Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Хранене на бебето и детето
Захранване на кърмачето
Автор: Д-р Антоанета Антонова, сп.Бон Апети, бр.54/55
 

Д-р Антоанета Антонова е зам.председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ и работи като специалист педиатър в ХХІІ диагностично-консултативен център в София и Медицински център за детска неврохабилитация - бул. Възкресение1 В.

КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПЪРВАТА НЕМЛЕЧНА ХРАНА В МЕНЮТО НА БЕБЕТО, СЪВЕТВАМ ВИ ДА СЕ РЪКОВОДИТЕ ОТ ПРАВИЛОТО: ПО-ДОБРЕ КЪСНО, ОТКОЛКОТО ТВЪРДЕ РАНО. ПРЕПОРЪЧВАМ ЗАХРАНВАНЕ НА КЪРМАЧЕТО ДА СТАВА НАЙ-РАНО СЛЕД ЧЕТВЪРТИЯ-ПЕТИЯ МЕСЕЦ, НО ВИНАГИ СЪОБРАЗЕНО СЪС ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДЕТЕТО И ИНДИВИДУАЛНИТЕ МУ ОСОБЕНОСТИ.

Според съвременните тенденции в захранването на кърмачетата препоръчително е то да стане най-рано след четвъртия-петия месец, тъй като преди това има риск от възникване на храносмилателни разстройства и поява на алергични реакции. Не бива да се забравя, че колкото по-малко е детето, толкова по-незряла е храносмилателната му система. Тя е с лесноранима лигавица и с увеличена пропускливост за бактерии и токсични вещества. Важно е да се знае също, че захранва нето се прави според индивидуалните особености на всяко дете, а не при достигането на дадена възраст.

Препоръчително е да се пристъпи към него, когато бебето само прояви интерес към друга немлечна храна. Как да разберете дали моментът е дошъл? Когато детето навърши 45-месечна възраст, го вземете със себе си на масата, докато цялото семейството се храни. Ако прояви интерес към храната на големите и не отблъсква с език предложената му лъжичка, значи вече е готово. Но ако захранването стане по принуда, има голяма вероятност да създадете отрицателно отношение на бебето към яденето с лъжичка и да го направите злоядо.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА


1. При въвеждането на нова храна детето трябва да бъде здраво, защото в противен случай е с намалени защитни сили и е по-податливо на храносмилателни разстройства и алергични реакции.


2. Всеки нов продукт се дава в малки дози (12 ч. л.), като количеството постепенно се увеличава. Така за около 10 дни едно цяло хранене се замества с новата храна. Поетапното увеличаване на количеството се налага, за да се даде възможност на храносмилателната система да се адаптира.


3. При въвеждането на всяка нова храна трябва да следите за появата на кожни обриви и храносмилателни смущения (подуване на корема, болки и куркане на червата, разстройство или запек). Ако се появят някои от тези симптоми, веднага трябва да преустановите даването на каквато и да е друга немлечна храна поне за 34 дни. След това продължете захранването отново, но вече с друг продукт.
Разбира се, трябва да се обадите и на педиатъра на вашето дете.


4. Новата храна се дава в началото, докато детето е още гладно, за да може да поеме желаното количество.


5. Ако детето упорито отказва да приеме някоя нова храна, не го насилвайте. Просто не му я предлагайте около седмица, а през това започнете да въвеждате друга храна (например вместо зеленчуково пюре дайте каша).


6. Предлагайте новата храна с лъжичка, не с биберон. Не ползвайте лъжицата, с която вие сте се хранили. Всеки видимо
здрав човек може да има в устната си кухина многобройни микроби, които за нас, възрастните, не са опасни, но могат да причинят
заболяване на бебето. 


7. Децата, родени със здравословни проблеми или с ниско тегло, се захранват по-късно и много по-предпазливо, под усилено наблюдение от педиатър.


Това са основните правила при захранването, а в следващия брой на списанието ще продължим темата и ще ви запозная с реда на въвеждането на новите храни. 

Пюрето е подходящо за обедно хранене.

Пилешко със зеленчуци

Необходими продукти:
50 г пилешки гърди
20 г праз
1 средно голям картоф
1 морков
1 ч. л. зехтин
1 домат

Начин на приготвяне:
1. Ситно нарязаният праз се задушава в зехтина и към него се добавя нарязаното на малки парченца пилешко месо.
2. Залива се с гореща вода и се прибавят морковът и картофът, нарязани на едро.
3. Оставя се да ври 15 минути и след това се слага ситно нарязаният домат.
4. Вари се още 56 минути. Пасира се до
желаната консистенция.

Спаначено пюре

Необходими продукти:
100 г спанак
2 с. л. готова оризова каша

Начин на приготвяне:
1. Ситно нарязаният спанак се поста-
вя в малък съд и се залива с гореща
вода. Оставя се да ври 56 минути.
2. Оризовата каша се разтваря с
вода според указанията на опаков-
ката.
3. Продуктите се слагат в блендер и
се пасират.

С израстването на детето се увеличават и нуждите му от енергия и от биологично активни вещества, необходими за развитието на всички органи и системи в човешкия организъм.  Майчината кърма или адаптираното мляко могат да задоволят хранителните нужди и да осигурят нормално развитие на кърмачето само до пет-шестмесечна възраст след раждането. Точно тогава се изчерпват и запасите от желязо в черния дроб на бебето. Ето защо след петия-шестия месец кърмачето трябва да бъде захранено и с друга твърда храна, която е с по-високо енергийно съдържание и по-богата на витамини, микроелементи и пълноценни белтъци. При захранването в определена последователност се включват различни видове храни
плодове, зеленчуци, каши, месо, яйца, риба и т.н. Преди детето да бъде захранено, задължително трябва да бъде консултирано с лекуващия го педиатър, който ще прецени какво е неговото здравословно състояние. Трябва да бъде уточнено дали в семейството има някакви наследствени заболявания, като алергии, затлъстяване и др. На базата на тези данни лекарят ще прецени кога и с каква храна да бъде захранено детето.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ ДО ДЕСЕТИЯ МЕСЕЦ

Световната здравна организация препоръчва през първите 6 месеца от живота си кърмачетата да се хранят изцяло и напълно естествено. След този период нуждите на детето нарастват и то трябва да се захранва и с немлечна храна, докато кърменето продължи до две години. Кърменето до двегодишна възраст е трудно осъществимо, но по възможност то трябва да продължи поне до десетия месец, като, разбира се, от началото на шестия се започне въвеждането и на други твърди храни.

ДА ЗАХРАНВАМЕ ЛИ С ПЛОДОВИ СОКОВЕ ВЕДНАГА СЛЕД ВТОРИЯ МЕСЕЦ?

Сигурно болшинството от вас са чели книги за храненето на децата, в които пише, че от втория месец се започва даването на плодов сок. Правилно ли е това? В Националния план за действие Храни и хранене 20052010 г., приет от Министерския съвет още през 2005 г., пише, че: Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато Световната здравна организация препоръчва до шестия месец бебетата да са изключително на кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на втория месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачетата. Поради неинформираност или липсата на средства някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязонедоимачна анемия. Този цитат дава категоричен отговор на въпроса, който най-често се задава от родителите:  да започнем ли даването на сокче от втория месец, защото детето на съседите вече го пие.

ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ ИЛИ ПЛОДОВИ СОКОВЕ?

Нашата българска школа препоръчва захранването на здравите деца да става с плодови сокове или с плодово-зеленчукови пюрета. В САЩ и Канада това се прави с безглутенова млечна каша. Аз препоръчвам захранването на здравите деца да започне със зеленчуково пюре и по-късно да се въведат плодовите сокове. Даването най-напред на сладките плодови сокове създава у някои деца предпочитание към по-сладки храни и след това те не приемат с охота по-солените и безвкусни зеленчукови пюрета. Предлагам ви две рецепти, подходящи за въвеждаща храна на деца на 6- и захранване на над 7-месечна възраст. В следващия брой на списанието ще предложа на вашето внимание моето виждане за начина на захранване на здравите деца и на деца със здравословни проблеми.

Пюрето е подходящо за първа въвеждаща храна.

Картофено пюре

Необходими продукти:
1 средно голям картоф
60 мл адаптирано мляко
или кърма
1/2 ч. л. краве масло

Начин на приготвяне:
1. Обелените и нарязани картофи се варят на пара.
2. Още топли се поставят в блендер заедно с млякото и маслото и се пасират.

Пюре с пилешко и зеленчуци

Необходими продукти:
6070 г пилешки гърди
1 резен праз (2 см)
1 картоф
1 парченце целина
1 морков
1 ч. л. зехтин

Начин на приготвяне:
1. Нарязаните наситно праз и пилешко месо се задушават в зехтина.
2. Добавят се и останалите обелени и нарязани зеленчуци и се заливат с гореща вода.
3. Оставят се да врят 1520 минути. След това се пасират до необходимата консистенция.

Видянa: 75492 пъти

Общи условия

Активация на акаунт