Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза!

 • 529 093
 • 1 687
 •   1
Отговори
# 1 380
 • Бургас
 • Мнения: 1 185
Кога е т.н. бурен растеж при момичетата? Може ли да се предвиди и евнетуално по-това време да се вземат по-сериозни мерки, обмисляме корсет.
При всички деца е различно. Помня, че по  тазови кости ни мериха дали е приключил вече растежа, за да може да се назначи операция, до тогава с корсет се придържахме.

# 1 381
 • Мнения: 2 510
Кога е т.н. бурен растеж при момичетата? Може ли да се предвиди и евнетуално по-това време да се вземат по-сериозни мерки, обмисляме корсет.
При всички деца е различно. Помня, че по  тазови кости ни мериха дали е приключил вече растежа, за да може да се назначи операция, до тогава с корсет се придържахме.
Проблемът при нас е, че е на 7 г. и не ми се иска от сега да й сложат корсет, но ако кажат че трябва ще го сложим. Жалко, че няма методи да се прогнозира растежа, за да се знае кога е най-важно да се носи.

# 1 382
 • София
 • Мнения: 9 515
Здравейте, включвам се в темата, без да съм я прочела цялата. Въпреки това моля за мнение и за помощ. Дъщеря ми е на близо 11 години, от 5 г. тренира художествена гимнастика. В началото на тази година педиатърката забеляза гръбначно изкривяване. Края на май месец бяхме на консултация в Токуда, при доц. Яблански - сколиоза 17 градуса изкривяване. Назначи Шрот терапия, каза че може да продължи с гимнастиката и след 6 месеца на преглед. Последваха 10 дни всекидневна Шрот гимнастика, след което си признавам, че около 3 месеца тя я правеше доста проформа, но от септември тръгна на Шрот гимнастика всеки понеделник и смея да твърдя, че останалите дни от седмицата я прави качествено /поне доколкото разбирам аз/. От около месец и половина се появи на кръста в ляво от гръбначния стълб подутина - отначало успяваше със стойката да я коригира, но от около седмица и нещо не успява. Вчера бяхме на преглед отново в Токуда, доц. Яблански - сколиозата е станала 21 градуса, но проблемът е, че се е появила ротация /не каза градуси за ротацията/. Според кинезитерапевтката й е препоръчително да сложи корсет, според доктора също, но каза ние да решим, дали да изчакаме 6 месеца още и тогава да се види, какво става, като в тези 6 месеца да прави Шрот гимнастика и да ограничи художествената гимнастика до 2-3 пъти седмично /сега ходи 6 пъти седмично по 3 часа/. Каза да го обсъдим и да решим, какво ще правим. И аз не знам, какво да правя - гледам в нета някакви апарати Давид, гледам, че се препоръчват масажи и електростимулация, но нищо не разбирам. Видях корсетите /Бостън корсет каза доктора/ - те са пластмасови и нямам идея, как ще ги носи и най-вече как ще спи с тях. Какво ще стане с нея ако спре изведнъж активния спорт, как се отразяват изобщо корсетите на мускулатурата - нали идеята би трябвало да е да се развие мускулатурата, за да придържа гръдния кош, като се сложи корсет мускулатурата няма ли да отслабне? Имам ужасно много въпроси, които възникнаха след прегледа и не ги зададох на доктора и сега търся помощ тук. Много съм притеснена, ще оценя всяко мнение и опит, който споделите.

# 1 383
 • София
 • Мнения: 3 923
Дзвер, основният ми  въпрос е как така педиатърката откри изкривяването? Значи треньорите нищо не гледат, освен да изконсумират човешката единица?
Какво по-лесно от това да пренасочите профвсионалните тренировки към всеотдайни Шрот и други занимания. Ти не можеш да си представиш с нашите мързели каква борба е за всяка минута качествено усилие!

# 1 384
 • София
 • Мнения: 9 515
Дзвер, основният ми  въпрос е как така педиатърката откри изкривяването? Значи треньорите нищо не гледат, освен да изконсумират човешката единица?
Какво по-лесно от това да пренасочите профвсионалните тренировки към всеотдайни Шрот и други занимания. Ти не можеш да си представиш с нашите мързели каква борба е за всяка минута качествено усилие!
За треньорката не ми се говори - тя и до момента твърди, че това не било проблем, всички били изкривени, дори тя, не знам колко прешлена нямала и т.н. и т.н. И да - единствената им цел е да изконсумират човешката единица. Дъщеря ми беше на тренировъчен лагер лятото, извън София, бях помолила треньорката й да й напомня да си прави гимнастиката в почивките в залата. Нито един единствен път не го е направила.
Но не това е въпросът ми и чуденето ми - не знам, дали да сложим корсет сега, който ще носи до 16-годишна възраст или да изчакаме още 6 месеца. Притеснявам се, как ще го носи този корсет, както и как ще й се отрази спирането на тренировките от раз. От друга страна се притеснявам, ако отложим слагането на корсета, след 6 месеца да не е прекалено късно.
Иначе да, спортът възпитава и вярвам, че ще продължи да прави Шрот терапията съвестно.
Също търся и други варианти за подобряване на положението. Плуване ще включа - това е ясно, чудя се за масажи, електростимулация, този апарат Давид, дали някой е ползвал такова нещо за дете и имало ли е полза. Изобщо търся някой с опит с дете, което освен сколиоза е имало и ротация за съвет.
Освен това естествено ще потърся второ мнение - мисля за доктор Алексиев, както и мнение на втори шрот терапевт.

