Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си разтълкуваме съня - 7

 • 42 789
 • 733
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА СЪНИЩАТА!Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа.
 Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това,
 което ни се проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата
 и реалния или просто избират да не правят тази разлика,
защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.


По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си.

Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.
    
Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.
    
През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.
    
В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.
    
Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.
    
Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.
    
През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.
    
Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.
    
В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.Някои от по-често срещаните символи в сънищата, обяснени в предишните теми:

Скрит текст:
Зъби:
Зъбите са изключително важни от физическа гледна точка. Като такива съзнанието ни свързва техния образ с широк набор от значения. Идеята за смъртта е логична (произлиза от Гръцки поверия), но и напълно недостатъчна, опростена като смисъл. Много често хората сънуват сънища с падане на зъби,развалени зъби, клатещи се зъби, липса на зъби и т.н., това не означава всеки път, че непременно ще се случи някаква смърт около тях. Както и повечето символи от съновниците всичко е сведено до най-опростения и краен вариант, което не е хубаво при тълкуването на сънищата, защото не дава нужната интерпретация.
Като средство за хапане, дъвкане, разкъсване зъбите се свързват със сила, съответно загубата им насън - чувство на безсилие, недостатъчност на възможности, чувство на безизходица и голямо затруднение. Също така зъбите,загубата им, могат да се явят, като индикация за физически неразположения, недохранване. От естетична гледна точка зъбите представляват най-важната предпоставка за красива усмивка, т.е. свързват се с притеснения за това как останалите ни възприемат, страх от затруднение, страх от провал, страх от остаряване и т.н. и т.н. всякакви страхове свързани с външния вид и възприемането ни от останалите хора.

Асансьор:
асансьорът по принцип символизира възхода и падението в нас,в живота ни, заради посоките, в които се движи нагоре - надолу. Обикновено нагоре се свързва с положителни емоции и обратното. честото пътуване с асансьор насън показва някакво лутане и объркване, кръстопът и невъзможност за вземане на решения, наличие на много възможности или желание за такива.

Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно.

Кавга:
кавгата по принцип се свързва с несъгласие наяве/ излъгани очаквания/ разминаване на мнения/ конфликти, понякога случващи се вътре в самите нас.

Майка/Баща:
Майката символизира началото/ основното/ инстинктивното/ грижа и закрила/ отдаденост и подкрепа. Бащата, като символ се свързва по-често с авторитет/ покровителство.

Преследване:
преследването общо взето се свързва с някакво безпокойство наяве, стрес/напрежение/страхове/опасения/притеснения и т.н.

Убийство:
убийство насън изразява реално желание да премахнеш/унищожиш дадено нещо наяве. Може да е навик/грешка/спомен/човек, каквото и да е не го искаш в живота си,опитваш се да го забравиш.

Вълна (от вода):
приближаване на някаква опасност/нередност/изобщо спънка,проблем някакъв. Най-често е предупредителен знак и съветва да бъдем нащрек,в очакване на нещо не дотам приятно.

Черното:
Черният цвят сам по себе си е символ на неизвестност, опасения, понякога страх, заблуда, илюзия, прикритие, неосъзнатост.

Море:
Морето често се явява насън, като отражение на нашите емоции и чувства наяве, символизира връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Изпити/Училище/Университет:
изпити се сънуват цял живот, защото независимо, че не сме вече в училище хората си оставаме ученици през целия си живот и винаги има какво да научим. Като част от  обществото човек постоянно е изправен пред изпити, оценка, одобряване/неодобрение, критика/възхвала, приемане/отхвърляне и т.н. било то в професионален или личен план. По този начин съзнанието/подсъзнанието ни връща отново на познатия чин, защото емоциите и мислите ни приемат същия облик, какъвто сме имали когато сме били на важен изпит в у-ще преди, най-важните от които притесненията относно нашето представяне и последващата оценка, която ще ни се даде.

Падане:
Падането само по себе си се свързва с реална нестабилност, несигурност, страх от загуба на контрол, страх от провал, чувство на малоценност, тревоги.

Шофиране:
шофирането на сън символизира контрола в живота ти наяве.
Шофирането на каквото и да било превозно средство или возенето в него обикновено символизира на къде "се движиш" в живота си в момента.

Бялото:
Белият цвят е цветът на ярката ослепителна светлина, свързва се с чистота, съвършенство, мир, невинност, чест, осъзнаване и ново начало.

Болница:
болницата/поликлиниката се свързва с нужда от обгрижване, помощ, отредено внимание и подкрепа.

Закъснение,изпускане на полет/влак/автобус и въобще всякакви препядствия свързани с пътуване:напрегнатия график и стрес от ежедневието обикновено са предпоставка за подобни сънища. Задълженията и отговорностите от ежедневието ни и разпределението на времето,с което разполагаме за да свършим всичката работа. Също така, когато изчакваме до последния момент за да свършим нещо, съзнанието ни реагира с такива сънища.

Земетресение:
земетресението насън обикновено е знак за вътрешни сътресения наяве. Несигурност, внезапни промени, стрес, страх, невъзможност за справяне с трудности/усложнения, паника и т.н.

Времето:
промените във времето насън и особено бедствията се свързват с вътрешните промени, емоциите и чувствата произлизащи от тях. Земетресенията обикновено символизират неща, които се случват бързо неочаквано и те плашат заради евентуалните последици, които ще донесат.


За тези, които сънуват починали хора,
 има друга ТЕМА  пишете в нея за тези сънища.

 

Последна редакция: сб, 14 юни 2014, 10:32 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 48
Благодаря, Freya
Отговорът ти много ме успокои.Дано да си права.Аз съм точно такава каквато описваш- винаги притеснена за детето си и явно сънищата са отразили това.Съпругът ми мисли същото като теб.
Още веднъж - много ти благодаря  bouquet

# 2
 • Мнения: 1 516
Здравейте  Simple Smile
Да споделя и аз странния си сън от снощи - сънувах,че най-добрата ми приятелка се жени за приятеля си /бях шаферка/. През целия сън бях ужасена,че се жени за него, защото не го харесвам, но кой ли ме пита  hahaha Та бях с една ефирна бяла рокля на цветя, а тя беше с някаква цветна рокля ,но с бял голям воал... всичко си беше окей, но през цялата сватба аз все тичах да им обирам нещата, да нося и все закъснявах за навсякъде..

# 3
 • Мнения: 5 279
Фреичка, благодаря за темата!  Hug

За сега съм само със запис!

# 4
 • София; Дружбето
 • Мнения: 2 188
Сънувах, че поглеждам през прозореца и всичко е покрито със сняг.  А иначе грееше едно хубаво слънце, затова сегът ми дойде като неочаквана информация Simple Smile

# 5
 • Мнения: X
happy kids, вярвам че е така, особено щом и мъжа ти го е забелязал.  Hug
Carrie Bradshow^, мисля че главното в съня ти е това оправяне на чуждите неща, което може да се пренесе буквално като значение в реалността, закъсняването и бързането са плод на напрежение, стрес наяве.
tsveta, може би нещо, което на пръв поглед е нормално, всъщност изизсква по-внимателно отношение.

# 6
 • Мнения: 2 469
И от мен, един странен сън: newsm78

Намирам се на върха на сграда , имаше още 2 и бяха под формата на П.
Имаше жена по скоро като вещица, но не помня нищо от нея , а аз съм като затворник,
в смисъл тя ме държи и имаше някакъв таен начин да излезеш.
Земята се виждаше близо,беше опасно да скачам.
Дясната сграда от П-то беше централна даже отгоре виждах врата, изхоза.
Изведнъж долу на земята се появи бяла кола с надпис в червено,
и за излизаха хора , който въпросната вещица нехаресваше. Мисля че
и преди са идвали. Явно я търсеха.
Изведнъж жената отиде до лявата част на П-тои заотваря едни
малки бидони с нещо зелено вътре и аз я попитах на къде а тя ми каза -Към долната земя!
А аз я попитах мога ли да тръгна с не, ще ми покаже ли пътя
за да изляза от сградата.  Rolling Eyes Confused

# 7
 • Мнения: X
Dados, тази вещица конкретно не мога да посоча какво символизира, но със сигурност е нещо, над което ти нямаш контрол, а то над теб има. Ограничаване, възпрепятстване, спиране, въздържане и т.н., произлизащи от това, което представлява вещицата. Колата е нещо като знак за внимание, като аларма, въобще видимостта, която си имала може да означава,че реално имаш всички средства и знания за да преминеш затруднението, премеждието, но това не улеснява задачата ти.

