Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Интервално хранене - тема №4

 • 33 932
 • 740
 •   1
Отговори
 • Мнения: 191
Тук сме се събрали, отбор симпатяги и практикуваме Интервално хранене. Simple Smile
А то бива няколко вида:

Повечето от нас са на Фаст-5
Същност -
Фаст-5 е хранителен режим, синтезиран от д-р Берт Херинг (американец). Режима е доста елементарен, но в същото време логичен и резултатен. Състои се в следното:
19 часа от всяко денонощие не се яде. Приемат се само течности без калории (вода, може газирана вода, кафе без захар и чай без захар). Следват 5 часа, в които човек се храни и пие нормално без ограничение на вида и количеството храна. Повечето от нас използват т.нар. "прозорец" за хранене в интервала 17:00-22:00ч., но това не е задължително. В зависимост от дневния си ритъм, всеки може да избере 5-те часа, които са му най-удобни, като те могат да са и сутрин например. Единственото важно условие на Фаст-5 е да не се излиза от 5-часовия прозорец за хранене.
За непривикналите към по-продължително гладуване през деня, се препоръчва плавното изместване на първото след ставане хранене, за все по-късен час. Например, ако ставате с 08:00ч. сутрин и сте свикнали да закусвате преди 09:00ч., плавно измествайте закуската към 10:00-11:00-12:00 часа, докато постепенно за няколко дни закуската Ви се слее с обяда. После се продължава по същият начин до достигане на най-удобния за Вас 5-часов прозорец.
Напълно нормално е в първите дни де се преяжда по време на 5-часовия прозорец за хранене и това не бива да Ви притеснява. Добре е да се "отваря" хранителния "прозорец" с лека храна - плодове или зеленчуци, но това не е задължително, а и не понася добре на всички. Затова - експериментирайте с храните, за да установите, от коя храна се чувствате най-добре при прекъсване на 19-часовото гладуване. Можете да се храните както поискате в прозореца - можете да похапвате малки порции на къси интервали, можете да си направите една голяма, дълга вечеря, можете да разделите храната на две или три равни части...изобщо на кой както му е удобно и се чувства добре. Вида на храната също не е решаващ - можете, а и се препоръчва да консумирате всякакви хранителни вещества - витамини, протеини, въглехидрати и мазнини.
Нивата на инсулин в кръвта са ниски за продължителен период от време, което оказва благотворно, цялостно влияние върху обмяната, като задейства естествените механизми на тялото да си доставя енергия от собствените си запаси. Липсата на храна в продължение на 19 часа, дава на тялото време, в което то по естествен път изчиства токсините и възобновява клетките. В този смисъл Фаст-5 има видимо благотворно въздействие върху тена на лицето, тургура на кожата и други съпътстващи отслабването ефекти. Високото кръвно се повлиява благотворно от режима.
Ограничения -
Фаст-5 е подходящ за здрави хора, т.е. такива, които не приемат лекарства по схема през целия ден. Режима не е подходящ за диабетици, хора с хормонални проблеми на щитовидната жлеза, бременни, кърмачки и други.
Ако имате някакво хранично заболяване, задължително се консултирйте с Вашия лекар, преди да започнете да прилагате Фаст-5!!!
Алкохолът не е забранен, но и не се препоръчва, особено концентрати. Виното и бирата са ОК спрямо Фаст-5, като, разбира се - не бива да се прекалява!  Wink
Очаквани резултати -
Фаст-5 може да се разглежда по два начина - като режим за намаляване на теглото и като начин на живот. И в двата случая той работи и се прилага еднакво. Първо трябва да се премине през т.нар. - адаптационен период, който продължава две-три седмици, в зависимост от различните ни организми. След това се очаква отслабване в рамките на 500-700гр. седмично, но има момичета постигнали по много повече! Всичко е индивидуално.
Ако бързате да свалите излишните килограми, бихте могли да съчетаете Фаст-5 с някакъв вид диетично хранене. Най-подходящи са ВМНВХ и Разделното хранене. Прекалено рестриктивните режими от типа плодове и чай не са подходящи за съчетаване с Фаст-5, поради риска от бързо изтощаване на организма и здравословни проблеми в следствие на това.
Фаст-5 няма равен като режим за поддържане на оптималното тегло!

Друг вариант на Интервално хранене или по-точно Интервално гладуване е 2х36
Същност -
Два пъти седмично правите интервали по 36 часа, в които приемате само и единствено течности. Течностите могат да бъдат всякакви - фрешове, сокове, разбира се - вода, чай, кафе, но и айрян, доматен сок, кока-кола, фанта и др.
Обикновенно 36-часовите гладувания са в понеделник и четвъртък по следната схема:
Вечеряте си нормално в неделя вечер и примерно до 21:00 приключвате с храненето. Следват часовете до 09:00ч. във вторник, когато са изминали 36 часа от последното ви хранене и следва да започнете да се храните отново. Следващият цикъл е от 21:00ч. в сряда до 09:00ч. в петък. Посочените часове са ориентировъчни, можете да изберете всеки 36 часа, които са подходящи за Вашия ритъм на живот.
Ограничения във вида и количеството на храната извън 36-те часа няма!
Можете да ядете каквото и колкото искате, можете да съчетаете 2х36 с друг хранителен режим (напр. ВМНВХ или Разделно хранене), а може и да не се ограничавате по никакъв начин. Хубаво е да започвате храненето след гладна фаза с по-лека храна, но и тук съветвам - експериментирайте кое как Ви се отразява. На мен например ми става лошо от плодове след гладна фаза, но от препечени филийки с пастет (примерно) нищо ми няма и се чувствам идеално.
Ограничения -
Същите като при Фаст-5. 2х36 не е подходящ за хора приемащи лекарства по схема, диабетици, бременни, кърмачки, хронично болни и др. Ако имате заболяване, задължително се консултирайте с Вашия лекар преди да прилагате 2х36.
Алкохолът не е забранен, но и не се препоръчва.  Wink
Очаквани резултати -
Поне по килограм седмичо, често до два килограма седмично. Бърз и здравословен начин за сваляне на килограми, защото осигурява предостатъчно време за детоксикация на организма, предостатъчно течности, които съдържат витамини и минерали и не на последно място - не изключва нито една храна от ежедневието ви.
Определено 2х36 е моят фаворит, когато става въпрос за сваляне на килограми!

Фаст-5 е близък с режима на д-р Ори Хофмеклер, но има и някои съществени разлики.
2х36 пък е близък с Лунната диета, но също се различава значително.
А има и още един (засега не съм срещнала повече) вариант за интервално хранене - т.нар. EatStopEat, което на практика означава 24 часа се храните нормално, следват 24-часа на течности. За много хора обаче, такова циклене на интервалите е по-неудобно и засега никой не го практикува в тази тема.
Съществуват и варианти с 2х24 седмично (два пъти по 24 часа на течности) и други, но те са по-скоро за поддържане на теглото, отколкото за намаляването му.

Спортът е препоръчителен, както при всички режими за редукция на теглото, но и тук важи правилото за индивидуалност . Т.е. - спортувайте, но според възможностите и предпочитанията си, без да се пресилвате и изтощавате. След тренировка във фитнес примерно е добре да приемате Витамин С.
Други добавки не се препоръчват изрично, но и не пречат - например приема на Рибено масло, Мултивитамини и др., могат да са само от полза, като единственото, което трябва да съблюдавате е да ги приемате вечер с храната, за да нямате проблеми със стомаха.

А ето и няколко полезни линка за интервалното хранене:

http://www.fast-5.com/ - официалният сайт за Фаст-5, откъдето след безплатна регистрация, можете да си свалите книгата за режима в pdf. формат.  Peace
http://www.fast-5.com/forum - официалния форум по темата, на английски, немски и френски.
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=48293269770- групата на спазващите метода във Фейсбук.
http://liftandeat.blogspot.com/ - блогът на GEORGIO - един от малкото източници за интервално хранене на български. Авторът спазва предимно режима на Ори Хофмеклер, но има доста интересни материали за всякакво интервално хранене.
Блогове и статии по темата на английски:
http://www.marksdailyapple.com/fasting/
http://en.wikipedia.org/wiki/Intermittent_fasting
http://www.proteinpower.com/drmike/intermittent-fasting/fast-way … to-better-health/
http://www.alanaragon.com/an-objective-look-at-intermittent-fasting.html
http://almostfit.com/2010/01/11/20-hours-without-food-the-interm … sting-experiment/ - част 1
http://almostfit.com/2010/01/12/20-hours-without-eating-intermit … t-fasting-part-2/ - част 2

А ето и малко споделени размисли на практикуващите Интервално хранене:

"За  тези , които не са запознати с този вид хранене  да  подчертая, че спазването на режима не  изисква  абсолютно  никакви  усилия  откъм подготовка  на  храната -   вид, състав, съотношение на съставните продукти на  ястието, начин на приготвянето му  и т. н.

Всеки се храни  без ограничение с това , което  обича  :
КОЛИЧЕСТВО - колкото му се  хапва
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ -   така , както предпочита.

Това според мен е най- голямото предимство на режима. "

(от котана-глезана, която е напълно права с горното твърдение!  Peace)

Старата тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=519862.0

И така, добре дошли сте при нас!     bouquet

На всички - много успехи, усмивки, свалени килограми и сантиметри в новата тема!  Peace    bouquet

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 17:50 от _Ели_

# 1
 • Мнения: 1 484
Добро утро,приятен ден ви пожелавам!Ели,благодаря отново за всичко което правиш и за новата тема.Първа съм smile3534

# 2
 • Мнения: 167
Ех Миши, изпревари ме  smile3516

Снощното меню - ябълка; чушки с праз леко запържени в зехтин;  картофи с броколи - задушени и после запечени на фурна; 5 бисквити с парченца шоколад; чаша уиски с лед; малко парче шоколад.

Кантара ми "сдаде багажа". Ама като се тегля по 5 пъти на ден , а малкия след мен и той пробва колко е тежък, стоейки  в различни пози.

Ели, поздравления

# 3
 • Мнения: 0
Добро утро и от мен!Оставам твърдо в редиците,благодаря на ветераните Simple Smile и успех на начинаещите! Simple SmileМакар да се включвам рядко,чета с удоволствие и прилагам стриктно фаст-5.Това е прекрасен НАЧИН НА ЖИВОТ-РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ.Неограничаван си в менютата,волен си като птичка при избора си кога и как да се храниш-ако ме питате това си е направо връщане към природата и естествения начин на хранене на хищниците.Нали се сещате за онези доволно хапнали тигри и лъвове,които не могат да разчитат на сигурна закуска,обяд и вечеря,а си натъпкват коремите и после продължително гладуват!
Вдъхновяващо от психическа гледна точка и мотивиращо от физическа!
Желая приятен ден на всички! Hug

# 4
 • Мнения: X
добро утро от дъждовния север
южнякът ни донесе много дъжд и ми провали разходката

аз съм си все интервална, по моя си начин: закуска в 10 и обядо-вечеря в 16
така най-добре се чувствам и най ми пасва на моя ритъм

наскоро гледах нещо интересно за лъвовете:
мъжките, които имат семейство, т.е. харем, мързелуват по цял ден и оставят дамите да ловуват
после само се примъкват, хапват и хайде пак: дрямка

и въпреки това са само мускули

# 5
 • Мнения: 4 806
Привет, интервалки  Hug

Ели, благодарност за темата  Hug 
Едно подсещане - не е лошо да се турва и линкче към предходната тема, за да има връзка между тях  Hug

Менюто вчера: КМ (много мазно), орехи сурови, домати със зехтин, печена мазна риба. Малко по със-
тав, много по количество. Да, и рибено масло, и вит Д, и витА, и Q10. Това е. Кантарът добре се дър-
жа тая сутрин. За съжаление днешното меню вероятно няма да е толкова добро - заради болничкото
рожбе ще се готви малко по-хлабово откъм въглени. Ще измисля нещо.

мамамиши, привет  Hug Добре си се завърнала, но и добре си се разходила. Ти помаха ли на морето и
от интервалките? Или разчиташ на Ели  Hug 

анелиппе, рядко ни навестяваш, но е много приятно да те виждаме  Hug

вети, те, кантарите да не са излезли в организиран протест? И моя във фитнеса сдаде багажа преди
два дни  Joy

Някой питаше за ник-а на Мма. Ами тя каза, че можем да ѝ се обръщаме с Мма, ще се познае. Но сно-
щи си намислих да ѝ казвам Ботни Simple Smile Надявам се да нямаш против?
Ботни, доста четох напоследък в полза на вечерното ядене, но щом ти пасва дневното като ритъм, все
пак и това си има значение.  Hug

# 6
 • SA
 • Мнения: 3 168
Хоп и аз на първа страница  Simple Smile.
Да се похваля с първия ми свален килограм/ за около седмица на интeрвално хранене/. Вече съм 49 кг  newsm44, което много ме мотивира. Обикновено прозорецът ми е между 17- 22 часа. Храната ми вчера - 2 варени яйца; голяма салата с броколи, авокадо, маруля; печено пиле; портокали; мляко с какао и малко захар. Пия и рибено масло и вит.Д, но това е от много време.
Хубав  ден на всички!

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 22:33 от kameloth

# 7
 • Мнения: X
да бе, вярно
май Ботния се чете
идва от името на тукашния залив на балтийско море: Gulf of Bothnia, Bottenhavet на тукашния език, което значи нещо като "море на дъното"
иначе пълното име, което си харесах бе "Lady of Bothnia", една страхотна яхта, за която отсега се подготвяме теоретически, четем книжки един вид как се кара
ама махнах лейдитУ, че станахме много лейдита, а точно с тях не искам да съм в кюпа

иначе ми казвайте както искате
аз затова оставям старите никове отдолу, за да се подесщаме коя съм все пак

# 8
 • Габрово
 • Мнения: 582
Здравейте фастички!
Аз успешно карам 5-ти ден на плодове.Чуствам се добре и смятам да направя 10 и 10 захранване.Чета много противоречиви мнения за плодуването.Имам книга на Лидия Ковачева от около 15 години,но съм правила лечебен глад в нейния омекотен вариант с плодове само веднъж за 3 дни.Според нея плодуването има лечебен ефект,според други е вредно.Не зная на кого да вярвам.Пример ми е Мамамиши.Ти си се справила и се чустваш добре.Мисля си,че и аз ще се справя и със захранването,което е особено важно.Ще докладвам какво се случва с мен.До сега съм свалила 2,800 кг и като прибавим другите два,които успях да сваля след като се върнах стават почти 5 кг.Искам да сваля още 3 и да се задържа на тях.Сега съм 69,600.А кожата на лицето ми е по-свежа още от както спрях цигарите -  20 месеца вече.Не зная дали ще се освежи още.Освен ефекта с намаляване на кг. се надявам и ставните ми проблеми да намалеят.Но каквото и  да стане после съм пак на интервално хранене,само че без толкова въглехидрати.Това е от мен.Работа няма Cryно като стана мацка hahahaще почнат да ме търсят-ще видите вие.
Приятен ден и  Hug

# 9
 • Мнения: 4 806
Илиана, тя и Мма ти подметма, ама аз пък също не се сдържам - що не пробваш плодуването
да го направиш зеленчуково (голяма глупост снесох, ама думи, какво да ги правиш  Joy).
Ефектът е същият, даже може би и по-добър, защото по-малко инсулин ще изкарваш, а все
още могат да се намерят градински домати, примерно, краставици. Е, да кажем, да не е из-
цяло зеленчуково, ама все пак ... Имат си същите витамини, същите ензими, но нямат захари.

# 10
 • Мнения: X
само да кажа, че подозирам едно плодуване навремето, когато бях млада и глупава, за моите проблеми сега с теглото
смятам, че тогава си докарах хиперинсулинемия и може би начални форми на инсул. резистентност, както и проблеми с щит. жлеза
не, не съм правила задълбочени изследвания, съдя за това по прочетеното напоследък

ама който е решил, да плодува
знам, че не може да му се повлияе

да се допълня
такъв тип хранене само с въгл. води до високи нива на кр. захар, което е вредно и става при4ина  за увели4ен холестерол и др. екстри, както и е риска за рак
а и така се горят мускули, които после се заместват директно с мазнини

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 14:05 от Анонимен

# 11
 • Мнения: 1 484
Пия следобедно кафе,че днес изпуших от бачкане,четвъртъкът ми стана понеделник.Камелот,ти кога се появи,че взе и да сваляш Laughing,само така,браво момиче.Илиянче,щом се чувстваш добре,значи си на прав път,а те противоречивите мнения са си в реда на нещата,винаги ще се пише това и онова за всеки режим,а истината всеки сам си я открива.И да,плодуването има лечебен ефект,не ми се навлиза в подробности.Докладвай,ще се справиш,нямам съмнения.
Тази вечер домашните любимци са си поръчали пици да им правя,аз ще карам на яйца някакви евентуално.Последните дни похапнах доста,утре на контролата ще лъсне истината LaughingМежду другото във Варна случайно се запознах с жена,която вечерта си хапваше със завиден апетит,а беше не повече от 50кг.Та тя ми обясни,че от години се храни само вечер,по колкото и каквото иска и си е около 50кг.,а аз пък я "светнах",че интервално хранене му се вика на това Laughing

# 12
 • SA
 • Мнения: 3 168
Ох, аз като привърженик на плодуването да кажа, че с времето се убеждавам, че няма режим на хранене, който да е еднакво добър за всички. То и затова всеки режим има хора, които са влюбени в него и такива, на които той не се отразява добре.
За лечебното гладуване на Лидия Ковачева - това не е тип на хранене само с въглехидрати, а си е гладуване с прибавяне на малко плодове за по-лесното му понасяне/ тя мисля препоръчва 700-800 г плодове дневно/. Няма как една ябълка, изядена на 4-5 часа да повиши значително нивото на кръвната захар, както и да предизвика значителна инсулинова секреция, нито пък това би могло да доведе до инсулинова резистентност. Друг е въпроса разбира се, ако се ядат голямо количество плодове, което на практика не е точно гладуване.
При мен пък негативни ефекти имаше от ВМ-НВД, на която бях повече от 2 години. Всъщност точно такива, които Bothnia посочва- кръвна захар винаги на горна граница на гладно, холестерол- малко над горната граница; през този период ми се появиха и симптоми на ревматоиден артрит - все неща които никога не бях имала преди да започна да ям в големи количества сметана, масло и тлъсти меса.
Интервалното хранене ми допада особено много с това, че съчетава предимствата на гладуването с ядене на разнообразна храна. Вярвам, че резултати ще има, а и тук пишещите момичета го доказват.  Hug

# 13
 • Мнения: 82
Ехоо!
Нова тема,а?И без мен ...Ама,  ви намерих Grinning

Здрасти ,значи!

Момичета,да ви кажа,нещо странно пак се случва..
Много съм гладна и ми е зле от това..снощи не издържах и ставах в 22.30 да ям Whistling
Днес сутринта пак така и отворих още в 12.00..
Мисля си ,да не би тоя ,моя инсулин нещо да ми прави номера newsm78
Да не свалям прекалено много кръвната захар?
При мен има някаква такава цикличност с глада...знам ли...
Не се притеснявам много,че и без това наближава момента ,в който трябва да мина
на режим "задържане" на постигнатото.
Скоро не съм се мерила с метърче,Кантарев е в трайни 56 кг. Grinning

Лек ден на всички!

# 14
 • Мнения: 1 484
Бизарре,познато ми е това,и аз последните дни съм с голям апетит.Мисля,че причината може да е в застудяването,ама по принцип и при мен го има явлението цикличност с глада.

Общи условия

Активация на акаунт