Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Русе
 • Мнения: 5 348
Добре дошли в  темата за нашите незаменими помощници -
прахосмукачките роботи  Hug

Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 8, 10, 11


Има няколко вида роботи на пазара:

- само засмукват  - това са нормалните прахосмукачки робот.
Метод на работа: Задавате програма, отложен старт или не, и пускате. Роботът сканира помещенията и сам определя кога, къде и как да почисти. Преминава през преходни лайсни. Може да ви се стори че не е доизчистил в дадена стая но роботите помнят и се връщат после. Ако й свърши батерията се връща да зареди и после започва да чисти от  същото място на което е спряла. След като изчисти изцяло, сама се прибира на док станцията. Трябва да стои постоянно там включена. Корпусът се почиства  с влажна кърпа, четките със инструмента от комплекта.
Първото зареждане да е 16 часа но погледнете в инструкциите. Пълният капацитет на батерията се достига след няколко зареждания.
Марки много: Румба на Irobot, Navibot на Самсунг, LG, Neato, Ecovacs, както и още много. Тези са най-популярните в БГ.
Навлизат вече и китайски роботи у нас.


- сухо и мокро почистване с моп.  Braava е най-популярният модел на нашия пазар. Не засмуква а събира боклука на сух или мокър моп. Не преминава през прагове и лайсни.

- само за миене. Скуба - засмуква само водата с която мие. Няма моп и не може да служи като прахосмукачка. Не преминава през прагове и лайсни.

- робот за прозорци стени- Hobot на Irobot

- косачка робот

- Комбинирана
- смуче и мие с моп. SUZUKA . Има потребителки с този робот и за момента коментарите са положителни. Някой от моделите на LG също имат  моп но той е за сухо почистване (събиране на остатъчни боклуци)Кой модел да избера:

След прочетеното по-горе вече трябва да ви е ясно какъв робот искате, или колко  Mr. Green Параметрите на обикновените прахосмукачки робот са почти еднакви.Най-важните неща с което трябва да се съобразите е различната височина при марките и колко площ почиства с един заряд. Има по-високи и по-ниски роботи, както и такива които покриват различна площ.
Базовите модели покриват по-малка площ.
Роботите с моп не се качват на килими.
Засега най-тихи се оказват LG, а Румба – най-шумна.
Засега не се чу оплакване от робот отказваш да чисти тъмен под. Трите водещи марки се справят доста добре и с почистването на килими.

Екстрите:
- 1 или 2 странични четки
- отложен старт
- виртуална стена (ограничава робота в определена зона (стая) и не го пуска извън нея) или навигатор (позволява на робота да напусне зоната/стаята само след като е почистил на 100%) ). Новите модели нямат такива стени и навигатори, както и не всички марки имат.
- дистанционно
- мобилно приложение


Програмите с които идват роботите не би трябвало да са чак толкова важни заради простият факт че все пак някой чисти место вас и го прави когато Ви няма. Дали ще обикаля на квадратчета, кръгчета или спирали според мен е все тая. Важното е после да е чисто.
Засега най-купувани и с най-малко оплaквания в темите са Румба, LG и Nеato.
Преди закупуване проверете цената и на консумативите. Цената на оригинална батерия на Irobot е 120 лв. Намират се неоригинални в Амазон за 30 евро. Подменят се също четките и филтъра, като няма строго фиксирано време на което се сменят.

Обяснение на Renident за разликата между Брава и прахосмукачките с моп
Скрит текст:
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.


Сравнителна таблица на роботи Румба

Сравнителна таблица на LG

Сравнителна таблица на Neato 
Сайтовете от които купуваме роботи най-често: Само LG имат международна гаранция. Другите марки следва да се върнат към сайта от който са закупени. Myrobotcenter е удовлетворил рекламация на съфорумка, заменяйки дефектният с нов.
Мyrobotcenteр
Irobotbg
Amazon.co.uk
Най-често оферти и намалени  роботи  пускат в испанският Амазон.
http://es.buyvip.com/?tag=bgma024-21#page=d&dept=home&as … ref=qd_dp_ssr_p_6

Мнение за китайски робот Xiaomi Mija.

Скрит текст:
Темата за прахосмукачките-роботи ме занимава от години и следях този форум с интерес, но едва наскоро реших, че технологиите са достатъчно напреднали и от няколко дни съм щастлив собственик на Xiaomi Mija. Накратко: отлична покупка, може би най-добрата такава машина в момента. Цялото семейство е изключително доволно.

По-подробно: Машинката чисти със силна тяга, навигацията е наистина интелигентна. Не се блъска в мебелите и даже разпознава много тънки крака и заобикаля висящи листа на растения.Не засмуква кабели. При обхождане на помещенията си съставя карта, която допълва постоянно (в движение сканира препятствията от различни ъгли и научава повече за терена). Това ми е първия такъв робот и не мога да сравня силата на звука с други модели - не е много тиха, но голямата прахосмукачка е по-шумна.
Пуснахме робота без да сме минали предварително с голямата прахосмукачка и събра всичкия видим боклук и доста невидим   - като обем  токова, колкото изважда и човек-чистач. Нямам високи килими, на плочки, паркет, пътеки и нисък килим почисти отлично. Батерията стига за почистване на целия апартамент (около 60м2 чиста площ без мебелите) и повторно пускане, когато вече се изтощи по време на чистенето. Роботът сам си намира базата, ако тръгне от нея. Когато го поставихме ръчно на балкона, почисти, потърси базата и след като не я намери, любезно помоли да го сложим близо до нея. Прочее, говори само на китайски. Съобщава кога започва или продължава да чисти, кога му е пълен контейнера и т.н.

Почиставнето на четките е лесно с приложения инструмент, хепа-филтъра е достъпен и едв ли ще е труден за смяна. Четката не бе събрала косми (в гнездото й има малки четчици, които я предпазват от оплитане), но имаше омотана връвчица. За такива случаи инструментът за почистване има вградено малко ножче.

Апликацията е само на китайски, но роботът отлично работи и без нея (ако не държите да настройвате график на почистването или да го следите през интернет). Качих я само за проба, работи добре, но просто не ни трябва, а иска страшно много информация от телефона - контакти, SMS, акаунти, история и т.н. След тестването я деинсталирах.
Продавачът приложи превод на упътването на английски, кратко и информативно.

Тестове за машината можете да видите на тези линкове: https://m.youtube.com/watch?v=R9kyuV24N70 - разопаковане и маневри на сложен терен
https://m.youtube.com/watch?v=4ISsTV4E33E - почистване на различни повърхности
https://m.youtube.com/watch?v=Gs48LtyMuBg - сравнение с флагмана на Roomba.

В момента на поръчката цената на Aliexpress беше 336 евро с включена доставка по DHL. Разбира се, дължи се и мито (около 3%) и ДДС. Въпреки това, роботчето струва наполовина на марковите машини. Консумативи и батерии се продават в Gearbest, Aliexpress и поне още 3-4 добри китайски онлайн магазина.

Моделът е нов и не знам някой да е опирал до ползването на едногодишната гаранция от производителя (която по принцип изисква изпращане на машината до Китай). Преобладават отзивите за отлична изработка и безпроблемна работа, в т.ч. има и филмчета, на които разглобяват робота и гледат компонентите и качеството на сглобяване. До момента моите впечатления са същите.

Мнение за китайският Ilife 5s
Скрит текст:
Аз да си докладвам, че продължавам да съм доволна от iLife 5s - щъка редовно из къщи, сам се прибира да се зарежда; вече го докара дотам, че да не може да си напълни цялото контейнерче (което с двама човека и четири кучета, които носят кал отвън - косми не ръсят особено - си е цяло постижение). С бърсането с парцала не е така добър: забелязвам, че се губи повече и засяда на места, на които не засяда, ако прахосмуче, а ако не е идеално изсмукал преди това, се затруднява от дребни прашинки (буквално). Но съм възхитена от изпълнението като прахосмукачка и съм доволна.

Мнение за Roomba 980
Скрит текст:
Здравейте, след покупката на Irobot Roomba 980 и нейното подробно тестване в къщи, ето и резултата от него:
 Определено това е първокласен робот който се справя отлично с почистването,  работи методично, безпроблемно открива станцията си, има приложение за него, което е направено лесно и интуитивно. В него може да откриете всичко необходимо, като:
     -състояние на робота и оставащи живот на консумативите
     -седмичен програмата
     -списък на последните 30 поставени му задачи
     -настройка на всички функции на робота и методи на почистване
     -подробно писание за извършената работа с налична карта за всяка задача, почистена площ в кв.м. , време на работа
      дали е посещавала зарядната станция по време на задачата, дали е спирал за пауза
     -технически спорт
В къщи го тествахме доста упорито, преди да го пуснем за първи път, почистих ме със стандартната прахосмукачка, след което той успя да събере още шепа мъх и боклуци.  После оставих децата да направят порядъчно количество боклук по земята от различно естество като трохи, парчета луканка и кашкавал, остатъчни обелки, хартиени изрезки и други. Поставихме за тест и една от двете виртуални стени който са в комплекта към робота. За да го ограничим само в тази стая, резултатът бе отличен, беше събрал всички боклуци, като същевременно му поставяхме и допълнителни трудности като премествахме столове да видим дали ще се обърка. Явно навигацията му е систематична и се актуализира постоянно, тъй като след като засечеше че има преместен стол,той преминаваше отново около него за да го почисти, а на предишното му място се връщаше да почисти отново, разбира се срещаше се и с някое детско краче изпречило се на пътя му, но никога не ги удари. Също ще отбележа че е доста внимателен с мебелите, не се удря в тях, само леко докосваше краката на столовете. Навигацията му е систематична и почиства от стая в стая, случва се да излезе от стаята докато почиства и да отиде в друга, но после се връща и почиства всичко. Когато открие по замърсена част автоматично се връща по няколко пъти за да я почисти добре, работи относително тихо, единствено е по шумен когато превключи на максимална мощност, което се случва когато се качи на килим примерно, но това е с цел по добро почистване. Разбира се и тази функция се управлява от приложението и може да бъде настроена. Ще отбележа че наистина преминава прагчета и не се оплита в кабели, което е доста важно според мен. Лесно и безпроблемно открива станцията си.
  Изводът който мога да направя е че това наистина е един интелигентен робот който се справя доста добре с почистването. Като минус бих добавил че на няма възможност да се управлява през приложението като дистанционно (напред, назад, наляво, надясно), но може би това ще бъде изчистено на по късен етап. Като цяло цената му не е ниска, но пък за сметка на това получавате първокласен робот на реномирани производител с традиции, който се справя отлично с почистването и притежава всички възможни най-нови технологии.

# 1
 • Русе
 • Мнения: 5 348
Имах отделени ревюта за постване но набързо толкова Sad
Ако нещо имате за първият пост, давайте го докато имам време за редакция  Hug

Да напълним темата само с хубави постове  Hug

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 239
Ели,благодаря за труда.Не се сещам нещо за добавяне.Надявам се повече да се четат предишните теми.

# 3
 • Мнения: 2 915
Записвам се да ви следя с надежда да взема и моето решение. 129 кв. метра, паркет и невисоки килими. Нямам претенции да мие, нито да я управлявам от телефон. Досега не съм купувала от чужди сайтове, но има кой да го направи вместо мен. С удоволствие ще чета мненията ви и съветите.

# 4
 • Мнения: 1 823
За Xiaomi-то - ние сме с дългокосместа котка + аз съм с дълга коса. Заплитат се косми, но си има ножче. Още не се е налагало да почиствам четката от тях обаче, не е нещо фрапиращо засега.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 4 859
Благодаря за нова тема!
Нека я изпълним със сполучливи покупки!

# 6
 • Мнения: 955
Аз си чакам xiaomi-то в петък. Ще споделя първи впечатления като почисти

# 7
 • Мнения: 738
Супер нова тема!!! Благодаря!
Ще поръчвам филтърчета за Ботчо (iLIfe 5s); може би и аз малко обсесивно ги сменям, знам ли. Четчиците досега не съм му сменяла, но се чудя дали да не поръчам комплектче да имам резервно...

# 8
 • София
 • Мнения: 5 396
Благодаря за труда и темата!
Все още не мога да се ориентирам какво да взема, за площ 85 кв.м, бебе, плюс домашен любимец с дълъг косъм...

# 9
 • Мнения: 104
За Xiaomi-то - ние сме с дългокосместа котка + аз съм с дълга коса. Заплитат се косми, но си има ножче. Още не се е налагало да почиствам четката от тях обаче, не е нещо фрапиращо засега.

 А кога пускаш робота - имаш ли някакви проблеми с котката?

# 10
 • Мнения: 182
Айде и аз в новата тема да се запиша 🙃 Гледам, че Xiaomi имат нов модел с моп, обаче май още почти никъде го няма. На мен ми се искаше да си взема комбиниран, защото дори и само да има сух моп докато прахосмуче, на мопа също ще се събира прах и косми, аз затова LG бях харесала първоначално. А децата ви как реагират или избягвате да я пускате като са наоколо ? Аз имам чувството, че моята дъщеря ще иска да сяда отгоре й или минимум да я ползва за превозно средство на играчките си 😂

# 11
 • Мнения: 327
Благодаря за новата тема! Аз от 4год. съм с Румба 780 и съм супер доволна.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 331
Благодаря за новата тема! bouquet

Имам вече 2 години Румба 621 и смятам,че това е най-ефективния ми домашен уред-помощник.Сменила съм веднъж батерията с китайска, купена от английския амазон и засега съм много доволна от нея.

# 13
 • Мнения: 104
Записах се за тест на румба, пък да видим.. мисля и една брава да взема след това да видя, че сме само гранитогрес и паркет - кое ще ми върши по-добра работа реално. Бравата поне няма да я мисля за течности. Че и хладилника тече, и детето разлива разни неща и си трае да не му се караме.. Ако даваха ксяомито за тест, би било страхотно.

# 14
 • Мнения: 3 648
Как става теста? Оставяш им определена сума пари и после ти я връщат ли?
Аз съм си доволна от бравата, но е необходимо някой да прахосмуче преди нея, иначе бута трохи по ъглите.
Дано до края на тази тема и аз се сдобия с така мечтаната робот прахосмукачка.

Последна редакция: чт, 12 окт 2017, 10:55 от Barbabelle

Общи условия

Активация на акаунт