Четвъртокласници 2018/2019

• 88 750
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
Програмиране за деца е единият ми, programiram.com
За училище уроците е другият- ucha.se
Simple Smile
За този първият,е промоцията до края на месеца, защото октомври бил месец на програмирането:-)

# 166
http://www.longman-bulgaria.com/catalogue_details.php?view=146&submenu=0
Сайта на Логман. От тук може да се поръча граматичната тетрадка по Блу скайс. Доставката е 7 лв, когато аз поръчвах преди две години и тетрадката беше толкова. Та ако някой смята да купува, да взема още от сега и тази за 4ти клас или да се обединяват родители, че иначе излиза златна.

# 167
Аз взех за3 и 4 клас. Но писах, че аз ще пратя куриер, и доставка ми беше 4 лв някъде. При получаване се оказа, че са ми сложили само едната тетрадка. Втората ми изпратиха много бързо, да своя сметка.

# 168
https://issuu.com/nellybg/docs/grammar_book_-_3rd_grade_-_blue_skies

Граматиката за която говорите е прекрасна. Ще я потърся и аз. Не знам от къде се поръчват само. Благодаря
Това е точно изданието, което имаме вкъщи от баткото. Първо издание, 2005г. Сегашният учебник е трето издание.
На сайта на Лонгман за София са дадени координати
 ул. “Врабча” 13, ет. 1
02 9805093
02 9810725.
Спомням си сега, че съм ходила на място преди години и съм купувала учебник за прогимназията. Явно и по-късно са работили на същата система. Някой ден първа смяна мога да връщане да мина да видя на място.

Разсъждения за урока по ЧП "промени на телата и веществата", учебната тетрадка. Има опит за добавяне на тебешир към оцет, като опцията за резултата е или "ново вещество" или "разтвор". Отговорът обаче не е нито ново вещество, нито разтвор. Трябва да бъде смес, защото във въпросите в учебника, без в основният  текст да фигурира думата "смес", е казано така. Реално иде реч за грубодисперсна система, вариант суспензия. Т.е. въпросът е силно подвеждащ, да не кажа изискващ /съдържащ/ отговор с невярна информация. Какво правите при подобни "находки"?
А, да. И аз в групата с неодобрените тетрадки на "Джъмбо". Били по-големи- проблем, а полетата им- по -малки- втори проблем. Не е казвано какъв размер да бъдат тетрадките предварително, че да има изисквания пост фактум! Купила съм такива доста, имам, парите са дадени, какво сега- да ги хвърля ли?! Как не!

# 169
Много ясно, че няма да ги изхвърлиш! От къде на къде? Баси и претенциите ..

# 170
  • Sofia
А, да. И аз в групата с неодобрените тетрадки на "Джъмбо". Били по-големи- проблем, а полетата им- по -малки- втори проблем. Не е казвано какъв размер да бъдат тетрадките предварително, че да има изисквания пост фактум! Купила съм такива доста, имам, парите са дадени, какво сега- да ги хвърля ли?! Как не!
Тия госпожи съвсем се самозабравиха! Как ли пък няма да хвърля купени тетрадки заради размера на полето!  ooooh! ooooh! ooooh! Аз продължавам да се изумяват как госпожите не разбират (или не искат да разберат), че аз не живея само и единствено за да обслужвам училището. Също както и не мога да си давам цялата заплата за училището. Много ме дразнят понякога.  #2gunfire

# 171
Никога не сме имали подобни абсурдни изисквания за тетрадки. Единственото, което са казвали е тшр/шр или гк/мк.
От тези тетрадки и аз накупих доста, но ги ползва големият. На мен много ми харесаха - семпли, нямат нужда от подвързия. Малкият си кара предимно с тетрадки от по 20 листа. Дори класният му е на мнение, че те са достатъчни на този етап, хем не тежат, хем децата се радват като ги изписват по -бързо.

# 172
  • София
Аз по тази причина изчаквам първо да чуя изискванията и тогава пазарувам, защото иначе много се ядосвам. Не че няма да се изпишат тетрадките, но все пак...
Имаше си разни изисквания при нас, но не чак такива абсурди... Иска се поле, но никой не коментира размер...
Всеки си има някакви си негови съображения...

# 173
https://issuu.com/nellybg/docs/grammar_book_-_3rd_grade_-_blue_skies

Граматиката за която говорите е прекрасна. Ще я потърся и аз. Не знам от къде се поръчват само. Благодаря
Това е точно изданието, което имаме вкъщи от баткото. Първо издание, 2005г. Сегашният учебник е трето издание.
На сайта на Лонгман за София са дадени координати
 ул. “Врабча” 13, ет. 1
02 9805093
02 9810725.
Спомням си сега, че съм ходила на място преди години и съм купувала учебник за прогимназията. Явно и по-късно са работили на същата система. Някой ден първа смяна мога да връщане да мина да видя на място.