# 8
 • Мнения: 3
Здравей Freya! Определено не подлагам на тълкуване всеки мой сън,но някои те грабват толкова силно дали от хората които сънуваш или просто ние си мислим че е важно за нас..Съня,който ще те помоля да разтълкуваш може и да няма никакъв смисъл но ми е интересно все пак да опитам..
Първо ще започна с това че става въпрос за човек към който имам чувства,но няма как да се получи поради обективната причина че той не е сам.Въпреки това аз го виждам често и това също си мисля че може да провокира такъв сън..Може би и е важна да кажа че когато си тръгнах последния път от тях бях много ядосана и тъжна,много се колебаех да се върна защото бях истински разстроена но не го направих..направих го в съня си----->
Сънувам че се качвам към тях но някакво детенце ходеше след мен и не спираше да ме закача,пречеше ми да звънна..След като му се скарах или го бутнах успях да звънна,след дълго чакане ми се отвори и аз влязох..Помня че когато влязох в стаята ме той се хранеше и не беше особено радостен да ме види..Говорихме но ми се губи какво точно но помня че имаше целувка след това..дълга и нежна иии какво стана тогава пребра се баща му който така и не съм виждала,но не трябваше да разбира за мен..Както е и наистина..Аз се скрих зад нещо като врата но тя беше прозрачна,след което някаква жена му каза да изляза оттам защото ме е видяла вече,беше много стара жена..Той просто ми отвори аз излязох и хукнах,не помня друго.

# 9
 • Мнения: 41 392
През последните месеци много често сънувам змия  Rolling Eyes
Не ме налада, не ме хапе, просто си седи и леко мърда. Не навън, а по леглото, по пода, някъде, където съм  newsm78

# 10
 • Мнения: 782
Здравей,Фрея.Сънувах ,че съм в зала с доста непознати млади хора и ни раздаваха някакви теми за доклади или нещо подобно.До мен седна непознат мъж,който много ми хареса ,а и аз на него изглежда,защото си тръгнахме заедно.След това бяхме в някакво заведение с мои приятелки,къдетето той не спираше да ме целува по челото,прегръщаше ме и играеше с косата ми. Crazy

# 11
 • Мнения: X
bahamami, то така и трябва, не всеки сън носи специално значение, има такива, които са отражение на ежедневието ни и не са толкова важни. Този също мисля,че е отражение на реалността и не носи кой знае каква насока, послание или съвет, ти сама също усещаш,че е така. Интересното в случая е детето, което според мен символизира твоето чувство за вина предвид неговото положение или по-скоро твоите морални съображения, спирачки. "Помня че когато влязох в стаята ме той се хранеше и не беше особено радостен да ме види.. - това е може би ядът, който изпитваш предвид ситуацията и невъзможността да се развие повече. Целувката може би представлява вярата и надеждата, желанието, целта. А всичко останало жестоката реалност, която ти пречи, тежи и отчайва. Ако не беше разказала предистория и не знаех никакви обяснения към съня, бих го тълкувала, като ненужно упорстване, сякаш се надяваш всячески,че нещото което искаш  си струва, макар дълбоко в себе си да осъзнаваш,че не е така.
Не се сърди, човече, змията обикновено се тълкува като негативен образ. Най-общо и неутрално - някаква метаморфоза, вътрешна промяна. Това,че се явява постоянно може да означава или че е наложително (това, което символизира) или че е близо да се случи.
ТЯ, може би желание за авантюра, някаква промяна. Или плод на развълуваност/еуфория/удовоствие, която си изпитала наяве.

# 12
 • Мнения: 41 392
Промяна в мен или?

# 13
 • Мнения: X
Да, вътрешна.

# 14
 • Мнения: 41 392
Хич не ми харесва това, харесвам си всичко, не ща промяна  Mr. Green
Благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт