Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ДА СИ РАЗТЪЛКУВАМЕ СЪНЯ - 6

 • 55 387
 • 734
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА СЪНИЩАТА!Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа.
 Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това,
 което ни се е проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата
 и реалния или просто избират да не правят тази разлика,
защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.


По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си. Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.

Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.

През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.

В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.

Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.

Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.

През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.

Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.

В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.Някои от по-често срещаните символи в сънищата, обяснени в предишните теми:

Скрит текст:
Зъби:
Зъбите са изключително важни от физическа гледна точка. Като такива съзнанието ни свързва техния образ с широк набор от значения. Идеята за смъртта е логична (произлиза от Гръцки поверия), но и напълно недостатъчна, опростена като смисъл. Много често хората сънуват сънища с падане на зъби,развалени зъби, клатещи се зъби, липса на зъби и т.н., това не означава всеки път, че непременно ще се случи някаква смърт около тях. Както и повечето символи от съновниците всичко е сведено до най-опростения и краен вариант, което не е хубаво при тълкуването на сънищата, защото не дава нужната интерпретация.
Като средство за хапане, дъвкане, разкъсване зъбите се свързват със сила, съответно загубата им насън - чувство на безсилие, недостатъчност на възможности, чувство на безизходица и голямо затруднение. Също така зъбите,загубата им, могат да се явят, като индикация за физически неразположения, недохранване. От естетична гледна точка зъбите представляват най-важната предпоставка за красива усмивка, т.е. свързват се с притеснения за това как останалите ни възприемат, страх от затруднение, страх от провал, страх от остаряване и т.н. и т.н. всякакви страхове свързани с външния вид и възприемането ни от останалите хора.

Асансьор:
асансьорът по принцип символизира възхода и падението в нас,в живота ни, заради посоките, в които се движи нагоре - надолу. Обикновено нагоре се свързва с положителни емоции и обратното. честото пътуване с асансьор насън показва някакво лутане и объркване, кръстопът и невъзможност за вземане на решения, наличие на много възможности или желание за такива.

Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно.

Кавга:
кавгата по принцип се свързва с несъгласие наяве/ излъгани очаквания/ разминаване на мнения/ конфликти, понякога случващи се вътре в самите нас.

Майка/Баща:
Майката символизира началото/ основното/ инстинктивното/ грижа и закрила/ отдаденост и подкрепа. Бащата, като символ се свързва по-често с авторитет/ покровителство.

Преследване:
преследването общо взето се свързва с някакво безпокойство наяве, стрес/напрежение/страхове/опасения/притеснения и т.н.

Убийство:
убийство насън изразява реално желание да премахнеш/унищожиш дадено нещо наяве. Може да е навик/грешка/спомен/човек, каквото и да е не го искаш в живота си,опитваш се да го забравиш.

Вълна (от вода):
приближаване на някаква опасност/нередност/изобщо спънка,проблем някакъв. Най-често е предупредителен знак и съветва да бъдем нащрек,в очакване на нещо не дотам приятно.

Черното:
Черният цвят сам по себе си е символ на неизвестност, опасения, понякога страх, заблуда, илюзия, прикритие, неосъзнатост.

Море:
Морето често се явява насън, като отражение на нашите емоции и чувства наяве, символизира връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Изпити/Училище/Университет:
изпити се сънуват цял живот, защото независимо, че не сме вече в училище хората си оставаме ученици през целия си живот и винаги има какво да научим. Като част от  обществото човек постоянно е изправен пред изпити, оценка, одобряване/неодобрение, критика/възхвала, приемане/отхвърляне и т.н. било то в професионален или личен план. По този начин съзнанието/подсъзнанието ни връща отново на познатия чин, защото емоциите и мислите ни приемат същия облик, какъвто сме имали когато сме били на важен изпит в у-ще преди, най-важните от които притесненията относно нашето представяне и последващата оценка, която ще ни се даде.

Падане:
Падането само по себе си се свързва с реална нестабилност, несигурност, страх от загуба на контрол, страх от провал, чувство на малоценност, тревоги.

Шофиране:
шофирането на сън символизира контрола в живота ти наяве.
Шофирането на каквото и да било превозно средство или возенето в него обикновено символизира на къде "се движиш" в живота си в момента.

Бялото:
Белият цвят е цветът на ярката ослепителна светлина, свързва се с чистота, съвършенство, мир, невинност, чест, осъзнаване и ново начало.

Болница:
болницата/поликлиниката се свързва с нужда от обгрижване, помощ, отредено внимание и подкрепа.

Закъснение,изпускане на полет/влак/автобус и въобще всякакви препядствия свързани с пътуване:напрегнатия график и стрес от ежедневието обикновено са предпоставка за подобни сънища. Задълженията и отговорностите от ежедневието ни и разпределението на времето,с което разполагаме за да свършим всичката работа. Също така, когато изчакваме до последния момент за да свършим нещо, съзнанието ни реагира с такива сънища.

Земетресение:
земетресението насън обикновено е знак за вътрешни сътресения наяве. Несигурност, внезапни промени, стрес, страх, невъзможност за справяне с трудности/усложнения, паника и т.н.

Времето:
промените във времето насън и особено бедствията се свързват с вътрешните промени, емоциите и чувствата произлизащи от тях. Земетресенията обикновено символизират неща, които се случват бързо неочаквано и те плашат заради евентуалните последици, които ще донесат.

За тези които сънуват починали хора,
 има друга ТЕМА  пишете в нея за тези сънища.

Последна редакция: чт, 24 окт 2013, 01:17 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 3 861
Благодаря ти, Фрея, за отговора. Има нещо в миналото, което беше в пълен застой, по-скоро никога не е започвало. Сега обаче ми предстои и дано всичко да е наред.

# 2
 • Мнения: 871
  animal037
Записвам се.

# 3
 • Мнения: 10 547
Благодаря за темата!
И пак въпрос: сънувах, че мъжът ми си е хванал любовница. Както и съм подозирала наяве, и на сън не ревнувах, но ужасно ме беше яд, защо се е подвел и се е набълбукал /точно тази дума ми мина на ум в съня/ с по-стара и грозна, като той е хубав и млад. Mr. Green
Предложения/предположения?

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 22 639
Снощи сънувах някакво бебе... Rolling Eyes май беше наше и...се събудих с мисълта да си споделя съня,ама сега не помня нищо... ooooh! Май по-добре...

Мерси за темата!

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 4 128
Благодаря за новата тема, Фрея  Hug

Аз сънувах интересен сън тази нощ и ще се радвам да чуя тълкуванието ти. Искаха да арестуват цялото ми семейство (мен, мъжа ми, майка ми, баща ми и сестра ми). Не знам какво бяхме направили, само знам, че баща ми беше виновен. И в съня ми имах яснотата, че ни се случва за втори път, като първия път сме имали смъртна присъда, но сме успели да се измъкнем. Сега обаче ни хванаха и ни вкараха в затвора. Аз се опитах да говоря с един мъж, който имаше власт да ни отмени присъдата, но той отказа съдействие. Докато влизахме в сградата на затвора един надзирател ни каза да не се притесняваме, че до година и половина ще ни освободят. Дадоха ни по един чувал с някакви дрехи - халат, чехли, тоалетни принадлежности. Това го помня, защото в съня ми си търсех пантофите Simple Smile И това беше, после се събудих.

# 6
 • Мнения: 7 484
Фрея, изключително ти благодаря отново. Винаги си прекрасна и така отзвичива и внимателна към всеки!
Благодаря ти!

# 7
# 8
 • Мнения: 411
Фрея, благодаря за темата!
Сънувах, че искат да съм манекен на бяла, дълга рокля (тип булчинска, но не само за булки), но аз не пожелах, защото в момента (така си е на живо) съм отслабнала страшно и се притесних, че няма да ми стои хубаво.

# 9
 • Мнения: X
Касита, може би сънят изразява реално недоволство от негов (или нечий чужд) избор за нещо. Или пък отказва да приеме съвет от теб, като пак може да става въпрос и за друг човек.
mystic woman, понякога наистина така е по-добре  Grinning
max17, според мен съня ти (както и този със смъртната присъда) говори за чувство на вина, което изпитваш. Обикновено,когато ни съдят насън, означава,че се чувстваме виновни наяве. Може също така да символизира допуснати грешки и последствията от тях.
alina_si, аз ти благодаря, много си мила  Hug  bouquet Blush
Смарагд, реалното ти мнение е причина за съня.  Peace

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 22 639
_Freya  Peace  bouquet

Ама снощния го помня...Сънувам,че са ни дошли на гости кумовете ни в сегашния ни апартамент.Ще с влизането да разгледат кое как е...аз уж готвя,ама нещо не ми се получава Rolling Eyes Седнаха на масата-нито е подредена,няма нищо.Кумата беше донесла нещо и взе и тя да прави салата,а аз само те туткам и нещо...Хората седят и чакат.Все едно няма какво да сложа на масата,т.е. уж чакам гости,а нямам нищо за да ги посрещна.

# 11
 • Мнения: 324
Хубава тема   bouquet Особено за такива като мен, които за 10 мин. да подребнат, задължително ще изкарат едно приключение на сън  Wink
Снощи брах зюмбюли - сини, розови и бели. Докато ги носих в ръка се проскубаха и намачкаха. След това се видях в болница заедно с мъжа ми. Бяхме в едно отделение, различни стаи и си ходихме на гости. Не бяхме болни и не знам какво дирихме там. Много неподреден ми беше снощния сън  Thinking

# 12
 • Мнения: 1 040
Аз никога не сънувам,в годината сънувам може би веднъж или два пъти.
Това какво означава? На мен ми е по наслество от майка ми - и тя не сънува.

# 13
 • Мнения: 1 384
да се запиша и аз и да споделя - снощи сънувах че имам връзка със свой колега и хем ми беше добре хем ми беше притеснено той като ме целуна  Rolling Eyes

# 14
 • Мнения: 2 469
Да се включа и аз - сънувах че съм в малко корабче за разходки по море , а зад него беше възано друго малко по малко и двете дървени и с въжета вързани. Аз съм в първото, ние сме на Висока суша, беше високо, отвън беше синьо небе и имаше един нисичък човек който ги обикаляше и двете корабчета. Не знам как стана но изведнъж по голямото където съм аз тръгна бързо напред и вместо на водата то се озова под нея , май не видях дъно. После май се събудих  Rolling Eyes Confused

Общи условия

Активация на акаунт