Разсъждения за урока по ЧП "промени на телата и веществата", учебната тетрадка. Има опит за добавяне на тебешир към оцет, като опцията за резултата е или "ново вещество" или "разтвор". Отговорът обаче не е нито ново вещество, нито разтвор. Трябва да бъде смес, защото във въпросите в учебника, без в основният  текст да фигурира думата "смес", е казано така. Реално иде реч за грубодисперсна система, вариант суспензия. Т.е. въпросът е силно подвеждащ, да не кажа изискващ /съдържащ/ отговор с невярна информация. Какво правите при подобни "находки"?

По повод оцета - много сложно го направихте. В крайна сметка по химия първо се учи за разтвори, къде отидохте за суспензия. И отговорът би трябвало да е "ново вещество" тъй като с киселината от оцета има химично взаимодействие, а "разтвора" от гледна точка на химията е вещество, разтворено (т.е. с намалена концентрация, но без промяна в химичния състав) в течност.

# 174
 Примерът е неподходящ за трети клас, именно защото точно този случай има дълъг ход на разсъждения.
 По определение- в природата не се срещат чисти вещества. Всички съдържат, макар и в малки количества- примеси. Затова се наричат СМЕСИ.  Всяка смес се разглежда като система. Система, която се състои от 2 или повече химични съединения или прости вещества, се нарича дисперсна система. Биват: грубодисперсни система от частици с различна големина /над 100 нм/. Когато единият компонент е течност, а другият- твърдо вещество, се нарича суспензия. Нетрайни са и с времето се разслояват. Емулсия- двете диспергирани вещества са течности. 
Колоидни системи- системи с частици с размери между 1 и 100 нм.
Разтвори- дисперсни системи съставени от хомогенно разпределени помежду си  молекули, атоми или йони с размери под 1 нм.
Тебешир в оцет си е точно суспензия - грубодисперсна система, а не разтвор. Това от гледна точка на физикохимията.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1% … D0%B5%D0%BC%D0%B0
От друга страна - Тебеширът е калциев карбонат. Сол на силна основа и слаба киселина. Оцетът е истински разтвор на оцетна киселина във вода. Възможно е да реагира със слабата оцетна киселина до калциев диацетат и въглена киселина, ако оцетната е по-слаба от въглената. Шумящата проба обаче все пак се прави със силни киселини. Не знам дали процесът може се разгледа като йонообменна реакция - с получаване на въглена киселина и извеждането й от разтвора под формата на СО2 -газ и слабия електролит вода, защото те протичат между електролити във воден разтвор, а калциевият карбонат е утайка.
Сол на слаба киселина и силна основа с водата от оцета- хидролиза, до образуване на въглена киселина, която се разпада на СО2 и вода и равновесието се изтегля надясно до пълно изчерпване на някой от субстратите заради отделянето от разтвора на СО2. Това от гледна точка на химията. За да се стигне до краен отговор, трябва да се обясни защо става нещо и какво е то.
На кой вариант да се спрем в случая?

# 175
п.с. Направих пробата. Наистина се отдели газ, и да, от тая гледна точка- права си, "ново вещество" е. Кой обаче е механизмът на реакция- водата или оцетната киселина с карбоната не мога да кажа. От друга страна- си остана утаено количество тебешир на дъното.

# 176
  • Plovdiv
Нашите другата седмица ще правят тестове по ЧП и ЧО. Взели са само по 3-4 урока, първите раздели. По Булвест сме и търсих някакви тестове за упражнения из нета, но всички обхващат материала доста по-напред. Някой да може да помогне с някое тестче?

# 177
  • София
Моят син прави тестове по ЧП и ЧО, но като входящо ниво. Разделиха им материала по Човека и Обществото от 2 клас на две. Има много из нета пробни и от предишни години.
https://bglog.net/nachobrazovanie/41234
https://bglog.net/nachobrazovanie/post/%D0%92%D0%A5%D0%9E%D0%94% … D0%BB%D0%B0%D1%81
http://otcrivateli.weebly.com/104210931086107610851080-1085108010741072.html

# 178
  • София
Здравейте, едно приятелче Павел Панев от СМГ организира състезание за 2,3и 4 клас: http://www.childrens-academy-bg.com/index.php?page=novini&article=386. Интересни задачки за наборите. Който има желание да заповяда.

# 179
  • Майничка
К_punch, жива да си за линка! От него научих за провеждането на МБГ в Пловдив. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт