Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 септ. 2017, 13:59 ч.

Православието като начин на живот-7

 • 39 264
 • 291
 •   1
Отговори
# 285
 • Мнения: 783

Христос воскресе!
Здравейте, реших утре да занеса и да раздам питка в църквата до нас за здраве на съпруга ми, който е именник. Не съм сигурна какво точно трябва да направя, отделно замесих питката и й сложих и сирене. Дали не сбърках? Не съм наясно, но вече съм решила.

# 286
 • София
 • Мнения: 2 958
Добре си направила. Свещеника може да прочете молитва и после да почерпиш в храма. Постите свършиха, няма лошо в сиренцето.
Ако във вашата църква се събират много хора и отчето има друг ангажимент, дано не ти откаже след службата да прочете на хляба (за съжаление ми се е случвало)! Но каквото и да стане, съм сигурна, че  усилието и желанието ти ще бъдат възнаградени. Хубав празник ви желая!

# 287
 • Мнения: 783
Благодаря. Ами събират се хора и се отслужва литургия. Ще видя как ще се случат нещата.

# 288
 • Пловдив
 • Мнения: 6
Здравейте, не знам дали питането ми е за тук, но имам един казус и искам да разбера мненията ви. Дете съм на християнка и мюсюлманин. Не съм кръстена, но ходя по църкви. Вярвам във всичко така отраснахме, но повече ходя на църква. Родих наскоро. Мъжът ми е мюсюлманин, сега ще правим събиране за бебето нарича се молитва за здраве се обядва. Съвсем случайно разбрах че сега на 15.06 е задушница което много ме притесни. Събитието ще се състои на 16.06, но на 15.06 ще се прави подготовката за ястията за 16.06, ще се готвят на 16.06, но в съботата ще се пее молитвата за здраве на бебчо от ходжи. Вече всичко е организирано и като разбрах сън нямам. Да се притеснявам ли, че така се стекоха обстоятелствата?

# 289
 • София
 • Мнения: 2 958
Не съм експерт в каноните, извинявам се ако не знам някои подробности! Лично аз не мисля, че има какво да те притеснява точно в датата? Деца се раждат и на задушница. Други деца навършват 40 дни на задушница - чете им се моитва в църквата (само дето е след панахидата). Така е в живота: едни се раждат, други умират...
Пък на 16-ти е Петдесетница - Св. Дух, хубав и голям празник.
Сега вече от мюсюлманска гледна точка, съвсем нямам представа има ли нещо, което да ви тревожи? Има ли такова поменаване на душите на починалите при мюсюлманите и на същата дата ли се пада и дали това е нещо страшно според тяхната религия? Малко се съмнявам да е на същата дата, защото доколкото знам текат празници в момента.
При мен се е случвало на задушница, да имаме рожденик. Като приготвям храната, съм нарекла едното за помен за починалите, а другото за здравето на рожденика. Правихме панахида сутринта, раздадохме, после ходихме на гробища. Вечрта отнесохме храната за празника при рожденика и хапнахме за негово здраве. Като се чукнахме за здраве, преляхме и за починалите и ги споменахме с молба към Господ, да помилва душите им и да ги приеме при себе си, за утеха, че не са сред нас на празника. Вероятно и храна от панахидата е имало и сме казали по едно "Бог да ги прости починалите!" на самия рожден ден.
Даже сега се замислям, че тази неделя, дъщеря ми ще има приятелка на гости от сутринта. Ами кога да им приготвя нещо за хапване? Ще е в събота следобед и привечер, за да имат и закуска и обед. Чак като се прибера в неделя от църква ще мога да им спретна нещо и за следобедна закуска и за вечеря за нас.

# 290
 • Пловдив
 • Мнения: 6
Синът ми е на 5 месеца вече, но тъй като се роди на 04.01 и то недоносен искахме да порасне и да се постопли времето. Няма нищо на тази дата в исляма, благодаря ви за отговора от сърце. Снощи и за миг не спах от притеснение. Но както казва майка ми детето не е кръстено, нито аз, нито баща му е от християнската религия, няма нищо общо.

# 291
 • Пловдив
 • Мнения: 618
знам, че не е мястото тук, но искам да споделя молбата на една майка - съфорумка
https://helpkarma.com/campaign/da-spasim-ednogodishnia-djoni-sav … l8QzqvDjYe5PLaH_E

Моля сърдечно да споделяте и който може да помогне. Hands Pray Спешно е!

Общи условия

Активация на акаунт