Деца с очни проблеми - тема 9

• 111 022
  • 642
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Това изобщо не е вярно. Операцията помага до 7-8 години и после не може да оправи проблемите съвсем. Деца и на месеци се оперират. Колкото по - рано толкова по - бързо се оправя проблема, свиква мозъка с правилна комуникация с очите и развитието е много по - добро. Аз съм писала за нашият случай и съжалявам, че направих операцията чак на 7 години, защото тогава попаднахме при д-р Оскар. Детето не виждаше триизмерно, а сега вижда, но отидохме чак когато в първи клас така се уморяваше и я болеше главата, че не можеше да напише повече от 2 реда и минаваше на драскулки. И тогава имаше доктори, които мъчеха децата с очила с години и ефект почти нямаше.

# 616
Подкрепям мнението на katri.
Моят син беше с придобито кривогледство т.е не е така по рождение, появи се след висока температура.  И аз си мислех,  че вижда 100%. Е, не виждаше. Имаше загуба на зрение на кривящото око, точно защото мозъка е започнал да отхвърля некачествения образ от него.  Възстанови зрение и тогава оперираха окото.  
Латералните мускули са външните мускули и ако те са стегнати окото ще се криви навън.  При кривене навън 90% се оперира.  Скоростта на растеж на главата спрямо очните ябълки е такава,  че предразполага кривене навън след пубертета.  Значение има и ъгълът на кривене.  Когато след 3 години от операцията пак след висока температура сина ми пак изкриви окото аз тропах с крак и плаках да го оперират отново, защото видях, че след операцията всичко беше  ок.Тогава докторката ми начерта мускули и скали на кривене и ми обяснява.  Каза,  че ще оперира, но ако след пубертета изкриви навън какво ще правя незнае, защото не може тези мускули постоянно да се местят. Тогава изписа призматичните стъкла.
През цялото време следеше да има стереозрение/ триизмерно зрение /. То е показател,  че мозъка вижда с двете очи.  Поотделно всяко око може да има високо зрение,  но няма ли го стереозрението, значи че мозъка не приема импулса от едното око.
Обмислях операция и в Турция,  защото там ми казаха, че оперират малък ъгъл на кривене.  Тогава ММ ме спря с довода, че ако станат усложнения значи,  че все там ще трябва да ходим.

# 617
DramaMamma защо не потърсите второ мнение ако се притеснявате.На единия от прегледите бях питала за операция,но ми казаха че още е рано да се говори ние също кривим лявото око навътре на 6 години е моята носи очила.

Всъщност това беше второто мнение при нас.
Професор Оскар даде мнение, че очилата при нас са си свършили работата и е постигнат максимум резултата, защото по-добрия вариант бил да събира и двете очи като ги редува.
В прав текст си ми каза “нямаш друг вариант като полезен ход от тук нататък”. Категоричен е, че тя няма нужда и от очила що се касае до острота на зрението.
Ще направим консултация със следящия до момента лекар. Имам някакво противоречие в себе си просто. Явно ми е нужно малко време.

# 618
Според мен до училищна възраст е добре да се оперира детето.  При моето точно така се получи.
Имайте впредвид,  че натоварването на очите засилват кривенето на окото.
Когато синът ми изкриви за втори път окото вече беше ученик. Имаше вечери  когато се оплакваше.

# 619
Момичета, а ако детето няма видим страбизъм, но би могъл да има микрострабизъм, операция би ли помогнала?
Димис, ами да, ощетяване е...просто зрението е толкова ключово за живота, а неговото беше толкова зле, че то мина на преден план. Но всеки изминал ден все повече се чудя кое е оптимално. Само се благодаря, че почнахме бавно с него, първо с три часа закриване, после със 6 и после чак нагоре, че детето все пак постепенно разви оченцето и не е бил чак сляп при по-дългите закривания...

Моето дете е много живо и енергично и ми е жал, че го подлагаме на това. Ние сега ще почваме веднъж седмично плуване, като през плуването ще е без стикер и без очила, както и кунгфу веднъж седмично, където ще си е  с очила, но не със стикер.

Той е на 5 и правим много за четене и фина моторика -- буквички, цифрички, определено напрягаме окото. Дано да сме напреднали наистина сериозно за тези три месеца, защото много го измъчих.  Имаме и двуцветни очила и гледаме с едни двуцветни фолия буквички и цифрички, за да напрягаме и двете очи ...дано имаме сериозен прогрес, нямам търпение...
Изобщо аз и с двете си деца имам проблеми, с баткото мислихме, че е аутист, той добре, че избута, но още има какво да се желае там, има проблеми със слуховата обработка. Малкият ми пък има перфектна слухова обработка и мн добра концентрация, но пък оченцето ни прави проблеми.

Мен ме тревожи и това, че до училище трябва да е във форма, защото по време на часовете няма да можем да правим закриване, тоест, целодневното закриване ще е възможно само ДО училищната възраст и после -- не. Така, че сега каквото направим тия година-две, това ще ни е основното.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 11:48 от MariyaHris

# 620
MariyaHris точно  за малък ъгъл на кривене изписват тези призматични очила. Моят син носи такива след второто изкривяване на окото. Ако не беше казал , че вижда работите по две, кривене на окото не се забелязваше. Ъгълът на кривене беше под 15 гр. Така разбрах,  че тези патологии не се оперират.
Тези упражнения с двуцветните очила и фолиото са много полезни. Ходихме на подобни една седмица в очно отделение в провинцията.  Някои лекари ги отричат. Доцентка, занимаваща се с деца много е държала на тях. Сега,  лекарите, които са и били ученици ги препоръчват. Апаратурата си личеше, че е стара, но имаше голям ефект.  Тогава мускула се отпусна и свали с 3 призми, което беше целта. Успя и да запази резултата.  Беше през лятото и за награда ходихме на плаж. Плуваше в морето без очила. Това го пиша да знаеш,  че съм позволявала и такива работи.  И скейборд с очила е карал и футбол е играл. В интерес на истината много си пазеше очилата и не е имал счупени, като изключим изкривени наносници на метални рамки.
Колкото до слуха - нали казват, че хората с очни проблеми имат добре развит слух. Вярно е. Аз нали бях с голям диоптър късогледство ....ами много добре си чувам, даже работи, които не трябва.
Покрай татко, който загуби част от слуха си след ковид, разбрах,  че слухотерапевтите в провинцията са малко. Даже насочвах сина си към сферата на оптиците или слухотерапевтите. Не можах да го убедя. Но сега учи точно нарушения във възприятията. Интересна материя е и за мен.
Пожелавам децата ти да си намерят местенце за развитие.

# 621
  • Пловдив
Какви са тези двуцветни очила и фолиа? За двуочно зрение ли помагат?

# 622
Какви са тези двуцветни очила и фолиа? За двуочно зрение ли помагат?
Аз не съм ги виждала. Но като чета из Интернет пространството оставам с убеждението, че заместват упражненията от едно време.  Явно е по-съвременния им вариант. При нас помогнаха за двуочното зрение.  Може да имат и друга насоченост.
MariyaHris сигурно ще обясни.
Между другото има случаи с малък ъгъл на кривене на очите, при които и обикновени очила вършат работа за коригиране.
Излизат ми доста научни конференции по очни болести, на близки до мен места, но няма засегнати теми за детска възраст. Незнам защо не акцентират върху тези проблеми. Бих ги посетила, най- малко да слушам лекции. Има много теми, които са интересни - за стъклата, които спират растежа на късогледство, за завръщане на атропина , като лечебно средство.

# 623
Здравейте, на мен са ми потънали гемиите, след цялото това носене на лепенки детето няма почти никакво подобрение на остротата от миналия преглед...иначе са сигурни, че нямаме ни страбизъм ни микрострабизъм, но проблемът с остротата си стои...казват, че имаме още много време до 7 години и щяло да се вдигне още, но времето е срещу нас а ние вече носим лепенка десетина месеца, последните 3-4 по наистина много часове...

Момичета, дайте мнение, какво да правя...че много се напрегнах. Сега ще запазвам час при Оскар...
Искам да питам и колко са точни тези измервания на диоптри, не острота? Мин година в бг ни измериха 5 диоптър и 1.5 цилиндър, а сега на същото око ни измериха 4.75+2.25 цилиндър, това си е влошаване ...
Остротата ни е най-големият проблем, но ако очилата не са правилни,тогава каква острота измерваме точно ...
Започвам много да се лутам, защото се консултираме и с няколко хора. В Германия изрично ми казаха, че е много лошо ако не се покачва остротата за тези няколко месеца, тук ме успокояваха, че щяла да се качи, много време сме имали. Синът ми е на 5 вече....Sad((
Чета в темата за 2-3 месеца деца вдигат до 0.8-0.9 острота, ние с толкова часове и усилия сме далеч от 0.5... има ли шанс да не виждат нещо???

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 18:08 от MariyaHris

# 624
Здравейте.Много моля за помощ за разчитане на тези резултати.Вчера в детската градина е проведено профилактично изследване от студенти и са оставили тази бележка без никакво обяснение.Ще се пръсна от притеснение.Не сме забелязале детето да има проблеми с очите.Водено е на очен преди 8месеца

# 625
Здравейте, пиша от притеснение.
Има ли дечица със следния проблем като нашия. Детето ми е на 1г и 4 месеца. Забелязахме, че започна леко да криви едното оче от време на време. На прегледа се установи, че няма късогледство тоест не могат да й се изпишат очила, защото ще стане по- зле. Препоръчаха само наблюдение, ако няма промяна остава така, ако стане по- зле оперативна корекция. Казаха, че с порастването някои деца се опитват да го контролират.
Има ли някой с такъв случай и как са де развили с времето дечицата. Ако няма нужда от диоптър и кривенето не е значително, оставяте ли децата без операция?

Изчетох и темата назад, извинявам се предварително ако задавам въпроси, които сте коментирали, но е от тревога най- вече от това, че е без терапия.

Приятен ден на всички.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 12:22 от Криси6

# 626
Извинявам се, че отново пиша, но съм много щастлива. След като миналата седмица го прегледаха и ни казаха между 30 и 40% острота, както беше и ноември м., сега го погледнаха с други стъкълца (променил е диоптрите) и е вдигнал между 50-60% острота. Започнахме с 5 % острота при корекция преди 10 месеца. Много съм щастлива, защото детето много го измъчихме последните месеци минимум 8 часа е имал с лепенка. Започнахме в най-високата, а сега сме в най-ниската категория за амблиопия. За нас е преломен момент, още повече, че псоледния път в Германия ми каза оптиометристката, че можем да се надяваме на 60-70% би бил добър резултат за нас. В България ни казаха много по-добра прогноза, защото той вече вижда част от реда на 60%.
За съжаление е вдигнал астигматизма, иначе диоптърът му вече не е чак така висок (общо е много високо все още -- диоптър+ цилиндър).

# 627
Криси6 кривенето на окото не означава,  че детето трябва да има и късогледство.  Диоптърите на късогледството обикновено растат при растежа на детето. Ъгъл на кривене по-малък от 15 гр. не се оперира,  коригира се с очила. Наблюдавайте детето, следете състоянието при офталмолог. Има и други изследвания, които могат да се направят, но явно е малка.
MariyaHris радвам се за постигнатите резултати.

# 628
Криси6 кривенето на окото не означава,  че детето трябва да има и късогледство.  Диоптърите на късогледството обикновено растат при растежа на детето. Ъгъл на кривене по-малък от 15 гр. не се оперира,  коригира се с очила. Наблюдавайте детето, следете състоянието при офталмолог. Има и други изследвания, които могат да се направят, но явно е малка.
MariyaHris радвам се за постигнатите резултати.
Димис, благодаря ти много за коментара.
Исках само да попитам ъгъл на кривене, който се коригира с очила означава, че при детето има нужда от диоптрични очила ли или това са просто очила за корекция?

# 629
Моята си криви окото и носи очила с диоптър на 6години е от две години носи очила.На една приятелка малка е на 3 и тя е така и тя носи очила.А и закриваме по два часа здравото око.Във Варна казаха,че засега така ще процедираме.

Общи условия

Активация на акаунт