Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си разтълкуваме съня - 9

 • 56 864
 • 744
 •   1
Отговори
 • Мнения: X


ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА СЪНИЩАТА!


Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа.
 Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това,
 което ни се проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата
 и реалния или просто избират да не правят тази разлика,
защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.

По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си.

Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.
     
Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.
   
През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.
     
В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.
     
Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.
     
Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.
     
През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.
     
Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.
     
В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.Някои от по-често срещаните символи в сънищата, обяснени в предишните теми:

Скрит текст:
Зъби:
Зъбите са изключително важни от физическа гледна точка. Като такива съзнанието ни свързва техния образ с широк набор от значения. Идеята за смъртта е логична (произлиза от Гръцки поверия), но и напълно недостатъчна, опростена като смисъл. Много често хората сънуват сънища с падане на зъби,развалени зъби, клатещи се зъби, липса на зъби и т.н., това не означава всеки път, че непременно ще се случи някаква смърт около тях. Както и повечето символи от съновниците всичко е сведено до най-опростения и краен вариант, което не е хубаво при тълкуването на сънищата, защото не дава нужната интерпретация.
Като средство за хапане, дъвкане, разкъсване зъбите се свързват със сила, съответно загубата им насън - чувство на безсилие, недостатъчност на възможности, чувство на безизходица и голямо затруднение. Също така зъбите,загубата им, могат да се явят, като индикация за физически неразположения, недохранване. От естетична гледна точка зъбите представляват най-важната предпоставка за красива усмивка, т.е. свързват се с притеснения за това как останалите ни възприемат, страх от затруднение, страх от провал, страх от остаряване и т.н. и т.н. всякакви страхове свързани с външния вид и възприемането ни от останалите хора.

Асансьор:
асансьорът по принцип символизира възхода и падението в нас,в живота ни, заради посоките, в които се движи нагоре - надолу. Обикновено нагоре се свързва с положителни емоции и обратното. честото пътуване с асансьор насън показва някакво лутане и объркване, кръстопът и невъзможност за вземане на решения, наличие на много възможности или желание за такива.

Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно.

Кавга:
кавгата по принцип се свързва с несъгласие наяве/ излъгани очаквания/ разминаване на мнения/ конфликти, понякога случващи се вътре в самите нас.

Майка/Баща:
Майката символизира началото/ основното/ инстинктивното/ грижа и закрила/ отдаденост и подкрепа. Бащата, като символ се свързва по-често с авторитет/ покровителство.

Преследване:
преследването общо взето се свързва с някакво безпокойство наяве, стрес/напрежение/страхове/опасения/притеснения и т.н.

Убийство:
убийство насън изразява реално желание да премахнеш/унищожиш дадено нещо наяве. Може да е навик/грешка/спомен/човек, каквото и да е не го искаш в живота си,опитваш се да го забравиш.

Вълна (от вода):
приближаване на някаква опасност/нередност/изобщо спънка,проблем някакъв. Най-често е предупредителен знак и съветва да бъдем нащрек,в очакване на нещо не дотам приятно.

Черното:
Черният цвят сам по себе си е символ на неизвестност, опасения, понякога страх, заблуда, илюзия, прикритие, неосъзнатост.

Море:
Морето често се явява насън, като отражение на нашите емоции и чувства наяве, символизира връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Изпити/Училище/Университет:
изпити се сънуват цял живот, защото независимо, че не сме вече в училище хората си оставаме ученици през целия си живот и винаги има какво да научим. Като част от  обществото човек постоянно е изправен пред изпити, оценка, одобряване/неодобрение, критика/възхвала, приемане/отхвърляне и т.н. било то в професионален или личен план. По този начин съзнанието/подсъзнанието ни връща отново на познатия чин, защото емоциите и мислите ни приемат същия облик, какъвто сме имали когато сме били на важен изпит в у-ще преди, най-важните от които притесненията относно нашето представяне и последващата оценка, която ще ни се даде.

Падане:
Падането само по себе си се свързва с реална нестабилност, несигурност, страх от загуба на контрол, страх от провал, чувство на малоценност, тревоги.

Шофиране:
шофирането на сън символизира контрола в живота ти наяве.
Шофирането на каквото и да било превозно средство или возенето в него обикновено символизира на къде "се движиш" в живота си в момента.

Бялото:
Белият цвят е цветът на ярката ослепителна светлина, свързва се с чистота, съвършенство, мир, невинност, чест, осъзнаване и ново начало.

Болница:
болницата/поликлиниката се свързва с нужда от обгрижване, помощ, отредено внимание и подкрепа.

Закъснение,изпускане на полет/влак/автобус и въобще всякакви препядствия свързани с пътуване:напрегнатия график и стрес от ежедневието обикновено са предпоставка за подобни сънища. Задълженията и отговорностите от ежедневието ни и разпределението на времето,с което разполагаме за да свършим всичката работа. Също така, когато изчакваме до последния момент за да свършим нещо, съзнанието ни реагира с такива сънища.

Земетресение:
земетресението насън обикновено е знак за вътрешни сътресения наяве. Несигурност, внезапни промени, стрес, страх, невъзможност за справяне с трудности/усложнения, паника и т.н.

Времето:
промените във времето насън и особено бедствията се свързват с вътрешните промени, емоциите и чувствата произлизащи от тях. Земетресенията обикновено символизират неща, които се случват бързо неочаквано и те плашат заради евентуалните последици, които ще донесат.
За тези, които сънуват починали хора,
 има друга ТЕМА  пишете в нея за тези сънища.
# 1
 • Мнения: 620
Freya: Не казвал че трябва да се случи това, в действителност е относително рядко подобни рани да стигнат чак до физическо ниво, но когато стане ситуацията е доста гадна, още повече, че причините могат да се открият от екстрасенси, или доктори, който се интересуват от пара-явления повече от чисто любопитство. За нормални лекари - просто ще започнат да пращат човека по изследвания, които няма да установят нищо, докато накрая не вдигнат и те рамене.
Когато ми се случи това с меча, 1 седмица ми разправяха как съм си ударил ръката, докато съм спял, само че мястото беше такова че беше направо абсурдно подобно твърдение, да не говорим че при подобен удар почти всеки би се събудил от самата болка. Мъжът на жената, която тогава ме излекува ми показа видима рана като от куршум в или около слънчевия си сплит на тялото си и каза че я е получил при подобен инцидент насън. И то много ясно забележима. Затова и давам тези предупреждения.
Колкото и рядко да се случват подобни пренасяния, все пак стават и ако могат да бъдат избегнати по някакъв начин това може да е само от полза за евентуалните потърпевши. И гадното е също че не е задължително да запомниш съня си че да се случи подобно пренасяне.

# 2
 • Мнения: 557
Благодаря за новата тема!
Весели празници на всички Simple Smile

# 3
 • Мнения: 807
ДА СЕ ЗАПИША 

Сънувам много често и по лошото е че все сънища които не ми харесват и ме хваща страх и паника .
Възможно ли е да е така от страха които имам през деня -да не съм болна - вероятно имам хипохондрия .

Помагайте - Моля ви !
Какво да направя за да избегна тези лоши сънища ?
Весели празници !

# 4
 • постоянно
 • Мнения: 7 092
Благодаря за новата тема  Hug

# 5
 • Мнения: 19 621
Цопвам и аз. Благодаря за темата.  bouquet

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 17 800
Сънувах,че с две малки дечица се разхождаме,едното се отскубна от ръката ми и се затича към улицата,а идваше кола,затичах се ,не успях да я хвана... и се събудих разтреперана....

# 7
 • Мнения: 241
Marthina, по повод въпросът ти от предната тема - това пише на първа страница за бременност, както ти е казала и Фрея: "Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно."
Доли, и аз веднъж сънувах,че моето дете така "изскача" близо до кола и после през деня бях много внимателна как играе и къде.

