да подчертая, че работата ми е свързана с банкови институции. Но този клон на Булбанк просто пили нерви, След 2-3 пъти идентично "обслужване" явно следващия път ще повървя повече до друг банков клон.

# 13
 • София
 • Мнения: 22 530
В нашата Сибанк се смениха случителите и си предоговорихме кредитите. Т.е. обединихме всички в един.

# 14
 • Мнения: 4 297
Аз досега не съм сменяла банката, откакто се помня съм към УниКредит.
Използвам мастъркарта, безконтактна. Месечната такса е 2 лв., което май е скъпо в сравнение с останалите банки. На вас колко ви вземат?

# 15
 • Sofia
 • Мнения: 4 561
2 лв е ок, в Прокредит е 4лв. 2 лв ми беше в ОББ, в ПИБ също някъде толкова.

# 16
 • Sofia
 • Мнения: 6 668
Забелязвам масово повишаване на таксите в банките. Доскоро плащах 10 евро за превод в ЕС до 1000 евро, сега става двойно. Огледах други банки и съм шокирана от повишените такси. Уж ще влизаме в СЕПА, а таксите се вдигат. На какво се дължи?

# 17
 • Мнения: 33 312
Аз досега не съм сменяла банката, откакто се помня съм към УниКредит.
Използвам мастъркарта, безконтактна. Месечната такса е 2 лв., което май е скъпо в сравнение с останалите банки. На вас колко ви вземат?

В Уникредит ми е 1 лв.
В Експрес банк съм без такса, но и двете са издавани от работодател и ползват преференции.

# 18
 • Мнения: 22
Това с таксите е пълна пародия. Трагедия. Теглиш от банкомат на банката и пак плащаш такса, интернет банкиране - пак такса, 2лв, 4лв, 0.3лв. Някои банки вземат такси ако внесеш валута. Като чуя подобни глупости и директно им се смея.

# 19
 • Sofia
 • Мнения: 6 668
А остана ли банка без подобни такси за вноски? Вече навсякъде има.

# 20
 • Мнения: 4 297
Аз досега не съм сменяла банката, откакто се помня съм към УниКредит.
Използвам мастъркарта, безконтактна. Месечната такса е 2 лв., което май е скъпо в сравнение с останалите банки. На вас колко ви вземат?

В Уникредит ми е 1 лв.
В Експрес банк съм без такса, но и двете са издавани от работодател и ползват преференции.
Забелязах, че сега зимните месеци и на мен таксата ми е 1 лев.  Това нормално ли е? Преди лятото да е 2, а зимата 1? Каква е логиката?

# 21
 • Мнения: 33 312
Не виждам логика.
Моята си е 1 лв.

# 22
 • София
 • Мнения: 1 424
Моята такса в ЦКБ е 1,70 от този месец, но тегленията винаги се таксуват - 1 лев на чужд банкомат, 0,20 лв на техен. Това много ме дразни и ще се развеждаме, защото не обичам да нося повече от 50-100 лева и тегля често.
Има обаче някаква програма за отстъпки, която сякаш си заслужава, например онзи ден си купувах лещи и имах 8лв отстъпка, в Хиполенд е -7% и се чудя дали да не я запазя за такива покупки.

# 23
 • Мнения: 226
ПИБ -  плащам всичко през тях, нареждам преводи, плащам в чуждестранни сайтове, в български, изключително доволна съм.Такси има навсякъде, няма да ги сменям, защото съм свикнала с интерфейса на myfibank и просто за две минути съм си платила всичките сметки. Имам разплащателна, един овърдрафт и една кредитна. Март ми изтича картата и ще ги посетя, за да я подновя и да си избера нещо ново, че моята вече не се предлага.

# 24
 • Мнения: 1 256
Здравейте! Аз също се интересувам от условията на банките в България. Имам някаква сметка от УниКредит, издадена от предишния ми работодател преди 5-6 години, но от 3 години реално не я ползвам, понеже съм в чужбина. Предполагам че си дърпат таксите от наличната сума в сметката. По последни спомени онлайн банкирането им беше много зле. В момента съм във Великобритания, сметката ми е към Barclays, но обмислям до няколко месеца да се върна в България и евентуално да сменя УниКредит, ако намеря по-добра оферта. Условията, които ползвам тук са повече от добри - няма такси за обслужване и разплащания с картата, има такса само за теглене от банкомат на друга банка и при транзакции в чужбина, онлайн банкиране ползвам през мобилно приложение, имам и cash back при пазаруване в определени обекти. Да не говорим, че в банката съм стъпвала само при откриването на сметката. Сега ясно ми е, че в българска банка няма да намеря тези условия, но се надявам поне да минимализирам плащането на такси за всичко. За сега смятам да си оставя и сметката от Barclays и да я използвам за пазаруване онлайн. Търся най-вече оферта с ниска такса за годишно обслужване, безконтактна карта, добро онлайн банкиране (не искам да вися по опашки за всяка битова сметка), евентуално възможност за директен дебит за някои сметки. По принцип бих използвала и кредитна карта, ако условията са по-добри от дебитните. В условията на ПИБ гледах някакъв пакет от услуги за 3 лв на месец, но не видях да включва онлайн банкиране. Възможно ли е да се заплаща допълнително? Общо взето най-вече искам продукт, който да е удобен за ползване, възможно най-евтин и по възможност да не се налага да посещавам банката често. Благодаря за мненията!

# 25
 • Мнения: 33 312
Он лайн банкирането на всички банки е безплатно в БГ.
Вземи си виж тази сметка в Уникредит, да не се изненадаш неприятно.
Ако не я ползваш, я закрий.
Съгласна съм, че тяхното банкиране е ужасно.
В ПИБ имам, но не го ползвам активно, само си следя депозитите.
Ползвам активно на Експрес, много съм доволна от тях.

# 26
 • Мнения: 1 256
Благодаря, ще погледна и Експресбанк. А сметката в Уникредит със сигурност ще я закрия, като се прибера. А как стои въпроса с кредитна карта, ако има cash back, който да покрива таксите, не е ли по-изгодно? Или пак ще трябва да се плаща такса за сметката, от която ще се покрива кредитната карта? Всъщност има ли такси за сметки без дебитна карта към тях?

# 27
 • София
 • Мнения: 913
Ползвам кредитна карта на Пиреос банк. Кешбек-а е 1% от изхарчената сума в България. За транзакции в чужбина не важи. Максимум 30 лв на месец възстановяват. Покриват ми таксата за месечна поддържка и ми остават дори Smirk.

# 28
 • Мнения: 22
Правиш срочни депозити и теглиш на падеж без такси. Трябват ти повече пари, обаче.

# 29
 • София
 • Мнения: 6 609
Искам да си открия още една сметка с карта, за плащане в интернет основно, но да има физическа карта (дебитна). На месец 2-2.50лв не са проблем, стига да няма разни скрити такси при теглене (сега плащам по 20ст) или СМС-и... Да има сносно интернет банкиране и да може да се извършват преводи без елек. подпис.

В квартала имам Уникредит и май засега съм за там (бях при тях преди време). Райфайзен също, но за тях чух че много цакали. За други не се сещам.

# 30
 • Мнения: 33 312
На Уникредит е много зле банкирането.
Доволна съм от Експресбанк. Имат това, което си изброил. Месечната такса не знам колко е, моята карта е от работодател и нямам такса.
Теглене от техен банкомат също е без такса.
СМС-ите ще ги откажеш, иначе се плащат. Като на всички банки впрочем.

# 31
 • София
 • Мнения: 6 609
На Уникредит е много зле банкирането.
Доволна съм от Експресбанк. Имат това, което си изброил. Месечната такса не знам колко е, моята карта е от работодател и нямам такса.
Теглене от техен банкомат също е без такса.
СМС-ите ще ги откажеш, иначе се плащат. Като на всички банки впрочем.
Това е добре, ако няма разни допълнителни такси ще си извадя, имат в квартала ми Simple Smile
ОББ гръцки ли бяха?

# 32
 • София
 • Мнения: 913
На Уникредит е много зле банкирането.
Доволна съм от Експресбанк. Имат това, което си изброил. Месечната такса не знам колко е, моята карта е от работодател и нямам такса.
Теглене от техен банкомат също е без такса.
СМС-ите ще ги откажеш, иначе се плащат. Като на всички банки впрочем.
Това е добре, ако няма разни допълнителни такси ще си извадя, имат в квартала ми Simple Smile
ОББ гръцки ли бяха?
ОББ се сляха със СиБанк. А те са собственост на КВС Груп, които са белгийци.

# 33
 • София
 • Мнения: 6 609
На Уникредит е много зле банкирането.
Доволна съм от Експресбанк. Имат това, което си изброил. Месечната такса не знам колко е, моята карта е от работодател и нямам такса.
Теглене от техен банкомат също е без такса.
СМС-ите ще ги откажеш, иначе се плащат. Като на всички банки впрочем.
Четох в друг форум че Уникредит са си оправили  банкирането.. социете обаче имат само три клона в събота а в неделя нито един пък и са на майната си
 Така че явно пак ще си отида в Уникредит.

Каква е таксата за теглене от чужд банкомат в Социете?

# 34
 • Мнения: 4 250
Здравейте!
Не знам дали тук е мястото, но по-подходяща тема за въпроса ми, не открих.
Някой знае ли дали при превод /внасяне/ на пари в брой се начислява такса броене? И ако да, каква е тя?

# 35
 • София
 • Мнения: 913
Здравейте!
Не знам дали тук е мястото, но по-подходяща тема за въпроса ми, не открих.
Някой знае ли дали при превод /внасяне/ на пари в брой се начислява такса броене? И ако да, каква е тя?

Зависи от сумата - до определена сума може да няма такса. Зависи от сметката - по разплащателна може да има, по депозитна по-скоро да няма. Зависи от кого се внася - ако е титуляра може да няма да определена сума, ако е друго лице, което вече се води превод - повечето банки имат.

# 36
 • Мнения: 4 250
Превод по чужда сметка ще е.
При внасяне в собствена сметка ми казаха, че няма такса броене. Мисля, че ще е по-добре първо да се внесат в собствена сметка и после да се преведат в чуждата. Такса превод, дори към различна банка е по-ниска отколкото такса броене.

# 37
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 1 005
Подочух нещо и искам да си го изясня, но не зная дали въпросът ми е тази тема:
Има някакво раздвижване в ПИБ. Вътрешни хора съобщават на свои познати, че може би банката ще обявява фалит и хората да се погрижат за спестяванията си там.
Има ли такова нещо или само слухове.
Там имам един малък влог и се притесняам за него.
Благодаря на всеки, който пише.

# 38
 • Мнения: 33 312
Те периодично "обявяват фалит", няма страшно. И аз имам, ама не предприемам нищо.

# 39
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 1 005
Те периодично "обявяват фалит", няма страшно. И аз имам, ама не предприемам нищо.
Ааа, периодично казваш! Понеже съм много сигурна в тази банка, не съм следила стриктно досега тази им процедура.
Имам влог и той ми е предназначен за обучението на детето, затова толкова се притесних.Въпреки,че знам че влоговете са гарантирани и би трябвало да се изплатят от банката ако тя обяви фалит.
Нали знаеш поговорката, Дева "СТрах лозе пази".

# 40
 • София
 • Мнения: 10 747
Нали след КТБ и за тях се чу нещо, уж беше злонамерена атака, ама хората се редиха, гледах опашката пред Народния. И аз съм в ПИБ, но с моята скромна сума не се впрягам.
Наляха им пари за стабилизиране и хич не бяха малко, ама... Цеко Минев нали трябва да играе игричките с Юлен и т.н.

# 41
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 128
Коя банка бихте препоръчали за превод на евро в друга държава от ЕС?

# 42
 • Sofia
 • Мнения: 6 668
Никоя. Ползвам Токуда банк, но и те си вдигнаха таксата. Все пак зависи и от сумата. Намери темата за Transferwise и прочети, може и Paysera. Таксите са в пъти по-ниски.

# 43
 • Варна
 • Мнения: 570
1 - ДСК
2 - не е безконтактна, а за пазаруване онлайн ползвам само виртуалната карта. Имам само такса от 30ст за теглене от банкомат на ДСК и 60ст мисля че беше за теглене на банкомат на чужда банка. И двете карти са Виза. А и освен това имам такса от 1,20 за преводи към други сметки. Нямам такси за месечно и годишно обслужване
3 - нямам
4 - ползвам онлайн банкиране, но без известяване със смс, просто защото не виждам от смисъл от него и си следя достатъчно редовно сметката в ДСК Директ

# 44
 • Мнения: 654
Уникредит - много добро онлайн/мобилно банкиране.
Голяма клонова мрежа и банкомати на много места.
Безплатно теглене от техен банкомат, месечна такса за дебитна карта - левче, месечна такса за спестовна сметка - 2 лева.
Входящ SEPA превод до 100 евро без такса.
С депозит на пари в техен банкомат дори няма нужда да се посещава техен клон, където понякога трябва доста да се чака.. Не знам защо хората не ползват онлайн банкиране, а все още ходят и пишат ръчни платежни..

# 45
 • Мнения: 2 388
Те периодично "обявяват фалит", няма страшно. И аз имам, ама не предприемам нищо.

Мда, ама не се знае дали като миналия път ще им налеят манги......всъщност въобще не беше фалшив сигналът след КТБ, но нямаше как да се позволи втора банка да падне и то една от основните. та другарите в бранша удариха по едно яко рамо.

# 46
 • София
 • Мнения: 10 474
Казали са ти вече- първа инвестиционна. За мен е предимство и че имат доста офиси, работещи в събота и неделя. Веднъж ме спасиха.
Недостатък е, че правят големи проблеми с генерален пълномощник. Другите банки го дават малко по- ларж.

Пише се транСакция.

# 47
 • Мнения: 4 534
Скрит текст:
Наскоро се сбъсках челно с няколко банки и сега трябва да намеря "моята", моля да споделите следните няколко параметъра, за да се ориентирам в положението:
1. Коя банка ползвате?
2. Безконтактна ли е дебитната ви карта и ползвате ли я за онлайн пазаруване в чуждестранни сайтове? Удържат ли ви такса за транзакциите?
3. Ползвате ли кредитна карта? Какви такси плащате за поддръжката й? Имате ли някакви бонуси (точки или суми, които да ви връщат под някаква форма?
4. Ползвате ли онлайн и мобилно банкиране? Какви са лимитите на преводите? По какъв начин се гарантира сигурността (смс-и, токъни, сертификати)?

А защо се сблъсках челно:
Скрит текст:
Дълги години бях клиент за ПроКредит, не съм имала особени проблеми, освен, че трябваше да ходя до техен клон за ТАН кодове (тяхната двуфакторна автентикация, при други банки са сертификати или токъни), а към момента на закриване на сметката ми имаха 3 клона за цяла София; другия проблем беше, че дни наред не ми се отразяваха транзакциите и не виждах в реално време похарчените пари.
Реших да премина на УниКредит, имам удобен офис и няколко познати се изказаха положително, да де, ама толкова нерви не съм хабила скоро, попаднах на тотално некомпетентни пък и нагли служители и след 2 месеца разправии се отказах от тях (то не ми бяха разблокирали картата и не можех да тегля пари, после имах проблем с активацията, после имах проблеми  мобилното банкиране, удържаха ми такси, които по договор не трябваше да ми удържат та ходех да ми ги сторнират, всичкото ми костваше висене по опашки и среща с намусени физиономии, нежелаещи да разберат, че има нещо сбъркано в цялата работа).
Имам колеги, които са в Пощенска банка и те също са доволни, автогол отново - взимат ми такси при пазаруване онлайн от чуждестранни сайтове, това ме дразни МНОГО; нямат безконтактни дебитни карти; имат безумни лимити на онлайн и мобилното банкиране, не мога да им подкарам сертификата (и от call center-a им не могат да го подкарат) и искам да ги сменя, но този път ми се ще да взема по-информирано решение коя да е моята банка.
Бих се радвала да има следните услуги:
- безконтактна дебитна карта, плащанията с която да не се таксуват (онлайн пазаруване в местни и чуждестранни сайтове)
- онлайн и мобилно банкиране без лимити, по възможност с токъни
- възможност за откриване на допълнителна сметка или услуга в допълнение на разплащателната сметка, в която да стоят някакви повече пари и като ще извършвам онлайн плащане да прехвърлям в разплащателната сметка веднага и без такси за преводи между тези две сметки
- опция за издаване на кредитна карта с някакви бонуси (чувала съм, че в някои банки предлагат без годишна такса за поддръжка + трупане на точки, които после могат да се преобразуват в пари)
Имам дебитни и кредитни карти на ПИБ и Райфайзенбанк.
Ползвам онлайн банкиране и в двете. Добра навигация, лесно банкиране. Плащам всички битови сметки онлайн през банкирането.
Поддръжката ми на сметка ме устройва, такса междубанкови преводи също.
Сигурността на картите ми е гарантирана от 3D идентификация.

# 48
 • София
 • Мнения: 2 100
Аз имам въпрос :има ли банка ,която да отпуска кредити дори когато цкр—то е много лошо ?

# 49
 • Мнения: 654
Аз имам въпрос :има ли банка ,която да отпуска кредити дори когато цкр—то е много лошо ?

аз лично се съмнявам. Само компании за бързи кредити евентуално биха отпуснали кредит с лошо ЦКР, но и при тях не е много сигурно.

# 50
 • София
 • Мнения: 6 478
Аз имам въпрос :има ли банка ,която да отпуска кредити дори когато цкр—то е много лошо ?

Какво значи много лоша информация в ЦКР? Просрочия? Пълен отказ от плащане? Един, два, пет кредита?

# 51
 • София
 • Мнения: 11 503
Доскоро бях клиент на ОББ. Никак не съм доволна от обслужването и условията. Миналата година работеха с Wetern Union. Oказа се, че имат скрита такса когато правиш превод чрез WU. За таксата разбираш когато си направил превода. Само 3-4 банкомата работят денонощно в цяла София. Досещате се, че няма да обикалям да търся банкомат на ОББ, заради по-ниската такса при теглене. И така, когато теглиш няколко пъти в месеца пари или правиш справка от банкомат на друга банка зашото банкомата на ОББ не работи или е изключен след 19 ч. вече таксите ти идват в повече. Изключват банкоматите след определен час вечерта - 19, 20 ч. Лично съм свидетел в един клон на ОББ в 8.30 ч. как едната служителка включи банкомата в 8.50ч., защото й казах, че банкомата не работи и не мога да изтегля пари. Чух как служителката каза на своя колежка, че е забравила да го включи. В офисите на ОББ работят доста некомпетентни и недобре подготвени служители. Има и компетентни служители, но е късмет те да те обслужат.

От 1 м. ползвам услугите на ДСК. Преди години пак имах сметки в тази банка и съм доволна.

Неприятното е, че доста се чака за обслужване във всяка една банка.

# 52
 • Мнения: 24
Аз досега не съм сменяла банката, откакто се помня съм към УниКредит.
Използвам мастъркарта, безконтактна. Месечната такса е 2 лв., което май е скъпо в сравнение с останалите банки. На вас колко ви вземат?

В Уникредит ми е 1 лв.
В Експрес банк съм без такса, но и двете са издавани от работодател и ползват преференции.
Забелязах, че сега зимните месеци и на мен таксата ми е 1 лев.  Това нормално ли е? Преди лятото да е 2, а зимата 1? Каква е логиката?

