Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Захранване с твърди храни: струва си да се изчака

 • 45 498
 • 39
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 109
Захранване с твърди храни: струва си да се изчака


    Американската Асоциация по Педиатрия препоръчва захранването с твърди храни да стане на 4-6 месеца. Това, което много майки не осъзнават е, че препоръката за четири месеца важи повече за изкуствено хранените бебера, а тази за шест месеца важи повече за кърмените бебета. Това е така, защото изкуственото мляко не е толкова пълноцвнна храна като кърмата, и изкуствено хранените деца е по-вероятно да станат анемични, отколкото бебетата на кърма, затова се нуждаят от храна, богата на желязо, по-рано.
    Най-важното нещо, което трябва да помните е, че кърмата е питателна течна храна и трябва да е основният източник на храна на бебето ви през цялата първа година от живота, докато мозъкът му расте толкова бързо. Тя е идеалният източник на препитание и съставът й се променя, за да посрещне нуждите на растящото ви бебе. Например, нивата на антитела в кърмата се увеличават, когато бебето ви започне да приема твърди храни и поема по-малко по обем мляко, и нивата на мазнините в кърмата намаляват, когато бебето забавя нарастването си на тегло през второто шестмесечие.
    Според д-р Тед Грейнър, виден изследовател в областта на кърменето, всякакви други храни освен кърма или адаптирано мляко, давани през първите шест месеца от живота имат изместващ, а не допълващ ефект, защото изместват мазнините и калориите, от които бебето се нуждае в млякото.
    От 6-12 месеца бебетата се нуждаят от “педагогическа” диета, където другите храни постепенно започват да осигуряват хранителните нужди, които само млякото не може. Кърмата или изкуственото мляко трябва да е главният източник на калории (75%) до края на първата година.
    През 12-24 месец “допълващата” диета се увеличава, и на 18 месеца млякото осигурява 50% от калориите на бебето, и на възраст 2-3 години до 80-90% от приема на калории на бебето се осигурява от храни, различни от мляко.
    Някои компании-производители на изкуствено мляко препоръчват “Follow-up” мляко (“втори етап” мляко) за бебета на 4 или повече месеца, които ядат твърди храни. Макар тези адаптирани млека да са малко по-евтини от обикновеното изкуствено мляко, аз не ги препоръчвам, защото са по-бедни на мазнини от кърмата или обикновеното адаптирано мляко, и ограничаването на мазнините през периода на бързо развитие на мозъка не е добра идея. Храни като житните каши и плодовете също не осигуряват мазнините, от които има нужда през първата година и след това, затова е важно да направите млякото най-важната част от диетата на бебето, докато мозъкът му все още расте толкова бързо.
    Няма нужда от допълнителни витамини, желязо, флуорид или други добавки през първите шест месеца, стига бебето да се развива добре само от майчиното мляко. Американската Асоциация по Педиатрия препоръчва добавките с флуорид да бъдат ограничени при деца от шест месеца до три години и след това да се дава само в области, където питейната вода е с нива на флуорид по-малко от 0,0. Те въобще не препоръчват добавки с флуорид за бебета по-малки от шест месеца.
     Кърмените бебета рядко развиват анемия. Желязото в кърмата се усвоява по-добре, отколкото желязото в изкуственото мляко (49% срещу 10%). В допълнение, кърмените бебета не губят желязо при скрито кървене на червата, както изкуствено хранените бебета. Ако се дават железни добавки на сучещи бебета, може да се предизвика разстройство на червата, което се дължи на специалните протеини в човешкото мляко, които привързват желязото в червата на бебетата и предпазват от размножаване на вредни бактерии. Излишното желязо може да попречи на функционирането на тези протеини, като позволи “лошите” бактерии да се множат.

     Ако се тревожите за нивата на желязо на бебето си, помолете доктора си да направи един прост хемоглобинов тест (повечето лекари проверяват това рутинно около 6-ия месец, но може да се направи по-рано, ако има причина за притеснение). На три месеца бебето има средна стойност 120 (но може да варира ит 95 до 145). От шест месеца до шест години средната стойност пак е 120, като варира от 105 до 140.
     Освен факта, че бебето няма хранителни нужди от други храни до към средата на първата година от живота си, има и някои други причини да не избързвате с въвеждането на твърди храни в диетата му. Готовността на вътрешностите и развитието варират мното от бебе до бебе. Незрелия чревен тракт на бебето не е готов да се справи с голямо разнообразие от храни поне до към шест месеца, когато много от ензимите, подпомагащи храносмилането, се задействат. Това е особено важно, ако имате фамилна история на алергии. Защитният протеин IgA (имуноглобулин А), който покрива вътрешностите на бебето и предпазва от преминаване на вреден алерген, не достига върхът на продуктивността си до към седеммесечна възраст.
     Така че, как да познаете кога бебето ви е готово да опита твърда храна за първи път? Помнете да гледате бебето си, а не календара. По някое време между шест и девет месеца бебето ви ще ви покаже някои признаци, че е готово.
-         Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко.
-         Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност. Дъщеря ми Ашли (сега на 19) започна да яде твърди храни на осем месеца, кокато допълзя до масата, грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка. Брат й беше възмутен, но аз си помислих “Ами предполагам, че вече е готова за твърди храни”. Разбира се, тя беше третото ми дете и аз бях малко по-спокойна вече. С първото си дете покорно започнах да тъпча готови храни Гербер на четири месеца. Той не беше впечатлен.
-          Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
-          Ако му предложите малко храна, може ли да я преглътне, или я избутва обратно с езика си? Рефлексът за изтикване с език е предпазно средство, което започва да изчезва към шестмесечна възраст. Когато бебетата са наистина готови за твърди храни, мускулите в устата им и езика им са достатъчно развити, за да препратят храна от езика им до задната част на устата им. Това действие трябва да е координирано с преглъщането, а повечето бебета под шест месеца просто не са готови. Опитвали ли сте някога да храните мъничко бебе с твърди храни? В поколението на майките ни (и нашето тук в България) на бебетата се е предлагала каша на шест седмична възраст.Майките слагали храна в устата на бебето, то я изплюва, те пак я набутват обратно, то пак я изплюва и тъй нататък. И между другото, не давайте на никой да ви разправя, че ако давате твърди храни на бебето си, то ще спи през нощта. Проучванията са показали, че нещата не стават така. Познавам кърмени бебета, които спяха през нощта на двуседмична възраст, и изкуствено хранени бебета, които все още се будеха на две години. Моделът за сън на всяко бебе е различен. Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта.
-        Никнат ли му зъби? Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче. Увеличеното киоличество слюнка, което придружава никненето на зъби също помага на храносмилането. На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни.


Началото

-        В началото вашата цел не е да запълните стомаха на бебето. Това е преживяване, което носи опит и на двама ви, затова започнете с малко количество и вижте как реагира бебето. Целта ви е да му покажете нови вкусове и текстури, а не да заместите по-лоша храна (каша, например) за по-добра (майчината кърма). Запомнете, че ако е гладно като вълк, бебето няма да е в настроение да опитва каквото и да е ново. Предложете твърдите храни след кърменето, нещо като десерт. Обикновено най-доброто време е сутрин към 10 или следобед. Следвайте бебето си и постепенно увеличавайте количеството на предлаганата храна.
-         Ако искате да сте наистина консервативни (особено се препоръчва, ако имате семейна обремененост с алергии), тогава въвеждайте новите храни една по една, като оставяте по една седмица, преди да въведете нова храна. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-маловажно е това, защото то е развило повече защита срещу алергиите. Ако изглежда, че някоя определена храна причинява реакция (течащ нос, обрив по лицето или дупето, раздразнителност или газове), премахнете тази храна за една седмица, след това опитайте пак. Ако има същата реакция два или три пъти, не я давайте поне шест месеца.
-         Може да пожелаете да използвате блендър или пасатор за бебешката храна в началото. Ако изчакате поне до шест месеца, няма да има нужда да харчите пари за Етап едно, Първи стъпки и пр., за които компаниите за бебешки храни пръскат толкова пари, за да ви убедят, че са необходими. Лесно е да използвате вилица за да намачкате и да разредите храната, която сервирате на останалата част от семейството. Разбира се, ще отделите бебешката храна, преди да добавите сол и подправки. Готовите бебешки храни са удобни, когато пътувате – ако ядете в мексикански ресторант, например, по-вероятно е да искате да нахраните бебето с пасирани сладки картофи, отколкото с пикантна питка с месо.
-         Пригответе се за голяма бъркотия. Това може да ви изглежда очевидно, но това, за което много майки не помислят е фактът, че щом веднъж започнете да давате твърди храни, не само ще бършете омазано лице със зелен фасул, напластен в косата на бебето ви, но също така и фактът, че движенията на червата му никога няма да бъдат предишните. Помните ли как акото на новороденото не мирише лошо, а има отличителна миризма като на мая? Тези дни приключват първия път, когато бебето ви опита твърда храна. Разбира се, да видите колко много се забавлява, докато се храни с пръсти от масичката на високото столче, пълна с размачкан банан (известна част дори ще му влезне в устата) си струва всичко. Това е друго предимство на изчакването с въвеждането на твърди храни – можете горе-долу да минете без цялото това нещо с храненето с лъжичка и да го оставите да се храни с пръсти само, щом умее вече да седи и да вдига малки предмети. Много по-лесно е за вас (макар и несъмнено по-мръсно) и също така много по-забавно за бебето.

 
Добри първи храни

-         Банан
-         Круша
-         Ябълков сок
-         Тиква
-         Морков
-         Сладък картоф
-         Авокадо
-         Праскова
-         Оризова или ечемичена каша (отбележете, че кашите са последни в списъка. Това е така, защото кашата е много преработена и ще осигурява само празни калории, ако не е обогатена с желязо и витамини. Кашите традиционно са смятани за първа храна за бебетата, но само защото изкуствено хранените бебета се нуждаят от допълнително желязо, от което кърмените бебета нямат нужда).
-         След като въведете храните, изброени по-горе, можете да преминете към месото (смесвайте го с нещо от списъка по-горе, което е вече познато на бебето, ако в началото изглежда, че не му харесва). Тофуто е питателна храна, и може лесно да бъде нарязано на меки кубчета, подходящи за една хапка (особено добро, ако сте вегетарианци). Рибата е отличен източник на протеини, но внимавайте за кости.
-         Пълнозърнести парчета хляб без яйца, мляко или захар също са добри първи храни.
-         Избягвайте краве мляко или млечни продукти, особено ако има фамилна обремененост с алергии. Повечето бебета могат да толерират кисело мляко и натурални (обезсолени) сирена след като са навършили девет или десет месеца. Ако има фамилна обремененост с алергии, изчакайте докато бебето е поне на една годинка.
-         Предлагайте допълнителни течности (вода и вок) умерено. Кърмените бебета не се нуждаят от допълнителна вода, тъй като кърмата осигурява всичката вода, от която имат нужда. Ако бебето приема твърде много вода, може дори да предизвика сорма на “интоксикация от водата”, която може да накара натрия в кръвта да се разреди, така че тялото да не функционира правилно. Плодовият сок съдържа много празни калории, и е по-нехранителен от самият плод, защото не съдържа хранителният пулп. Проучванията показват, че пиенето на излишни количества плодов сок може да допринесе за затлъстяване в детска възраст. По някое време между шест и девет месеца много бебета проявяват интерес към пиенето от чаша. Предложете малко вода или кърма (кравето мляко трябва да бъде избягвано, докато не навърши дванадесет месеца), и от време на време да му давате да пие малко сок (разреждайте го с вода в началото)
                                               

Храни, които да избягвате

-   Сол (добавената сол може да стресира незрелите бъбреци на бебето ви)
-   Химически добавки. Никой не е сигурен за ефекта им при възрастните, още по-малк при бебетата.
-   Кофеин – стимулант, не храна. Може да повиши кръвната му захар и да стимулира сърцето и белите му дробове по пагбен начин.
-   Захар – празни калории без почти никаква хранителна стойност. Защо да допускате бебето ви да развива вкус за нещо, което се свързва с развалени зъби, болести на сърцето, затлъстяване, диабет и проблеми с поведението?
 -   Шоколад – почти винаги съдържа захар и кофеин, и също може да бъде алерген. Не се препоръчва за деца под две години и умерено след тази възраст.
-   Често срещани алергени – краве мляко, пшеница, житни растения и яйчен белтък – най-добре е да ги избягвате през първата година и след това да експериментирате, особено ако имате фамилна обремененост с алергии.                                                                                                                                      
                                       
Храни, които ОПРЕДЕЛЕНО да избягвате
(защото бебетата могат да се задавят с тях)

-         Грозде (когато се дават, зърната се нарязват на четвъртинки или по-малки парченца с големината на грах; желателно е да се белят)
-         Пуканки
-         Хот-дог или големи парчета месо
-         Сухи зърнени храни (тип конфлейкс)
-         Големи парчета ябълка или резени ябълка
-         Чипс
-         Сурови морковени резени или пръчици
-         Ягоди, малини, боровинки и пр.плодове (цели или обезсеменени)
-         Сладки
-         Твърди бонбони
-         Фъстъчено масло
-         Цели ядки или семки  
   Тъй като уменията, апетитът и готовността за твърди храни у бебетата са толкова уникални, колкото и темперамента им, индивидуалните способности и вкусове трябва да сиктуват как, кога и какво да ги храним. Кърмата е перфектната храна за първата година и след това, така че просто се наслаждавайте да храните бебето си и не се тревожете дали е изяло цялото бурканче прецеден спанак. Когато кърмите бебето си, вие покривате основните му хранителни нужди. Отпуснете се и следвайте сърцето си и се водете по бебето. Щом е щастливо, здраво и расте добре, знайте, че вършите правилно нещата.

Anne Smith, BA, IBCLC
www.breastfeedingbasics.com

# 1
 • Варна
 • Мнения: 9 573
А какво казва по въпроса Българската Асоциация по Педиатрия? Или няма такава? Все пак живеем в България, не в Америка, за да следваме твърдо техните препоръки.

# 2
 • Мнения: 4 402
ама кой е казал да следваме ТВЪРДО каквито и да било препоръки?!
последното изречение от статията гласи:
"Отпуснете се и следвайте сърцето си и се водете по бебето. Щом е щастливо, здраво и расте добре, знайте, че вършите правилно нещата."
това е информация. аз лично следвам всякакви съвети избирателно.

# 3
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Всеки следва "твърдо" каквото си реши. Това е само информация. Защо трябва пак да го обръщаме на заяждане?

Който намери текст от българската асоциация да го постне. Макар че си представям какво ще пише вътре - сок от родилния дом, пюрета от третия месец и на петия е вече на попара, жълтък и месо - така съветват българските педиатри Close.  А родителите сами решават какво да дават и с какво да изчакат.
Аз лично благодаря за инфото, ще си го запазя. Не съм съгласна само с това че децата на формула приемат по-малко желязо. Има формули с добавка на желязо, каши също, така че да няма недостиг.

# 4
 • Мнения: 896
Моя приятелка живееща в Кипър се изуми, че на седем месеца давах месо. Те до 6 месеца давали само мляко (адаптирано в техния случай), а имало държави където до 6 месеца дори и вода не им давали на бебетата.
Нашата педиатърка много държеше да започнем захранването рано. Плодове сокове след 30-я ден. След 2месеца плодови пюрета. В края на втория и началото на третия зеленчукови пюрета и т.н. Добре че детето не ги искаше тия зеленчуци, че се спрях и почнах чак на 4.5 месеца.
Та и на мен ми е много интересно, защо в България талкова ги пришпорваме тия деца. така или иначе никой не яде цял живот мляко.
А и като минат 1год. като че ли много рязко се спира да се говори за хранителния режим. Май се разчита прекалено много на кухнята.

# 5
 • Мнения: 127
Чудесна информация. След около месец започваме захранването, така че всякакви съвети са ми от полза.

# 6
 • Мнения: 2 460
Много ми хареса статията и открих много полезни за мен неща! Grinning

# 7
Статията си е наистина много полезна и българските педиатри трябва да си направят труда и те да почетат нещо по-различно от това което се пише по нашите книги отпреди 30 години. Не казвам че съветите на американските педиатри са най-правилни, но доколкото имам приятелки и във Франция, Италия, че и Русия май съвпадат. Единствено за нашите си остава най-правилно да се дава сок на 1-2- месеца, пюрета и попари на 4. Едно си баба знае едно си бае, я че ние да не сме умрели като сме гледани така си казват повечето от майките и всеки кара както мама и свеки кажат.

# 8
 • Мнения: 377
Здравейте,  
 аз подобно на повечето майки следвах съветите на лекарите ( нашите-българските), започнахме захранвенето от 3-ия месец-плодово пюре и т.н.  Тъй като ни изписаха от родилния дом със силно развита анемия, бях много изплашена и следвах точно препоръките на джи пи-то. Но малко преди 6-ият месец попаднах на форума и в следствие на прочетеното тук реших да изчакам със захранването с месо. Сега сме на 7,5 месеца още не съм давала месо, (забравих да напиша че кърмя) при изследванията предният месец хемоглобина ни беше 130, което много ме очуди и зарадва. Така че,  напълно съм обедена че написаното в статията е вярно!

# 9
 • Мнения: 3 369
Хубава статия, направи ли ви впечатление обаче съвета да не се захранва с каша, защото съдържа много празни калории? А и друго интересно имаше, че пълнозърнени резенчета хляб без яйца мляко и захар също е добра първа храна... Какво мислите по въпроса?

# 10
 • Мнения: 2 460
Цитат на: SZA
Хубава статия, направи ли ви впечатление обаче съвета да не се захранва с каша, защото съдържа много празни калории? А и друго интересно имаше, че пълнозърнени резенчета хляб без яйца мляко и захар също е добра първа храна... Какво мислите по въпроса?


Мисля, че е много умно и логично, след всичко, което съм прочела:D Обикновено кашите са за "напомпване" и са много подходяща първа храна особено, ако бебето има да наваксва килограми и добре запълват стомахчето. Знам, че американската школа препоръчва захранване с каша, а френската (сигурно и други европейски) - със зеленчуково пюре. И при двете става въпрос за захранване след 6-ти месец.

Абе всеки има различно мнение. Laughing Добре е да сме информирани, ама това пък хич не улеснява избора ни Rolling Eyes

# 11
 • Мнения: 3 369
Цитат на: kiki27
Цитат на: SZA
Хубава статия, направи ли ви впечатление обаче съвета да не се захранва с каша, защото съдържа много празни калории? А и друго интересно имаше, че пълнозърнени резенчета хляб без яйца мляко и захар също е добра първа храна... Какво мислите по въпроса?


Мисля, че е много умно и логично, след всичко, което съм прочела:D Обикновено кашите са за "напомпване" и са много подходяща първа храна особено, ако бебето има да наваксва килограми и добре запълват стомахчето. Знам, че американската школа препоръчва захранване с каша, а френската (сигурно и други европейски) - със зеленчуково пюре. И при двете става въпрос за захранване след 6-ти месец.

Абе всеки има различно мнение. Laughing Добре е да сме информирани, ама това пък хич не улеснява избора ни Rolling Eyes


Аз по същата причина реших да не захранвам с каша. Първо се двоучях между каша и картоф, а сега вече няма какво да се двоумя, защото вече започнах да му давам банан и тиква. Така че нито един от вариантите дето ги мислех не стана Simple Smile

Между другото днес му купихме столчето з ахранене на Чиполино - много е хубаво, страшно сме доволни Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 8 403
След много четене, и чудене и аз реших като почна да захранвам да почна с зел.пюренце(картофче). Вчера бяхме на консултация и сме 8,100 достатъчно сме напомпани и без каша! Само се чудя от кога да започна... след 5ия или след 6ия... трябва да се връшам на работа и затова бързам  Cry  ако захраня след 6ия, ще трябва баба която ще гледа бебка да въвежда новите храни, а не ми се иска някой друг да го прави...
SZA я кажи за столчето, това което искаше ли купи? От къде и за колко,  и аз ще се разходя докато е хубаво времето да купя, нищо че още сме малки!

# 13
 • Мнения: 2 460
Честита покупка! Grinning


Още в понеделник и аз ще го купя този Grand Konfort.
Иначе и Емо е пробвал и тиква и банан, въпреки че аз засега не му разнообразявам много храната. Яде основно пюрета от: картоф, картоф и морков, картоф и тиква, ябълка и тиква, ябълка и морков, ябълка и банан. Действам бавно и постепенно със захранването, но затова пък засега да чукна на дърво всичко върви много добре. Ще добавяме и нови работи полека-лека.
Виждам, че някои мами тук във форума се оплакват, че децата им не ядат зеленчукови пюрета, защото предпочитат по-сладките плодови, така че имай и това предвид Simple Smile

# 14
 • София
 • Мнения: 8 403
SZA, видях отговора в другия форум  Wink

Общи условия

Активация на акаунт