# 8
 • Мнения: 1 266
Тази нощ сънувах много. Едното беше, че някакъв непознат мъж ми предлага годеж. Аз приех, но малко след това му върнах пръстена, защото беше незаинтересован, не ми обръщаше внимание и той го прие като не каза нищо и не показа емоция. Пък и не ми харесваше особено човека на външен вид. Беше едър и обикновен. Защо съм приела знам ли, ама сън. С връщането на пръстена се събудих и още сънена си пипнах с палеца безименния дали имам пръстен наистина.
Сходна история съм преживяла, но ще ми е интересно да прочета тълкуването.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 181
  Здравейте!
Темата е страхотна и тъкмо съм на тази вълна.Обожавам да сънувам и се опитвам да тълкувам сънищата си. За мен това е една много интересна тема от дълги години ,защото за мен самата сънищата ми са ми интересни,макар в повечето случаи да са леко неприятни,странни,налудничави дори.Често си мисля,че може да има нещо сбъркано в главата ми.  Laughing Имам един сън от преди 4-5 гд,който страшно много ме потресе и изобщо не мога да намеря смисъл в него,но искам да ви го разкажа ,въпреки че малко ме е срам.
 Сънувах един умрял човек,който лежеше на земята,а аз ядях от него с вилица и нож и ми беше страшно вкусно и не можех да спра да ям. В съня си започнах да се ужасявам от себе си и се събудих потресена и погнусена от себе си. Известно време лежах в леглото и се чудих на себе си и толкова се мразех ,че не можех да се побера в кожата си,докато мина време и започнах да приемам че това е просто сън. Нещото което ми направи по-силно впечатление не беше самият сън,а реакцията ми към мен самата.
 Сега обаче докато описвах чувствата си от съня ми хрумна ,дали тогава това не са били моите собствени подсъзнателни чувства към мен самата,предизвикани от някакъв период от живота ми в който не съм била удовлетворена от себе си?  newsm78   
  Надявам се не мислите ,че съм куку  Laughing
  В момента съм бременна и сънищата ми са супер странни и супер забавни. Наистина се забавлявам много. Снощи сънувах,че съм някакво животно,но не разбрах какво. Бях с други животни и бягахме от нещо в гората. Имаше слон,носорог,катерички ,птички и си приказвах с всичките и обсъждахме от къде да минем  Joy 

# 10
 • Мнения: 192
Честито Рождество на теб Фрея и на всички съфорумци!!!Пожелавам ви весели празници и една прекрасна нова 2016 година, изпълнена с много, много усмивки!!! Hug Hug Hug bouquet bouquet bouquet Close-mas:

# 11
 • Мнения: 21
Записвам се и аз. Да не е спам да споделя за мой сън. Сънувах, че вдигаме сватба със сегашния ми приятел, само че всичко стана много бързо. Спомням си, че за 4 дена направихме организацията, защото бях бременна. Спомням си, че мястото на което бях съм го сънувала и друг път, нещо като пазар с много коридори. В крайна сметка ме закараха на сватбата, за която закъснях, приятеля ми се беше уплашил, че няма да дойда и накрая седнахме сред хората в церемониалната зала и се събудих.

Друг мой сън - повтарящ се. Дълго време се возех на влак, първоначално го гонех за да го хвана, когато успях да се кача, се появяваше котка, която аз гонех скачайки от влака. После хванах котката и се возихме известно време спокойно на влака. После сънувах, че съм в автобус. Вътре беше сегашния ми приятел и беше осветено в синьо. Оттам нататък не съм се возила на влак. Откакто се разделих с предишния ми приятел, не съм сънувала влака, а шофирам кола и котката се окоти.

# 12
 • Мнения: 65
Здравейте на всички! Искам да попитам, ако някой знае - от години много често сънувам.... паяци. Някой може ли да ми обясни какво означава?

# 13
 • Мнения: 15
Благодаря за темата Simple Smile
Първо да кажа, че започнах да тълкувам сънищата си след като години наред се интересувах от темата и изчетох доста от Фройд и Юнг.
Имах преди години един повтарящ се сън, който се появи точно в период в живота ми, който ми беше много труден. Сънувах, че изпускам самолети. Всеки път по различен начин, примерно, нещо се случва, забравила съм багажа, трябва да се върна, изпускам метрото и моят самолет излита. Друг път примерно тръгвам натоварила съм багажа, хванала съм автобуса, но ме замотват на изхода и тн. Моя позната ми помогна да разтълкувам съня и оттогава спрях да го сънувам. Оказа се, че точно тогава бях в ситуация, която ми беше много важна в професионален план, но нещо все се объркваше и не успявах да се домогна до това, което исках. И в преносен смисъл изпусках самолета. Sad
Оттогава тълкувам доста успешно сънища и на познати и близки, само че трябва да съм наясно с контекста, тоест със събитията в живота на сънуващия. Ако някой желае може да ме пробва и тук или на лични Simple Smile

# 14
 • Мнения: 241
Tina, супер Simple Smile наистина е добре да се знаят повече подробности, за да е по-добро тълкуването. Може да погледнеш последните постове на момичетата, които споделят.

Общи условия

Активация на акаунт