Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Вредни обичаи при обгрижването и лечението на децата
Автор: проф. д-р Христо Михов

В трудните години в края на двадесети век, освен официалната медицина, все още намират място множество обичаи и навици, при които се излага на опасност не само здравето, но и животът на малките деца. Напоследък все по-широко разпространение добиват и някои нови мании за диагноза и лечение с ''биотокове и биотерапия'', чрез които явно самозвани ''специалисти'' заблуждават непросветените обикновени хора.
Ще спомена само някои такива обичаи без коментар. В миналото жената, която бабуваше на родилката, след раждането си измиваше ръцете, а родилката трябваше да изпие тази вода. На родилката се предлагаше да изпие чаша вино, та бебето й да е кротко. Че как няма да е кротко, щом като в чаша вино се съдържа алкохол, който - преминал през майчината кърма - упоява новороденото! Върху пъпа на новороденото се слагаше кичур непрана вълна, за да не хваща бебето колики. Вие сами се досещате какво разнообразие от бактерии има в непраната вълна. Краката на бебето се стягаха здраво с повой, за да останат прави, да не се изкривят.
Има обаче и други обичаи, от които пострадали деца все още постъпват в детските отделения. Например още през първата седмица новороденото се осолява навсякъде, включително и в гънките, за да не миришела кожата му, като порасне! В резултат кожата на бебето се зачервява силно - като при първа степен изгаряне, а на места повърхностният й слой се свлича и се появяват капчици кръв. А солта се просмуква през кожата и предизвиква тежко отравяне. Едно новородено загина в клиниката часове след като бе поръсено с две шепи сол. Затова, ако някоя ''знаеща'' баба или съседка ви посъветва да направите тази глупост, предложете й да наръси със сол своята кожа, и то на най-нежните места.

Лечението на млечницата (соор), която образува бели налепи по лигавицата на устата у новороденото, причинена от гъбички, се провежда според народната медицина така: мед и сода бикарбонат се натриват с пръст по лигавицата на устата, докато пусне кръв. За съжаление този жесток начин се прилага все още даже от някои медицински работници, макар че има лек и сигурен начин на лечение

Все още се практикува лечението на ''простудата'' у кърмачето чрез намазване на кожата му със свинска мас, в която са разтворени две таблетки ацетизал, а той се всмуква през нежната кожа на бебето и причинява тежко отравяне. Същото важи и за компресите с ракия върху коремчето на бебето срещу колики. В една кафена чашка ракия се съдържа толкова алкохол, който - преминал в кръвта на детето, действа токсично на нервната му система. И ако бебето се успокои след тази процедура, знайте, че то е от алкохолното опиянение.

Не са безопасни и разтривките с газ за осветление, която има силно дразнещо действие върху детската кожа. Учудващо е, че гаргара с газ за осветление се препоръчва и за лечение на гърлото. Същото следва да се каже и за разтривките с камфорово масло - преминал през детската кожа, камфорът има възбуждащо действие върху нервната система.

Все още не е изоставен начинът на лечение на магарешката кашлица, като на болното се дава да пие магарешко мляко. Идеята явно е дошла от това, че болното при поемане дъх реве подобно на магаре. Явно магарешкото мляко няма да навреди на болното, но няма и да му помогне. Отдавна е открит причинителят на тази кашлица и сега тя се лекува успешно с антибиотици.

Смешно звучи препоръката да се лекува инфекциозният хепатит, като болното пие собствената си урина.

Не са изоставени леенето на куршум и гасенето на въглища, с които разни ''вълшебнички'' разваляха уроки и магии, както и носенето на разни муски. Какви ли не напитки се препоръчват на безнадеждно раковоболни с ''изпитан успех''. На тези нещастни родители и болни човек да прости, нали ''удавник за сламка се хваща''! Но как интелигентен човек да поеме в ума си горепосочените явно вредни и опасни за живота на децата ''методи на лечение''?
Мозъчните биотокове са толкова слаби, че за да се регистрират с електроенцефалограф, се усилват хиляди пъти. А сега се намериха биоенергетици, които с ръце от разстояние ги улавят, че и диагноза поставят. Един такъв ''екстрасенс'' пред телевизионния екран каза на подопитния младеж, че отдавна имал оплаквания от бъбреците, но младежът заяви, че никога не е имал такива оплаквания.

Материалът е предоставен от Debora

Видянa: 27300 пъти

Общи условия

Активация на акаунт