Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Секс и бременност

Само преди няколко години думата ''бременност'' се асоциираше с необходимостта да се носят безформени, скучни рокли, няколко пъти в месеца да се чака на дълги опашки пред женската консултация, за да се получи поредния списък от забрани. Жените възприемаха този период като неизбежна цена за щастието да станеш майка. Но дойдоха времена, когато да си бременна стана приятно, даже престижно. От екрана кино-звезди и певици с нескрита гордост и удоволствие говорят за своето «интересно положение». По улиците се разхождат красиви жени в предизвикателни дрехи, които по-скоро подчертават, отколкото скриват закръглените им коремчета. Много бъдещи майки се занимават активно със спорт, рисуване, музика. И все повече се налага представата, че бременността не е болест, не е диагноза, а период на разцвет на женската същност, нейните творчески способности, еманация на нейната духовност и сексуалност.

Ако възприемаме сексуалността не толкова като способност за извършване на полов акт, а като дълбоко преживяване на любов и пълнота, като начин да се познаят всички прекрасни и очарователни усещания на единението с друг човек, то темата за сексуалността по време на бременност придобива ново звучене. Известният американски психолог Александър Лоуън твърди, че ''здравите деца са имали родители, които са били щастливи в леглото''. Проблемите на невротичните хора често се коренят в сексуалната неприспособимост и конфликти с родителите. Жената, която води удовлетворяващ сексуален живот по-леко приема трудностите около отглеждането на детето, по-внимателна и нежна е към него, тъй като самата тя получава достатъчно внимание и нежност. В периода на вътреутробно развитие и през първата година от живота си бебето се отъждествява с майката. Затова отношенията майка-дете са много важни, на тяхната основа се градят отношенията на детето с околните през целия му останал живот, те стават прототип и на интимните му връзки с бъдещи партньори.

Майчинството и сексуалността не бива да се изключват взаимно, нито да се противопоставят, те са тясно свързани по между си и заедно представляват сърцевината на женската същност.
Класическата медицина като по инерция препоръчва ограничаване на сексуалните контакти през първите три и последните три месеца на бременността. Но еднозначна забрана като тази не винаги помага за нормалното протичане на бременността и дори може да навреди. Психолозите, занимаващи се с проблемите на бременността знаят, че хармоничните интимни отношения в двойката бъдещи родители са полезни за успешното протичане на този период. Тъй като спецификата му предполага криза в отношенията между мъжа и жената забраната за сексуални контакти може да утежни положението.Част от мъжете трудно възприемат промените, които настъпват в организма, а и в душевността на бъдещата майка. В семейството могат да се появят напрежение, неразбиране и проблеми. Като към всичко това прибавим и липсата на секс, животът на двамата се превръща в скучен и аскетичен.

За да не се стига до абсолютно въздържание мъжът трябва да се съобразява с някои особености в сексуалността на бременната си партньорка. На първо място тя изпитва повишена нужна от тактилен контакт ласки, прегръдки, масаж. На второ място в женския организъм през този период се наблюдава повишено производство на полови хормони, които от една страна усилват удоволствието от интимна близост, но в същото време могат да предизвикат повишена чувствителност и раздразнение. Допирът на любимия мъж помага на жената да опознае новото състояние на своето тяло, отнема излишното напрежение, създава чувство за емоционален комфорт и сигурност. Много бременни с помощта на секса се спасяват от неприятните усещания на токсикозата и неприятната болка в кръста. Ако лекарите по някакви причини забраняват сексуалния контакт съществуват алтернативни форми на интимно общуване. От всички тях може да поставим акцент на нежния еротичен масаж. Основите зони на женското тяло, заслужаващи подобаващо внимание са главата, раменете, кръста, гърдите и стъпалата на краката. Съветът е - намерете подходящата форма и бъдете внимателни един към друг, обсъждайте всички свои чувства.

Едно от най-разпространените заблуждения е, че интимните отношения по време  на бременност мога да навредят на бебето. Това не е вярно. Плодът се намира в матката, заобиколен от околоплодна течност, която добре го защитава даже при най-активно практикуване на секс. Освен това жената интуитивно чувства най-подходящата поза, при която няма натиск на корема си. Лишено от основания е и мнението, че детето може да получи психологически шок, ако родителите му се любят. Бебето не е способно да оценява действията, то само получава информация за състоянието на майка си по химичен път, чрез отделянето на хормони. Тоест, ако жената изпитва удоволствие и радост от правенето на секс, то бебето също ще се чувства добре. Не на последно място трябва да се отбележи, че хармоничното развитие на вашето дете е възможно само в атмосфера на любов и нежност.

