Чакаме и последното ОКТОМВРИйско човече и се местим във родени вече! - Тема 13

• 40 951
  • 763
  •   1
Отговори
# 120
Не се чувствайте виновни, ако по каквато и да е причина не успеете да кърмите.

Моето дете порастна с АМ. По ред причини не успях да кърмя. Но никога не съм се чувствала виновна от това.

В нашия случай и АМ не я засищаше за дълго. Денем търсеше да яде на два часа, че и по-често, нощем щадящо - на 3часа. С времето и през половин час ме е будила някой път. По някое време не знаех на кой свят съм. Но пък тя винаги вървеше напред в растежа,че и досега е така. Спокойно може да мине за 3-годишна, а няма 2г.
Мисълта ми е, че е хубаво да се вслушвате в детето, то си показва от какво има нужда. И да слушате вътрешния си глас, а не хората.

Сега имам много повече опит и информация и ще опитам да кърмя второто си дете. Но дори и да не успея, това не ме прави по-лоша майка. Не смятам,ме трябва нещата да се преследват на всяка цена. Моето и на детето спокойствие и добруване са най-важни.

# 121
Момичета не се шашкайте заради килограмите. 10 дена след като ни изписаха момченцето ми си беше върнало само кг от раждането (2,520 кг, а ни изписаха на 2,370кг.). Веднага всички охкаха включително и педиатъра че било много малко, не можело така и пр. Седмица по късно беше качил 380 гр. И така стана 2,900 кг. И пак имаше коментари че уж съм почнала най-после да го храня, но можело повече. ( само да вметна че сме главно на кърма, на 2 -3 дена се случва да дам веднъж АМ). В сряда пак ще се мерим и ще видим. Но съм сигурна че дори и да е качил достатъчно пак ще има коментари.
Относно спирането-въпрос на избор. Има толкова много деца изгледани на АМ.

И да питам последно:вие за разранени зърна какво ползвате? Аз съм с плоски зърна и ползваме силиконови, иж казват че щадяли повече зърната, но едното ми е много разранено и боли, даже след сучене на част от зърното се появява като жълтеникаво петно. (Не мога точно да го обясня). Мажа са с крем на авент, но не мисля че помага кой знае колко.

# 122
Определено не мисля, че някой си навира мнението. Но и аз съм съгласна, че липсва подкрепа за кърмене изобщо. Не може да има по-малко от 5% кърмени бебета в България и да говорим в същото време, че някой си навира кърменето в лицето на останалите.

Това за нехранителната кърма са откровени глупости. Абсолютно вярвам, че кърменето е въпрос на личен избор и ако на някого не му се кърми не трябва да го прави. Не мисля, че има нужда от раздуване на такива врели-некипели, мен повече ме притесняват хората с чипсовете по площадките малко по-нататък, от това кой кърмил и кой - не

А като чета за тия педиатри.. Лелее, не се учудвам, че хората тичат по хомеопати и баячки. Аз си имам достатъчно лекари вкъщи и не ми се е налагало да търся, записахме се при една позната, която е чудесна, нямах представа , че така седят нещата, за пръв път чувам, че педиатър иска заплащане за първо посещение. Абсолютно съм сигурна, че се покрива от НЗОК. Можете да проверите на 0800 14 800, но на мен ми се вижда доста свинско.

# 123
Аз мисля че е темата кърмене в днешно време предизвиква много спорове между майките най-вече. Не мисля че ние тук трябва това да правим. Нека всеки си изказва мнението без да подчертава кой друг какви глупости говори и какви лоши съвети дава. Всеки си има мнение, някои компетентно, други по-компетентно, трети не толкова. Досега това което много харесвах на всички тук е че всеки задава въпроси, казва си какво е преживял, дава приятелски съвети, и то без да убижда деугите мнения и ето намеси се темата кърмене и започнаха заядливи коментари...Дайте да върнем стария дих на темичката:)

# 124
Тази тема е нож с две остриета..
За това не я харесвам и аз Wink

# 125
Аз пък съм сигурна, че има нехранителна кърма, майка ми 2 месеца ме е кърмила и аз съм отслабвала и ревяла непрекъснато. Накрая са я изследвали и са и казали, че и е много рядка като вода и не набавя необходимите вещества на бебето си. И това преди 30 години. Темата за кърменето не бива да е фикс идея и да тормозиш и бебенцето и себе си, ако не става. Някои неща просто не зависят от нас и сме принудени да се адаптираме към новите обстоятелства. Всеки си преценява, не сме на другарски съд, темата е да споделяме опит, а не да налагаме своето мнение.

# 126
Не мисля, че съм обидила никого, поправете ме, ако бъркам. Само че темата освен приятелска е и информативна, поне аз съм търсила из бг-мама информация, за да си "сверя часовника" по някои въпроси. Което означава, че както ако някой каже, че осоляването е супер полезно, така и неща като "нехранителна кърма" веднага след раждане не смятам за редно да остават просто така във въздуха. Освен ако не са на лице тежки дефицити и системно недохранване у майката, има десетки проучвания и изследвания по темата.

Мисля, че точно като жени трябва да се подкрепяме и да не търсим подобни оправдания, ако просто не искаме да кърмим. Никой не е длъжен да кърми, кърменето не е животоопределящо и фатално и изобщо не е правилно да се налага да се обяснявам като ученичка, че примерно кърмата ми не е хранителна.

# 127
Момичетааа, всеки е свободен да прави каквото намери за добре! Кърменето е нещо, което ми звучи супер сложно, ще пробвам, пък каквото дойде. Ако се получи супер, ако не здраве да е. Няма да се мъча нито себе си, нито детето си.
Оставете всеки сам да прецени какво да прави. Съветите са винаги полезни (поне на мен), но не го превръщайте в спор. Simple Smile
Тук сме , за да се подкрепяме.

# 128
Мен поне със сигурност никой не ме е убидил, просто не ми се иска темата да отива в тази посока. Не съм достатъпно компетента но и аз съм чувала за нехранителна кърма, може и да няма такова чудо, обаче е факт че ако бебето след кърмене плаче, а след АМ спи спокойно, значи има нещо криво, или не суче достатъчно, или не му достига, или това което суче е само началната кърма кърма която наистина не е хранителна а отолява жаждата. Обаче в Бг Мама пише сумати и народ, няма начин някой да разчита на Бг мама за компетентно мнение, тук всички споделят опит и техните мисли. Ако всичко беше ясно, нямаше да има лекарски консултации. Щяхме да се диагностицираме онлайн. Аз мисля че най-важното нещо сега е моралната подкрепа, защото на всички майки отначало.им е много трудно.ис  кърмене и с гледане на детето. Не е важно колко компетентно е мнението а колко е окуражаващо. Всеки иска да пуе, споко и аз бях така, или споко и аз съм така. За кърменето според мен и упоритостта, само най-близкия човек до жената може да помогне в този случай, а това е ММ, поне при мен, бях на крачка да де откажа първия път и ММ каза не, не се отказвай. Но не съм имала недохранено, ревящо бебе, защото се изцеждах и му давах, имахме проблеми със замото засукване а не си представях да се цедя през 2 часа в продължение на месеци. Ако на всичко.отгоре и бебето ми седеше гладно и плачещо, със сигурност щях да съм се отказала. Но бях много депресирана, изтощена и сдухана. И да се бях отказала, нямаше да съжалявам сега. Защото момичета помнете, че най-важното нещо за децата , дори и.за.едно малко бебе е да имат положителни, Доспали, мили и уравновесени майки!

# 129
Цитат
момичета помнете, че най-важното нещо за децата , дори и.за.едно малко бебе е да имат положителни, Доспали, мили и уравновесени майки!

Абсолютно. На мен тук са ми главно въпросите по темата. Как сте със собственото си възстановяване? Към кого се обръщате за медицински съвети за грижа за себе си след раждането? Аз до тук питах гинеколозите - казаха - промивки със смрадлика, ако има шевове и раждането е нормално; питах акушерките - казаха да питам лекарите. Добре, ама кои лекари? Някой изследва ли за дефицити след тая бременност, възстановяване чисто физическо, ортопеди, мускули, хернии, изпадания? :/ Контрацепция, кога може да се върнеш отново към бебеправене, изобщо какво се случва с хормоните, организма ти? Имам чувството, че раждаш и си до там, никой повече не те поглежда и ако посмееш да се оплачеш, веднага те нагълчават да мислиш за бебето...

# 130
Момичета, ще ме извините ама аз съм мега награмотна, писала съм навсякъде Убиждам....срам и позор. Иначе.като родиш, кучета те яли, само на еди преглед май се ходи на 40-тия ден или нешо такова да видят дали се е свила таквата и това е!:)

# 131
  • Бурса
Истината е, че действително на майката после не се обръща внимание освен този един контролен преглед. Но е важно сами да се погрижим за себе си. Аз някъде като беше дъщеря ми на 4 5 месеца ходих да си пускам изследвания, защото се чувствах изтощена, започнах витамини, други добавки, намирах повече време да си почивам и влязох в релси. Иначе да ви кажа тогава като се роди малката, с който и да се видя всички носеха подарък за бебето. Само една единствена позната донесе и за бебка и за мен. Е няма да ви кажа каква радост изпитах(беше много хубава блузка НЕ за бременни  Grinning). От тогава като ходя на бебе задължително купувам и подарък за майката и смятам, че така е редно да бъде в крайна сметка Wink

# 132
Днес малчо си сцепи челото и ходихме до пирогов да го шият. Съжелявам за спама мами, просто имах нужда да се оплача. Cry Иначе би трябвало на 40я ден на прегледа ако имаш някакви оплаквания да те погледнат. За дефицити не изследват рутинно. Много е важно мами да идете да ви вземат цитонамазка 1 година след раждането!

# 133
Митовете за кърменето

1. Няма такова нещо като родилка без кърма, нея просто я мързи"

Да, ама не - близка приятелка имаше проблеми с хормоните, заради които количеството си остана крайно недостатъчно. Даваха на малкият колкото има, ама се хранеше основно с АМ.

2. От кърменето се пълнее, искам си старата фигура
Хич не е вярно. На мен за една седмица дори задника взе да ми се свива от самосебеси.

3. Кърменето е най-лесното и естествено нещо
Не е въобще лесно. Докато бебето засуче битката е жестока. После са рани и запушени канали (за тях ви трябват Лецитин и парацетамол).

Последна редакция: пн, 09 окт 2017, 23:59 от maldini88

# 134
Каси, какво се случи? Sad Съжалявам, дано всичко е наред вече...

Общи условия

Активация на акаунт