Деца с очни проблеми - тема 9

• 100 129
  • 540
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, да пиша за моето момченце. Бяха ни диагностицирали май месец с висок диоптър на едното око (в Германия 8, в България 6) и изключително ниска острота (5%). В България ни изписаха оклузия по 3 часа, ние самостоятелно я правехме на 4, в Германия пък ни казаха сега да я вдигнем на 6 часа (предишния път искаха да изчакат преди да изпишат оклузия, но в България решиха да не чакат, защото ситуацията е сериозна).
Та детето ни сега е вдигнало от 5% на 25%, и се надяваме сега с 6те часа, които започнахме от онзиден, да вдигне още по-бързо остротата. Страбизъм май нямаме. Не мога да се ориентирам какво точно значат тези проценти и каква е разликата с диоптрите... Някой вдигал ли е от 5% на 100% и за каквъ период от време. Сега с тия 6 часа за какъв период мога да се надявам да вдигнем остротата ?

Иначе, за мое облекчение, детето ми си носи очилата и лепенката на окото. Аз самата слагам лепенка понякога, за да го подкрепям, и е много неприятно, та се учудвам и възхищавам наистина на търпението на моето малко момче, дано има ефект. Единствено голямо мъчение са капките за очи при прегледите. Иначе аз за тези под три месеца така свикнах да го гледам с очила, че сякаш винаги с тях е бил. Simple Smile

На 20ти януари детето ми става на 5 годинки, много ми се иска да вдигнем до тогава остротата на 100% Simple Smile)) Знам, че е абсурдно да поставям дедлайни, но все пак много часове са това...

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 13:19 от MariyaHris

# 526
Здравейте!
Молбата ми е към хора,чийто детенце му е правена операция за кривене на оченце ,да споделите мнение за клиника или център.Предстои ни и както при всички притеснението е голямо.Благодаря сърдечно!

# 527
Здравейте!
Молбата ми е към хора,чийто детенце му е правена операция за кривене на оченце ,да споделите мнение за клиника или център.Предстои ни и както при всички притеснението е голямо.Благодаря сърдечно!
Моето момче е оперирано в Очна болница гр.Варна от др. Барбукова.  Аз избрах доктор оператор, както и доктор анестезиолог, не битови условия и самостоятелна стая. Упойката е пълна. Мога да опиша операцията от "кухнята ", но няма да го направя, защото преди години като го направих получих насреща нападки и подигравки. Дори бях спряла да пиша тук. Само една майка се досети откъде мога да знам. На лично мога да отговоря за подготовката и следоперативния престой!
Синът ми е вече на 19 г.
Пожелавам успех!

# 528
Здравейте, да пиша за моето момченце. Бяха ни диагностицирали май месец с висок диоптър на едното око (в Германия 8, в България 6) и изключително ниска острота (5%). В България ни изписаха оклузия по 3 часа, ние самостоятелно я правехме на 4, в Германия пък ни казаха сега да я вдигнем на 6 часа (предишния път искаха да изчакат преди да изпишат оклузия, но в България решиха да не чакат, защото ситуацията е сериозна).
Та детето ни сега е вдигнало от 5% на 25%, и се надяваме сега с 6те часа, които започнахме от онзиден, да вдигне още по-бързо остротата. Страбизъм май нямаме. Не мога да се ориентирам какво точно значат тези проценти и каква е разликата с диоптрите... Някой вдигал ли е от 5% на 100% и за каквъ период от време. Сега с тия 6 часа за какъв период мога да се надявам да вдигнем остротата ?

Иначе, за мое облекчение, детето ми си носи очилата и лепенката на окото. Аз самата слагам лепенка понякога, за да го подкрепям, и е много неприятно, та се учудвам и възхищавам наистина на търпението на моето малко момче, дано има ефект. Единствено голямо мъчение са капките за очи при прегледите. Иначе аз за тези под три месеца така свикнах да го гледам с очила, че сякаш винаги с тях е бил. Simple Smile

На 20ти януари детето ми става на 5 годинки, много ми се иска да вдигнем до тогава остротата на 100% Simple Smile)) Знам, че е абсурдно да поставям дедлайни, но все пак много часове са това...

Здравейте,

няма да можете според мен да вдигнете остротата до 100 % толкова бързо, още повече че детето не е чак толкова малко. Разбира се, че остротата може да се вдигне до 100 %. При нас също се вдигна, но за няколко години (а закривахме от 2 год. възраст). При всяко дете е различно обаче, някои по-бързо вдигат остротата, но като цяло това не е процес, който протича за кратко време.
На мен трите часа закриване ми се струват твърде малко. 6 като че ли са о.к. Правилото, което нашият доктор ни каза, е закриването да е поне половината от времето, в което детето е будно. Само че нашата зрителна острота на 2 г. не е била толкова ниска вероятно (но пък тогава не можахме да я изследваме). Имайте предвид, че до 7 годишна възраст е времето, в което се оправя мързеливото око, с частични резултати до 9 год. Тъй че закривайте и сваляйте очилата единствено при къпане. Нашият доктор ни беше казал, че и половин час на ден без очила било много. Аз спазвах всичко стриктно. Също да не забравя, че каза, че имало изследвания, че закриване от по-малко от два последователни часа не водело до резултат. Тоест, ако искате да закривате 1 час и после по някое време още 5 часа, това не е добра идея.
Диоптрите и остротата на зрението са различни неща. Може да си с висок диоптър, но с очила да имаш 100 % зрение. А може да си с нисък диоптър или дори без (примерно ако мързеливото око е с плюсов диоптър, с годините може да намалее и изчезне), но тъй като окото не е лекувано, си е останало мързеливо (не са се развили съответните разчитащи информацията от окото неврони в мозъка) и дори да му се сложи нужния диоптър, пак не може да вижда, нито може с операция да се оправи. Не знам дали стана ясно?

# 529
Здравейте!
Моето момче е оперирано в Очна болница гр.Варна от др. Барбукова.  Аз избрах доктор оператор, както и доктор анестезиолог, не битови условия и самостоятелна стая. Упойката е пълна. Мога да опиша операцията от "кухнята ", но няма да го направя, защото преди години като го направих получих насреща нападки и подигравки. Дори бях спряла да пиша тук. Само една майка се досети откъде мога да знам. На лично мога да отговоря за подготовката и следоперативния престой!
Синът ми е вече на 19 г.
Пожелавам успех!

Благодаря от Sparkling Heart

# 530
Здравейте.
Не съм сигурна, че въпроса ми е за тук, но все пак да попитам. Родих на 03.07, но се наложи да бъде направена операция на сина ми поради прекъсване на хранопровода. Малкия стоя 2 седмици в кувьоз и след като го взехме забелязахме, че като суче лявото му око се отваря и затваря с ритъма на сукането. Посетихме офталмолог, но тя беше на мнение че се касае за неврологичен проблем. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем?

# 531
Здравейте.
Не съм сигурна, че въпроса ми е за тук, но все пак да попитам. Родих на 03.07, но се наложи да бъде направена операция на сина ми поради прекъсване на хранопровода. Малкия стоя 2 седмици в кувьоз и след като го взехме забелязахме, че като суче лявото му око се отваря и затваря с ритъма на сукането. Посетихме офталмолог, но тя беше на мнение че се касае за неврологичен проблем. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем?
Ако не сте посетители невролог, посетете го. Може да е обикновен тик и със спирането на сученето да отшуми. Посещавам офталмолози от малка и често ми се случва да откриват неврологичен проблем и да искат консулт с невролог. Оставам с добри впечатления за лекаря, посетен от вас.Успех!

# 532
Здравейте.
Ако не сте посетители невролог, посетете го. Може да е обикновен тик и със спирането на сученето да отшуми. Посещавам офталмолози от малка и често ми се случва да откриват неврологичен проблем и да искат консулт с невролог. Оставам с добри впечатления за лекаря, посетен от вас.Успех!

Запазихме час при детски невролог, но чак за септември. Лошото е, че никъде не намирам информация в интернет.

# 533
Здравейте!
Здравейте ,
Моето дете беше оперирано през 2017 г от др Кемилев в Александровска болница.
Той беше скриване на очите на вътре .
Той трябваше да стои с превръзки на двете очи 24 часа след операцията . На следващата сутрин махнаха превръзките и очичките му бяха добре и не ни се налагат повече операции. Продължава да ходи на профилактично прегледи , но вече няма никаква след от кривене

# 534
Здравейте, търся някаква информация, за деца, които са почнали с много слабо око и слаба острота и са правили оклузия, за какъв срок са правили оклузия?
Ние започнахме с последователни 3-4 часа, а сега правим последователни, непрекъснати 6-7 часа на ден. Синът ми е на 4 годинки, но е доста гадничко за толкова дълго, честно казано и ми се иска да знам за колко време ще трябва да го правим. Ако години наред детето трябва да ходи с по 7 часа на ден стикер на окото, не знам как ще изкараме.

# 535
  • на малък остров в океана
Мързеливото око ще лекувате до 7-8 годишна възраст. До тогава може да се повлияе на зрителната острота. Така че се пригответе за 3-4 години закриване. Колко часа на ден вече зависи от лекуващия лекар и от прогреса, който детето прави.
Ако имате колебания, търсете второ мнение относно лечението.
Моята дъщеря беше с много висок диоптър, но зрителната острота беше относително добра. По спомени на 4 години, когато открихме проблема, беше с 50% на мързеливото око и +10,25 и 80% и +9,5 на другото.
Закривахме окото всеки ден за два часа без изключение до навършване на 7 години и половина.

Съветвам ви да си запишете каквито въпроси имате и при следващата контрола да ги зададете на лекаря. Така ще имате яснота и ще ви е по-спокойно. Да, шокът в началото е голям, но с ясна стратегия и постоянство мързеливото око може да бъде спасено.

# 536
Благодаря, честно казано, много тежко ми звучи психически 3-4 години такава терапия, особено при нас сега увеличиха времето. При нас ситуацията с остротата е много по-тежка, заради голямата разлика между двете очи. Та 2 часа ок, но при нас са 6-7 часа.

# 537
  • на малък остров в океана
Колкото толкова. По-добре известно време дискомфорт, но после цял живот зрение на 100 %. С времето ще намалите часовете за оклузия. Имайте търпение. Резултатът накрая си заслужава. Малко вероятно е да спрете да закривате окото преди навършването на 7 години.

Дъщеря ми в момента е на 17, със 100 % зрителна острота на двете очи и с изравнени диоптри +7.50.

# 538
Здравейте, имам момченце на 1,4. От две седмици го забелязахме, че си криви дясното око навътре към носа и съответно и главата му стои на една страна, не знам, защото не може да фокусира ли. Цялата случка започва да се разиграва на 11 ден от поставяне на ваксината за морбили. Днес посетихме очен, според който му няма нищо. Каза че, е преходно състояние и да отидем пак след месец. Имам записан час при Др Барбукова. Има ли дечица, при които това състояние е отминало от само себе си?

# 539
Здравейте, дали някой има впечатления от д-р Милошова от Ресбиомед?
Днес на профилактичен преглед установи "дискретна езофория" (леко кривял окото) и след разширяване на зеници изписа 0,5 диоптър за далекогледство. Каза, че изписва очила само заради лекото кривене, защото дететo, ще бъде първи клас и ще напряга очите повече. На 7г е.
Апаратът показа и на двете очи +1,25 , а преди капките +0 и +0,5.
На таблото си видя всичко.
Та се чудим за тези очила ...

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 16:35 от gigi92

Общи условия

Активация на акаунт