ПП Имам и мързел в къщи - големият ми син, така че мога само да благодаря, че той не е със сколиоза.

# 1 385
 • Мнения: 2 727
Дзвер, при положение, че детето е тренирало усърдно и има изградени навици, дисциплинирано е, защо не опитате 6м. без корсет, но да спрете изцяло художествената гимнастика, а на нейно място интензивно плуване и лечебна гимнастика. Предполагам, че Шрот гимнастиката е точно това. И без друго слагането на корсета ще прекрати тренировките по художествена гимнастика за години.
Доколкото знам 21 градуса не е толкова голямо изкривяване, за което да е нужен корсет, но вероятно се има предвид динамиката и тенденцията към увеличаване на ъгъла. Факта че се случва когато детето вече се занимава с Шрот гимнастика вероятно е сигнал да се преосмисли дали други комплекси упражнения биха били по-подходящи конкретно за нея, но при всички случаи ще се наложи да спре художествената гимнастика. Така както си го написала изглежда, че именно натоварването на тренировките стимулира процеса с изкривяването.
Моят син на 5г. беше диагностициран със сколиоза - двустранно лека степен, като единият ъгъл измерен от учителката по лечебна гимнастика беше точно 21 градуса, а другия 17 или 19, но не помня точно. Ортопедът не е мерил градуси, но рехабилитаторката искаше да е наясно. За разлика от дъщеря ти, с която са връстници нямаше разбиране за необходимостта от упражненията и в къщи да съм успяла да го принудя да прави упражнения не повече от 20-на пъти. Първата година ходеше на лечебна гимнастика в общинския център веднъж седмично, а когато тръгна на училище станаха три пъти седмично. Плуването и то беше едно плуване ..... Влиза в басейна и ако го натисне треньорката плува т.е. движи ръце и крака и се придвижва във водата /отначало с дъска/, но когато треньорката се заеме с други деца си се киснеше в басейна като във вана. На фона на това не интензивно занимание със спорт годишните проследявания до 9г. ортопедът коментираше като задържане и това си беше успех. Значи при твоето дете има фактор, който води до много бързо влошаване на положението на гръбчето. Може би е хубаво да говорите с лекаря и за някаква образна диагностика /ЯМР, скенер/, за да се изключи болестен процес, който може да причинява това на детето.

# 1 386
 • Мнения: 2 510
Дзвер съжалявам да те видя в тази тема. Аз първо да попитам дъщеря ти как би се чувствала ако спре тренировките по художествена гимнастика? Тя има ли желание да се занимава професионално с това или би се съгласила да смени спорта? В разни интервюта он лайн съм чела, че  Чонгов се занимава със съзтезателка по художествена гимнастика със сколиоза. Той е шрот терапевт.
Шрот гимнастиката, ако не се прави ежедневно, без прекъсване - няма ефект.
Ние бяхме на шрот лагер при сърбите. С дъщеря ми интензивно се занимава шрот терапевтка от Хърватия. Те е с малък градус, но предвид че е само на 7 г. а аз съм с тежка сколиоза при нея се очаква бърза прогресия. Имай в предвид, че при сколиозата в пика на растежа, градусите могат буквално за месеци да хвръкнат много.
При нас шрот терапевтката каза, че не е зле да помислим за корсет, но каза че е по-добре да го направим в чужбина, защото в България не се правят добри шрот корсети. Те са индивидуални, правят ги така, че на местата, където трябва да се диша и да се развива мускулатурата са отворени, а блокират срещуположните места и така носейки корсета, докато диша ще развива мускулите, където трябва. Поне това ми обясниха на мен.
И аз не искам да й слагаме още корсет, най-вече защото ми се струва, че ще е нужен по-нататък, а не искам да го носи в следващите 10 години.
Имай в предвид също, че тя в момента може би дъщеря ти е в пик на растеж и трябва да направите всичко възможно да спрете прогресията сега. Може да го носите година - две, да го махнете, като през това време да не спирате шрот терапията, в един момент може тя да се окаже достатъчна и да няма нужда повече от него.
Това, че носи корсет не означава прекратяване на физическите активности, напротив те са нужни, може да я запишеш на танци примерно. Според нашата терапевтка всички спортове са позволени, без гимнатика и балет, заради огъвкавяването на гръбнака назад, то водело до бърза прогресия.
Плуването също не трябва да е интензивно, то е за тонус и общо укрепване на мускулатурата, интензивното плуване може да доведе до обратен ефект. По-назад в темата имаше доста изписано за плуването, може да се върнеш няколко страници да прочетеш.
Аз самата съм минала по този път. На 11 ми сложиха първия корсет, който беше къде къде по-гаден, от тези дето сега ги правят. Сегашните са почти невидими под дрехите, а моя беше с едни метални пръти чак до брадичката. Носех го 23 часа на ден, спях с него. Накрая преди операцията ми сложиха и гипсов, който не се сваля. 24 часа 6 месеца с него, особено през лятото беше някакъв ад, но аз бях с много големи градуси. Но точно в този период между 10 и 11 от 45 ги качих на 65 и корсетите бяха само за задържане на положението, до операцията.
Не се сещам в момента, друго какво мога да ти кажа, ако ти имаш някакви въпроси, пиши ми.

# 1 387
 • София
 • Мнения: 3 586
На наши познати д-р Кацаров беше казал преди 2-3 години да спрат тренировките по гимнастика и да ги заменят с плуване.

Предстои откриване на център за Сколиоза в София към края на декември. На Фейсбук страницата им има координати и предвидени лагери: https://www.facebook.com/scoliosa/
Очаква се скоро да публикуват и график за работата на центъра.

Други варианти, където работят освен по Шрот, и по някаква италианска методика:
http://siz.bg/contacts
http://orthomed-bg.com/

Звънях и на клиниката с уредите Давид, но бяха мнооого уклончиви. Предложиха ми физиотерапия за 10-тина дни за сина ми (15,8 години). Усещането ми е, че няма да се ангажират и повече не бих ги потърсила. 

Макар и с по-малък градус и с дете в по-"зряла" възраст,  съм доста притеснена, защото и при сина ми има  ротация на прешлените.
Нека обменяме тук всякаква полезна информация за специалисти, личен опит, напредък в лечението или проблеми.# 1 388
 • Мнения: 2 510
Аз за пръв път чувам за този уред Давид. Какво представлява?

Боуен терапия някой пробвал ли е? Аз съм скептична, но склонна да опитаме.

# 1 389
 • София
 • Мнения: 3 586
Аз за пръв път чувам за този уред Давид. Какво представлява?

Боуен терапия някой пробвал ли е? Аз съм скептична, но склонна да опитаме.


http://spinal.medivabg.com/metodikata-david/oborudvane/

За Боуен терапия и аз съм скептична. Дано някой се включи.

# 1 390
 • София
 • Мнения: 9 515
Уредите Давид - само за деца над 14 години ми казаха. Опитваме се да се свържем с Чонгов, дано успеем.
Говорих с кинезитерапевтката й - според нея корсета е задължителен, дори да не е точно сега, то в близките няколко месеца трябва да се сложи.
За гимнастиката - това е голяма драма... Ще се опитам да я заменя с танци, но едва ли ще се получи. Със сигурност обаче я спираме.
Ще й сложим тролей на чантата, че и тя тежи сто кила, сега зимата по снега ще й е трудно да се придвижва с тролей, но не виждам друг изход - не иска да ходи на занималня, а няма кой да я води до училище.
Иначе Шрот гимнастиката я прави всяка вечер, много съвестно. Дано помогне спирането на гимнастиката.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 15:46 от Дзвер

# 1 391
 • Мнения: 132
Дзвер, започнете плуване- всеки ден по възможност!

# 1 392
 • София
 • Мнения: 3 586
Дзвер, започнете плуване- всеки ден по възможност!

Ето тук много се разминават препоръките. В Токуда ни казаха максимум два пъти седмично, при това задължително БЕЗ кроул.
Някои ортопеди препоръчват плуване поне 3-4 пъти седмично.
Не знам къде е истината. Може би е индивидуално според вида на изкривяването и дали има ротация и каква е тя.

# 1 393
 • Бургас
 • Мнения: 1 185
Преди... 7-8 години, дъщеря ми също беше с корсет 23 часа. 1 час включваше тоалет и упражнения. Корсета беше за задържане на градусите докато приключи растежа и стане време за операция, защото стигна до 65 градуса.  
Танците, друсане,скачане,  носене на тежко са противопоказни за сколиозата, особенно бързопрогресираща.
Дзвер, колкото и да ви е неприятно трябва корено да промените живота на детето. Според мен и гимнастката вреди вече.
За чантата - бяхме говорили с директорката и с класната , че детето има физически проблем и не трябва да носи тежко. Ходеше само с няколко тетрадки, използваше учебник на детенцето с което седи. Аз бях копирала някои учебници и и давах листи само за текущите уроци. Също я освободихме и от часовете по физическо , защото и там имаше натоварване неподходящо за нейното състояние.

# 1 394
 • далеч от брега на морето, но с шума на вълните в сърцето
 • Мнения: 39
Няма да коментирам плуването, защото вече доста се изписа по темата, но излизам с две препоръки:

1. Гимнастичките са най-високият процент от нашите пациенти - професионални спортисти. Без да преувеличавам, но почти не съм видяла дете, трениращо гимнастика без отклонения. Според мен прогресията, въпреки стартирането на Шрот категорично показва, че детето трябва да преустанови тренировки Sad

2. Имайте едно на ум с чантата тролей, защото в този случай е важно с коя ръка я дърпа и т.н. Ако училището е далече и има повече от 15 минути ходене не я препоръчвам като опция.

Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт