Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фиброаденом- да се оперираме ли? 2-ра тема

 • 143 055
 • 740
 •   1
Отговори
 • Мнения: X

Фиб­ро­а­де­но­мът е най-чес­то сре­ща­ни­ят доб­ро­ка­чес­т­вен ту­мор на млеч­на­та жле­за пре­ди ме­но­па­у­за­та и, на­ред с фиб­роз­но­кис­тоз­на­та мас­то­па­тия и кар­ци­но­ма, е тре­то­то по чес­то­та за­бо­ля­ва­не на то­зи ор­ган. Статистиката сочи, че при вся­ка чет­вър­та же­на може да се раз­вие фиб­ро­а­де­ном.


Как да изследваме гърдите си ?


Самоизследването трябва да се извършва от жената всеки месец, в първата седмица след края на менструалното кървене. През този период формата и положението на млечните жлези са най-подходящи за преглед с пръсти. В останалото време е възможно да се вземат за опасни бучки, които са естествени образувания в гърдите.
Да се открие рака на гърдата в ранен стадий е възможно само, ако жената системно наблюдава състоянието на гърдите си, освен че предприема необходимите профилактични прегледи при специалист.
Самоизследването се провежда по следния начин:

1. Съблечете дрехите до кръста си. Застанете пред огледало. Отпуснете ръцете до тялото и внимателно огледайте гърдите. Трябва да обърнете внимание на всички признаци на асиметричност, нарастване или засилване на цвета на повърхностните вени, промяна на тоналността на кожата. Преценете добре дали не се е променила формата на зърната и кожата около тях.

2. Направете същия оглед, но този път при вдигнати нагоре ръце.

3. Вдигнете лявата си ръка, а с пръстите на дясната опипайте лявата гърда. При допир използвайте най-меката и чувствителна част на върховете на пръстите. Не ги свивайте. Започнете огледа от областта на подмишницата и движете пръстите под формата на спирала към зърното. Продължете прегледа като се движите по вертикалите от горе надолу, като започнете от вътрешната страна на гърдата до мишницата.

4. Направете същото с дясната гърда. Вдигнете дясната ръка и с лявата палпирайте.

5. Самоизследването продължава в легнало положение. Поставете под лявото си рамо възглавница, сложете лявата си ръка под главата. С пръстите на дясната ръка опипайте лявата гърда, като започнете от основата и постепенно се придвижите към зърното.

6. Опипайте областта между гърдата и мишницата. Затова е необходимо отначало да вдигнете ръката си нагоре, а след това да я изпънете до тялото си.

7. Повторете същото с дясната гърда.

8. Внимателно стиснете и разгледайте зърната си. Проверете дали от тях не се отделя секрет.

Непременно се консултирайте с лекар:

* При положение, че напипате някакво уплътняване в млечната жлеза.
* При промяна на формата на гърдата.
* В случай, че се получи придърпване, прибиране на зърното навътре.
* При промяна на кожата на гърдите, например при сбръчкването им и образуването на гънки.
* Каквото и да било отичане на кожата.
* Уплътняване на тъканите в областта на подмишницата.
* При отделяне на секрети от зърната – прозрачни или кървави.

Самоизследването е начин да се следи състоянието на гърдите между прегледите при лекар, то не замества консултацията със специалист. Независимо дали има или не оплаквания профилактично веднъж в годината трябва да се посети мамолог. Обикновено до 35-годишна възраст се извършва ехографско изследване, по-късно – мамография.


Видове доброкачествени тумори на лмечната жлеза

Аденом

Вид доброкачествен тумор, който се развива от жлезистия епител на органите. Аденомите най-често се отстраняват оперативно. След премахването на аденома по оперативен начин е възможно рецидивиране (ново образуване на туморна формация), но не и метастазиране – развитие на разсейки. Доброкачествените тумори не метастазират.

Фиброаденом

Този тумор има две съставки – епителна и съединителнотъканна. Може да достигне гигантски размери. Той е с плътна консистенция, белезникав цвят и е рязко отграничан от околните тъкани. Ако е множествен, тогава се говори за фиброаденоматоза.

Тубуларен аденом

Доброкачествен тумор, представляващ полипоидна маса, израстваща от стената на някой канал.


Лактиращ аденом на гърдата

Развитието на този доброкачествен тумор винаги е свързано с блеменността. Представлява плътна, ясно отграничена окръглена формация с размери до 7-8 см.

Папилом

Боледуват предимно възрастни жени, които се оплакват от кървене от мамилата. Зад гръдното зърно се опипва възловидно образувание, което микроскопски има дървовиден строеж.Фиброаденома представлява доброкачествен тумор, който достигайки 1.5 - 2 см. подлежи на хирургическа интервенция. Операцията трае от 30- 40 минути, зависи от експедитивността на лекаря, мястото на образуванието и разбира се нагласата на пациента. Процедурата се прави с местна упойка. Понякога се налага и пълна- когато трябва да се отстрани повече от едно образувание, или то е разположено на по-сложно за достигане място и най-вече по преценка на анестезиолога. Относно поведението на фиброаденома по време на бременност, можете да прочетете тук : http://lechitel.info/index.php?option=com_content&view=artic … ost&Itemid=11

Информация за добри специалисти, мамолози в тази тема : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4364.0


Нека бъдем по-отговорни за здравето си и се преглеждаме профилактично на ехограф на 6 месеца, или година. По общоприетия правилник в здравеопазването, късаещ периода на профилактика, клинични прегледи на жени между 20 и 40 годишна възраст се извършват веднъж на 3 години, а за дами над 40 - веднъж годишно. Мамография се прави на жени след 35- 40 годишна възраст, освен ако няма други показания.

Линкова към предишни теми :
1) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=123798.0
2)http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=566258.0Бъдете здрави !

# 1
 • Мнения: 15 309
alen mak, и аз съм в твоето положение но за друг проблем, ходих на 4 доктора. Най-зле се чувствам когато не зная какво да правя.  ooooh!

# 2
 • Мнения: 113
Мерси за новата Темичка. Дано да има повече положителни постове в нея. Praynig

alen mak щом две от мненията ти са за проследяване, довери се на някой от докторите и се следи. Нали знаеш колкото лекари, толкова и мнения. Rolling Eyes

barfly мерси за инфото.  HugЗначи при Василев вече цената е 40 лв.

  # 3
  • Мнения: 4 487
  Записвам се да следя. Определено ме интерусват апаратите с ултразвук в София и Плевен, ще чета повече за тях. Неудобното е, че съм от Варна и двете са ми далеч.

  # 4
  • Мнения: 2 181
  благодаря за темата и отговорите! Дай, Боже здраве на всички ни!

  # 5
  • Мнения: 0
  Здраве и късмет на всички!И аз ще следя новата тема Peace

  # 6
  • гр.Варна
  • Мнения: 1 041
  След около месец ще се оперирам при доц.Радев във Варна - моля за мнение, колко време продължава, с каква упойка е, какво  да очаквам - резултатите дали е доброкачествено  бързо и излизат ?

  # 7
  • Карлово/ Пловдив
  • Мнения: 929
  След около месец ще се оперирам при доц.Радев във Варна - моля за мнение, колко време продължава, с каква упойка е, какво  да очаквам - резултатите дали е доброкачествено  бързо и излизат ?

  Доц.Радев е добър специалист,операцията продължава средно 30-40 мин.Упойката може да бъде както пълна така и местна,преценка на анестезиолога.По време на операцията може да бъде направен интраоперативен гефрир който може да покаже за какво става въпрос,а нормалната хистология излиза за седмица-10 дни,а понякога и по-бързо.
  Това е накратко.Успех!

  # 8
  • гр.Варна
  • Мнения: 1 041
  След около месец ще се оперирам при доц.Радев във Варна - моля за мнение, колко време продължава, с каква упойка е, какво  да очаквам - резултатите дали е доброкачествено  бързо и излизат ?

  Доц.Радев е добър специалист,операцията продължава средно 30-40 мин.Упойката може да бъде както пълна така и местна,преценка на анестезиолога.По време на операцията може да бъде направен интраоперативен гефрир който може да покаже за какво става въпрос,а нормалната хистология излиза за седмица-10 дни,а понякога и по-бързо.
  Това е накратко.Успех!
     bouquet

  # 9
  • Мнения: 8
  Здравейте!
       Искам да споделя за фиброаденом. На 27 съм, оперирана съм 2 пъти - през ноември 2009-та и през януари т.г. Операцията е краткотрайна - 30-40 мин. При мен беше с пълна упойка и след час се събудих. Не е болезнена, малко след като се събудих дърпаше малко, но все пак са конци. 2 дни бях в болницата под наблюдение и след това почивка.
      За момичетата, които имат такова образувание - мен ме съветваха да се оперира, защото не се знае как ще реагира на хормонални промени /понеже не съм раждала/.
      Няма нищо страшно, махайте за не стане по-сложно след време.
      Оперира ме д-р Георги Славов в Гръдна хирургия /МБАЛ - Св. Анна - Варна/. Препоръчвам го, защото е голям професионалист и има позитивно отношение към пациентите.

  # 10
  • Мнения: 113
  А това, че след операция се появява отново свързано ли е с премахването на първия фиброаденом. Защото много често точно това се случва. Аз имам дете, но човек никога не знае. Не знам вече какво да си мисля - един лекар казва, че е по-добре да се маха, друг да се следи... Thinking

  # 11
  • Мнения: 42
  Бести, дори и след оперативно премахване на фиброаденом е възможна повторната поява на такъв в едната или другата гърда, затова се препоръчват прегледи на всеки 6 месеца при жени с проблеми. При мен няма повторна поява на фиброаденом. Ако е малък и не прогресира може и да не се прави опер. и само да се следи...

  # 12
  • Мнения: 113
  alex922 мерси за инфото  bouquet

  # 13
  • Карлово/ Пловдив
  • Мнения: 929
  Поведението при фиброаденома е следене на определен период от време или оперативно премахване.Това е подхода който се прилага на всякъде по света.Фиброаденомите нямат малигнен потенциал и е коментирано и в предишни теми.В момента навлиза нов метод с ултразвук за тяхното лечение,но за него има индикации,а и все още е в процес на изпитване,в България метода се прилага на две места,в други страни той се прилага от доста време.Ако този метод докаже добра ефективност ще бъде алтернатива на хирургичната операция,което е доста добре.А ако фиброаденома се следи лекаря ви определя на какъв период да го правите,а дали да се оперира или не също е преценка на лекаря.Просто подходите са такива - операция или следене.
  Успех!И дано се пишат повече добри новини в темата.

  # 14
  • Мнения: 113
  Мерси docsi   bouquet

  Общи условия

  Активация на акаунт