Чакаме и последното ОКТОМВРИйско човече и се местим във родени вече! - Тема 13

• 40 956
  • 763
  •   1
Отговори
# 135
Ами просто падна и се сцепи на един бордюр...цялото му лице беше в кръв. Уплаших се повече от него. Таткото притисна раната и кървенето спря и отидохме до болницата. Като ми мина адреналина се чудех дали няма да ни се изсмеят, ама викам поне да го залепят. Оказа се по—дълбочко и му туриха няколко шева. И през това ще трябва да се мине Sad . Сега ще тичаме с големия корем една седмица, няма как. Само се чудя как ще го овардя от пясъчниците на площадките, че обича да се зарива в пясък.

# 136
Cassiopeia99 ужас:frowning: дано сте добре вече

Иначе и аз обикновено взимам нещо за майката, което няма нищо общо с бебето. Ей така - да се знае, че някой помни, че и майката е все още човек. Много е тегаво, особено по нашите ширини, гледам и да помагам с домакински неща, или предлагам да помогна с гледане и шетане, ако майката има нужда да мръдне някъде без "багаж". Най-много ме дразнят роднините и близките, които идват да гушкат бебе и на гости след раждане. Ейй, хич не се усещат тия хора, а често са даже такива с деца! Не ме разбирайте погрешно, абсолютно вярвам, че децата са всичко на тоя свят и т.н., просто е много обидно това отношение към майките. После как да няма истерични жени..?

А това за липсата на кърма е много болезнен мит. Чисто физически и да имаш кърма, ако те побъркат след раждането, няма как да не спре. А като гледам каква е следродилната грижа у нас, че и отношението чисто човешки към майките - пфф, то е цяло чудо, че някой се наема да има второ дете изобщо, камо ли пък да се мъчи да кърми. От къде да дойде това спокойствие и увереност, че знаеш какво правиш, като всички - от педиатри, учили по учебници от преди 50 години, през свекърви и майки, чак до нераждали приятелки, имат мнение по въпроса и мноооого държат да ти го споделят. Или пък като кажеш, че не желаеш да кърмиш, същите тия, дето са те агитирали до преди 5 минути за АМ, те подкарват и ти вменяват чувство на вина, щото то как ще го усетим майчинството, ако няма огромно количество безумни съвети на минута Rage

Казах си Sweat Smile

Иначе сега събирам информация за това какво трябва да си гледам, след като дойде бебето. Този преглед за свиването на матката просто ми се вижда крайно недостатъчен, естествено и нормално са раждането и бременността, но е несериозно след талъв огромен стрес за организма да сме оставени кажи-речи на произвола. Поне след секцио няма ли повече неща, или пак се гледа само раната и до там?

# 137
ОХ Каси, за.миг помислих че си родила и говориш за бебето...изтръпнах! Бързо да се оправя малкия, като знам моя малчо като вдигне температура или му е лошо колко ми е гадно, си представям ако го видя целия в кръв ще се гътна, пък каму ли бременна...Но юнак без рани не е юнак!:) Така че бързо оздравяване. И наистина последно от мен поне по темата кърмене: Цитата че всяка жена има кърма, другото е мързел-ей тия които пишат тези неща, много ме дразнят, изваждат ме извън нерви и немога да се сдържа да не се изкажа. Имам чувството
Че кърмещите майки които пишат ей такива неща и новата мода Вегани са един дол дренки сектанти:))) Живи и здрави да са всички:)  Аз като.родих първия път също се чувствах зле по едно време и си пуснах кръвни, ама всичко си беше.ок, то и умората си казва думата.

# 138
  • София
Момичета, поуспокойхте ме, че не са проблемите само при нас.
За кърменето само ще кажа, че въобще не е "по-лесно" в началото. Но ще го мъчим още Simple Smile Решила съм да викна консултант, ако нещата не се получават.
За следродилната грижа за майката съм на същото мнение - смятам, че е недостатъчно застъпена и дори липсваща. Най-ясно го усещах докато стоях в болницата, фиктивни визитации и бързане да те изпишат. Пък за психологическа помощ да не говорим.

# 139
То това с бързането да те изпишат хич не е лошо. Аз едвам изтраях времето в болницата.

По-скоро е необходимо да имат (особено в частните болници, където плащаш 1000-3000 лв за избор на екип, нощувки и т.н.):

- консултант по кърменето, които да ти отдели поне 2 часа да наблюдава едно кърмене, да поговорите, да пробвате различни пози, силиконови зърна. Ако трябва и хормонални изследвания да се пуснат.

В Токуда неонатологичните сестри само влизат и обясняват "слагай го по 7-8 минути на всяка гърда и после му давай добавката" и това са всички съвети за кърмене.

- психиатър - да се обсъдят притесненията на майката, да се демонстрират техники за справяне и т.н.

# 140
Мамита да ви попитам тези коъто родихте нормално след колко време ви паднаха конците външните, третирахте ли ги с нещо  и до кога усещахте дискомфорт.

# 141
На мен за около 6-7 дни ми се резорбираха конците. Само дето единия ми се беше разшил и решиха да не го шият пак. А то си е бая рана, ама...пръскам с Цикатридина и мия с тетра.

# 142
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте! Ние от събота сме у дома и още се опознаваме. Не успях да прочета всичко, но и ние се мъчим с кърменето. Явно не я поставях правилно и ми се разраниха зърната. Още уча техниката за оригване. А с хълцането как се процедира? Ако някой знае трикове.... нищо не помага. Успех на всички и търпение.

# 143
  • София
От глава тече много кръв винаги дори и да не е голяма раната. Важно ,че всичко е наред.
Аз затова не съм кърмила помоата цедя и давам. Ако и сега имам пак така.
Чак секта не мисля кърмещите да са , а и веганите. Аз съм вегетарианка за сега  все още. Всичко е въпрос на разбиране и виждане на нещата. Simple Smile

# 144
  • София
Леле, на 10 страница сте, а аз не успявам дори да вляза, камо ли да чета. При мен е някакъв ужас. Вече 3 ден чакам една девойка от Ла лече Лига да дойде вкъщи, но май днес ще звъня в Хедра. Не се отказвам, но като цедя почти нищо не излиза, а и бебо ме ползва за биберон (явно и на него вищо не му пуска), и правя Ам и май денонощно се занимавам с гърдите си.... но аз не се ли оплаквах вече?
Сега друг проблем май имам! Май съм се сдобила с гъбички (цяла бременност нямах никакви проблеми), а не са ми свършили лохиите. Може би е от тях? Някоя друга да има този проблем?
Момичета, честито на родилите вече, сега се връщам да чета. Дано успея!
Иии, благодаря много за новата темичка. Чудесна е. Включвам се с удоволствие! :*

# 145
А с хълцането как се процедира? Ако някой знае трикове.... нищо не помага.
Вчера педиатърът ми каза, че е нормално често да кихат и да хълцат. Не е хубаво обаче продължителното хълцане, а на малкия е точно такова. Та дава се малко водичка, ако пак не спре, трябва да разплачем бебчето и плачът веднага пресича хълцането.

Аз го държах малкия постоянно на гърда последните дни, но не било правилно, каза вчера док. Половин час на гърда било достатъчно, едното хранене на едната, другото хранене на другата гърда. През 2.5-3 часа.

# 146
Може и от двете гърди на едно хранене, даже има съвети в началото до установяване на лактацията да се храни и от двете. При следващото хранене се започва от гърдата, от която е свършило предното хранене. Без значение дали от едната или от двете, важното е всяка гърда да бъде стимулурана максимум през хранене.

На мойто бебси му започнаха коликите. Пуфти, пъшка и изпуска газове по цяла нощ. Трудно заспива, търси да суче да се успокои. Сега почвам да чета подробно техниките на д-р Карп. Ако някой има електронно копие на книгата или линк за филма ще съм благодарна да сподели.

# 147
И нашия много хълца. Още от корема е така Simple Smile Това с оригването е много сложно. Никога не съм сигурна направил ли го е или не.
От вчера се е запекал ужасно.. Само мокри памперси имаше вчера. Не знам от кърмата ли е или от смяната на АМ, но днес чак чакам с нетърпение пълен памперс.
Аз не знам дали се справям добре с кърменето, но щом виждам, че излиза мляко и той хапва, съм спокойна. Когато го мързи и видимо няма интерес към гърдата хич не го мъча. Оставям го за следващото хранене.

# 148
  • София
И моят човек хълца доста. Водата не помага. Но хич не ми се иска да го разплаквам.... вие все пак кърмите, защото моето “кърмене” се свежда до там, че след половин час смукане, като биба явно, той е умрял от глад и реве и се дере, докато не си получи бутилката.
А после пък изцеждането е нещо като да си постискам малко гърдите преди лягане. Хаха Пускам по 2-3 капки от едната и малко повече от другата. Сега ще пробвам ръчното на Хедра. Лошото е, че при мен като само капе, изцеденото се стича надолу по корема ми...
Никоя ли от вас не е гъбясала след секцио? Май е рано за микробиология?

# 149
За микробиология може би трябва да спрат лохиите, но не съм сигурна. Най-добре да се пита лекар. Но при оплаквания е важно да се вземат мерки, че с чакането става по-зле.

Бебетата хълцат, когато им е студено, затова първо проверете ръчички, носле и вратлето дали са топли. Ако не е това значи просто си хълца. Това много често се случваше с моята щерка още от корема. Та като запълцаше й давах вода, пробвах да сменям позата на тялото й. Бяха ми казали да я сложа в легнала позиция и рязко(ама не стряскащо рязко) да я изправя. Понякога го повтарях по няколко пъти. Не винаги имаше ефект, но понякога помагаше.

Оригането ми беше трудно и на мен. Но се свиква. И определено се чува. Понякога е все едно голям човек чуваш, понякога е лекичко. Трябва да се сложи бебето на рамото ви и да го масажирате и потупвате леко по гръбчето. И чакате. Но е много важно, за да не връща храна. То някой път пак връщат де.

Като са съвсем малки много ги следете за това връщане, да не се задавят. Сестра ми като роди и в болницата едно бебе си беше отишло като повърнало и точно в тоя момент главичката му не е била настрани явно и не са го видели. Но това разбира се са редки случаи. Повечето бебета инстинктивно си държат главата настрани.

Последна редакция: вт, 10 окт 2017, 12:07 от Zimaaa

Общи условия

Активация на акаунт