Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - III тема

 • 146 980
 • 744
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 581
Какво представлява хистеректомията

 Предстои операция за отстраняване на матката (хистеректомия). Едва ли има жена, която би искала да се озове в този житейски капан, където осъзнатата необходимост от извършване на операцията се смесва със страха от неизвестното, неувереността, чувството за непълноценност, породено от предстоящата драстична намеса в най-съкровената част на нейното тяло.
Възникват въпрос след въпрос, все свързани с промените, които ще настъпят. За да се опитаме да отговорим на част от тях, нека си изясним основната роля на матката. Тя е органът, който единствен в тялото осигурява ежемесечно кървене по време на менструация, забременяване и износване на бременност.
      Матката може да бъде засегната от различни процеси, свързани както съ специфичните гинекологични заболявания, така и с изменения в други системи в женския организъм.
      В някои случаи премахването й се налага като животоспасяваща мярка, но нерядко цели единствено подобряване качеството на живот на пациентката.
      Промените, които настъпват след премахване на матката, на първо място са свързани с изчезване на оплакванията, които са станали причина за прибягване към тази операция. Ако заболяването на матката е предизвиквало болки, нередовни или твърде обилни менструации, рак и други подобни -- тези оплаквания престават да бъдат пречка за нормален живот. При жени с отстранена матка, независимо какви са били оплакванията им, настъпват още две промени -- липса на менструация (ако преди това я е имало) и невъзможност за забременяване и раждане на деца (ако до операцията забременяването и раждането са били възможни).
      Женските тревоги обикновено са свързани с по-различни очаквания: преждевременно настъпване на менопауза, промени в либидото, промени в отношението на сексуалния партньор, невъзможност за справяне с обичайните физически и професионални натоварвания.
      За настъпване на преждевременна менопауза не може да се говори, ако е останала дори част от единия яйчник. Когато при операцията яйчниците не са премахнати изцяло (и ако яйчниковата тъкан функционира нормално) едно от основните опасения – това за преждевременно остаряване след премахване на матката – отпада. Именно яйчниците, а не матката са органът, който поддържа усещането за младост при жената. Когато се наложи отстраняване и на яйчниците, се изписва хормоноземестваща терапия, която да сведе до минимум оплакванията.
      Жени, претърпели оперативно отстраняване на матката, често се измъчват от съмнения относно своята сексуална пълноценност. Важно е да се разбере, че тази операция не води до промени в сексуалността, тъй като влагалището запазва своята дълбочина, а останалите ерогенни зони са извън обсега на оперативната намеса. Отсъствието на матка не се отразява по никакъв начин и на сексуалните възприятия на партньора. Около месец след операцията жената може да поднови обичайния си полов живот, с обичайната интензивност на усещанията -- както за нея, така и за партньора й.
      Друг въпрос, който понякога буди недоумение, е какво остава на мястото на отстранената матка. Както е известно, природата не търпи празно пространство. Мястото на матката в малкия таз се заема от черва.
      Възстановяването на добра физическа кондиция протича индивидуално, но може да се твърди, че до три месеца след подобна операция повечето жени са в състояние да работят, спортуват и живеят пълноценно.
      Хистеректомията не бива да се възприема като загуба на женственост или крачка към старостта. Това, уви, са неизбежни процеси и те рано или късно настъпват – но не с операцията, а с времето.
      Слагайки край на оплакванията, които са пречели на пълноценния живот, хистеректомията се оказва необходимото средство, чрез което неприятностите остават в миналото.


ВИДОВЕ ХИСТЕРЕКТОМИЯ

 
Скрит текст:
Хистеректомия означава отстраняване на матката. В зависимост от начинът (достъпът) чрез който се извършва, интервенцията може да бъде разделена както следва:
Абдоминална - Все още най-често извършваната в България. Предпочитана при наличие на екстремно големи миоми, сарком на матката, рак на яйчника, както и при анамнеза за прекаран перитонит или множество коремни операции.

Вагинална - Предпочитана при свличане (десцензус и пролапс) на женските полови органи, поради възможността едноетапно да бъде укрепено тазовото дъно. Най-често това става посредством изваършване на пластика на предна и задна влагалищна стена. Освен това операцията се понася сравнително по-леко, което е от особено значение за възрастните и увредени пациентки, каквито най-често са страдащите от статични заболявания (свличане). Не избираме този подход при данни за туморни формации на яйчниците или анамнеза за тежка форма на ендометриоза.

Минимално-инвазивна - Представители на тази група са лапароскопската и роботизираната хистеректомия. Този тип оперативни интервенции все по-често е предпочитан за лечение на миомна болест, кисти на яйчника, ендометриоза, предрак и рак на ендометриума, рак на маточната шийка. Постига се детайлен оглед на коремът и съдържащите се в него органи, а оперативната намеса е свързана с минимална кръвозагуба и минимална травма за тъканите, което определя и по-рядкото възникване на сраствания впоследствие. "Безкръвната" хирургия не се предпочита при съмнение за рак на яйчника и сарком на матката.
 В зависимост от заболяването и възрастта на пациентката хистеректомия може да бъде извършена с или без аднексите(яйчници и маточни тръби). Най-често при доброкачествено заболяване и възраст под 60г. съветваме пациентките за запазване на яйчниците. Разбира се въпросът трябва обстойно да се обсъди с лекуващия Ви лекар и да се избере най-правилното за конкретния случай.
 В зависимост от обемът на хистеректомията (т.е. дали се отсранява цялата матка, околни тъкани, околни органи) съществуват следните видове хистеректомии:

Супрацервикална (суправагинална) - Може да бъде извършена при жени с цитологично и колпоскопски доказана здравна маточна шийка и при изричното желание на пациентката. Предимства са съхраняване на взамиоотношенията между тазовите органи, съответно профилкатика на свличане на женските полови органи, както и по-краткото и технически по-лесното изпълнение на интервенцията.

Тотална (семпла) - Най-често извършваната при миома на матката, предрак и в повечето от случаите с рак на ендометриума, сарком на матката, рак на яйчника, ендометриоза.
Радикална - Отстраняват се и тъканите около маточната шийка, както и част от влагалището. Извършва се при рак на маточната шийка, рак на влагалището и част от случаите с рак на ендометриума. Най-често се съчетава и с тазова лимфна дисекция. Съхраняването на яйчниците при млади жени е възможно в зависимост от вида на тумора и от това до колко е напреднал.
  
   
Полезна информация. Как да разчетем диагнозата си.
Класификация на карцинома на маточната шийка


Скрит текст:
ТNM и FIGO класификация на карцинома на маточната шийка

ТNM  FIGO
Tx       Първичният тумор не може да бъде оценен
T0      Н яма доказателства за първичен тумор
Tis   0    Carcinoma in situ ( преинвазивен карцином )
T1     I      Цервикалният карцином е ограничен в матката
T1а   Ia    Инвазивен карцином, който се диагностицира само микроскопски
T1a1 Ia1   Микроскопски минимална стромна инвазия
T1a2 Ia2   Инвазия не по-голяма от 5мм в дълбочина и разпространение в хоризонтална посока до 7 мм
Т1в          Клинично видима лезия,ограничена в шийката или микроскопска лезия по-голяма от
                Т1а2/Ia2  
T1b1  Ib1  Kлинично видима лезия с диаметър не по-голям от 4 см
T1b2  IB2  Kлинично видима лезия с диаметър по-голям от 4 см

T2   II   Туморът се разпростира извън матката, но не до тазовата стена или долната трета на
                влагалището
Т2а IIA      Без параметрална инвазия
Т2в IIB      С параметрална инвазия
Т3   III      Туморът се простира до тазовата стена и/или долната трета на влагалището и/или
                 предизвиква хидронефроза или нефункциониращ бъбрек
 Т3а IIIa    Tуморът инфилтрира долната трета на влагалището без разпространение към тазовите
                 стени
Т3в  IIIB    Tуморът се разпространява до тазовата стена и/или предизвиква хидронефроза или
                  нефункциониращ бъбрек
T4   IV        Туморът инфилтрира мукозата на пикочния мехур или ректума и/или излиза извън малкия
                  таз
       IVa     Туморът инфилтрира мукозата на пикочния мехур или ректума и/или излиза извън малкия
                   таз, без далечни метастази**
        IVb     Далечни метастази
N   -регионални лимфни възли: парацервикалните, параметралните, хипогастралните (вътрешни илиачни и обтураторни), общи и външни илиачни, пресакрални и латерални сакрални
Nx   регионалните лимфни възли не могат да бъдат оценени
N0   няма метастази в регионалните лимфни възли
N1   метастази в регионалните лимфни възли
рN0   хистологично изследване на материал от лимфаденектомията в малкия таз задължително включва 10 или повече лимфни възела
 G (1–4): - диференциация  на тумора. (Ниска диференциация, т.е клетките са по-близко до нормалните и висока, където    глетките са много изменени)
•   R (0/1/2):  - резекция-границите дали има наличието на ракови клетки, или не
•   L (0/1):     - инвазия в лимфните съдове
•   V (0/1/2): - инвазия във вените
•   C (1–5):   - модификатор за  сигурност (добро качество) от цитирания параметър

Префикс
•   c - стадий, определен на базата на  клиничен преглед на пациент. C-представката се подразбира при  отсъствието на p-префикс
•   p: - стадий, определен на базата на патологично изследване на взет по хирургичен път материал образец
•   y: стадият, който имате след Адювантна терапия

G – класификация –  С нея се определя до колко е злокачествен рака- какъв е характера на туморния растеж и неговата диференциация и инвазивност. Тя бива следната:

Gх – не може да се определи степента на диференциране туморните клетки

G1 – добре диференциран тумор. Той нараства бавно

G2 – умерено диференциран. Туморът расте средно бързо.

G3 – ниско диференциран или недиференциран тумор. Този тип рак е силно агресивен и много злокачествен.
oncoconsult-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0 … 0%B0%D0%BA%D0%B0/


Ракът на маточната шийка(РМШ)
Скрит текст:
е едно от най- разпространените злокачествени заболявания при жената. По данни на световната здравна организация РМШ заема 15% дял от всички онкологични заболявания при жената и се нарежда на трето място по честота след рака на млечната жлеза и рака на маточното тяло.

Епидемиологичните проучвания сочат, че България е сред високо засегнатите страни с ръст в заболяваемостта и смъртностт от РМШ . Годишно в нашата страна се регистрират около 1200 новозаболели жени, като се отчита по- висок  дял на напредналите форми на рака. Заболяват жени във възрастовата група 15-49 години, като най- голямо е засягането на жените между 30-45 години.

За рака на маточната шийка:

Развива се в шийката- част от матката, която е отворена към влагалището. Анатомичното й положение я прави уязвима към различни онкогенни стимули. Ракът се развива на фона на предхождащ безсимптомен период на увреждане на маточната шийка, т.н. дисплазия или преканцероза.

Харкатеризира се промяна на типичните клетки покриващи шийката, които се превръщат в атипични- туморни клетки с белези на неконтролиран (инвазивен) растеж.

 Какви са основните видове РМШ?

 Има различни критерии за разделяне на РМШ, един от тях е инвазивност.

Различаваме:

 

1. Ca in situ- Неинвазивен рак на маточната шийка, който хистологично е рак, но биологично все още е предрак. При недиагностицирани и нелекувани болни този вид рак се превръща  инвазивен.

                                                                              2. Инвазивен карцином- раково клетки с инвазивен растеж и склонност към метастазиране.

  В зависимост от степента на инвазивност и метастазиране инвазивния карцином преминава през четири клинични стадия, които определят поведението при лечението на пациентите и прогнозата за живота им.

Причини и рискови фактори

 Основна причина за възникването на рака на маточната шийка е диспалатичната промяна на клетките, покриващи шийка. Недиагностицираната и нелекуваната диплазия в даден момент се превръща първоначално в Ca in situ, а в последствие и в инвазивен карцином.

Като рискови фактори са сочени:

    Сексуалното общуване- ранно начало на полов живот, честа смяна на сексуални партньори са  предпоставки за заразяване с инфекциозни причинители.
    С най- голямо клинично значение е инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV). HPV тип 6,11,16 и 18 имат доказан онкогенен потенциал и поради тази причина срещу тях е създадена ваксина. Най- често вирусът се предава при полов контакт.
    Изветна предиспозиця създават пероралните хормонални контрацептиви(ПХК), тъй като клетките покриващи маточната шийка са хормонално чувствителни. И на базата на една фонова хормонална стимулация се улеснява действието на онкогенните стимули. От друга страна използването на ПХК, намалявайки страха от забременяване стимулира половите контакти, които са рисков фактор.
    Понижен имунитет- важен фактор улесняващ действието на онкогенните стимули.
    Други инфекции предавани по полов път- хламидии, генитален херпес.
    Тютюнопушенето води до отслабване на локалния противотуморен имунитет и пречи на локалната защитна реакция на клетките.
    Лоша интимна хигиена.

Симптоми

За съжаление, симптомите при рак на маточната шийка са неспецифични. Най- често оплакванията се появяват едва когато заболяването е в напреднал стадий.

Ето защо профилактичните прегледи с цитонамазка веднъж годишно са от огромно значение за ранното откриване и успешното лекуване на заболяването.

Най-честите неспецифични оплаквания са:

    болка в малкия таз (в долната част на корема)
    болка и/или кървене при полов акт
    обилна и продължителна менструация (която преди това е била нормнална)
    кървотечение между менструалните цикли

В напреднали стадии се наблюдава :

    обща отпадналост
    загуба на тегло
    оплаквания от други органи в резултат на метастазиране на процеса (разсейки). По съседство симптоми от страна на пикочния мехур и уретерите. Симптоми от засягане на лимфни възли, кости, бял дроб, черен дроб, мозък и др.

Диагноза

Диагностиката включва:

     Цитонамазка- цитологично изследване на клетки взети от повърхността на цервикалния епител. Ако резултатът показва белези на дисплазия се прави колпоскопия и биопсия.
    Колпоскопия- метод за оглед на цервикалния епител посредством голямо увеличение. Позволява използване на оцветителни методи за по- добро локализиране на процеса и щипкова биопсия

  3.   Биопсия- с помощта на малка хирургична щипка под ендоскопски контрол от суспектния участък се взима материал за хистологично изследване.

