Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Основи на здравословното хранене по време на бременност (Част 2)

3. Бременната жена не трябва да се променя коренно

Една от основните задачи на правилното хранене е осигуряването на адекватно тегло на детето (3 - 3,5 кг). Такива деца:

 • по-леко понасят физическото натоварване при раждането
 • при тях вероятността от усложнения при раждането е по-малка
 • по-малка е вероятността от възникване на умствена изостаналост
 • имат по-висок коефициент на умствено развитие
 • в детството те по-рядко боледуват от ендокринни заболявания
 • имат по-рядко разстройства на зрението и слуха
 • имат по-малко проблеми с поведението
 • отличават се с по-голяма зрелост и по-добре се справят със стреса на външната среда
 • получават изпреварващ старт както във физическо, така и в умственото си развитие

Доктор Ламан научно е доказал, че често срещаните тежки раждания, са не толкова вследствие на тесен таз или слаба родова дейност, колкото на неправилно воден живот на майката по време на бременността. При детето се наблюдават ненормален състав на кръвта и излишно тегло.

4. Храната трябва много добре да се сдъвква - това:

 • ще помогне за усвояването на значително повече витамини и минерални вещества
 • няма да позволи претоварване на стомашно-чревния тракт

Бенедиктов за храненето:
''Смятаме за важно да напомним правилото на първия етап от храносмилането, а именно сдъвкването на храната. Ако следващите етапи от храносмилателния процес (стомашно и чревно) се изпълняват автоматично и са неподвласни на волята ни, то смилането на храната в устата е процес, зависещ от нас. Трябва да напомним, че добре сдъвканата и смесена със слюнка храна е вече наполовина обработена, нишестето и декстрина са почти разложени от птиалина, съдържащ се в слюнката. При това птиалина продължава да действа на въглехидратите и в стомаха още известно време. Добре раздъвканата храна значително по-лесно се поддава на въздействието на стомашните и чревни храносмилателни сокове и вследствие на това по добре се абсорбира в кръвта. Несдъвканите късчета са подложени на ферментация в стомаха и на гниене в червата, отравяйки по този начин организма.
Ако храната се дъвче дълго тя попада в стомаха не гореща или студена, а с идеална температура.
И накрая, който се храни бързо, той поема твърде много храна, тъй като поради инертността на хранителния център чувството за ситост се забавя. При бавното и щателно дъвкане се изяжда по-малко количество храна до момента, в който настъпва чувството за ситост.''

Оттук идват и следните две правила:

5. Не се препоръчва да се яде до чувство на пълна ситост, а още по-малко да се яде като за двама!

6. По добре топло, отколкото студено, по-добре студено, отколкото горещо. Опитайте се да пъхнете пръст в горещия чай, който пиете...

В. Леви:
''Горещото е самоубийство! В Природата никога не е имало, няма и няма да има гореща храна, щом като прохладна или топла, не гореща е птичата кръв. Примерно при температура 39,5 °С започва разрушаването на ферментите в храносмилателните клетки, над 40 °С - самите клетки. Отказвайки се от горещото вие си добавяте още здраве и може би много години живот...''

7. Разкъсаното хранене - яж често, но по малко.
Това не само ще ви позволи да контролирате теглото, да усвоявате максимално количество витамини и микроелементи от храната, но и ще предотврати претоварването на организма, на който сега и без това грижите са много.

8. Ако ви се дояде нещо - задайте си въпроса: мога ли да се въздържа?
''Не спорете с вкусовете, спорете с навиците!''
Особено това се отнася за сладкото - нито една калория не е така напразна и безполезна, както е калорията на захарта. Но ако изпитвате непреодолима потребност за нещо, то позволете си го. И не забравяйте за мярката. Захарта, например, повишава съдържанието на ендорфини (хормони на удоволствието) в кръвта, но това повишава и вашето тегло...

9. Разделното хранене.
Смесването на несъвместими продукти предизвиква взрив в работата на жлезите с вътрешна секреция, особено при бременни жени. Това води не само до лошо самочувствие, претоварване вътрешните сили на организма, но и често може да стане причина за нарушаване обмяната на веществата. Дори, ако в обикновения живот сте противник на разделното хранене, то по време на бременност си струва да опитате... Много жени подхождат към това самостоятелно, особено в последните месеци на бременността. Често при смесване на несъвместими продукти (например по празници) при бременните възниква състояние, подобно на отравянето - повдигане, диария, повръщане. Не трябва така да затормозявате своя организъм, още повече, че сега е зает с толкова по-важни задачи...

В. Леви:
''Разнообразието - стратегия, еднообразието - тактика! В природата никога не е имало розово разнообразие на храна. Най-вероятната хранителна ситуация: един успех - едно хранене. Една трапеза - една храна. Има и съвместяване - двойни, тройни успехи, но едва ли това се случва толкова често. И така, стратегически се стремете по възможност да разнообразите своето меню и да не се лишавате от нищо, освен от явните вредности. Тактически се старайте да се придържате към правилото: на един път - една храна.''

10. За месеца преди раждането се препоръчва да изключите от менюто месото и рибата.
Прекомерното количество чужди белтъци, основният източник на които е месото и рибата, понижава еластичността на тъканите. Във връзка с това се повишава вероятността от разкъсване и нараства интензивността на болката по време на раждане. Освен това - отсъствието на голямото количество хормон на страха, съдържащ се в месото на убитото животно, хармонизира с емоционалното състояние на жената и нейното бебе. При правилно организирано хранене през предишните месеци на бременността, изключването на месото един месец преди раждането няма да нанесе вреда, но може да реши много проблеми.
Това е доста нестандартен съвет, но практиката потвърждава ефективността му.

11. Разтоварващи дни.
Това е най-простият и ефективен метод за здравето и развитието на вашето бебе. За да изработи необходимите хранителни вещества, то трябва да се движи активно. Това не само развива неговото тяло, но и стимулира развитието на главния мозък и интелектуалния потенциал на вашето дете. Освен това не му позволява да повишава тегло наднормено, което снижава травмите по време на раждане и за вас и за него. Немалко важно е и това, че разтоварващия ден сам по себе си е забележително оздравително мероприятие. Добре е, ако ви подкрепя таткото на бебето - заедно трудностите се понасят по-леко.
По-леко е да се въздържате от храна от вечер (например след 18:00 часа) на единия ден до вечерта (18:00) на другия. В 18:00 е последния прием на храна. До 18:00 на следващия ден се яде само един вид плодове 1-1,5 кг (най-добре ябълки) или един вид натурални сокове. Пийте вода. След разтоварващия ден е желателно да се яде само лека храна (каши, варени плодове). Предишният ден не яжте тежки продукти и добре би било да направите клизма (ако нямате проблем с ходенето по голяма нужда може да не я правите).
Разтоварващите дни са полезни всякога и навсякъде, но особено се препоръчват след 28 седмица на бременността, когато основните органи и системи на бъдещото бебе са оформени и детето активно увеличава тегло.

12. Гладуване в продължение на 24 часа (не повече).
Изисква по-силна воля, отколкото разтоварващите дни, но и положителния ефект е значително по-силен. Гладуването може да се понесе дори и от много слаб плод. Но трябва да се помни, че започването на редовно гладуване трябва да става само след консултация с грамотен лекар, който разбира всички плюсове и минуси на този метод.

13. Култура на храненето
В. Леви:
''Радост и святост на трапезата. ''Осъзнаване на простата истина: пред вас са даровете на живота, а не ''лапане''. Ако това се разбира, ако се чувства, то даровете ще бъдат възприети в най-добрия смисъл и на ниво физиология. Без духовно, възвишено отношение към храната не трябва да се очаква нито грамотно хранене, нито красиво поведение на масата.
Възпитанието на детето започва дълго преди неговото раждане. Правилното отношение към храненето е един от онези елементи, които могат да му бъдат заложени на подсъзнателно ниво още по време на бременността.

14. Трябва да се знае и за хранителните алергии и тяхното негативно въздействие както на организма на майката, така и на плода.
През последните месеци на бременността е необходимо да се направят проби за алергии. Това ще позволи евентуалното откриване у вас на т.нар. ''скрита'' алергия, която може да няма външни прояви, но притежава целия спектър от негативни въздействия не толкова на майчиния организъм, а на този на плода.
Например, в последно време доста често се появява скрита алергия към ябълки. Докато няма външни прояви на алергията, бъдещите майки с всички сили поглъщат ябълки и ябълков сок. И продължават да ги ядат и по време на кърменето. В резултат на това, когато дойде време за захранване, първо като правило се въвежда ябълковият сок. А заедно с него и диатеза у любимото дете.
Навреме направената проба за алергия ще помогне не само да се избавите от неприятности, но тя може да стане великолепен помощник при избора на хранителни продукти, както в последните месеци на бременността, така и по време на кърменето.

Н. Г. Логачева, акушер-гинеколог в Семейно-медицински център ''Пангея''

по материали от руски сайтове
Превод от руски език: Vache

Видянa: 48151 пъти

Общи условия

Активация на акаунт