И аз съм към Уникредит, когато имаш регулярен превод по сметката, таксата е 1 лв. на месец. При откриване на сметката таксата е 2 лв., като на третия регулярен превод( заплата, пенсия и т.н) автоматичното става 1лв, не е необходимо да информирате Банката. Съответно, ако регулярния превод спре, автоматично става 2лв.

# 53
 • Мнения: 687
Периодичната такса в Уникредит ми е 3,80лв. на 25-то число newsm78 . Направи ми впечатление, че таксата за теглене от чужд банкомат е 1,10, а преди сякаш беше 1 лев ?!

# 54
 • Мнения: 24
Привет,

На всички се събира на 25-то число. Вероятно ползвате пакетна програма, за да плащате толкова висока такса, в която имате включини допълните продукти. На мен също ми продложиха. Проверете в някой офис, какво точно ползвате. Относно таксите, последно ми беше 0.98лв, когато теглих от чужд банкомат.

# 55
 • Мнения: 165
Интересна тема, която ще ми е полезна за избор на нова банка.
Клиент на ОББ съм и искам да ги сменя. Като цяло не съм доволна от работното им време и условията за обслужване. До вкъщи има банкомат на ОББ като тегля и искам накрая бележка за трансакцията не ми издава, а съм сигурна, че са ми удържали такса за това, че искам бележка.
 Решила съм да обиколя няколко банки и да проуча какво предлагат. Говоря за нормална, обикновена сметка.
За тази цел тези дни първо ходих до УниКредит, служителката ми разясни: могат да се издадат 2 вида сметки
При едната: всеки месец се удържат 2,50 лв такса обслужване; теглене от банкомат на УниКредит е безплатно, за други банкомати е 1,10лв. За теглене директно от банката таксата е 3 лв за суми до 10000 лв.
Другата сметка: първите 3-4 месеца се удържат 4,80 такса обслужване за останалите месеци пада на 3 и нещо /не запомних/, но тук разликата е, че тегленето от който и да е банкомат е безплатно.

Така като гледам и чета май навсякъде е едно и също.

# 56
 • Мнения: 4 297
Аз досега не съм сменяла банката, откакто се помня съм към УниКредит.
Използвам мастъркарта, безконтактна. Месечната такса е 2 лв., което май е скъпо в сравнение с останалите банки. На вас колко ви вземат?

В Уникредит ми е 1 лв.
В Експрес банк съм без такса, но и двете са издавани от работодател и ползват преференции.
Забелязах, че сега зимните месеци и на мен таксата ми е 1 лев.  Това нормално ли е? Преди лятото да е 2, а зимата 1? Каква е логиката?

И аз съм към Уникредит, когато имаш регулярен превод по сметката, таксата е 1 лв. на месец. При откриване на сметката таксата е 2 лв., като на третия регулярен превод( заплата, пенсия и т.н) автоматичното става 1лв, не е необходимо да информирате Банката. Съответно, ако регулярния превод спре, автоматично става 2лв.

Хм това ли е била причината? Благодаря за разяснението! Simple Smile

# 57
 • София
 • Мнения: 11 503
Много малко банкомати на ОББ издават бележки за извършена транзакция. Когато няма такива бележки, такси се уддържат. Много са нагли от тази банка. слава Богу, че избягах от тях.Трябваше още миналата година да го направя.

# 58
 • Мнения: 687
Привет,

На всички се събира на 25-то число. Вероятно ползвате пакетна програма, за да плащате толкова висока такса, в която имате включини допълните продукти. На мен също ми продложиха. Проверете в някой офис, какво точно ползвате. Относно таксите, последно ми беше 0.98лв, когато теглих от чужд банкомат.

Благодаря. Мисля, че го пише някъде из договора ми, трябва да погледна. Не съм мислела, че е много, но като чета в темата, че хората плащат по левче се зачудих защо давам по толкова Laughing .

# 59
 • Мнения: 2 763
Имам дебитни карти на Експресбанк и на Райдайзен. На Експрес таксата ми е 2,50 на месец, на Райфайзен ми беше 4 лв заедно със sms-известяването, като смених картата с безконтактна, таксата ми май стана 5 лв. Доволна съм и от двете банки и не смятам да ги сменям, въпреки привидно високата такса. И в двете банки преди имах и кредити, нямала съм проблеми. За Райфайзен ме спечели кредитната консултантка, станахме почти приятелки, като имаш компетентен и кадърен човек насреща, всичко е по-лесно. Никога вече Сибанк и ДСК!

# 60
 • софия
 • Мнения: 283
Ужас ти я от ПИБ много надули таксите.

# 61
 • Мнения: 568
Преди няколко дни ми се наложи да преведа 100 лв. в една сметка на ПИБ и ми взеха 4 лв. такса затова че внасям парите. Направо ме разбиха!

# 62
 • София
 • Мнения: 6 478
Всички банки вече имат такси за операции на каса.

# 63
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 128
Уникредит за 5000 лв взеха 17 лв такса, като обир ми се видя.

# 64
 • София
 • Мнения: 10 747
Преди няколко дни ми се наложи да преведа 100 лв. в една сметка на ПИБ и ми взеха 4 лв. такса затова че внасям парите. Направо ме разбиха!
Може условията за тази сметка да са такива, а не защото е в ПИБ. И аз така съм внасяла в сметка в Уникредит.

# 65
 • Мнения: 654
Преди няколко дни ми се наложи да преведа 100 лв. в една сметка на ПИБ и ми взеха 4 лв. такса затова че внасям парите. Направо ме разбиха!
Може условията за тази сметка да са такива, а не защото е в ПИБ. И аз така съм внасяла в сметка в Уникредит.

не зависи от сметката, просто такава им е тарифата на ПИБ - внасяш ли по чужда сметка, плащаш солено. То при повечето банки е така вече. Затова най-добре да се пуска превод през онлайн банкиране или през epay, излиза само 1 левче..

# 66
 • София
 • Мнения: 10 747
Ето какво са ми писали като отговор преди години:
Скрит текст:
Изключение от тарифата за физически лица на Уникредит Булбанк при вноска на каса от лице, нетитуляр по сметка се прави само в следните случаи:

•   Касови плащания на данък сгради и такси смет;
•   Патентен данък;
•   Данъци по доходи от дейности по извънтрудови правоотношения.

В изброените случаи физическите лица се таксуват по 1.00 лев за всяка вноска, както за системата на Банката, така и за други банки. За всички останали вноски се събира стандартната такса 0.30%, мин. 3 лева.
Оставаме на разположение при нужда от допълнителна информация!
Call Center UniCredit Bulbank

# 67
 • Мнения: 2 763
В Райфайзен ако внесеш повече от 10 лв на монети, плащаш 10 лв такса.

# 68
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 128
И после четем новини за печалби от милиарди на банките... Дано приемат намаляването на банковите такси за международните преводи.

# 69
 • София
 • Мнения: 6 478
ОТ няколко години насам банките въведоха по-високи такси за операции на ръка. Дали са касови тегления и внасяния, или праежни нареждания на хартия, всичко е такси и то солени. Защото всички банки се стремят да намалят оперативния персонал. Един от начините е точно като промотират онлайн и дистанционнот обслужване, за сметка на обслужването на място. Затова са такива таксите. За да имате стимул да не внасяте парите на каса, а да ги преведете онлайн.

# 70
 • Мнения: 654
каквито и промени да приемат, банките винаги ще намерят начин да си компенсират приходите.. То затова и хората се насочват към алтернативи - transferwise, paysera.. Сега гледам и A1 пускат подобни услуги с A1 Wallet - изходящ SEPA превод по тарифата им за техни клиенти ще струва 1.99 лв, което е нищо на фона на таксата за такъв превод на повечето банки..

# 71
 • Варна
 • Мнения: 570
Преди няколко дни ми се наложи да преведа 100 лв. в една сметка на ПИБ и ми взеха 4 лв. такса затова че внасям парите. Направо ме разбиха!
В СиБанк /които вече са заедно с ОББ/ преди няколко месеца ми взеха 4 и 50, до колкото знам тези такси са най-ниски в ДСК и Експресбанк

# 72
 • Мнения: 654
Преди няколко дни ми се наложи да преведа 100 лв. в една сметка на ПИБ и ми взеха 4 лв. такса затова че внасям парите. Направо ме разбиха!
В СиБанк /които вече са заедно с ОББ/ преди няколко месеца ми взеха 4 и 50, до колкото знам тези такси са най-ниски в ДСК и Експресбанк

Според мен най-ниски са таксите на ЦКБ.. Скоро си открих при тях спестовна сметка, защото само те не взимат месечна такса за поддръжка на такава, другите взимат по 1-2 лева месечно..

# 73
 • Мнения: 33 312
TBI също нямат такси за спестовна сметка.

# 74
 • Мнения: 26
Да, и  мен ме застреляха с 10-те лева такса за стотинки над 10 лв.... отначало реших, че не съм чула добре, защото показах на момичето на каса 5 бр. метални двулевки и тя ме поряза доста бързо. Не е като да съм искала да си изсипя касичката с жълтите стотинки... разкарваха ме на другия ден да им внеса хартиени 10 лв. Това в ДСК, оттогава сериозно обмислям да се пренасоча към не толкова капризна банка как точно ще си захраня сметките.

# 75
 • Мнения: 33 312
Не искат монети, така ли?

# 76
 • Мнения: 26
А искат, но трябва да им дадеш 10 лв. такса, ако вкараш 10 или повече лева на монети. Което е абсурдно в моя случай - стоях с 5 монети по 2 лв. и се чудих тези бъзикат ли се с мен...

# 77
 • Мнения: 33 312
Да де, има такса за плащане с монети.

# 78
 • София
 • Мнения: 2 994
Тъкмо влизам да мрънкам, че ПИБ са вдигнали таксата за разплащателна сметка на 2 лева, но като гледам и при другите банки положението е същото.

# 79
 • Мнения: 33 312
Тъкмо влизам да мрънкам, че ПИБ са вдигнали таксата за разплащателна сметка на 2 лева, но като гледам и при другите банки положението е същото.


На мен ми бяха сложили ткса по 2 лв. за депозит. Никога и никъде не съм имала месечна такса за депозит. Даже не знаех, защото е била въведена по-късно. Напуснах ги и не ща да чувам за тях повече. Naughty

# 80
 • Sofia
 • Мнения: 1 560
ДСК - частно банкиране - 12лв на месец - без такси за кредитни, дебитни карти, преводи към други банки - всичко е включено.

# 81
 • Мнения: 604
Аз съм със студенски пакет Академика на Алианц. 25лева на година беше, ако не се лъжа. За сега съм много доволна. До колкото знам си спират някаква символична таксичка. Имам също СМС известия ( по 20 ст на съобщение, когато тегля и когато ми превеждат. Картата е безконтактна като цяло.
Имам също банкиране, но не съм го използвала за преводи. За поръчки - използвала съм я и нямам проблеми с нея.

# 82
 • Sofia
 • Мнения: 6 668
ДСК - частно банкиране - 12лв на месец - без такси за кредитни, дебитни карти, преводи към други банки - всичко е включено.
А преводи към сметки в ЕС как се таксуват?

# 83
 • Мнения: 1 066
Таксуват се около 24 €.

# 84
 • Мнения: 120
Май повечето банки променят напоследък таксите за разплащателните сметки, в тяхна полза, разбира се.

# 85
 • софия
 • Мнения: 283
Големи кожодери са станали.А лихви по депозитите забрави.

# 86
 • Мнения: 120
Скоро ме подразниха с това, че искаха да се съглася да споделят информацията ми с данъчните, прокуратурата и трети страни. Добре, за  данъчните и прокуратурата е ясно и нормално, но кои са третите страни??? И какво им влиза в работата на тези трети неизвестни страни?

# 87
 • Мнения: 33 312
Скоро ме подразниха с това, че искаха да се съглася да споделят информацията ми с данъчните, прокуратурата и трети страни. Добре, за  данъчните и прокуратурата е ясно и нормално, но кои са третите страни??? И какво им влиза в работата на тези трети неизвестни страни?

Коя банка?

# 88
 • Мнения: 120
Интересувам се къде са най-ниски таксите за разплащателна сметка и отделно за дебитна карта - някой дали е проверил към момента, защото се оказа, че масово си променят таксите?

# 89
 • Мнения: 1 256
FIBank - 1.50 лв на месец за разплащателна сметка с дебитна карта към нея. Ако е без карта е по-висока таксата, не можаха да ми обяснят защо. В други банки ми казаха 2.00 или 2.50 лв.

# 90
 • София
 • Мнения: 11 503
Скоро ме подразниха с това, че искаха да се съглася да споделят информацията ми с данъчните, прокуратурата и трети страни. Добре, за  данъчните и прокуратурата е ясно и нормално, но кои са третите страни??? И какво им влиза в работата на тези трети неизвестни страни?

ДСК "споделят" информацията с данъчните. Сигурно има и други банки които обичат да споделят.

Миналият месец се наложи да тегля в брой малка сума от кредитната карта, която е на ДСК. След 2 дни внесох сумата. Беше ми обяснено, че щом е в един и същи месец, няма да има лихва. При засичането на периода получавам смс, че дължа 098 лв. лихва. Отивам в клон на ДСК да си внеса сумата, чаках 20 мин. и накрая служителката ми каза, че сумата е изтеглена от дебитната ми карта и внесена в кредитната. Служебно го правели, за да ни спестят врреме.  Mr. Green Освен това кредитната ми карта е без лихва първата година! Служителката каза, че сега така се получило, ако се повтори, да дойда пак в офиса.   ooooh!  #Cussing out
Мисля да подам оплакване, защото не съм подписвала и не съм се съгласявала с такова условие.

# 91
 • Мнения: 654
всички банки споделят информация за сметките с НАП и други органи - имаше промени и е направен регистър, подобен на кредитния, с информация за открити сметки на фирми и граждани във всички банки.. Не би трябвало да подават информация за наличности, но знае ли човек..

# 92
 • Мнения: 604
На мен ми искаха 2 лева от Алианц, защото съм искала да изтегля 60 лева в клона. Картата ми не беше активирана все още, а ми трябваха спешно. За превод ми искаха 1.75 вчера.

# 93
 • Мнения: 33 312
За теглене на каса всички искат пари вече.

# 94
 • София
 • Мнения: 2 100
Имам кредит към ОББ и кредитна карта .... вече 5поредни вноски преди падежната дата ...колко вноски трябва да станат за да мога да тегля от картата ...преди това съм имала просрочие от 7—8м

# 95
 • София
 • Мнения: 6 609
Скрит текст:
Скоро ме подразниха с това, че искаха да се съглася да споделят информацията ми с данъчните, прокуратурата и трети страни. Добре, за  данъчните и прокуратурата е ясно и нормално, но кои са третите страни??? И какво им влиза в работата на тези трети неизвестни страни?

ДСК "споделят" информацията с данъчните. Сигурно има и други банки които обичат да споделят.

Миналият месец се наложи да тегля в брой малка сума от кредитната карта, която е на ДСК. След 2 дни внесох сумата. Беше ми обяснено, че щом е в един и същи месец, няма да има лихва. При засичането на периода получавам смс, че дължа 098 лв. лихва. Отивам в клон на ДСК да си внеса сумата, чаках 20 мин. и накрая служителката ми каза, че сумата е изтеглена от дебитната ми карта и внесена в кредитната. Служебно го правели, за да ни спестят врреме.  Mr. Green Освен това кредитната ми карта е без лихва първата година! Служителката каза, че сега така се получило, ако се повтори, да дойда пак в офиса.   ooooh!  #Cussing out
Мисля да подам оплакване, защото не съм подписвала и не съм се съгласявала с такова условие.

Ehe Grinning
Сега гледам движенията по Maxi Go на майка ми... и се изненадах каква такса взимат, (при ЦКБ, Уникредит няма такава)
   ТАКСА СПРАВКА НА АТМ БДСК   0.30лв  Close
Та внимавайте със справките.

Мисля да си закрия кредитната на ЦКБ (40лв годишна такса, 15% лихва с без превод на заплата и 12% с превод)
Сега тече промо 25г ПИБ https://www.fibank.bg/bg/page/4756#nasheto-predlojenie
25месеца без такса поддръжка Simple Smile
Но не съм им проучвал условията, за допълнителните такси. Гратисния е от 20то до 5то число (45дни)

Превод към твоя сметка, към друга сметка  (различна банка) - колко струва, през елек. банкиране? В ЦКБ е 50ст към избран контрагент (към ЦКБ май само) и 1лв, всички останали, ставаше в рамките на деня.

В крайна сметка като си правя сметка за заплата - кои банки са най-приемливи като условия (ще си извадя и кредитна)?

ПП: Като изключим ДСК.
Засега съм за ЦКБ.

# 96
 • Мнения: 654
в момента май ПИБ са с най-изгодни оферти за карти покрай годишнината им - дебитна карта без такса за теглене от всички банкомати, кредитна карта без годишна такса и намален лихвен процент за първите 2 години.. Но пък таксите им за банкови преводи са високи - 2.50 към друга банка е прекалено.

# 97
 • Мнения: 33 312
Уникредит също имаха такса за справки на банкомат.
Мисля, че по принцип не са безплатни справките за никоя банка.

# 98
 • София
 • Мнения: 1 424
В ЦКБ има такава такса от поне 5 години. Беше 0,20 лева, но сега може и да е друга сума.

# 99
 • София
 • Мнения: 2 994
Мисля, че по принцип не са безплатни справките за никоя банка.
ПИБ нямат. Ако под справка се разбира бележката де.

# 100
 • Мнения: 33 312
Мисля, че по принцип не са безплатни справките за никоя банка.
ПИБ нямат. Ако под справка се разбира бележката де.

Не бележката. А ако само правиш промерка за наличност, може и без бележка.
В Уникредит имаха, вече нямам сметка там и не знам как е.

# 101
 • София
 • Мнения: 22 530
10 лв за валутен превод на мен в ПИБ! Брутално е.

# 102
 • Sofia
 • Мнения: 6 668
Че има ли по-евтини валутни преводи?

# 103
 • София
 • Мнения: 6 478
Не знам каква е била стойността на превода, но минималната такса, която аз съм срещала за валутни преводи е 15 лева.

# 104
 • Sofia
 • Мнения: 6 668
Моята такса за получаване на валутен превод е 5 евро.

# 105
 • София
 • Мнения: 6 478
Моята такса за получаване на валутен превод е 5 евро.

Аз предположих, че е за изпращане, а не за получаване. За получаване почти навсякъде е 5 евро.

# 106
 • Мнения: 568
В SGEB таксата за получаване е 5лв.

# 107
 • Мнения: 654
някои банки нямат такса за входящ валутен превод до определена сума - ползвам ЦКБ и Уникредит и до 100 евро е без такса, сигурно има и други. Да се надяваме някой хубав ден да спрат с тия измислени такси, не приеха ли някакви промени за максимални суми на такси и комисионни, които банките могат да искат?

# 108
 • Мнения: 568
Да приеха го и влязоха в сила от 1 Януари 2018 за цяла Европа но явно за Бг не важи

# 109
 • Мнения: 1 066
Особено за ДСК изобщо не важи. Прибират си 24 € такса за изходящ превод. И 6 € за входящ.

# 110
 • Sofia
 • Мнения: 6 668
Моята такса за получаване на валутен превод е 5 евро.

Аз предположих, че е за изпращане, а не за получаване. За получаване почти навсякъде е 5 евро.

Оо, тогава моля за инфо къде е 15лв за изходящ, че на мен ми съдират кожата.

# 111
 • Мнения: 1 256
Какво точно ще рече входящ превод? Имам валутен депозит в ПИБ, в който си превеждам от сметка в чужбина и нямам такси.

# 112
 • Мнения: 654
Какво точно ще рече входящ превод? Имам валутен депозит в ПИБ, в който си превеждам от сметка в чужбина и нямам такси.

това означава входящ превод.. сигурно превеждаш до 500 евро при една трансакция - тогава е без такса при тях, над тази сума си имат такса.

# 113
 • София
 • Мнения: 2 100
Имам кредит към ОББ и кредитна карта .... вече 5поредни вноски преди падежната дата ...колко вноски трябва да станат за да мога да тегля от картата ...преди това съм имала просрочие от 7—8м
Нядавам се някой да ми отговори ☺

# 114
 • София
 • Мнения: 6 609
Питай ОББ.

# 115
 • София
 • Мнения: 6 478
Имам кредит към ОББ и кредитна карта .... вече 5поредни вноски преди падежната дата ...колко вноски трябва да станат за да мога да тегля от картата ...преди това съм имала просрочие от 7—8м
Нядавам се някой да ми отговори ☺

Само ОББ може да ти отговори.
Това, че има плащани вноски преди падеж, няма абсолютно никакво значение. Банката може да усвои вноската само на падеж. Преди това парите си стоят по сметка и са си на твое разположение, ако искаш да си оперираш с тях.

# 116
 • Мнения: 654
Имам кредит към ОББ и кредитна карта .... вече 5поредни вноски преди падежната дата ...колко вноски трябва да станат за да мога да тегля от картата ...преди това съм имала просрочие от 7—8м
Нядавам се някой да ми отговори ☺

само банката може да ти отговори. Последно като имах кредитна карта, вноските се отразяваха веднага по картата и бяха на разположение за теглене/плащане, не се чакаше падежна дата, поне в моята банка. Но ако си имала просрочие, в зависимост от условията на конкретната банка, картата може вече да е блокирана, целият кредитен лимит да е изискуем и да не може да се ползва до пълното му погасяване..

# 117
 • Мнения: 1 256
Какво точно ще рече входящ превод? Имам валутен депозит в ПИБ, в който си превеждам от сметка в чужбина и нямам такси.

това означава входящ превод.. сигурно превеждаш до 500 евро при една трансакция - тогава е без такса при тях, над тази сума си имат такса.
Ами не. Превеждам по 2000 паунда, понеже толкова ми позволява онлайн банкирането на банката ми в Англия. Нямала съм такса нито тук, нито там. За банката в Англия знам, че има такса само ако наредя превод на място в банката, онлайн е безплатно. В ПИБ също ми казаха, че няма, когато си откривах депозита.

# 118
 • София
 • Мнения: 6 478
Депозитите са с различни условия от разплащателните сметки. При захранване на падеж по депозитна сметка, няма такси. А някои депозитни сметки изобщо нямат такси при захранване на която и да е дата
 Трети пък имат лимит на захранването.

# 119
 • Мнения: 16
Аз ползвам ЦКБ и ДСК. От обслужването на ЦКБ съм изключително доволна, но не мога да кажа същото за ДСК. Това е банката, в която има огромно текучество на персонал в следствие на което винаги стават грешки и все някой нещо не е разбрал. Трябваше да се борим повече от 3 месеца в които звъняхме, писахме молби, разкарвахме се да върнат неправомерно взети такси на ММ. Преди това кандидатствах да кредитна карта, която изрично поисках да е безконтактна, но "имали проблем с издаването им" и ми я направиха стандартна. В момента чакам вече цял месец да ми преиздадат дебитната карта, като обяснението затова е, че "пластиките свършили" Rage , но въпреки това взимат по 3 лв такса за теглене от каса. Естествено, че почнах да се разправям с тях, понеже вече стават изключително нагли. Единствено някои от продуктите, които предлагат ми харесват, но надали само това би ме задържало да бъда техен клиент вбъдеще. Надявам се да си подобрят начина на организиране на работата.

# 120
 • Мнения: 1 066
Да, същото се случи на моя приятелка. Нямало пластики и не и преиздаваха картата 16 дни след изтичане на срока на дебитната карта. Наложи й се да тегли на каса за 3 лв. такса на теглене. Предстоеше и пътуване в чужбина, картата и трябва, а все нямали пластики. В други банки картите са готови преди срока, а ДСК - нямат пластики.

# 121
 • Мнения: 33 312
Най-смотаната банка е ДСК, във всяко отношение.
Чудя се защо хората я предпочитат?

# 122
 • Мнения: 654
Несериозно е това с липсата на пластики.. Прекрасно знаят колко карти кога изтичат и могат да си направят заявката за пластики дори 1 година предварително.. Явно са решили да изкарат някой лев от такси за теглене на каса..Ако на мен бяха направили подобен номер, директно си закривам сметката - банки колкото искаш и всички са с почти еднакви такси.

# 123
 • София
 • Мнения: 6 609
Най-смотаната банка е ДСК, във всяко отношение.
Чудя се защо хората я предпочитат?
"по-изгодно" е Rolling Eyes
Но ипотечен кредит - никога повече

# 124
 • Мнения: 33 312
Не знам кое е по-изгодно. Нямам никакви кредити.

# 125
 • Мнения: 2 763
В Райфайзен таксата за теглене на гише е левче. Веднъж ми се случи банкоматът отвън да няма пари, изтеглих пари на гише, като даже не ми взеха такса, защото на въпроса ми знаят ли, че няма пари, се оказа, че знаят, но са забравили да се обадят да го заредят. Много съжалявам, че Експрес банк се сливат с ДСК, бяха стабилна и точна банка, почти съм сигурна, че нещата ще се влошат и се замислих дали да не си закрия сметката там.


# 126
 • Мнения: 33 312
И аз ще си закрия сметката, ако Експрес се прехвърли към ДСК. Засега още не е.
Ще се върна в Уникредит. Поне имам удобни банкомати. Въпреки, че не им харесвам банкирането.
На Експрес е супер! bouquet

# 127
 • Мнения: 4 534
Аз от години си ползвам ПИБ и Райфайзенбанк. Освен чудесното виртуално банкиране, мога да кажа, че и таксите им за поддръжка на сметка и карти (дебитна, кредитна, тийнейджърска) ме устройват.

# 128
 • Мнения: 33 312
Аз досега нямах никаква такса обслужване в Експрес.
Като знам какви кожодери са ДСК, 100% ще се откажа от тях.

# 129
 • Мнения: 568
И аз бях от 10г в Експресбанк но миналия месец се прехвърлих в Уникредит тъй като не искам да имам нищо общо с ДСК. Определено банкирането на Експресбанк е доста по добро от това на Уникредит но ще свикна някак.

# 130
 • Мнения: 33 312
Аз бях над 15 години в Уникредит, на Експрес е в пъти по-добро банкирането.
Жалко, че се изнасят...

# 131
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 128
Да помоля да изкажете мнение за спестовните сметки? Дали е по-добре да е към банката, където е и дебитната карта или друга, в зависимост от условията?

# 132
 • Мнения: 33 312
За какво ще ги ползваш?
То лихви няма отдавна, % е нищожен.
Аз имам в друга банка, не тази в която ми е ДК. Като транзитна я ползвам. От нея обръщам в €. Но е без такса и с опция да тегля по всяко време.

# 133
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 128
За какво ще ги ползваш?
То лихви няма отдавна, % е нищожен.
Аз имам в друга банка, не тази в която ми е ДК. Като транзитна я ползвам. От нея обръщам в €. Но е без такса и с опция да тегля по всяко време.

Би ли казала банката моля? Аз рових в няколко, имат по 2 лв или 2,50 месечна такса.

# 134
 • Мнения: 33 312
TBI.

# 135
 • Мнения: 654
Спестовна и дебитна карта в една банка е удобно, за да си прехвърляш пари между двете сметки без такси.
Иначе спестовна без такса има и в ЦКБ - няма такси за поддръжка, внасяне и теглене.

# 136
 • Мнения: 16
Здравейте, момичета. От днес на сайта на БНБ са направени таблици с таксите на всички банки. Който се интересува може да погледне сравнението.Blush

# 137
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 128
Здравейте, момичета. От днес на сайта на БНБ са направени таблици с таксите на всички банки. Който се интересува може да погледне сравнението.Blush
Не мога да го намеря, би ли дала линк моля?

# 138
 • Мнения: 654
Здравейте, момичета. От днес на сайта на БНБ са направени таблици с таксите на всички банки. Който се интересува може да погледне сравнението.Blush
Не мога да го намеря, би ли дала линк моля?

http://www.bnb.bg/PaymentSystem/PSComparisonOfPSProvidersFees/PS … ersFees/index.htm - тук са дали в отделни файлове различните групи услуги

# 139
 • Мнения: 344
ОББ натресли 2 Застраховки при взимане на новата дебитна карта поради изтекла стара.

Подпиши тук и тук и плащай до живот сега.

Застрахователна програма Пълна защита (самопродължаваща се постоянно) http://ubb-life.com/bg/product/zashtita-na-debitni-karti-18.html (има ли спиране това нещо въобще, някога? напълно идентична е с тази, която си има към кредита MetLife).
и някаква за Злоупотреби с картата, възстановяване на разходи, грабеж на парични средства.

Бяс!

Тия застраховки към момента, в който се подновяват за още 1 година ли се прекратяват или никога?

Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 20:44 от nadkabog

# 140
 • Мнения: 2 388
Спестовна и дебитна карта в една банка е удобно, за да си прехвърляш пари между двете сметки без такси.
Иначе спестовна без такса има и в ЦКБ - няма такси за поддръжка, внасяне и теглене.

откъм такси /за много неща нямат такси за разлика от другите банки/, лихви /хаха/ и обслужване съм най-доволна от ЦКБ. най-зле са ПИБ, но те като цяло са отврат.

# 141
 • Мнения: 654
ОББ натресли 2 Застраховки при взимане на новата дебитна карта поради изтекла стара.

Подпиши тук и тук и плащай до живот сега.

Застрахователна програма Пълна защита (самопродължаваща се постоянно) http://ubb-life.com/bg/product/zashtita-na-debitni-karti-18.html (има ли спиране това нещо въобще, някога? напълно идентична е с тази, която си има към кредита MetLife).
и някаква за Злоупотреби с картата, възстановяване на разходи, грабеж на парични средства.

Бяс!

Тия застраховки към момента, в който се подновяват за още 1 година ли се прекратяват или никога?

би трябвало подобна застраховка да е само по желание, а не задължително... Те и Уникредит ми звънят от време на време да си предлагат подобна застраховка. При злоупотреба с картата и без застраховка банката е длъжна да възстанови сумите над 100 лв, до 100 са за наша сметка.

# 142
 • Мнения: 2 763
Миналата седмица ми се наложи да разваля един депозит. От 1500 лв, внесени преди три години и половина, получих 1500 лв и 21 ст. 21 стотинки - големи лихви, голямо нещо...

# 143
 • Мнения: 344
би трябвало подобна застраховка да е само по желание, а не задължително... Те и Уникредит ми звънят от време на време да си предлагат подобна застраховка. При злоупотреба с картата и без застраховка банката е длъжна да възстанови сумите над 100 лв, до 100 са за наша сметка.
и двете застраховки са напълно ненужни и по желание. а те ги натрисат на хората. и какво правим? "кой се вързал, вързал. Оплаквайте се на майка ви"?

# 144
 • Мнения: 33 312
Миналата седмица ми се наложи да разваля един депозит. От 1500 лв, внесени преди три години и половина, получих 1500 лв и 21 ст. 21 стотинки - големи лихви, голямо нещо...

Какво значи "разваля"?
Ако не си теглила на падеж, нормално е да нямаш лихви. А и сумата е малка.

# 145
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 128
Първа инвестиционна са ми взели 10 лв такса за преиздаване на дебитна карта.

# 146
 • Мнения: 33 312
Първа инвестиционна са ми взели 10 лв такса за преиздаване на дебитна карта.

Те на всичко са способни. Twisted Evil
На мен ми начислиха 36 лв. такса обслужване, за депозит. В договора нямам такава такса, въведена е в движение. Twisted Evil

# 147
 • Мнения: 36
Пощенска банка са почнали да взимат по 5 лв за преиздаване на Виза карта поради изтичане на валидност.

# 148
 • Мнения: 654
чудят  се вече за какво да събират такси.. завършиха миналата година с рекордна печалба и пак им е малко..

# 149
 • Мнения: 370
Дигитална Банка Револют
https://www.revolut.com/en-BG/

Няма такса за откриване на сметка, няма такса за поддържане/обслужване, няма такса за издаване на дебитна карта, няма карта за теглене от банкомат до 200Е в над 130 страни.

Изненадан съм приятно и очаквам подобни компании да разбият традиционното банкиране и да вкарат в пътя самозабравилите се кръвопийци Wink

# 150
 • София
 • Мнения: 2 100