4.   Абразио на цервикалния канал- манипулацията се извършва при съмнение, че съществуват патологични промени в епитела на канал. В повечето случаи изследването се съчетава и с абразио на маточната кухина. Материалът събран при абразиото се изпраща за хистологично изследване.

5.  При хистологично доказан рак на маточната шийка за първоначално стадиране на процеса се извършва с т. нар. Образни методи-ултразвуково изследване, компютърно томографско изследване с контраст, ядрено магнитен резонанс и рентген.

Лечение

Лечението е хирургично, като обемът на хирургичната интервенция се определя от първоначалното стадиране на заболяването т.е. от резултатите от проведените изследвания.

При данни за Ca in situ  се извършва конизация- хирургично изрязване на конусовиден участък от маточната шийка за отстраняване на изменения участък. Изрязаната тъкан се изпраща за хистологично изследване и при липса на белези на инвазивност манипулацията  е достатъчна за излекуване.

При данни за инвазивен карцином ако процесът е съвсем начален също може да се използва конизацията като диагностично лечебна процедура. Такъв вид щадяща операция се извършва предимно при жени до 35г., които не са завършили репродуктивния си път. Тези жени в продължение на 5 години след манипулацията трябва да са под стриктен цитологичен и колпоскопски контрол.

При категорични данни ,показващи инвазивен растеж се извършва хирургична интервенция с по- голям обем. В зависимост от възрастта на жената може да се извърши тотална хистеректомия с или без премахване на яйчниците. Обикновено при такъв вид хиругична интервенция не се провежда следоперативна лъчетерапия ако няма категорични данни за необходимост.

При видимо силно напреднал процес на инвазия в процеса на операцията се взима материал от лимфен възел, който се изпраща за бързо хистологично изследване. Резултатът от това изследване дава основания на оператора да отстрани освен матката, аднексите(яйчници и маточни тръби) и параметриалната съединителна тъкан до тазовоте стени, горната трета на влагалището и тазовите лимфни възли. Тази операция е изключително травмираща за жените, възстановяването протича бавно особено ако се наложи последваща лъче и/или химиотерапия.

За съжаление въпреки напредъка на медицината и повишването на здравната култура на населението в България продължават да се диагностицират карциноми на маточната шийка, които са неоперабилни.

Прогноза и профилактика

Прогнозата се определя като добра в случаите когато процесът е начален и инвазията не е обхванала регионалните лимфини възли.

При напредналите стадии преживяемостта е м/у 30-3%.

Като основен метод за подобряване на прогнозата от това тежко онкологично заболяване се счита профилактиката(диагностика и терапия) на ранните предвестници за карцином на маточната шийка- дисплазиите.

Всяка жена във фертилна възраст трябва да се явява редовно (поне веднъж годишно) на профилактичен преглед. Цервикалният рак е идеален обект на профилактика, защото стартира не от здрав епител, а от преканцерозно изменен епител(атипични клетки). Тези изменения персистират безсимптомно с месеци дори години. Навременност им откриване и третиране предпазва жената от инвазивен рак.

Рак на яйчника:

Яйчникът е шампион по брой и варианти на злокачествените туморите, които могат първично да възникнат в него или да метастазират от друго първично огнище. Това се дължи на богатството от тъкани, от които е изграден. За туморен растеж говорим, когато клетките изграждащи яйчника покажат отклонение от нормалното развитие и продобият белези на неконтролиран растеж.

Най-често в 90% от случаите се среща епителния овариален карцином, по-рядко при 10% от пациентките се диагностицират неепителни овариални карциноми.

Епидемиология и рискови фактори:

Рискът от рак на яйчниците се увеличава с възрастта, като най- засегната е  възрастовата група 50-75 години.

Високорискови са:

    нераждали жени
    жени лекувани продължително време за стерилитет със стимулиращи овулацията медикаменти
    жени с късно настъпила менопауза
    менопаузални жени на естроегенотерапия
    жените с наднормено телесно тегло
    жени заболели от рак на гърдата
    жени, в чиито семейства се среща рак на гърдата или яйчниците

Данните от последните генетични проучвания сочат  връзка и между наследствения неполипозен рак на дебелото черво и рака на яйчника.

Симптоми:

В ранните стадии на заболяването симптомите са неспецифични или отсъстват,  това е и основната причина за  забавянето в поставянето на диагнозата.

Когато туморът нарасне се появяват и първите симптоми:

    често уриниране причинено от притискане на пикочния мехур
    притискане на дебелото черво и затруднена дефекация
    тежест и  болки зад матката
    остра болка в ниско в корема неповлияваща се от медикаменти- при усукване на формацията, при пукането й или при некроза
    субфебрилна темпрература при туморен разпад
    опипване на туморна маса в долната част на корема

В напредналите стадии:

    уголемяване на корема
    наличие на асцитна течност в корема
    наличие на големи туморни маси изпълващи корема
    симптоми от страна на други органи и системи- най-често плеврален излив.

Диагностика:

Ранното откриване е от съществено значение за излекуването. Ето защо всяка жена трябва да посещава гинеколог поне веднъж годишно. При жените с повишен риск на възраст над 45 години е необходимо освен  гинекологичен и ултразвуков преглед, да се изследва  туморен маркер CA 125.

В последните години като част от диагностиката на рака на яйчниците започва да навлиза и изследването на нов туморен маркер – човешки епидидимен протеин 4 (HE4). Изследването му значително повиши ранното диагностициране на рака на яйчниците и подобри прогнозата за изхода от заболяването.

Окончателната диагноза е хистологична и се поставя след изследване на оперативния материал.

Лечение:

Лечението на рака на яйчниците е хирургично. В зависимост от стадия на заболяването и възрастта на пациентката се обсъжда обема на хирургичната интервенция.

Обикновенно в най-ранните стадии се извършва премахване на единия или двата яйчника, заедно с едната или двете маточни тръби.

При напредналите и авансирали стадии се извършва премахване на двата яйчника тръбите, матката и подлежщите лимфни възли, а понякога на апендикса и други засегнати органи.

Материалите взети по време на операцията се изпращат за бързо хистологично изследване. В зависимост от резултата обемът на преприетата операция може да бъде увеличен.

Резултата от хирургичното стадиране и хистологичното изследване дава стадия на заболяваето и определя необходимостта от последваща лъче- и химиотерапия.

Прогноза за изхода от заболяването:

Тя е пряко свързана с обема на извършената хирургична интервенция. Целта е комплексно отстраняване на туморното огнище-по възможност над 2см., да се влиза в здрава тъкан без белези на туморна дисплазия.

Пет годишна преживяемост имат едва 45% от жените с диагностициран рак на яйчника.

Проследяване:

Проследяване на заболяването се извършва за срок от 5 години при всички жени с диагностициран карцином на яйчника.

В зависимост от диагнозата имате право на ТЕЛК

В помощ на хората с увреждния. /Всичко свързано с назначаване, уволнение, закрила, коефициенти.../
http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm
http://oncobg.info/

Безплатни консултации по телефона или в скайп
  Всеки гражданин, без значение дали е пациент с онкологично заболяване, негов близък, лекар, експерт и др., може да получи безплатно информиране и консултиране на Зелената линия – 0800 11 202 (0 ст./минута) или в skype: zelena80011202
На въпросите ще отговорят пациенти с онкологични заболявания, които са специално обучени да консултират по телефона, както и специалисти. Двете възможности за дистанционна подкрепа можете да ползвате от 9.30 до 17.30 часа.
След като ТЕЛК ви е определила 50% и над 50% намалена работоспособност, имате право на пенсия за инвалидност, която можете да получавате заедно със заплатата, ако работите, както и на ред социални права.

 ПРОЦЕНТИ НАМАЛЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ ПРИ ЗЛОКАЧЕСТВЕНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Източник: Наредба за медицинската експертиза ДВ бр. 86 от 14 май 2010г.
http://oncobg.info/files/%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%9Anmr.pdf

  НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ за ТЕЛК - списък

1. ОБРАЗЕЦ УП-1 - ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ /Формуляра може да се купи от книжарницата или да се извади от нета/
2. Експертно решение на ТЕЛК /НЕЛК/ - копие
3. Трудова книжка
4. Удостоверение за осигурителен стаж - обр.30 или УП-3 -  само ако в трудовата книжка има неприключен осигурителен стаж, т.е  липсват съответните подписи и правоъгълен и кръгъл печат
5. Военно отчетна книжка - за мъжете
6. Осигурителна книжка /ако има такава/
7. ОБРАЗЕЦ УП-2 ДОКУМЕНТ ЗА БРУТНОТО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ИЛИ ДОХОД:
     а/ за три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, положен до 31.12.1996 год по избор от лицето
     б/ за времето, през което лицето е работило след 01.01.1997год, до датата на инвалидизилане посочена в експертното решение  на ТЕЛК/НЕЛК/, задължително от всички работодатели с изключение на стаж по осигурителна книжка
8. Актове за раждане на деца - оригинал и копие, за зачитане на осигурителен стаж от майчинство на неработещи майки за деца  родени след 01.01.1968 год. - за жените
9. Диплом за завършено висше-военно училище - копие и оригинал /ако е завършено такова/
10.за получаване на пенсията по банков път се представя копие от личната банкова сметка - IBAN
11.Документ за самоличност или пълномощно и документа за самоличност на упълномощителя, ако документите се представят от   упълномощено лице

  ВАЖНО!!!! Всички документи се представят с книжна папка с машинка!!!
Документите се подават в 6 месечен срок от датата на инвалидизиране!!!!!!!!!
тел. на ТЕЛКа София  /Макариополска/ - 832 71 83

  За ТЕЛК трябва - епикризата, консултация с хирург, гениколог, и съответно със специалистите, ако има съпътстващи заболявания. Етапна епикриза от личния лекар.

  Имате право на:
  
ВИНЕТКА.

 Право на безплатен винете стикер имат лицата с ЕР от ТЕЛК /лица със степен на инвалидност 50 и над 50% / на собствен лек   автомобил с работен обем на двигателя до 2000 куб. см. и мощност до 117,64 (KW)/160 к.с.
 Необходими документи:
   1. Експертно решение от ТЕЛК.
   2. Копие от свидетелство за регистрация на моторно превозно средство и оригинал за справка / голям талон /.
   3. Копие от застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност” и оригинал за справка.
   4. Акт за граждански брак / ако лекия автомобил е съпружеска собственост и е на името на съпруга без Експертно решение от ТЕЛК.
   5. Копие на удостоверение за раждане на детето /ако лекият автомобил е на името на единият от родителите на дете с ЕР от ТЕЛК/.
   6. Удостоверение от учебното заведение, когато детето е навършило 18 год., че е записано като ученик/ученичка/ ако лекият автомобил е на името на единият от родителите на дете с ЕР от ТЕЛК/
   7. Копие от пълномощно и оригинал за справка /ако лицето с ЕР от ТЕЛК не подава молба – декларацията лично/"

  Децата на поне един родител инвалидизиран с 71% са освободени от месечна такса в Детско заведение (Детски ясли и градини) и ползват предимство за кандидатстване в ДГ и ДЯ.

Данъчна информация
 

Скрит текст :
ЗДДФЛ:
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.
(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.
При трудови правоотношения се ползва ежемесечно, като данъчната основа се намалява със 660 лева, прави се от работодателя.
При доходи от други дейности сумата от годишните данъчни основи се намалява със 7920 лева - при подаването на годишната декларация. /Чл. 23. Данъчните облекчения се ползват с подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50, към която се прилагат:
1. копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК - за данъчното облекчение по чл. 18;/
Удържа се ДОД на тези, които получават по-голяма заплата от 2 минимални работни заплати или нещо такова - не знам точната сума. Нищо не се подава - копие от решението на ТЕЛК се дава на личен състав или касиер /при нас го получиха служебно, но все пак работя в държавно предприятие/ - те си знаят работата.

За всички, които имат ЕР на ТЕЛК цената за личната карта е 2 лв., задграничен паспорт 3 лв. + такса за банков превод. За шофьорска книжка няма намаление. Задължително си носете оригинала  и ксерокопие на ТЕЛКа.

Списък на лекари на които сме се доверили:

Проф. д-р Григор Ангелов Горчев, д.м.н. -акушер-гинеколог-онколог, хирург - гр. Плевен
Адрес: СБАЛАГ "Света Марина"
ул. "Цар Симеон" № 23
гр. Плевен
5800
България
 Е-мейл: info@svmarina.com
Тел: 064/ 805 666; 064/ 8181; 064/ 806 838
 
Доц. д-р  Божидар Славчев
МЦ „Д-р Божидар Славчев”
ул.„Костина” №6
ж.к. „Стрелбище”
София
България
E-mail:    mc_b_slavchev@abv.bg
02/ 859 60 71, 02/ 480 88 73
Fax:    02/859 60 72
0885 65 49 25

Доц. д-р Цветанка Дянкова
ул. проф. Георги Павлов 21, кв. Гео Милев, София
тел.02/ 873 22 73 , моб. 0888 661 543
Работи в Национален Онкологичен център, Гинекологична клиника,Завеждащ оперативно отделение в клиниката
  
д-р Стефан Ковачев ВМА-София - е специалист акушер-гинеколог от 1997 г. Работи в Клиниката по обща и онкологична гинекология от юни 1998 г.
Записване за преглед: (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.
GSM: 0888 90 23 14
Email:   stefan.kovachev@koog-vma.com    На този адрес не можете да се запишете за преглед

д-р Станислав Христов Славчев
Специалист: Хуманни лекари, Акушерство и гинекология
Населено място: Област Варна, Варна град
Адрес: гр. Варна, бул. "Цар Освободител" № 100
Телефон: 052 613770; 0878 987725

Д-р Валентин Атанасов ГЕРМАНОВ
Специалност: специалист акушер-гинеколог
Адрес: гр. Варна, "МЦ за специализирана медицинска помощ Д-р Марио Давидков" ЕООД, бул. Република, ет. 2
Телефони: 052/555567; 0888376382

Д-р Хубчев областен акушер-гинеколог на гр. Русе.
Многопрофилна болница "Дева Мария"
МБАЛ "Дева Мария" - гр. Бургас, кв. Ветрен, ул. Ал. Стамболийски
 
тел.    056 89 62 62
            056 89 62 72
факс: 056 89 62 82
GSM:  0888 97 67 67  
  е-mail: hospital@saintsofia.com

Доц. д-р Явор Корновски, д.м.
Специалист: Хуманни лекари, Акушерство и гинекология
Населено място: Област Варна, Варна град
Адрес: гр. Варна, бул. "Цар Освободител" № 100, МБАЛ "Света Анна-Варна" АД, АГ клиника и ул. "Мир" № 1
Телефон: 052 821209; 052 6926692; 052 332000 (МК "Майчин дом")

 д-р Ангел Ангелов- гр, Пловдив 0886 272029, онкогинеколог,приема в МЦ "Фи Хелт-032 / 307 666, оперира в АГ клиника "Селена"

Ако някой прецени, че хирурга на когото се е доверил заслужава да бъде на първа страница може да пише на модератор за да го добави. Аз мога да правя корекции няколко часа след пускане на темата!

Линк към предни теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=711528.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=744901.0;topicrefid=20

Нека и  в тази тема се споделя всичко,  свързано с хистеректомията ,  дискусия  и обмяна на  опит  между  жени  претърпяли тази  операция и  такива  на  които им предстои  хистеректомия в скоро време !  Желая  успех на всички !  

Последна редакция: нд, 19 апр 2015, 14:19 от Kиkи

# 1
 • София
 • Мнения: 325
От скоро ви чета и още не съм изчела всичко.Записвам се да не в изпусна.

Благодаря за темата.

# 2
 • на път
 • Мнения: 2 804
Благодаря за новата тема. Абонирам се пак  Hug.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 970
И аз благодаря за новата тема  smile3525 newsm51
Дано всички сме живи и здрави и да я изпишем само с хубави неща!!!! Praynig


И пак ще повторя молбата си- ако някоя от Вас е правила ПЕТ скенер нека сподели как протича, моля Ви!!!!!
много се притеснявам- в сряда на 22 април трябва да мина през него  Naughty ако не пукна от притеснение, разбира се Thinking

# 4
 • Мнения: X
Записвам се и аз и за да не е празен запис,да помоля да допълните в лекарския списък и д-р Ангел Ангелов- 0886 272029, онкогинеколог,приема в МЦ "Фи Хелт-032 / 307 666, оперира в АГ клиника "Селена"

# 5
 • София
 • Мнения: 581
И аз благодаря за новата тема  smile3525 newsm51
Дано всички сме живи и здрави и да я изпишем само с хубави неща!!!! Praynig


И пак ще повторя молбата си- ако някоя от Вас е правила ПЕТ скенер нека сподели как протича, моля Ви!!!!!
много се притеснявам- в сряда на 22 април трябва да мина през него  Naughty ако не пукна от притеснение, разбира се Thinking

Минавала съм. Не е страшно, нито болезнено. Усещаш лека отпадналост след него. Чака се доста. Преди хората влизаха според килограми. Най-слабите последни. Аз отидох сутринта и влязох към 16ч. Спазвай указанията, които са ти дали в листчето и си вземи някой с теб за компания и да те прибере. Резултата се чака след седмица.
Пожелавам успех.

Любезна Добавих лекаря, но пишете и за кой град се отнася. Simple Smile

# 6
 • Мнения: X
Мислех,че съм написала......ама нещо,напоследък взех да забравям,за което се надявам,че ще разберете и ще ми простите  Embarassed

# 7
 • Мнения: 1 213
И аз с въпрос.На контролния преглед в Плевен лекарят ми каза да се диспансеризирам към Онкоцентъра в Русе, тъй като той е в областта. С махната матка и шийка съм след диагноза миома  на матката и карцином ин ситу на шийката. В този случай полага ли ми се ТЕЛК?

# 8
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 146
Запис и от мен    Simple Smile

Също искам да изкажа отлично мнение за д-р Младенов- Варна.
Преди около 2 месеца оперира майка ми. Страхотен лекар и разбран човек!

# 9
 • София
 • Мнения: 581
И аз с въпрос.На контролния преглед в Плевен лекарят ми каза да се диспансеризирам към Онкоцентъра в Русе, тъй като той е в областта. С махната матка и шийка съм след диагноза миома  на матката и карцином ин ситу на шийката. В този случай полага ли ми се ТЕЛК?


Мисля, че не! По-добре попитай на скайпа или телефона на "зелена линия". Аз мога и да греша.

Любезна Simple Smile   bouquet

# 10
 • на път
 • Мнения: 2 804
.....
И пак ще повторя молбата си- ако някоя от Вас е правила ПЕТ скенер нека сподели как протича, моля Ви!!!!!
много се притеснявам- в сряда на 22 април трябва да мина през него  Naughty ако не пукна от притеснение, разбира се Thinking

Не се притеснявай, не боли (освен неприятното усещане от абоката), но е досадно чакането. Все още слабите са последни, но трябва да се отиде навреме със наличните документи, вода и описаните ампули. Може и без ампулите - там имат, но са по скъпи. Можеш да отидеш и сама с кола. Казваш на бариерата, че ще правиш ПЕТ- скенер и ти дават специален талон, с който плащаш 2 лв. колкото и да стоиш там. Можеш да паркираш пред самата врата. Вземи си мокри кърпи, салфетки, нещо за четене или компютър за да пречукваш времето.
Аз умрях от глад цял ден. Не бях замаяна после, но изтощена от чакане. След това умрях от скука повече от 24 часа самота - казаха ми децата да ги виждам чак на другия ден след 5 часа.
Успех!

# 11
 • Мнения: 226
И аз съм на скенер в четвъртък. На обикновен , но и аз ще умра от притеснение. Така не съм се притеснявала откакто ме оперираха. Ако и на нашия скенер пускат според килограмите значи ще съм първа  Embarassed  Rolling Eyes/поне веднъж да ми послужат за нещо/ Стискам ти палци в сряда *¨*morski_briz*¨* Simple Smile

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 970

Минавала съм. Не е страшно, нито болезнено. Усещаш лека отпадналост след него. Чака се доста. Преди хората влизаха според килограми. Най-слабите последни. Аз отидох сутринта и влязох към 16ч. Спазвай указанията, които са ти дали в листчето и си вземи някой с теб за компания и да те прибере. Резултата се чака след седмица.
Пожелавам успех.

Скрит текст:
Любезна Добавих лекаря, но пишете и за кой град се отнася. Simple Smile
   love001 Благодаря, Кики!
Не се притеснявай, не боли (освен неприятното усещане от абоката), но е досадно чакането. Все още слабите са последни, но трябва да се отиде навреме със наличните документи, вода и описаните ампули. Може и без ампулите - там имат, но са по скъпи. Можеш да отидеш и сама с кола. Казваш на бариерата, че ще правиш ПЕТ- скенер и ти дават специален талон, с който плащаш 2 лв. колкото и да стоиш там. Можеш да паркираш пред самата врата. Вземи си мокри кърпи, салфетки, нещо за четене или компютър за да пречукваш времето.
Аз умрях от глад цял ден. Не бях замаяна после, но изтощена от чакане. След това умрях от скука повече от 24 часа самота - казаха ми децата да ги виждам чак на другия ден след 5 часа.
Успех!
  love001 Благодаря Д_Ива
 newsm78 Не са ми написали нито за документи, нито за ампули. Казаха ми за вода само и изследванията, които ми подчертаха. Нищо друго. newsm78 Е, то аз по болниците си ходя с всички документи, че не знам кога какво ще ми затрябва, но ме стряска това изискване да нямаш клаустрофобия. Е, имам я #2gunfire #2gunfire #2gunfire В тръба ли те вкарват, та са го написали това?! Thinking И с друго ме притесниха, хора, които съм питала - фурантрила, който вкарват наистина ли те кара през 10 мин да тичаш до тоалетната. Е, как ще се прибера? Дори и да не шофирам сама, ще успея ли да удържа фронта 20-30 мин докато прекосим половината град с разбити улици?????
Както и да е, каквото такова; Ще стисна зъби пък дано всичко мине както трябва.  hahaha Пък ако стана за резил в колата, хич няма да ми го спестяват поне 1 година. Joy Joy Joy Joy Joy

# 13
 • Варна
 • Мнения: 2 970
И аз съм на скенер в четвъртък. На обикновен , но и аз ще умра от притеснение. Така не съм се притеснявала откакто ме оперираха. Ако и на нашия скенер пускат според килограмите значи ще съм първа  Embarassed  Rolling Eyes/поне веднъж да ми послужат за нещо/ Стискам ти палци в сряда *¨*morski_briz*¨* Simple Smile

ssk , този не е страшен. Просто лягаш и след 2-3 минутки си готова. Нищо не се усеща, а и не влизаш според килограмите. Аз бях със запазен час и чаках не повече от 10 мин. Резултатите са готови след около час.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 29

Подкрепям на пълно coucoumelle, на 03.04. ми се беше операцията при д-р.Младенов - страхотен лекар и с прекрасен екип , оперира в онкологията в кв.Аспарухово в гр.Варна. Има кабинет и в клиника "Нова". Имам само един проблем /но той си ми е от дебелата ми глава/, че от раната ми изтича лимфа /май така беше/ и всеки ден ходя на превръзки. Дано всичко да е наред и занапред.

Общи условия

Активация на акаунт