Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си разтълкуваме съня - 8

 • 42 322
 • 735
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА СЪНИЩАТА!


Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа.
 Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това,
 което ни се проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата
 и реалния или просто избират да не правят тази разлика,
защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.

По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си.

Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.
     
Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.
   
През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.
     
В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.
     
Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.
     
Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.
     
През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.
     
Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.
     
В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.


Някои от по-често срещаните символи в сънищата, обяснени в предишните теми:

Скрит текст:
Зъби:
Зъбите са изключително важни от физическа гледна точка. Като такива съзнанието ни свързва техния образ с широк набор от значения. Идеята за смъртта е логична (произлиза от Гръцки поверия), но и напълно недостатъчна, опростена като смисъл. Много често хората сънуват сънища с падане на зъби,развалени зъби, клатещи се зъби, липса на зъби и т.н., това не означава всеки път, че непременно ще се случи някаква смърт около тях. Както и повечето символи от съновниците всичко е сведено до най-опростения и краен вариант, което не е хубаво при тълкуването на сънищата, защото не дава нужната интерпретация.
Като средство за хапане, дъвкане, разкъсване зъбите се свързват със сила, съответно загубата им насън - чувство на безсилие, недостатъчност на възможности, чувство на безизходица и голямо затруднение. Също така зъбите,загубата им, могат да се явят, като индикация за физически неразположения, недохранване. От естетична гледна точка зъбите представляват най-важната предпоставка за красива усмивка, т.е. свързват се с притеснения за това как останалите ни възприемат, страх от затруднение, страх от провал, страх от остаряване и т.н. и т.н. всякакви страхове свързани с външния вид и възприемането ни от останалите хора.

Асансьор:
асансьорът по принцип символизира възхода и падението в нас,в живота ни, заради посоките, в които се движи нагоре - надолу. Обикновено нагоре се свързва с положителни емоции и обратното. честото пътуване с асансьор насън показва някакво лутане и объркване, кръстопът и невъзможност за вземане на решения, наличие на много възможности или желание за такива.

Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно.

Кавга:
кавгата по принцип се свързва с несъгласие наяве/ излъгани очаквания/ разминаване на мнения/ конфликти, понякога случващи се вътре в самите нас.

Майка/Баща:
Майката символизира началото/ основното/ инстинктивното/ грижа и закрила/ отдаденост и подкрепа. Бащата, като символ се свързва по-често с авторитет/ покровителство.

Преследване:
преследването общо взето се свързва с някакво безпокойство наяве, стрес/напрежение/страхове/опасения/притеснения и т.н.

Убийство:
убийство насън изразява реално желание да премахнеш/унищожиш дадено нещо наяве. Може да е навик/грешка/спомен/човек, каквото и да е не го искаш в живота си,опитваш се да го забравиш.

Вълна (от вода):
приближаване на някаква опасност/нередност/изобщо спънка,проблем някакъв. Най-често е предупредителен знак и съветва да бъдем нащрек,в очакване на нещо не дотам приятно.

Черното:
Черният цвят сам по себе си е символ на неизвестност, опасения, понякога страх, заблуда, илюзия, прикритие, неосъзнатост.

Море:
Морето често се явява насън, като отражение на нашите емоции и чувства наяве, символизира връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Изпити/Училище/Университет:
изпити се сънуват цял живот, защото независимо, че не сме вече в училище хората си оставаме ученици през целия си живот и винаги има какво да научим. Като част от  обществото човек постоянно е изправен пред изпити, оценка, одобряване/неодобрение, критика/възхвала, приемане/отхвърляне и т.н. било то в професионален или личен план. По този начин съзнанието/подсъзнанието ни връща отново на познатия чин, защото емоциите и мислите ни приемат същия облик, какъвто сме имали когато сме били на важен изпит в у-ще преди, най-важните от които притесненията относно нашето представяне и последващата оценка, която ще ни се даде.

Падане:
Падането само по себе си се свързва с реална нестабилност, несигурност, страх от загуба на контрол, страх от провал, чувство на малоценност, тревоги.

Шофиране:
шофирането на сън символизира контрола в живота ти наяве.
Шофирането на каквото и да било превозно средство или возенето в него обикновено символизира на къде "се движиш" в живота си в момента.

Бялото:
Белият цвят е цветът на ярката ослепителна светлина, свързва се с чистота, съвършенство, мир, невинност, чест, осъзнаване и ново начало.

Болница:
болницата/поликлиниката се свързва с нужда от обгрижване, помощ, отредено внимание и подкрепа.

Закъснение,изпускане на полет/влак/автобус и въобще всякакви препядствия свързани с пътуване:напрегнатия график и стрес от ежедневието обикновено са предпоставка за подобни сънища. Задълженията и отговорностите от ежедневието ни и разпределението на времето,с което разполагаме за да свършим всичката работа. Също така, когато изчакваме до последния момент за да свършим нещо, съзнанието ни реагира с такива сънища.

Земетресение:
земетресението насън обикновено е знак за вътрешни сътресения наяве. Несигурност, внезапни промени, стрес, страх, невъзможност за справяне с трудности/усложнения, паника и т.н.

Времето:
промените във времето насън и особено бедствията се свързват с вътрешните промени, емоциите и чувствата произлизащи от тях. Земетресенията обикновено символизират неща, които се случват бързо неочаквано и те плашат заради евентуалните последици, които ще донесат.


За тези, които сънуват починали хора,
 има друга ТЕМА  пишете в нея за тези сънища.# 1
 • Мнения: 2 469
Благодаря за темата, дано в нея има само хубави сънища, Фрея обаче започна да се появяваш и в моите сънища.   bouquet Hug

Седя на дълга маса , с други хора , до мен имаше едно момче което не спираше да говори, а аз пък се опитвах да разкажа нещо на жена която чувах да говори по диагонал на мен, но усещах че не я виждам добре, чувах я, но усещах че ми се затварят очите, а в един момент седя точно срещу тази жена  като очи в очи и си разказваме , говорим си за сънища, аз и казах какво сънувам и какво ме преследва там , и в момента в който говоря за това се събуждам.  Rolling Eyes

После бях в някакъв хотел на стълбище и видях  едни деца , даже едното от тях каза - Я виж кой е тук, нямаше директен контакт очи в очи , някак от разстояние, после чаках в същия хотел, в кафе ресторант, приятел, времето на вън беше лятно, топло и слънчево седях до прозорец с изглед на море или басейн така че моеше да се излиза там , където бях...  Sunglasses

# 2
 • Мнения: 1 234
И аз да се запиша....много ми стана интересна темата и благодаря на Фрея ... много мацки я четат   bouquet
Бих искала да попитам и аз за съня си....Та сънувам страшно много умрели хора, но не познати, а само мъртъвци ...около мен снощи бяха налягали по земята, по столовете...мястото беше познато - на село си бях мисля с ММ. И единият мъртвец - мъж, ми проговори нещо само че не помня какво и после пак умря.....но ме беше страх страшно много през целият сън .... Луда работа ....четох че предвещава раждане на син, а междудругото още не знаем пола на детето Blush  ...дали има връзка или е на лошо .... Благодаря ти предварително   bouquet

# 3
 • Мнения: 161
Бях на някакви стъпала на площадка, заедно с приятеля ми и някакво момиче ( не го познавам ) ... в близост до нас стояха няколко момичета, едно от които ми беше съученичка... Започвам да обеснявам на момичето до мен , че я познавам и тя отвръща, че на нея и е колежка в университета и изобщо не я харесва... продължаваме да си говорим някакви неща, докато в един момент виждам че компанията на бившата ми съученичка си тръгва и аз се изправям, в този момент тя изпищява и виждам , че до тях има змия свита на кълбо, изглеждаше нормална, с нормални размери. Изведнъж змията почва да пълзи бързо към нас, един мъж ( не знаино от къде се появи ) ми казва " вземи се кучето, извикай го " и аз започвам да го викам ( имам мини пинчер, с размерите на средно котенце, много е малък, а до този момент в съня ми дори не присъстваше ) .... Докато го викам змията минава покраи мен като вече изобщо не изглежда нормална а е огромна и черна, подута е все едно тъкмо е изяла нещо.. виждам че нещо в нея мърда на 4 места и решавам , че това е моето куче, че го е изяла и то се мъче да излезе... почвам да крещя на моя  да я убие и да извади кучето като същевременно избухвам и в неистов плач... Моя от своя страна не прави нищо... Тогава се обръщам и виждам , че кучето ми тича към мен , хващам го и го прегръщам , като в същия момент виждам че змията също го е видяла и тръгва бързо към мен като става все по голяма и се спуска към врата ми... тогава моя ме събуди, каза че съм плачела и съм се мятала в леглото и съм повтаряла само " кучето ми, кучето ми " .. не знам дали змията ме ухапа... но се събудих ужасена...

# 4
 • Мнения: 534
Сънъвах че леля ми са дошли(къщата им е в съседния двор) с дъщеря им.Бяха й вели куче,но то беше вече голямо.Кучето уж беше кротко ,но захапа леля ми ,после се озъби и на мен..и каза че ще го връщат. Изведнъж дойдохо две мои приятелки за рождения ден на детето ми и ги послрещнах на дворо в тяхната къща.Отидо до нас да взема храна и свекърите ме извикаха в мазето за нещо и стана страшна бурия.Аз се сетих за гостите и тръгнах да ги извикам.Бурията беше стравшна валеше дъжд,градушка и духаше толкова много,че като отворих вратата и ся се обърна обратно.Не можах да стигна до тях.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 292
Ох искам и аз да споделя съня си, защото често казано се притесних. Сънувах катастрофа. Два камиона се бях смачкали до неузнаваемост. На единия камион шофьора излезна жив и здрав. Като доближих втория видях в него дядо, който е починал, но той изведнъж оживя в образа на баща ми. Така се стреснах, че получих много силно сърцебиене, даже за миг помислих, че чак сърцето ми спря, толкова лошо ми стана и се събудих. Дали това е някакъв лош знак?

# 6
 • Перник
 • Мнения: 259
Здравейте,
Рядко помня с подробности сънищата си, но искам да разкажа снощния си сън, защото си го спомням много ярко.
Озовавам се в квартала, където карам детето на градина, но този път съм пеша и всъщност се оказвам в къщата на един познат, който живее точно го градината на детето. Показва ми къщата си - всъщност една стая където има библиотека с много книги и детско кошче-легло; после се намирам на балкона, откъдето се вижда прекрасен изглед към града(къщата е на високо място).Казва ми, че после ще ме закара до работата.Обаче се оказва,че няма да го направи и аз тръгвам пеша - работата ми също не е далече оттам.
Тръгвам в тази посока, но вместо да минавам покрай къщите от квартала, се оказва, че минавам през храсталаци и дървета като в гора, след което трябва да прекося място, където изглежда, че е текла много широка река, но в момента има само локви тук-там от нея, но се вижда влажна пръст, от която разбирам докъде са били бреговете. Смътно се сещам в съня си за Дунава, а с периферното си зрение виждам, че на брега отстрани до мен стои стара жена и ме гледа.Все пак благополучно пресичам тази т.нар.река и стигам навреме за работа.

# 7
 • София
 • Мнения: 201
Здравейте, снощи сънувах как изведнъж косъмчетата на веждите ми падат и оставам без вежди, после изведнъж почват да си растът гъсти и неоформени.

# 8
 • Мнения: 74
Поздравления за новата темичка   bouquet

Да се запиша и аз. Heart Eyes

# 9
 • Мнения: X
Dados, щом вече и насън сънища обсъждаш, значи наяве са придобили твърде голямо значение за теб, сляли се се с рутината. Иначе сънят говори за натрупана умора. Другият не знам какво означава.

МечтичкаД, ами не знам в каква връзка може да е свързано с предстоящото раждане. По-скоро тези мъртъвци символизират нещо специфично за теб. Защо са толкова много и все непознати? Какво пък може да ти каже един непознат, че и мъртъв? Някак не мога да свържа нещата логично. Обикновено и най-общо свързвам смъртта, погребения, мъртъвци с някакъв край, нещо приключило, миналото, свършилото, но в случая е нещо различно. Може да означава,че твърде много стари чувства, задължения, мисли, си натрупала в себе си и имаш нужда от пречистване, презареждане. Не знам и аз как да го обясня по-точно. Това пространство около теб пълно с непознати и умрели, като бумащина, която трябва да изхвърлиш и която ти пречи.

pumpalche3e, за жалост сънят със сигурност предвещава някакви неприятности за теб. Уголемяването на змията може да означава,че в началото нещата няма да изглеждат толкова зле, но постепенно ще ескалират и ще затрудняват положението ти.

323, вглеждай се в знаците, "тихите води са най-дълбоки". Бурята е знак за проблеми и трудности, които могат да се появят там, където най-малко очакваш.

eli_diva, голяма вътрешна борба водиш. Вътрешен конфликт, с придружаващо го чувство за вина.

Билка, може би ще извадиш късмет в появили се премеждия и пречки по пътя ти.

flowerbi, голям срам за добро.

# 10
 • София
 • Мнения: 379
И аз да се запиша.  bouquet Hug Hug

# 11
 • София; Дружбето
 • Мнения: 2 188
Честита Баба Марта!
Днес сънувах, че глутница от около 5-6 кучета решава да ме подгони с мои приятели. Аз се качвам на някаква счупена катерушка с надеждата да не ме достигнат

# 12
 • Мнения: X
Честита Баба Марта!
Днес сънувах, че глутница от около 5-6 кучета решава да ме подгони с мои приятели. Аз се качвам на някаква счупена катерушка с надеждата да не ме достигнат
Може да са клюки, лоши думи, въобще проблеми от някакво естество, но какво точно...

# 13
 • Мнения: 161
Днес сънувах много странни сънища, постоянно се прехвърлях от едно място на друго.... Първо сънувах първото момиче с което ми изневеряваше моя. Предлагаше ми рокля и обувки за дискотека. Разбирахме се чудесно ( реално изобщо не е така )... После бях в болницата при майка ми , тя работи там, имаше повод и черпеше с бонбони които бяха плоски, квадратни и опаковани в жълт целофан с пчеличка. Отидох в една от стаите с болните, не помня точно какво имаше там, знам че се оплаших и отидох при майка ми и не исках да я пускам да ходи в нея стая. След това се озовах до училище, с една съученичка която имаше бебе, момиче, беше на около 6 месеца, слабичко, но тежеше много и се казваше Ина. Аз взех бебето от количката и тръгнахме към центъра, като приятелката ми си заряза количката там където бяхме и аз я питах защо я оставя там, как ще носи после бебето, като то тежи, а тя ми каза няма проблем. Вървейки изведнъж стигнахме до ОГРОМНО стъпало , отдолу имаше зелени стъкла , сякаш от счупени бирени бутилки и мен ме беше страх да скоча за да не изтърва бебето, защото много тежи. Пред нас имаше момче, което тъкмо се катереше нагоре и аз го погледнах, то се върна долу и каза " извинявай трябваше да се сетя " и пое бебето , после и мен и слязохме. Изведнъж се озовах качвайки стъпала с същата ми приятелка и още едно момиче, с бебешка количка. Приятелката ми и помагаше с количката. Знаех , че това е старата част на болница и отивахме по един ужасен коридор към новата част. Имаше носилки ръждясали, имаше дрехи по пода навсякъде и мазилката се лющеше. Питах защо изобщо сме тук и момичето каза " да проверим дали ремонтират "  newsm78 .. стигнахме до една стаичка където си личеше, че живее човек и аз казах да се махаме. Тогава се появиха една баба и един дядо и ни заключиха, като не ни пускаха. След това зад нас се оказа, че има коридор по който видях че идва второто момиче, с което ми изневеряваше моя и аз почнах да викам " бягай на обратно, ще те хванат и теб "  и тръгнах след нея да ми покаже от къде идва за да се измъкнем. Качихме се на един покрив, краката ни постоянно хлътваха. Дядото я хвана за крака и я дръпна, тя падна, но аз я хванах за ръката и я дърпах, не исках да пусна ( на живо бих я блъснала дори  Laughing ). Помогнах и да стане и избягахме. След това бях в училище, виждах си съучениците и плачех защото ми липсват. Имахме лекции в старата ни класна стая, засилих се да седна до една позната, но тя ме ритна в корема и каза " тук няма място за теб ". Тогава на моя телефона звънна и се събудих...

# 14
 • Мнения: 33
Здравейте, да споделя и аз поредния си щурав сън. Сънувам, че влизам в някаква сграда, бих казала като съдилище, държавно учреждение, многоетажно, каменно, мраморно, масивна сграда накратко. Минавам металодетектора и внимание, ето я и щуравата част, през металодетектора минава и една птица - много прилича на сврака/ гарга. Клюнът на тази птица е стегнат с намотана връвка, която всъщност е от тези баджове, които висят през врата, но вместо бадж, виждам, че виси калъф лични документи. Казвам си на ум, не ги ли е страх, че тази птица може да ги отмъкне, както висят така на клюна й. После обаче тази връв става каишка и аз държа каишката, а птицата ме води бързо и стремглаво, направо ме влачи, все едно голямо куче, нагоре по стълбите, по коридорите, хората се обръщат и ни гледат с любопитство. Влизаме в някаква стая, виждам една жена, мисля, че е съдийка, не е облечена с тога. Жената има по-пълно телосложение и огромен бюст, виждам я че се храни и се покапва по бюста. Тя си го обира и продължава да хапва. Това обаче е по-скоро приятелско посещение, имам чувство, че се познаваме с тази жена. Мисля, че и майка ми видях някъде в цялата ситуация или тя пък ме придружава през цялото време.
После стягам едни багажи, куфари, готвя се за някакво пътуване, правя планове кога да тръгна, с какво да стигна летище/гара. Възмущавам се на такситата как едно и също разстояние от различни изходни точки го пътуват повече или по-малко време, нарочно, а не защото има задръствания да речем.
Накрая говоря или котарака ми (който е починал) да иде при дядо ми (който си е жив, да ми е е жив и здрав човека), щото да си се грижат един за друг и да не са самички, или обратното - дядо ми ще иде при котакара ми, което ме притесни всъщност...

Общи условия

Активация на акаунт