Ако говорим за физиологическата страна на сексуалния контакт, то е добре да споменем неговата важност във физиологичната подготовка на женския организъм за раждане. Семенната течност на мъжа съдържа хормона простагландин, който омекотява шийката на матката и я прави по-еластична Така се понижава риска от травми при преминаване на плода. По време на оргазъм се отделя хормона окситоцин, който кара мускулите на матката да се съкращават и предизвиква много приятни усещания. Същият този хормон е жизненоважен за процеса на раждане. Освен това сексуалното общуване се съпровожда с производството на голямо количество ендорфини хормоните на радостта и удоволствието, които се явяват естествени обезболяващи вещества по време на естествено протеклото раждане. Не са ли това прекалено много съвпадения?

В края на краищата без преувеличение може да се каже, че раждането представлява процес, тясно свързан със сексуалността, освен че е естествено продължение на пълноценните сексуални контакти на двойката. Сексуално активните и разкрепостени жени като правило раждат по-лесно.

Но трябва да се припомни, че механизма на произвеждането на тези хормони е много крехък, той силно се влияе от емоционалното състояние на жената. Любовта и доверието се превръщат в основно условие за удовлетворителен сексуален контакт. В същото време страхът и напрежението могат да станат причина за производството на други хормони, което сериозно да навредят на нормалното протичане на раждането. За съжаление в преобладаващата част от болнични заведения от самото начало на приемане на родилката се създава неприятна, стресираща атмосфера, а по-късно се прибягва до медикаменти, за да се регулира родовата дейност. А както се знае, медикаментите носят, макар и минимален, риск за майката и бебето.
Раждането не е задължително болезнен процес. При хармонични сексуални отношения жената не изпитва неприятни усещания. Болката е обичайна за изнасилванията, а не при правенето на любов. Ако раждането бъде проведено в духа на изнасилването без да си даваме сметка за емоционалното и физическо състояние на майката, ако средата е недружелюбна, персоналът не обръща необходимото внимание и е бездушен, естествената реакция на организма е напрежение, което нараства в непоносима физическа болка. Има жени, които раждали в обстановката на внимание, грижа и любов, говорят с добри чувства за раждането. Ето защо подкрепата от близки и любими хора, ведрата атмосфера и спокойствието в по-голямата част от случаите са по-важни от медицинската техника и стерилните условия.
Сега става ясно, защо повече от хиляда московчанки всяка година раждат в домашна обстановка.

В последно време особено активно се обсъжда темата за присъствието на мъжа по време на раждането. Едни специалисти компетентно твъдят, че за бащата гледката не е препоръчителна, тъй като се отразява негативно на сексуалното му желание към жената. Други отстояват мнението, че присъствието на бащата е необходимо условие за успешно раждане. И едното, и другото не е напълно вярно. Трябва да напомним, че отношенията във всяко семейство са уникални. За едни мъже пълното съпреживяване наравно с майката, тесния контакт, помощта по време на събитието са желани и важни. И действително такава двойка се сближава още повече, ако по време раждането бъдещият татко участва активно. Но ако мъжът не е готов да присъства в родилната зала, но се съгласява да бъде там само по настояване на жена си, то вероятността да получи психологически шок е голяма. Бъдете внимателни и откровени един към друг. Ако искате нещата да преминат добре и сте се решили на ''съвместно'' раждане се погрижете от рано за организацията и предварителната подготовка емоционална и практическа. Не оставяйте такъв важен момент от вашия живот на сляпата случайност.
Начинът, по който протича раждането оказва голямо влияние на женската сексуалност, на себеуважението, на развитието на майчински чувства. Неприятните преживявания по време на раждането могат да лишат за дълго една жена от удоволствието на секса. Подсъзнателно тя може да започне да обвинява за тази нежелана промяна своя мъж или детето си. Такива жени са по-склонни да развият следродова депресия. Хармоничните раждания са способни да усилят сексуалността, да подобрят самооценката на жената и да се отразят превъзходно на желанието й за интимност.

В заключение искам да подчертая, че жена, която е способна да цени бременността и раждането като част от собствената си женственост, чувственост и проява на жизнени сили получава истинско удовлетворение от този специфичен житейски период. Поддържайте в себе си чувство на увереност в собствената привлекателност, радвайте се на новите проявления на чувствителност и сексуалност и ще бъдете удивени колко лесно и приятно ще протече вашата бременност и появата на бял свят на вашето бебе.

по материали от руски сайтове
Превод от руски език: ивана

Видянa: 48846 пъти

Общи условия

Активация на акаунт